Re: Kipróbáltuk: Ubuntu 11.04 Natty Narwhal
Elküldve: 2011. 04. 29. 17:06
Elküldve: 2011. 04. 29. 17:57
Túl windóz módon gondolkozol, ami meggátol abban hogy kreatívan gondolkozz. De ez nem is csoda hisz sok-sok éve azt súlykolják belénk, hogy ne gondolkozz, fogyassz. Leírásod alapján úgy érzem, hogy picit úgy álltál neki a dolognak, mint Uri Geller: "Mukodj!" Aztán elcsudiztál rajta hogy ez nem jött be az ubuntu esetében. Amíg fogalmad sincs arról hogy mit akarsz tenni pontosan a gépeddel, nem látod be hogy ez nem windóz (még), és Uri GEller szindrómában szenvedsz, addig egészen biztosan nem lesz a barátod egyetlenegy linux sem. A linux sokkal inkább a lehetőségek tárháza semmint minden júzernek tetszeni akaró szemfényvesztés. Picit olyan mint a lego. Itt nem a fantáziátlan vevőkre dizájnolt, előre összerakott verziókra gondolok, hanem ahol az elemek nincsenek összerakva, és útmutató alapján neked kell összerakni őket darabjaiból. A linux is nagyon hasonlóan műxik. Darabokból kell összerakni az elképzeléseidnek megfelelő rendszert. (Na jó nem kötelező, de egy alapdisztro az igazából inkább funkcionálisan teljességre törekvő, semmint minden tekintetben mindenkinek nagyszerű, kézreálló rendszer.) De ha nincs elképzelés, akkor igazán működő, saját magadra testreszabott rendszer sem lesz. Pedig útmutató van az elemekhez netszerte, de ez windózos körökben nem túl népszerű, mert macerás elolvasni(?).
Mindezek ellenére a grafikus felület használhatóságáról amiket írtál, azzal jelentős részben egyet tudok érteni, bár ez a szöveges fájlos dolgot nem igazán értem... Mert ha egy Openboxról, fluxboxról, icewm-ről, stb. beszélnénk, akkor még rendben... De a Unity messze nem ilyen... Igaz, jelenleg jóval elmarad a testreszabhatósága a klasszikus gnome-tól, amitől méginkább idegenkedem tőle, de ez az én egyéni szoc. problémám. Maradok az Openboxnál vagy a KDE-nél. Aztán ha lesz unity más disztrora is ami nem fedora, akkor elkezdek gondolkozni azon, hogy még egyszer kipróbáljam-e. Jelenleg számomra nem túl használható, ergó mást használok helyette.
Elküldve: 2011. 04. 29. 18:12
Annyit hozzátennék, mármint neked szánom, hogy : A canonical nagyon jól tudta azt, hogy nem kell kizárni a klasszikus gnome felületet még!! Akinek nem jön be a Unity de amúgy jó volt az Ubuntu nem az a megoldás hogy itt kisírja magát és vált Ubunturól, hanem egyszer rámegy bejelentkezés előtt a klasszikus gnome-ra és ennyi volt a történet. Hidd el, ha a Canonical azt mondja, hogy NA gyerekek, most már csak ez van és kész, akkor az jó is lesz!

