Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 08. 18. 17:13
A nyelvtanulással kapcsolatban pedig már elmondtam, h olyan memorizálási problémáim vannak amelyek enyhén szólva nagyon megnehezítik számomra a nyelvtanulást. Ezer óra fölötti időmennyiséget fordítottam már az angol nyelv elsajátítására. Ennek a standardok szerint elvileg már jó középszintű nyelvtudást kellene adnia. Én pedig ezzel a ráfordítással az alap szintig sem jutottam el.
Hát ez szerintem faszság. Ha van bármilyen defektusod, akkor van, erről nem tehetsz, hacsak nem annyit, hogy ezzel együtt élve kihozod magadból a maximumot. Ha én diszlexiás lennék, akkor nem mérnöknek meg irodalmárnak mennék, hanem találnék valami olyan kétkezi munkát, amiből egyrészt van esély megélni, másrészt meg örömem lelem benne. Ha nincs ilyen, akkor marad a sor a gyárban. De legalábbis nem 10 emelet magasról és egy monitor mögül osztanám az észt. Esetleg, ha elfelejtetted, hogy elfelejtesz mindent, akkor megértem, mert nem emlékszel rá, de szerintem azért nem ennyire súlyos a helyzet. Ismerősnek volt ilyen faszija, nem tudta még az érettségit sem lerakni, ami amiatt nem volt csoda, mert gyerekkorában 3D puzzleként rakták össze a fejét, miután elcsapta egy autó. Máskérdés, hogy a család sem segítette ezek után sem, az anyja még 30 felett is elvette a pénzét, már ha hajlandó volt dolgozni. Ő is csak másban látta a hibát, mást okolt a problémáiért, fel sem merült benne, hogy talán tennie kéne valamit magáért. Őt a jövőben is a női fogják eltartani, esetleg azok a gyerekei, akiket ide-oda elpotyogtat, de mondjuk ezt kétlem.
Az meg, hogy ezer óra alatt valaki középfokon van nulláról egy nyelvben, akkor az vagy hazudik, vagy ezek csak a tanórák, és adj hozzá még 4-5-ször ennyit, amit otthon magában foglalkozott a dologgal.
Nekem gimnáziumban hetente 12 angol nyelvű órám volt, ez egy év alatt olyan 450 körülire jön ki. Ugye ez ment 4 évig. Meg még az általánosban 4-5 év heti 2 alkalom. És akkor hozzá kell tenni az informatikai oldalról magától felszívódó dolgokat, mint a Diabló teljes fegyverkészletének szavai, stb.
És ha emellett nem tanultam volna rá otthon, akkor lófasz sem lenne, nem hogy nyelvizsga. És akkor kimész egy konkrétabb nyelvjárást beszélő helyre, pl. írország, skócia, vagy csak valami munltihoz, ahol a pakikat és indiaiakat kellene megértened, aztán annyi. Queen's english a faszom.
Az, ha te az 1000 órába beleszámoltad azt, hogy olvasgattál otthon mondjuk tankönyvet, vagy a Tesz-Vesz Szótárt vagy bármit, és emellett megnéztél 10 filmet feliratosan, akkor mondjuk érthető az eredmény.
Amúgy meg egyértelmű, ha tudod, hogy úgysem fogsz nyelvismeretet szerezni, akkor olyan irányba kell indulni, ahol ez nem kell. Akár 40-en felül is. Soha nem késő.
Apósom 50 éves elmúlt, mikor elkezdett angolul tanulni, annyi volt az egész, hogy eredeti nyelven kezdett el őt érdeklő rétegirodalmat olvasni, aztán most ott tart, hogy fordítja ezeket. Nem irodalmi szinten, nem egyedül, de az alapot ő adja, és mivel széleskörű ismerettel rendelkezik az adott területen, lektorálni is tudja a végeredményt.
Ehhez kitartás kell, meg annak az ismerete, hogy a minőségi végeredményhez be kell vonni másokat is, de attól az ő munkája nem lesz kevésbé fontos.
Ahogy mondtad korábban, úgy működik, hogy neki is, és a társainak is a legjobb legyen.

Súgó
A téma zárva.