HWSW Informatikai Kerekasztal: Hogyan tovább. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2269 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 302
  • 303
  • 304
  • 305
  • 306
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hogyan tovább. Részvételi demokrácia, öko működésmód Értékeld a témát: **--- 8 szavazás

#6061 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 12. 13. 11:54

Akkor most sör.

#6062 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 13. 13:11

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2012. 12. 13. 11:05

Tényleg nem tudom, miről beszélsz.
78 óta tán három-négy hetet lehettem betegácsiban. Összesítve. A volt kollégáim szintén. Aki az utóbbi húsz évben el tudott menni fél év mondvacsinált táppénzre, az vagy csókos volt valahol, vagy nem volt állása a visszaérkezése után. Vagy valóban olyan baja volt, amin orvos amúgy sem tud segíteni.
Ahol most vagyok, ott az ifjak hullanak egy kis szellőtől, és nyavalyognak, ha a munka nem ínyükre való.
Persze, akad ilyen a korosztályomból is, de az illető az elmúlt 30 évet úgy húzta le egy közintézménynél, hogy reggel bejárt, délután hazament. Neki nem tetszik, ha a délelőtti láblógázás (mert ilyen is akad) után délután közlik, hogy el kéne szaladni egy fuvarral a kollégák után (oda-vissza 500-600 km), mert kell még valami a melójukhoz.
Nekem sem volt életformám a vidéki-külföldi túrázás, bár az utóbbi 3-4 év rávezetett arra, hogy ez nem gond, amennyiben pénzt lehet vele keresni.

Ez nagy hülyeség, már bocs. Biztos elfúj egy szellő, mert vannak betegségeim, gyógyíthatatlan is. Meg egy sikertelen fülműtét amit meg kell ismételni. Tuti csókos vagyok hogy ezekért még nem rúgtak ki...
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#6063 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 13. 13:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 12. 13. 11:48

A DEMAGÓGIA módszertanának kiemelkedően fontos eleme egy egy apró mozaikdarabból hamis következtetésekkel kiegészítetten, hamis általánosítások képzése, ezek abszolút igazságként való bemutatása ELHITETÉSE.

Bizony, ezt próbálod művelni, csak ehhez is pöcs vagy.

#6064 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 13. 13:54

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2012. 12. 12. 17:01

Egyébként basszus, ezektől a mai kollégistáktól feláll a szőr néha a hátamon. Még akkor is levelezőlistán verik a seggüket, ha két szobával arrébb bömböltetik a zenét, és ez zavarja őket :think: Ilyet, hogy kimennek kocsmába, vagy akár csak felállnak a gép elől, ha sört akarnak inni, már elképzelni is nehéz némelyikről.

Azért én már 2000-ben is a koliszobába rendeltem a pizzát, nem a portára, pedig közgázos voltam...

Ha kijött egy új patch a Diablo II-höz, akkor pár doboz felhalmozódott a szobában.
Csak azt sajnáltuk, hogy a klotyóba ki kell menni, mert messze a folyosó vége (lett volna, ha nem a klotyó melletti második szobában lakunk)...

Ez egy korszak mindenkinek, majd kinövik. :)

#6065 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 13. 13:57

Üzenet megtekintéseIdézet: qnadam - Dátum: 2012. 12. 13. 01:02

reklámszereplőválogatáson a húszas-harmincas korosztály általában nagyjából rendben van, de a negyvenes-ötvenestől fölfelé valami félelmetes mennyiségű embert dobunk ki az előszűrésen (a castingon készült anyag némi előszűrésen megy át, mielőtt kimegy a külföldi megrendelőnek, nagyjából a ne-égessük-magunkat alapelv mentén, tehát itt ízlésbeli szempontok nemigen számítanak). vöröses szemek-orrok, nikotinsárga fogak (már ha megvannak egyáltalán), kicsit csikorgósan járó agy. nagyon sok lepukkant arc próbálja az életét helyreállítani a reklámszakma szent gráljával, a két nap munkával és egész világra megvett jogokkal egymillát fizető reklámfőszereppel...

persze ez nem egy reprezentatív minta, de biztos nem véletlen.

Ázzek, ez engem is érdekel! ;)

#6066 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 13. 14:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 12. 13. 13:54

Azért én már 2000-ben is a koliszobába rendeltem a pizzát, nem a portára, pedig közgázos voltam...