De azt is megkockáztatom, hogy még ez a unity is sokaknak befog jönni 2-3 hónap múlva ha megnézik, mert ezeregy javítás jön addig... csak ugye mindenki a kiadás napján meg a beta verziókkal akarja megváltani a világot és nem figyelik azt, hogy 6 hónap után jönnek majd csak azok a kis pofozások, amik teljessé teszik a rendszert.
Elküldve: 2011. 04. 29. 18:31
Lehet hogy így lesz... Bár én ezügyben elég szkeptikus vagyok. Hiszem, ha látom és tapasztalom, hogy ebből valaha számomra is használható felület lesz. Nekem ettől sokkal jobban tetszett az UNR, ami tényleg egyértelmű és egyszerű volt. Én maradtam volna annál a vonalnál. A unity számomra túlbonyolított. Lehet, hogy x idő múlva lesz belőle használható felület, de egyenlőre ezt erősen kétlem.
Ne érts félre, az elgondolással egyet értek, de a kivitelezéssel nem igazán. Persze igazad van sokat csiszolódik még ez, de egyenlőre nekem nem szimpi.
Elküldve: 2011. 04. 29. 18:51
Csodálkozok amúgy hogy ezek a linuxos gittegylet cuccok mennek még desktop oprendszerként (nem szerver témában).
Elküldve: 2011. 04. 29. 20:04
Ez egy egy napja megjelent változat, várható volt, hogy tiszta bug lesz.
"Persze előtte próbáltam még videólejátszást is meg torrent programot keresni meg total commanderhez hasonlót de mindenhol abba ütköztem, hogy ezt meg ezt módosítsam itt meg itt."
Videólejátszáshoz a VLC linuxos változata haszálhaó, kifogástalanuk működik.
Kétablakos fájlkezeléshez a Midnight Commander vagy a Gnome Commander használható.
"A meghajtók egy nagy katyvasz. Csináltam egy könyvtárat Windows alatt, hogy majd oda mentem a Linux-os programokat és drivereket de aLinux alól nem is láttam."
A hdd-ket csatolni kell, minek mentenél el linuxos programokat, mikor csomagkezelőből telepíthető kb 90%-uk.
"És szerintem ezért nem rúg labdába a Windows mellett. Egy átlag felhasználónak nincs szüksége ezekre a szenvedésekre."
Nem.
Az a baj, hogy a windows-hoz szokott átlag felhasználó azonnal tiltakozik, ha a legkisebb eltéréssel működik valami vagy kicsit kísérletezni kell valamivel. Ebben persze a magyar számtech oktatás leginkább a ludas, mert azt veri a fejükbe, hogy az oprendszer az windows és kész.
A Linux, kliens oldalon első sorban azoknak való, akik nem akarnak egy szoftvergyártó által előre, mindenkire szabott ezt így használod, ha tetszik ha nem filozófia alapján igazodni az oprendszerhez. Szóval az oprendszert Linux esetében te szabod testre saját magadnak. Akinek ez nem szimpatikus, az használhatja a jól megszokott windowst.
"Ez nagyon nem tetszik, mert fogalmam sincs, hogy mit csinál a renszer a háttérben."
A rendszerfigyelő tartalmaz egy processz monitort, ahol láthatod, mi történik.
Windows esetében sincs az orrodra kötve alapesetben hogy milyen rendszerszolgáltatások/folyamatok futnak. Ott is processz kezelőt kell indítanod ha látni akarod a folyamatokat.
"Na innentől elvágta magát nállam a Linux."
Talán érdemes kipróbálni Open SUSE, vagy Mandriva változatokat is. Hátha azokkal jobban boldogulsz.
Szerkesztette: nikola tesla 2011. 04. 29. 20:08 -kor
Elküldve: 2011. 04. 29. 20:28
Idézet: leslie - Dátum: 2011. 04. 29. 07:12

Vettem egy nagy levegőt, lementettem a fontos dolgokat és elindítottam a frissítést. Majd holnap szólok, hogy mi lett a vége

