HWSW Informatikai Kerekasztal: Rajongás egy számítógép alkatrészért - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Rajongás egy számítógép alkatrészért Értékeld a témát: -----

#301 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 12. 00:35

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 0:43

Hja, érdekes dolog ez a villanyosdi. A villámok a viccet nem nagyon ismerik, ahova az becsap, ott van serc puff. Ugye 1 cm-t üt át optimális esetben olyan 20 V feszkülönbség. Egy átlag villám meg olyan 500-1500 méteres...de van amelyik 5-8Km is megvan. És az A sem 2 ilyenkor:D Érdekesen néz ki amit megcsap. Főleg emberben...

Gondolom 20kV akart lenni;)
Amugy tenyleg durva.

#302 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 15:28

Annyi ja. A sima magasfeszültség is érdekes, az egyik ismerősöm tűzoltó, és volt oltani azt a múltkori tüzet ott, ahonnan pest prá villamosvonala a delejt kapja. Elég vicces, combvastag kanócokon jön be a 100 KV, 6000A, 1-2 centis vastag bronzlapok közé szoritva, 12es csavarokkal a relében:D Ami akkora mint egy zsűrkocsi. Azt mesélte, csak ugy surrogott a levegő odabent.

#303 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 16:09

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 16:28

Azt mesélte, csak ugy surrogott a levegő odabent.

Olyat hallhatsz nagyobb trafóházak mellett is

#304 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 16:15

Idézet: Haderach - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 17:09

Olyat hallhatsz nagyobb trafóházak mellett is

Gondolom az aramatalakitokban (asszem hivatalosan igy hivjak az ilyet) is leginkabb trafok szoktak lenni:)

#305 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 16:59

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 17:15

Gondolom az aramatalakitokban (asszem hivatalosan igy hivjak az ilyet) is leginkabb trafok szoktak lenni:)

jaja. persze nyilván nem olyan hangosan, mint ahol nagyban csinálják... tőlünk nemmessze van egy, és olyan 5-10 m-es körzetben lehet hallani, ha nagy a csönd.

Idézet

Egytemen elektronikát tanuló ismerősöm mesélte a dolgot, konkrét számításokkal nem tudok szolgálni, de egy négyjegyű függvénytáblázat segítségével nem nehéz kiszámolni a pontos értékeket.

Mint tudjuk a magyar elektromos gerinchálózat 50Hz-es 20 000 V-os rendszer. De az európát behálózó nemzetközi rendszer 100 000Von működik(nagyrészt) a 100 000 Vos feszültéghez egy-egy ilyen komolyabb távvezetéknék több, mint 100 A is lehet az össz-áramerősség(az összes vezetéket együtt nézve)Ez a 100 A már meglehetősen erős változó elektromágneses mezőt épít fel maga körül, másodpercenként 50szer. a változó elektromágneses mező pedig egy vezetőben elektromos áramot indukál. az egyetemen kiszámolták, hogy ha találnak egy olyan helyet, ahol valami donb vagy ilyesmi miatt a vezeték és a talaj közötti távolság kevesebb, mint 5-8 méter, a csapoláslehetséges. megfelelő menetszámú, és alakú tekercset elhelyezve igen komoly mennyiségű elektromos áramot lehet lecsapolni. A kapott áram 50Hzes váltó, így szabadon transzformálható, akár 230-ra is, így szinte bármi működik róla.(mondjuk egy TV talán nem) De a lényeg most jön: Ezt a szerkezetet(egy csapolót) beáshatjuk a föld alá is, mert a föld nem árnyékolja le az elektromágneses mezőt(kis vastagság persze) így a csapolót el lehet rejteni a kíváncsi szempárok elől. Ha van valami dombe ilyen vezeték alatt, és megfelelően közel van a vezetékhez el lehet oda rejteni ilyen csapolót.
Persze ha tul sokat csapol az ember, akkor ez feltűnhet az áram szállítójának(túl sok a szállítási veszteség) de a szerkezetet NEM LEHET MEGTALÁLNI! Egyetlen módszer a távvezeteék alatti rész egészének a végig-fémdetektorozása, de ez a vezetékek hosszára való tekintettel(több ezer km) nem túl könnyű feladat.
A legenda: (amit már az egyetemi professzor is csak így emlegetett) Az ukrajnát a szovjet gerinchálózattal összekötő kábelt tényleg csapolták egy eldugott isten háta mögött kis területen, ahol "hétvégi" telkek voltak (se áram, se semmi nem volt oda vezetve) és az egyik kerttulajdonos találta ezt ki, mert az ő telke pont egy dombtetőn volt, alig 3 m-re a fővezetéktől! (ez nagyon közel van, ilyen távolságból már felesleges a kifinomult technika, és a nagy tekercs) és ráadásul ez az úriember megosztotta az áramot a többi kerttulajdonossal. a szerkezetet állványra szerelte, hogy még közelebb legyen a vezetékhez.
Persze lebukott, de nem a hatalmas szállítási veszteségek tűntek fel a SZUban, hanem valamelyik kerttualjdonos egy hngulatjelentésben felvetette az ötletet, hogy hasonló csapoló-berendezéseket használhatnának más áram nélküli helyeken is, mert milyen jól működik. és persze nem feljtette el a kiagyaló elvtárs érdemeit sem méltatni. persze a jelentés írója nyilván nem volt tisztában azzal, hogy ők is energiát fogyasztanak, és hogy ebből baj is lehet. Aróól már nem szól a fáma, hogy mi történt velük, a (szerintem csak)mese arra terjed ki, hogy a gépet leszerelték, és as kertet elvették az "agytröszttől".