Ez rendben is lenne, de azért gondolom, ti rárúgtátok az ajtót arra, aki bömböltette a zenét a szobájában, nem levlistán panaszkodtatok meg anyáztatok másfél napon keresztül, amit mindenki olvasott, csak az nem, akinek eredetileg szólt volna. Ez már nem lustaság, ez élhetetlenség. És amikor már heti rendszerességgel ez a téma, meg nem is mindig ugyanaz a pár atomtudós indítja a szarlavinát, akkor már elég nehéz ráfogni, hogy basszus, mi is ilyenek voltunk. A legviccesebb az, amikor minden félévben kitalálja valami kocka (értelemszerűen levlistán), hogy csináljanak csajozós kört, ahol a nagy szoknyapecérek majd megtanítják a sápadtarcú geekeknek az udvarlás művészetét. Amikor meg valaki visszaírja, hogy ökörködés helyett inkább le kéne menni legalább a földszintig, ahol heti három buli van, amelyen mindenféle más karról meg egyetemről is jönnek a leányzók, akkor már megy a hümmögés, hogy há de milyen má az, hogy le kell menni igazi csajok közé, meg rájuk kell nézni, meg hozzájuk kell szólni. Mert az biztos sokkal célravezetőbb, hogy valaki táblára rajzol meg magyaráz, ők meg buzgón jegyzetelnek. :Đ

Asszony öccse is ilyen egyébként, meg úgy a komplett osztálya, nemrég érettségiztek, de egy kezemen meg tudnám számolni, amikor osztálytermen kívül bármit csináltak együtt, ami nem szalagavató meg bankett. Fészbukon meg szkájpon folyamatosan megy a bandázás, úgyhogy még arra se lehet fogni, hogy nincsenek jóban. Csak nehogy véletlenül emberek közé kelljen menni. :-)

#6067 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 13. 14:42

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2012. 12. 13. 14:11

Ez rendben is lenne, de azért gondolom, ti rárúgtátok az ajtót arra, aki bömböltette a zenét a szobájában, nem levlistán panaszkodtatok meg anyáztatok másfél napon keresztül, amit mindenki olvasott, csak az nem, akinek eredetileg szólt volna.

Nálunk egy olyan figura volt a nevelőtanár, aki éppen akkor végezte el (8 év alatt!) a közgázt.
Persze pont akkor kellett szoba bulit tartania, mikor mi (elsősök) másnap az első vizsgánkat írtuk.

Felmentem, bekopogtam a szobába, beengedtek, mert már elég részegek voltak. Mondtam, hogy hangos a zene, halkítsanak. Kiröhögtek. Kihúztam a két hangfalkábelt és mondtam, hogy reggel visszakapják. Volt még kis szájkarate, aztán csend. Reggel visszakapták.

Annyira ki voltak bukva rám, hogy mindent megtettek, hogy a távoli koliból áthelyezzenek következő évben az egyetemtől 5 percre lévőbe, csak hogy ne lakjak a nyakukon. Sajnos az nem sikerült...

#6068 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 13. 17:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2012. 12. 13. 11:08

Még mindig nem érted, hogy meg vannak a kivételek, de ez még mindig nem általános, amit a munkaadó néz?

Bár csak a munkaadó nézné. De az általános sztereotípia az, amit debaj ír, ezért a HR-nél tovább nem jut, aki 40 fölött van, és állást keres. Mert az biztos azért van az utcán, mert...

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2012. 12. 13. 11:14

Ez a baj. Ismersz a környékeden húsz-harminc ötvenest, valószínűleg egy-két baráti társaságból, és mindjárt azt hiszed, hogy szakértő vagy az ötvenesek egészségi ügyeiben, és mivel közületek senki se bagós meg alkoholista, ezért olyan nincs is, hogy valaki veletek egykorú az legyen, meg táppénzen se voltál évtizedek óta, úgyhogy olyan sincs, hogy valaki már egy kis reggeli székrekedéstől is beteget jelent. És emellett még a kettős mérce is befigyel vastagon, mert bár kikéred magadnak a te korosztályodat károsan érintő sztereotípiákat, viszont ismersz egyetlen hanyag házmestert, úgyhogy az összes többi is gyárilag olyan lesz, meg valamit hallottál a huszas éveikben járó egyetemistákról, aztán ettől mindegyik fogalmatlan, emberi munkára képtelen kis szaros lesz, akikre még oda se kell figyelni, ha éppen vedelésen kívül másra használják a szájukat.

Legalább olvastad volna el, amire reagálsz. Nem csak a házmester tartozik az idősek klubjába, hanem még a lakógyűlés alkoholista-bagós krémje is.
A baráti társaság azért olyan, amilyen, mert egykori kollégákból alakult ki, és már akkor is "klikkesedtünk", mert nem kívántunk az idősebb szakikkal délutáni kocsmatúrákon részt venni.
A kezem alatt dolgozó ifjoncok közül sincs minddel baj, aki látott már munkát, az dolgozik. Max. nem szereti, ha este kezdjük el. Amelyik viszont két évfolyam között jön munkát látogatni, és azt hinni, hogy ő lesz a megmondóember, megpróbál vezényelni egy olyan kottából, amiről azt sem tudja, mi fán terem, majd a rábízott műveletsor ellenőrzésekor kiderül, hogy inkább hozzá se nyúlt volna...

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2012. 12. 13. 13:11

Ez nagy hülyeség, már bocs. Biztos elfúj egy szellő, mert vannak betegségeim, gyógyíthatatlan is. Meg egy sikertelen fülműtét amit meg kell ismételni. Tuti csókos vagyok hogy ezekért még nem rúgtak ki...

Tíz éve úgy lett állásom, hogy ismerős szólt, hogy az ismerősének ilyen tudás kell. Aztán kiderült, hogy azért, mert az elődömet rövid úton eltanácsolták a melóból. Nem betegség miatt, hanem nem jelentette be, hogy neki tanulmányai lesznek, kb. minden munkanap délutánján. Azzal rögtön egy összedolgozó páros napi teendőit felezte meg.
Az elfújja a szellőt most pont szó szerint gondoltam, mert vannak kültéri melóink is, de október-novemberben a bent ülő mérnökpalántáink dőltek ágynak megfázásszerű tünetekkel. Mi meg a nyakunkba vesszük az országot, nyáron hűtetlen, télen fűtetlen helyiségekben dolgozva 8-12 órát.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#6069 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 13. 17:33

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2012. 12. 13. 17:14

Legalább olvastad volna el, amire reagálsz. Nem csak a házmester tartozik az idősek klubjába, hanem még a lakógyűlés alkoholista-bagós krémje is.

Mondjuk azt nem értem, hogy eleve honnan jött neked, hogy mindenképpen 65 fölötti alkoholistát keresnek? Az a baj, hogy össze-vissza beszélsz, egyedül annyi az állandó a szövegedben, hogy a te korosztályoddal semmi baj. A 65-ösök alkoholisták meg bagósok (te is az leszel, ha eljutsz odáig?) a fiatalok semmirevaló megmondóemberek (kivéve, aki már "látott munkát", ez már új motívum), de te még mindig sértődözöl, hogy az átlag ötvenes melós bárki is gyárilag beteges alkoholistának nézi. Mert tetszik, nem tetszik, az átlag ötvenes melós beteges alkoholista, még ha a közvetlen ismerősi köröd meg az én ismerősi köröm ennek ellent is mond. Nyilván ellent mond, mert ki az, aki nem beteges alkoholista, ennek ellenére beteges alkoholistákkal szeretne barátkozni? De menj be egyszer egy kocsmába (vagy akár egy nagyobb gyárba, ahol jobban eltűnik az ember a tömegben, ha már eleve a buszról piásan szállt le), nézz végig azokon is, akikkel nem feltétlenül barátkoznál, hátha úgy már frissül a statisztika. (Mielőtt idebököd, hogy mit tudok én ilyenekről, két évet melóztam egy elég nagy gyárban, sokszor a rezsiraktárost helyettesítve, nem sok, de eléggé sok jómunkásembert megszemlélhettem személyesen is.)

Szóval értem, mit akarsz mondani, csak legalább titkolni próbálnád a kettős mércét, amivel méregeted itt az embereket. Süt az ellenszenv az összes szavadból, amikor valaki olyanról beszélsz, akinek a te ideológiád szerint rossz fényben kéne feltűnnie, bezzeg a brigádodat meg az egekig magasztalod, hogy tűzben-jégben töritek az utat, miközben se cigaretta, se alkohol nem érinti szátokat. Attól még nem lesztek átlag ötvenes. ÉS a HR-es se hülye, meg a cégvezető se, ráadásul nem is a szociális érzékenység fogja vezetni, hanem az, hogy az új munkaerő minél nagyobb bevételt lapátoljon az asztalra. Ha két ember közül az egyik kevésbé rizikós a másiknál, miközben a melót ugyanolyan jól el tudja végezni akár kis betanulással, akkor egyértelmű, hogy őt fogja választani, nem kell ehhez se ideológiát gyártani, se a másikat hülyézni.

Szerkesztette: debaj 2012. 12. 13. 17:42 -kor

#6070 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 13. 23:13

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2012. 12. 13. 17:33

Mondjuk azt nem értem,

Szerintem inkább menjünk el sörözni, mert te egészen mást értesz abból, amit mondok.
Még csak sértődnöm sincs miért, hacsak nem huszonéves HR-es vagy. ;)
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)

#6071 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 14. 13:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2012. 12. 13. 13:57

Ázzek, ez engem is érdekel! ;)

inkább lottózzál :Đ
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#6072 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 15. 19:46

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2012. 12. 13. 22:13

Szerintem inkább menjünk el sörözni, mert te egészen mást értesz abból, amit mondok.
Még csak sértődnöm sincs miért, hacsak nem huszonéves HR-es vagy. ;)

30 fölött már lehetsz HR-es?

Egyszer valaki megfogalmazhatná, mi is baj a huszonéves HRes-el? Van közöttük rossz is természetesen, de láttam én már szar mérnököt/logisztikust (sőt informatikust) is..
Vagy akár kezdetnek akár le is írhatnád szerinted mit csinál egy HRes egy professzionális vállalatnál. (Nem egy zug cégnél vagy vérszívó KKV-nál) Aztán megírom, hogy mennyiben találtad le vagy sem :)

#6073 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 12. 15. 20:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Capri - Dátum: 2012. 12. 15. 19:46

Vagy akár kezdetnek akár le is írhatnád szerinted mit csinál egy HRes egy professzionális vállalatnál. (Nem egy zug cégnél vagy vérszívó KKV-nál) Aztán megírom, hogy mennyiben találtad le vagy sem :)

Akár lehet is, ennek ellenére egy kezemen meg bírjuk számolni hány értelmes HRest láttam.

Nagyvállalatnál? Kavar a főnökkel, elbassza a papírmunkát, valamint próbálja bebizonyítani, hogy milyen fontos a cégnek, ezzel sok felesleges adminisztrációt tolva az aszsinsztensére meg a többi jómunkásra.
Make love not Wor.

#6074 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 15. 22:07

Én eddig pontosan két értelmes hr-est láttam. A többi buta díszpicsa volt, vagy drogoskurva, vagy csak a főnök dugta.

#6075 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 15. 22:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Capri - Dátum: 2012. 12. 15. 19:46

Egyszer valaki megfogalmazhatná, mi is baj a huszonéves HRes-el? Van közöttük rossz is természetesen, de láttam én már szar mérnököt/logisztikust (sőt informatikust) is..

Valahol már leírtam, hogy egy munkát soha nem végzett csitri "megállapítja" az "öreg negyvenesről" a fentebb leírt sztereotípiák alapján, hogy mihez ért, vagy sem.
Szar informatikussal is volt dolgom, mert ugyan hiába seggelte végig a sulit, és volt papírja arról, amit tudnia kellett volna, mégis akkor értette meg a dolgok lényegét, amikor látta, hogy csinálja az, akinek ugyan papírja nincs, de 15 év van mögötte.
"Zug" cégnél nem volt dolgom HR-essel, ott a főnökkel kellett beszélni. Ahová pont az kellett, amit tudok, másnap már állásban is voltam. Mint ahogy most is.

Professzionális vállalatnál a profi HR-es tudja, hogy mire is akarja alkalmaznia leendő munkaerőt, és legalább valami halvány segédfogalma van a munkakörben betöltendő feladatokról.
Nem úgy, mint azok az álláshirdetések, ahol a leendő informatikusnak tudnia kell az összes topon lévő 3 betűs alkalmazást, tudjon adatbázisul, php, mysql, stb... 12 órában 80-120 nettóért. Kávéfőzéssel, postázással.
Vagy az állásközvetítők, akik gyakorlatilag munkaerőt kölcsönöznek, és a béred felét ők élik fel.
"Profik", vagy legalábbis mindenhol belebotlasz a cégük nevébe.