Elküldve: 2011. 04. 29. 20:42
Idézet: Georgexy - Dátum: 2011. 04. 29. 15:09
Átlag felhasználó windows-hoz is hülye, maximum van egy haverja, aki nem annyira az hozzá és megmutat neki ezt-azt. Ha annyit foglalkoztál volna linuxal mint windowsal eddigi pályafutásod során, akkor már nem gondolnád ezeket. Barátnőm leült az Ubuntu elé úgy, hogy nem látott még előtte Linuxot, először picit furán nézett, de pár percre elmentem, mire visszajöttem, már emailjeit nézte, közben szólt valami zene vagy netes rádió, pendrive-ot bedugta és látta, hogy hol jelent meg, stb. Mondta, hogy kicsit másmilyen, mint a windows, de megtalált mindent, amit keresett. Átlagfelhasználó pedig nem cserélgeti a drivereket a gépén, egyszer valahol felrakták neki a rendszert, aztán ő csak használja.
Szerkesztette: potyo 2011. 04. 29. 20:43 -kor
Elküldve: 2011. 04. 29. 21:23
Többen leírták, hogy van lehetőség figyelni mindent, én kiegészíteném még avval is, hogy 2 perc utána olvasás után letudod venni a boot témát is és akkor még azt is írja neked mit csatolt, mit futtat a boot során. Ezt a Windows is jelzi, ha ott látsz mindent?? Egyébként olyanokat felhoztál példának, hogy nem vagyok benne biztos, hogy előbbre lennél, ha látnád mit csinál a rendszer a háttérben. :O Húgom se látja, mondjuk le is szarja, csak használja gépet.
Elküldve: 2011. 04. 29. 21:26
Óriási igazságot írtál le!! Abba senki se gondol bele, hogy annak idején hónapokat tanulta a windows használni... mert volt egy ilyen időszak vagy mindenki tudta fejből 1 nap után a vezérlőpult összes beállítását?? Aki nem is akar valójában váltani az néha ránéz pedig tudja hogy teljesen másképp működik és azt mondja, áhh ez teljesen másképp működik nem kell.

Elküldve: 2011. 04. 29. 22:42
Köszi
Üdv.
Elküldve: 2011. 04. 29. 23:14
Idézet: Georgexy - Dátum: 2011. 04. 29. 23:42
Biztosan. Egyszerűen neki kell állni és akarni a dolgot. Kb. 9 hónappal ezelőttig én is szinte alig láttam Linuxot. Aztán bekerültem a mostani munkahelyemre, ahol asztali rendszernek is ubuntu van, nembeszélve a szerverekről, amik vagy Debiant vagy CentOS-t futtatnak. Utóbbiaknál természetesen nem az én dolgom a felügyelet, de ezt-azt meg tudok már én is csinálni rajtuk, az asztali gépen meg azt csinálok, amit akarok. Illetve vettem itthonra egy laptopot, amire már xp driverek nemigazán léteznek, win7 nem tetszik, ezért felraktam erre is Ubuntut mondván, hogy nem ártana ehhez is érteni valamennyit. Van egy virtualizált XP is, mert vannak programok, amik egyelőre nem léteznek Linuxra, így nem lehet teljesen XP nélkül lenni, de igen jelentős mértékben sikerült kiváltani a windows-t.
Szerkesztette: potyo 2011. 04. 29. 23:15 -kor
Elküldve: 2011. 04. 30. 00:08
Először is azt javasolnám neked, hogy natívan telepítsd az akármilyen linux disztrot, és ne win alá, vagy használj virtualizációs rendszert, ha van elég memóriád (pl.: VirtualBox vagy VMWare. Talán a VBox egyszerűbb és egy linuxnak 1 GB memória már elég). A live cd is megoldás lehet. Igaz, ez utóbbival lassabb lesz a rendszer, mert CD-ről fut, de az az előnye, hogy semmi nem változik a hdd-en, de a rendszert szinte teljes egészében tudod használni. Hátránya, hogy amit használatkor beállítasz az leállításkor el fog veszni.
A meghajtó azért tűnt katyvasznak, mert lin alatt olyan nevet adsz a meghajtóidnak amilyen neked tetszik, és nem kell ragaszkodni az egy nagybetűhöz. (Na jó, majdnem olyat, mert a lin a rendszerfájlokban nemigen szereti az ékezetes betűket.) Amúgy nagyon is logikusan van meghatározva a meghajtók. sda (vagy régebbi gépeken hda) az első vincsi és ezen belül vannak a meghajtók amik sorban követik egymást mint sda1 sda2 stb...
Programok: NE erőltesd ezt a letöltéses dolgot. Arra vannak a tárolók, hogy onnan telepítsünk egyszerűen, gyorsan biztonságosan. Az utorrent 3-at meg még inkább ne nagyon erőltesd, mert ha jól rémel az erősen alfa verzsön ami linen azt jelenti, hogy valóban instabil, azaz az lesz a csoda ha nem bugzik. Lin alatt vedd komolyan ezeket a jelöléseket, mert általában valóban problémások és nem mindennapi használatra valók hanem fejlesztőknek tesztelésre. Utorrent helyett inkább használj deluge-ot vagy az Ubuntuban alapértelmezett transmission-t. KDE alatt pedig Ktorrentet. A Deluge a szoftverközpontból egy kattintással telepíthető. Mielőtt nekikezdesz windózos aggyal telepítgetni előtte sztem olvasgass a rendszerről mondjuk itt: http://edu.ubuntu.hu/repository.php?ref_id=196&cmd=render&rep_frame=1
vagy itt: http://ubuntu.hu/sugo
"Egyébként melyik szerintetek a legjobban használható linux jelenleg."
Linux körökben ez a kérdés általában disztrowar-t generál.

