Elküldve: 2008. 08. 18. 20:15
SL:
Vazze, vandal. Ezert meg kapsz (flokitap-atalakitot, ha megtalalom es me'g kell:)
A (mult)heti termes nagy vonalakban:
-AWE64 Gold. Regota szerettem volna egy ilyet, pedig akkora hugy szegeny. Egyetlen elonye, hogy 4M RAM van rajta, ugyhogy a valahol kallodo memoriabovitovel fel lehet tolni 8megara, amiben mar elfer egy turheto GM soundbank. Van neki S/PDIF kimenete is, nem kokanyolt, hanem gyari, de csak orajel jon ki rajta, hang egy szal se.
-Terratec TTSOLO1 (OEM PCI128) Hatize, ugy emlekeztem, hogy az ESS Solo-1 egy relativ jo chip, de ahogy meghallottam eszembe jutott, hogy igazabol a Canyon3D-re gondoltam:) Szoval felejtos. Amugy a Terratec support is jo, az FTP-jukon fentvan minden cucchoz tobbnyire minden, de minimum driver+manual+FAQ. Kovetendo pelda (lenne). Mondjuk a CT oldalan is talaltam AWE64-hez drivert, meg Vienna-t, nem kicsit voltam meglepve. Ezek szerint a CT csak a felvasarolt cegek termekeinek tamogatasat hanyagolja.
-valami noname (talan Aristo) Yamaha-724 alapu cucc, noname letere eleg faszan szol, tegnap egesz delutan ezen hallgattam MIDI-ket
-miroSound PCM10 (OPTi 929A, plusz valami (matrica van rajta, a matrica alol a chip felso reszen egy fejreallitott haromszog log ki, valami CODEC lesz ez, ilyen logot is tutira lattam mar valamin), plusz Yamaha YMF278+YRW801 (OPL4, raadasul nem utangyartott, szitazatlan egybeintegralt fos, hanem eredeti Yamaha:) Allatul szol, csak a MIDI resze sipol, nem tudom mi lehet vele. Amugy a miro HW tamogatasa 5-os (vagy csak egy rohadt jol megcsinalt fansite a mirosupport.de). Amugy nem is tudtam, hogy gyartottak hangkartya is.
-Wearness Beethoven (MediaVision Thunder alapu (+OPL2), plusz gugli szerint van rajta egy Analog Devices DSP, ami a valosagban egy Philips CD-vezerlo, bakker). Amugy korrekt cuccnak tunik, MPC-I kompatibilis, 8bit 22kHz, de allat modon bovitheto (16bit 44.1kHz hangmodul, SCSI vezerlo, wavetable, kisfaszom, termeszetesen az enyemen semmilyen bovites sincs:)), raadasul dobozos, minden szar megvan hozza:)
-Cornerstone ImageAccel2. DTP-sek jobaratja 1994-bol, DOS modhoz CL5420 VGA 256k RAM-mal, 'normal', HW-accel modhoz valami (matricazott chip, fingom sincs mi lehet, de mintha egy LSI logo lenne a matrica alatt) plusz IBM RAMDAC, nemtommennyi RAM, 4x KM4216C258G-60, lusta vagyok guglizni, mar keso van hozza:)
Erdekes a drivere, mivel anno legfokepp komplett gepekben adtak el ezeket a kartyakat a drivertelepiteshez ki kell valasztani a monitor tipusat. Namost nekem az nem sokat mond, hogy "16/80 color display", biztos bennem van a hiba, ugyhogy a kep kicsit erdekes, a driver telepitese utan 32bites szinmelyseg volt beallitva (meg az elozo kartya maradvanya), amit ez a kartya nem tud, ugyhogy furcsa vizualis elmenyben volt reszem:) Valahogy sikerult atallitani 8bitesre, igy mar a kep nagyjabol rendben volt, csak a kurzor lett sarga. Bazdmeg... (nem, nincs atallitva a temaknal vagy hol a tokombe, az elozo kartyat visszarakva ujra kifeheredett:)
Van valami ImageAccel controlpanel is, de ez csak az anyamat szidta folyamatosan (en meg az ovet), mukodni nem volt hajlando.
Valoszinuleg a kartyan talalhato 8-as DIP kapcsolosor van elallitva, eloszor kep sem volt, de kis varialas utan mar mukodott, de van meg 7 kapcsolo, ami a fasz tudja mit allithat... Doksi persze sehol.
Talaltam a napokban egy kb. 2,5kilos, 2x-es, caddys, SCSI-s NEC CDROM-ot is, meg nem probaltam ki, egyelore onvedelmi fegyverkent rendszeresitettem:)
Elkezdtem a Beethovenhez osszedobni egy tesztgepet, valami 486-os ASUS lap, talaltam hozza vinyot meg egyeb kacatokat is (a vinyo izgalmas volt, megtalaltam a regi nagy kedvencemet egy 81megas Quantum ELS-t, karaj, ezen biztos lesz is rendszer nem kell a telepitessel szopni; be is bootolt rola egy 3.11-es Netware, na akkor ezt inkabb hagyjuk...:>), nagy nehezen egy DOS bootflokit is, ami szar volt. Turkalas kozben elokerult egy origi DOS6.2 installkit 3.5"-os lemezeken, fingom sincs honnan szarmazhat, nekem a 6.22-es 5.25"-os verzio van meg hivatalosan...
Na mindegy, boot, kiirja, hogy konfiguralja a vinyot. Persze, anyad, majd biztos tudni fogod, hogy mit akarok, reset, F5, fdisk. A particiot szepen megcsinalta, csak eppen nem volt aktiv. Gratulalok bazmeg, nagyon jo installert irtak anno Redmondban. Megcsinaltam kezzel a particiot, reboot, format, aztan a lemezek tartalmat szepen fellapatoltam a vinyora, hogy majd milyen gyorsan fog telepulni, meg legalabb nem a telepites vegenel derul ki, hogy szar az utolso lemez. Az installer persze elkuldott a rakba, hogy mifaszt kepzelek, szepen bootoljak flokirol es szopjam vegig, ahogy ujra vegignyalazza az osszes lemezt. Remek, meg is csinaltam, de most lett tele a tokom az egesszel, megyek dogleni, majd folyt. kov:.)