Idézet: miák - Dátum: 2011. 05. 01. 19:00
Először is nem linuxokkal akartam megosztani az adataim, hanem windózokkal.
nezd, en elsore is ertettem, hogy Te windows-okkal szeretted volna megosztani a file-jaidat, ellenben Te nem egeszen ertetted, hogy mi volt a kifogasom!
azt a kerdest feszegettuk ugyebar, hogy mennyire bonyolult egy linux telepitese szemben mondjuk egy windows-al, illetve a linuxok kozott a debian telepitese szemben egy ubuntuval. ebben egyetertunk?
namarmost, ha ossze kivanod hasonlitani a linux telepithetoseget a windows-hoz kepest, akkor ugye az osszehasonlithatosag okan illendo hasonlo tipusu osszehasonlitast vegezni. windows eseten sem arrol beszelunk ugyebar, hogy a delikvens feldob egy szervert, azon munkacsoportjogokat allit be, ISS es MS SQL szervert allitgat es hasonloak. remelem ebben is egyetertunk. namarmost akkor a telepites valami olyasmi kene, hogy legyen, hogy desktop, irodai alkalmazasok, filemegosztas, bongeszo.. ugye? ezeket mind windows-on, mind linuxon nagyjabol konnyu megcsinalni. ha extrabb dolgokat szeretne az ember (linux alol windows-ok fele filemegosztas, vagy windowsok felol linux fele filemegosztas), az ertelemszeruen bonyolultabb, es nem kene, hogy az alap osszehasonlitasban benne legyen.
hogy Te a "perverzioid" miatt (akarattal karikirozott szo, ha nem vetted volna eszre..) a linux eseten eleve bonyolultabb feladatot szeretnel megoldani? hogy az adott feladat bonyolultsaga nem is biztos, hogy a linux sara, hanem lehet, hogy a windows furcsa jogkezelese? persze, ha erre van szukseged, akkor csinald! csak ne vedd be az alap osszehasonlitasba, hogy ez bezzeg milyen nehez szemben a.... szemben a mivel is? na itt jon az, hogy el kell gondolkodni, hogy mevel is hasonlitjuk ossze. szerintem a hasonlo nehezseg a windows alol nfs megosztast csinalni.

nem igy gondolod?
Idézet
Azért épp windózokkal, mert bármennyire is fáj, de jelenleg még mindig az ablakos rendszer az úr a desktop OS-ek piacán
magyaran a linux nehezebben kezelheto, mert egy nehezebb problemat (amilyen problema nem merul fel a windows-oknal) nehezebb megoldani rajta? hm.. ez nem tunik valami eros allitasnak, megbocsass!
Idézet
Másodszor miért kellene feltétlenül nfs fájlmegosztáshoz? Csak mert Debianban ez az alapértelmezett?
nem a debianon, hanem az osszes unixon. de hadd kerdezzek vissza: miert kellene feltetlenul az smb a file-megosztashoz? csak azert, mert a windows-on az az alapertelmezett? (oszinten sem a Te kerdesedet, sem a viszontkerdesemet nem latom ertelmesnek!)
Idézet
" hogy jön ide a samba"
A fentiekből következik, hogy mivel windózok lesznek a kliensek és az én gépem a kvázi "szerver"
tehat ott tarunk, hogy egy windows-os desktopot konnyebb beallitani egy linuxos szervernel? hat ez ketsegkivul igy van. ahogy egy windows-os szervert is nehezebb.. de ez sem tunik eros allitasnak!
Idézet
Csakcsupán egy szemléltető példa akart lenni, hogy eljusson hozzád is az üzenet, hogy azért mert két rendszer alapjaiban többé kevésbé hasonló, attól még a grafikus kezelhetőségben nagyon eltérhetnek egymástól. Nem azért mert nincsenek meg ugyanazon csomagok, hanem mert a grafikus felület hiánya egy átlagfelhasználó esetében, aki leginkább a windóz csillogó-villogó ikonjaihoz van szokva, a karakteres beállító felület hallatán legtöbbször pánikrohamban elmenekül. Márpedig visszatérve a tűzhöz az Ubuntu beállító felületei törekszenek az egyszerű kezelhetőségre, míg ez a törekvés debian esetében - finoman fogalmazva - nem annyira kézzel fogható. Ettől a Debian képes megvalósítani ugyanazt a funkciót mint az ubuntu, csak nincs annyi egyszerű gui hozzá, amit egy kezdő linux júzer elvár a windóz után.
en ertem, hogy Te ezt allitod, de en meg ragaszkodok ahhoz az allitasaimhoz, hogy tevedsz! (sajnos) a debian is egyre inkabb grafikus frontendel allithato szinte mindenben, es pont ezert kerdeztem, hogy mutass peldat, maikor ez nem igy van, es a felhasznalonak problemai vannak vele (szemben az ubuntuval -- hiszen ez volt az eredeti kerdes.) valaszaid meggyoztek arrol, hogy tul nagy kulonbseg valoban nincs. (egyes aprobb kulonbsegek lehetnek, raadasul pro es kontra egyarant, de hogy szemben az ubuntuval a kezdo felhasznalo "beleoszulne" a debian telepitesebe, ezt abszolut megalapozatlan allitasnak velem.)
szerintem a debian hasonloan konnyen (vagy nehezen) kezelheto ma mar egy windowsbol jott, es a guihoz ragaszkodo ember szamara, mint ahogy az ubuntu.