#6076 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 15. 22:33

Ez a baj, hogy ilyen sztereotípiák alapján már elege seggel áll hozzá sokmindenki...

"munkát soha nem végzett csitri", "buta díszpicsa", "drogoskurva" (komolyan milyen cégeknél jártál Gabibácsi :D), "főnök dugta" : ezek nem HR only dolgok. :)

De hogy legyen igazatok, egyszer egy magas rangú menedzser mondta nekem ("ambíciózus" nyári gyakornok voltam éppen): látja rajtam értelmes vagyok, ezért ha nagyot akarok dobbantani a céges világban azt tudja ajánlani menjek el HResnek. Ott ugyanis sok a hülye/egyszerű ("simple"-t használta) akik közül könyebb kitűnni és gyorsan lehet lépkedni a ranglétrán :)

Mindesetre a mostani cégemnél minden HRes akit ismertem kedves és érti a dolgát. Pedig sok közöttük a "csitri".. (a nem csitri meg szülési szabadságon van...:))

#6077 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 15. 22:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Capri - Dátum: 2012. 12. 15. 22:33

Ez a baj, hogy ilyen sztereotípiák alapján már elege seggel áll hozzá sokmindenki...

"munkát soha nem végzett csitri", "buta díszpicsa", "drogoskurva" (komolyan milyen cégeknél jártál Gabibácsi :D), "főnök dugta" : ezek nem HR only dolgok. :)

De hogy legyen igazatok, egyszer egy magas rangú menedzser mondta nekem ("ambíciózus" nyári gyakornok voltam éppen): látja rajtam értelmes vagyok, ezért ha nagyot akarok dobbantani a céges világban azt tudja ajánlani menjek el HResnek. Ott ugyanis sok a hülye/egyszerű ("simple"-t használta) akik közül könyebb kitűnni és gyorsan lehet lépkedni a ranglétrán :)

Mindesetre a mostani cégemnél minden HRes akit ismertem kedves és érti a dolgát. Pedig sok közöttük a "csitri".. (a nem csitri meg szülési szabadságon van...:))

Milyeneknél? Elég nagy amcsi multiknál.

#6078 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 16. 10:07

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2012. 12. 15. 22:08

Valahol már leírtam, hogy egy munkát soha nem végzett csitri "megállapítja" az "öreg negyvenesről" a fentebb leírt sztereotípiák alapján, hogy mihez ért, vagy sem.
Szar informatikussal is volt dolgom, mert ugyan hiába seggelte végig a sulit, és volt papírja arról, amit tudnia kellett volna, mégis akkor értette meg a dolgok lényegét, amikor látta, hogy csinálja az, akinek ugyan papírja nincs, de 15 év van mögötte.
"Zug" cégnél nem volt dolgom HR-essel, ott a főnökkel kellett beszélni. Ahová pont az kellett, amit tudok, másnap már állásban is voltam. Mint ahogy most is.

Professzionális vállalatnál a profi HR-es tudja, hogy mire is akarja alkalmaznia leendő munkaerőt, és legalább valami halvány segédfogalma van a munkakörben betöltendő feladatokról.
Nem úgy, mint azok az álláshirdetések, ahol a leendő informatikusnak tudnia kell az összes topon lévő 3 betűs alkalmazást, tudjon adatbázisul, php, mysql, stb... 12 órában 80-120 nettóért. Kávéfőzéssel, postázással.
Vagy az állásközvetítők, akik gyakorlatilag munkaerőt kölcsönöznek, és a béred felét ők élik fel.
"Profik", vagy legalábbis mindenhol belebotlasz a cégük nevébe.

Szerintem kár általánosítani. Voltam egyszer Magyarországon olyan "fejvadász" interjún, ahol egy velem egy idős leányzó próbált engem kikérdezni. Kábé 2 perc után már inkább én vezettem a meetinget és végül megállapítottuk, hogy megfelelek az állásra. Ennek sok értelme nem volt, a leányzó nem volt eléggé felkészült ahhoz, hogy komoly kérdéseket tegyen fel.

Voltam nagy multinál Magyarországon, ott sokkal jobban tudtak interjúztatni, képben voltak affelől is amit akartak. Ráadásul ott több lépcsőben ment a dolog és a folyamat része volt az, hogy a vezető tervezők és az esetleges leendő főnök is kérdezett. Ez már értelmes volt. Ott a HR foglalkozott metodikafejlesztéssel, felmérésekkel és hasonlókkal is. Ténylegesen dolgoztak, nem csak lébecoltak.

A mostani helyen a HR máshogy működik. Svédországi cég, egy nagy 15000 fős francia konszern svéd fiókvállalata. A felvételben a csoportvezető és főnök interjúztat, ott nincs is HR aktivitás. A háttérben persze dolgoznak ezzel is. Viszont a dolgozói megelégedettség fejlesztését ők viszik leginkább. És ez nem csak mondás, nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek ebben az irányban, ami működik is. A bérmodell úgy van felépítve, hogy tessen, egy csomó juttatást kapsz. Vannak utazások, vannak profilruhák és még sok egyéb. A bérmodellt is úgy építették fel, hogy adózás és járulékok előtt lehessen egy csomó féle terméket és szolgáltatást vásárolni. Számítógép, mobilok, kiegészítők, autók, utazások, egészségmegőrző szolgáltatások, szemüveg, képzések, etc. Ha veszel például egy számítógépet akkor kábé 1/3-át fizeted ki, mivel a szuperbruttóból vonják. Céges lízing autót úgyszintén. Ezeket a kedvezményeket folyamatosan fejlesztik, ezt például a HR viszi egészében. De ők szervezik meg a nagy konferenciautazásokat is, amikor az egész cég elutazik valami egzotikus helyre pár napra "csapatépíteni". Én voltam már Mallorcán és Isztambulban, elég jó volt. De vannak síutak is, minden a szuperbruttóból vonódik. A céges telefon szintén, kábé 2k HUF értékben fizetek, ebben van 2000 perc beszélgetés, 1000 SMS, 10 megabites korlátlan net. Gyakorlatilag nem tudok annyit telefonálni, hogy látszódjon valami a nettó oldalon, szinte stagnál 2k HUF körül a számla. Az edzőbérletet is így veszem, ha céges útra megyek megtérítik az egyéni közlekedési részt. Elszámolhatom a reptérig a benzint, a reptéri parkolást és gyakorlatilag mindent. Most, hogy jön a dugódíj jövőre azt is elszámolják, a céghez való közlekedést kifizetik. Ha az irodába megyek, akkor van svédasztalos reggeli. A képzések alatt kapsz enni, mivel hétvégén szokták tartani a nagy egész napos képzéseket.

Az, hogy a fenti felsoroltak működjenek komoly tevékenység szükséges, tényleges munkát feltételez a folyamat. Biztos vannak láblógatós HR-es emberek is, de összességében én úgy látom, hogy aki csak lógni akar az a HR szakmában sem jut sehova.

Biztos nem látom át az egész képet, de nekem úgy tűnik, hogy aki odateszi magát az halad is előre.
Szerk.: szerkesztó ergo sum...

#6079 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 16. 10:32

Üzenet megtekintéseIdézet: enpera - Dátum: 2012. 12. 16. 09:07

Most, hogy jön a dugódíj jövőre azt is elszámolják, a céghez való közlekedést kifizetik.

Göteborg? :)

#6080 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 16. 10:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Capri - Dátum: 2012. 12. 16. 10:32

Göteborg? :)

Igen. Stockholmban már évek óta van dugódíj, de most bevezetik Göteborgban is. Elég szemét módon egyébként, mivel ez egy kisebb város és nincs igazán Stockholmmal összehasonlítható közelekedési dugó. Van dugó persze, de nem olyan nagyságrendű, mint ott. A nagyobb gond pedig az, hogy nem kifejezetten a belvárost "védik" ezzel. Raktak kapukat az elkerülő körgyűrűre is, valamint a nagyobbik hídra is. Ez nettó lehúzás, így még az is fizethet aki el akarja kerülni a belvárost. Gyakorlatilag ha nem kerülöd el nagy ívben a várost, akkor is fizetsz. Ha csak keresztül akarsz rajta utazni (vagyis körülötte), akkor is fizetsz. Szóval ez így kérdésessé teszi a dugódíj elvét.

A helyi "4-es metrós" beruházást akarják kifizettetni így, van egy elcseszett vasúti alagút, amit kormányokon átívelő módon böszméztek el. Arra kell a pénz és persze a különféle rések betömésére, amik a politikusi tevékenység után keletkeznek... :rolleyes:
Szerk.: szerkesztó ergo sum...

Téma megosztása:

• (2269 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 302
  • 303
  • 304
  • 305
  • 306
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.