ez csak úgy beugrott, remélem senkit nem untattam

Szerkesztette: Haderach 2004. 06. 12. 16:59 -kor

#306 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 17:13

Biztos, hogy a magyar gerinchalozat 20kV-os? Imho egy 1-es lemaradt az elejerol, 20k csak a 'kis' alallomasokra megy (tudtommal).

#307 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 17:22

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 18:13

Biztos, hogy a magyar gerinchalozat 20kV-os? Imho egy 1-es lemaradt az elejerol, 20k csak a 'kis' alallomasokra megy (tudtommal).

nem, nem biztos.
ha biztos lennék bene, akkor nem beidézném, hanem leírnám. de nem vagyok benne biztos, ezért idéztem be.

#308 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 12. 19:43

Tudtommal még 750es is jön be valahol a hátárnál. No offense, de szerintem ez amolyan urban-legend lehet, szerintem még ukrajnában sem lehet a 100 Kvos nagyfesz 3 méterre a földtől. Itt Mo meg szerintem az 5-8is élég karcsú, annál még a telefondrótot is magasabban szokás húzni.

#309 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 14. 06:00

Ja, vhol keleten, egesz 'pontosan' 750kV.

#310 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 14. 06:03

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. jún. 12., szombat - 20:43

Tudtommal még 750es is jön be valahol a hátárnál. No offense, de szerintem ez amolyan urban-legend lehet, szerintem még ukrajnában sem lehet a 100 Kvos nagyfesz 3 méterre a földtől. Itt Mo meg szerintem az 5-8is élég karcsú, annál még a telefondrótot is magasabban szokás húzni.

ok, én is egy másik fórumon olvastam, azért _idéztem_ be.
annak ellenére, hogy valszleg nem igaz nekem még tetszett.(nekem sokminden tetszik, ami nem igaz :matrix: )

Szerkesztette: Haderach 2004. 06. 14. 06:04 -kor

#311 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 14. 15:09

Idézet: Haderach - Dátum: 2004. jún. 14., hétfő - 7:03

ok, én is egy másik fórumon olvastam, azért _idéztem_ be.
annak ellenére, hogy valszleg nem igaz nekem még tetszett.(nekem sokminden tetszik, ami nem igaz :matrix: )

Siman lehetseges (nagyobb tavolsagbol is, csak kisebb hatasfokkal:). Kello teljesitmenyu radioado mellett is lehet erdekes dolgokat muvelni megfelelo eszkozzel (a 'megfelelo eszkoz' foldbe leszurt fenycsotol kezdve lehet brutal tekercs/antenna-szeruseg is:), mas kerdes, hogy a HIF, elnezest, NHH csunyan nez az ilyen arcokra, es az illetonek valoszinuleg a zaroizma banja.

#312 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 14. 20:47

Méghozzá nagy, lompos emberektől a kóterban...
Amugy, kábeltévé-adást  is loptak ilyetén formán egy időben, de villanyt-gázt-vizet egyszerübb a mérőhely buzerálásával lopni, mint közvetlenül a forrásból. És biztonságosabb is..

#313 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 14. 20:57

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. jún. 14., hétfő - 21:47

Amugy, kábeltévé-adást  is loptak ilyetén formán egy időben

Ja, itt is raallitasz egy normalis antennat normalis erolkodovel a CATV elosztodobozara, es siman bejon minden:)
Mondjuk aki ilyen tragya minosegu kabeltv-t 'lop' az nem teljesen normalis (bar az 'ingyen jo a sz*r is' elv alapjan...:). Pl. RTLklub frankon kb. olyan minosegu (jel-zaj viszony, szellemkep, stb), mintha egy tollbetetet dugnek a TV antennabemenetere, es azzal fognam a foldi adast, es ez a szar kerul havi 2k+-ba...
Ha gyakrabban neznek tv-t, akkor mar reg nem szorakoznek CATV-vel, hanem valami joookis egyedi antennakkal meg digit muholdvevovel nyomulnek. Meg jo, hogy az a par musor, amit nezek szar minosegben is elvezheto.

#314 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 14. 21:04

Nálam az előny, hogy a hugom a kábeleseknél dolgozik. A netet is ők szolgáltatják, bár néha ugatnak a DC miatt fileszerver szintü adatforgalmamat ha visszaszoritanám, de amugy nyugi van. Persze keres annyit amennyit még nem láttam egyben, szóval oblákolás, dehát sokminden van meló amit birnék, de a helpdesk meló a halálom.

#315 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 17. 16:45

No, voltam ma bontoban jol, kukaztam egy Intergraph kartyat (egy meg van), meg egy joookis V7-MIRAGE P64-et:) Ez utobbinak csak a neve volt ismeros, de aztan beugrott a gyarto is: SPEA. Az Intergraph cucc tipusa MSMT212, a rola fellelheto informacio kb. 0 (egyelore annyit tudok rola, hogy az oroszok $5-ert aruljak:)

#316 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 01:11

SPEA nekem is van, a gond az hogy nem SVGA a biosa,ill nekem SVGA módban sose sikerült beröffenteni.

#317 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 07:21

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. jún. 18., péntek - 2:11

SPEA nekem is van, a gond az hogy nem SVGA a biosa,ill nekem SVGA módban sose sikerült beröffenteni.

Lehet, egyelore meg be sem izzitottam, mert a tesztalaplap meg se nyekken (majd akkor fog, ha falhozkurom)l.

#318 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 08:07

Na, a SPEA-n S3 Vision 864 chip lakik 2megz RAM tarsasagaban, az Intergraph-on meg WEITEK P9100 nemtommennyi RAM-mal.
A tesztgepen levo win98 kapasbol felismerte mindkettot, de az Intergraph erdekesen mukodott: se felbontast, se semmit nem lehetett allitani, display properties-nel a kartya nevet sem irta ki. Aztan kiderult, hogy azert nem, mert Billy batyo csodaja egy win3.1-es drivert rakott fel... Gratulalok, igy tovabb;) Netrol driver lekap, feltol, muxik (bar olyan frekivel kinalta meg a monitort, amit szerencsetlen mar nem birt). Amugy maga a kartya egy massziv 2d gyorsitonak tunik, egy chip hianyzik rola, gondolom egy masik P9100 lenne...

#319 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 08:09

Ha mar a csodaknal tartunk: a tesztgepemen lassan megvalosul Bill alma, a vilag nyolcadik csodaja: a valodi plug&play:)
Lassan eljut abba az allapotba, hogy barmilyen kartyat/alaplapot/akarmit raksz a gepbe nem ker drivert, mert mar fennvan a vinyon:) Mondjuk cserebe a windows dir vagy 2 giga, es tetu lassu az egesz:))

Szerkesztette: NEUROFiRE 2004. 06. 18. 08:17 -kor

#320 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 18. 13:52

Hehe, ilyen nekem is van. Bár most kevésbé érdekessek oblákolok, próbálom az ET6000res Tsenget rávenni arra, hogy a 4 mega ram neki is jobb. Kiváncsi vagyok a 100as meg 110es Mosys MD ramokat hogyan fogom belevariálni ebbe a hisztis sz*rba.

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.