Elküldve: 2011. 04. 30. 00:34
Most viszont szeretnék kérni egy forumot ahol valamelyikőtök tud nekem segíteni. Sajnos ez a hely szerintem nem egészen alkalmas és való mélyebben belemenni a dolgokba.
Nem hagyott nyugodni a dolog és nekiestem ismét.
Rájöttem, hogy az unity akkor megy ha felismerte a videókártyát. Ez ok. Találtam egy leírást amivel tudom frissíteni a 173-as drivert a mostani 270-esre. Mivel az én kártyám egy 8600 GT ezért ez a támogatott kártyák között van. Ez a frissítés terminál ablakban történt és szépen végig is ment.
Újraindítottam és ismét csak (tudom ez linux de még mindig win-es fejem van) szóval dos-os felület fogadott ahol is én egyenlőre semmit nem tudok csinálni. Max annyit, hogy amikor kéri a felhasználónevet és jelszót beírom de nem jön be a grafikus felület.
Tehát ismét sikerült kinyírrni.
Na ebben kellene valami segítség.
Nem akarom megint újra kezdeni, mert szükségem van erre a driverre. Leszedtem előtte a VLC-t ahogy itt írták de úgyanúgy szaggatott a HD-s videó. Ezért szeretném kipróbálni a 270-es drivert.
Szóval hogy tudom helyreállítani és működésre bírni. Csináltam egy képet az üzenetről amit kiírt ha kell fölrakom valahová.
Üdv.
Elküldve: 2011. 04. 30. 07:42
Elküldve: 2011. 04. 30. 07:45
Elküldve: 2011. 04. 30. 08:08
Elküldve: 2011. 04. 30. 08:37
Idézet: leslie - Dátum: 2011. 04. 30. 08:45
stable, unstable, testing, experimental? melyikre egész pontosan?

Elküldve: 2011. 04. 30. 08:52
Sztem próbáld meg az ubuntu.hu-n feltenni a kérdést. A fiúk általában tudnak segíteni. A hibaüzi nagyon fontos! Az alapján el lehet indulni. Illetve a leírást is jó lenne belinkelni, hogy mi alapján csináltad a telepítést.
Elküldve: 2011. 04. 30. 10:20
Idézet: potyo - Dátum: 2011. 04. 29. 21:28

Először elindult rendesen, majd valamiket állítgattam, ismét újraindítás, onnan kezdve a unity nem indult el. Villogott a képernyő tartalma úgy 5-10Hz-el, közben néha látszott a beállított háttérkép, szóval valami driverproblémára gyanakodtam, aztán revovery módban ki is nyögte, hogy nem megfelelő a rendszerem a unity futtatásához, használjam a classicot. Úgyhogy most visszatértem a classicra, viszont a wifi nem akar működni valamiért, erre még ki kell találnom valamit...