HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Kibékült a Sony a PS3-at feltörő hackerrel - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Kibékült a Sony a PS3-at feltörő hackerrel

#41 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 04. 16. 19:08

a computer modernt hasznalja http://en.wikipedia....Computer_Modern
erre epul ra a latin modern http://www.tug.dk/Fo...alogue/lmodern/ http://www.ctan.org/...chive/fonts/lm/
de ahogy latom alapbol nem ezt hasznalja (fura, ha magyarra allitja az ember, miert nem?)

szoval tedd az elejebe:
\usepackage{t1enc}
\usepackage{lmodern}

ekkor a T alatti e' jo lesz. a tobbi eddig is jo volt! a t1enc szukseges ahhoz, hogy a magyar elvalasztasokat jol kezelje (az ekezetes karaktereket tartalmazo szavak kulonben gondot okoznak.)

tovabbi olvasmany az ilyen reszleteken aggodoaknak:
http://www.math.bme....ploma_final.pdf
http://www.math.bme....gyarldf-doc.pdf

magam reszerol soha nem probaltam fontot allitani, bar most ez hasznos volt. (az en problemaim mas jelleguek voltak, es orultem, hogy azokat jol meg tudtam oldani LaTeXben)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#42 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 16. 20:03

Kösz a választ. Beleszerkesztettem az általad javasolt sorokat, de továbbra sem jó. "Té" nincs alávágva, "ffj" és "gy" nem ligatúrás. (Azért még holnap megpróbálok magyar babelt telepíteni.) Mondom én, hogy a betűtípussal lesz a baj. A belinkelt két doksi sem tér ki a betűtípus megváltoztatására. (Egyébként baromi körülményes ez a LaTeX.)

@didyman: csak hogy te is örüljél. Kafff-hörrr-per-font-oskodó-koncep-cionista seriff szólt sans serif font használatával :Đ

Szerkesztette: Raynes 2011. 04. 16. 20:13 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#43 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 16. 22:56

a Te' alavagasat nezd meg jobban, mert nalam az biza alavagodik! csak vigyazz, mas az alavagas merteke, mint a Te-nel, es nem veletlenul..
a babel telepiteset elvegzi a MikTeX, azzal neked nem kell vackolnod elviekben.. a ligaturak kerdeseben meg elotted az egesz web, ugy erzem! :-p ha jutottal valamire, oszd meg velunk is..

(korulmenyesnek korulmenyes, de leginlabb az elejen. utana nagyon kenyelmes tud am lenni! ja, no meg mit tekintunk ugye korulmenyesnek.. ha az alap a word, akkor bizonyara. de ha az alap a LaTeX, akkor meg a word tunik igencsak korulmenyesnek...)

Szerkesztette: bogdan 2011. 04. 16. 23:11 -kor

a forum ma:

#44 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 16. 23:08

ajanlom a:

.\\Te Té ffi gyors példa
bogdan kedvéért\\
Te T{é} {f}fi gyors p{é}lda
bogdan kedv{é}ért

szoveget! ;-) a {} kikapcsolja a betuk kozotti kapcsolat figyeleset..
a forum ma:

#45 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 17. 10:52

Valóban. Alávágja a Te és Té betűpárokat, de annyira minimálisan, hogy csak kontransztolva látszik (Te T{e} Té T{é}) valamelyest. A ligatúrák miatt új betűtípus kell, de egyrészt nem tudok betűtípust váltani, másrészt nem is tudok olyan betűtípust, ami elérhető Winre és támogatja a magyar tipográfiai szabályokat (pl. ligatúrákat).

Egyébként nem tudsz aludni? 0 óra után, mikor az orosz tévémaci vodkával öblöget, bogdannak már ágyban a helye. Lehet beszóltál az asszonynak, hogy "várj, megyek drágám, de előbb még válaszolni kell az exprérifarkasnak a neten" :-D
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#46 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 17. 14:58

az, hogy minimalisan vag ala ertheto: az e' vesszoje megsem loghat ra a T-re!! szerintem szep megoldas (bar tudom, az en esztetikai erzekem szamodra keves..)

a betutipus valtast google-ezd ki (mint irtam en nem foglalkoztam ilyenekkel), a wines megjegyzesedet viszont nem ertem: nincs TeX/LaTeX-ben wines meg nem wines! 78-ban, amikor Knuth megirta nem hogy windows vagy linux nem volt, de a unix sem volt annyira elterjedt.. egyebkent meg az egesz TeX filozofianak lenyege, hogy hordozhato legyen (szemben a MS-tal!) a betuket a METAFONT nevu program generalja, akar irhatsz is sajat betutipust, ha ugy tetszik. egyebkent meg eroteljesen csodalkoznek, ha egy linuxos TeTeX (ma elterjedt disztribucio) es a MikTeX kozott talalnal nagy kulonbseget. szoval nem windows-os fontot keress, hanem TeX-eset!
a forum ma:

#47 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 18. 13:46

Igaz nem találtam megfelelő betűtípust, de kísérletezgettem. Találtam több leírást (winfonts telepítése), de mindegyik mást ír. Végigcsináltam őket (mindenféle varázsigét kell a MiKTeX fejére olvasni több lépésben), de egyik sem működik. Még mindig nem tudok betűtípust váltani. Azt nem tudom, hol van ilyenkor a sok TeX-tudor. A BME LaTeX lapját is csak 1-2 szakbarbár szerkeszti, akik az emeletes matekképletekre rejszolnak, bezzeg az egyszerű Win fonthasználatról nem tudnak írni, itt elfogy az a nagy tudományuk. Aztán csodálkoznak, hogy alig használják a TeX alapú programokat, pedig tömjénezik, hogy mennyivel jobb, mint a többi kiadványszerkesztő. Tipikusan példázza mi megy a felsőoktatásban.

A magyar tipográfusok dettó. Se weblapjuk, se fórumuk, se (akár fizetős) folyóiratuk. Bezzeg, ha van egy kiadvány, azt jól lefikázzák, hogy így nem felel meg a magyar tipográfiának, meg amúgy és még a focihoz is érteni szoktak. Bezzeg publikációkat, ajánlásokat nem tesznek közzé, nem ajánlanak programokat, betűtípust, stb. Lehet, míg a laikus tudatlan, addig lesz munkájuk, de akkor meg ne csodálkozzunk, hogy mindenki marad a Wordnél és Times New Romanos, tabulátoros gányolásnál, mikor van rá jobb módszer.

Különben ebbe a topikba nem írok többet. Nem azért, mert OFF, hanem égeti a retinám a gamekapcsos, világos skin.

Szerkesztette: Raynes 2011. 04. 18. 14:05 -kor

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó