HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Kipróbáltuk: Ubuntu 12.04 Precise Pangolin - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Kipróbáltuk: Ubuntu 12.04 Precise Pangolin Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   zoozo 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 05. 22. 19:29

Üzenet megtekintéseIdézet: zoli62 - Dátum: 2012. 05. 22. 19:57

@zoozo: IBM és Intel?

Az IBM már nem gyárt PC-t. Az Intelnek is csak alaplapjai vannak. Kész gépet nem gyárt, vagy igen?

#62 Felhasználó inaktív   zoozo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 22. 19:32

Üzenet megtekintéseIdézet: 5241451 - Dátum: 2012. 05. 22. 20:24

@sola: Tudom, hogy megy az X mobileszközökön, Androidra is felrakhatja a Play Store-ból aki mazochista, de már tudtommal a Meego sem azt használja, ahogy a Tizen sem. Az X pedig szerencsére nem standard Linux szoftver. :) Remélhetőleg hamarosan le is váltja a Wayland. Az Ubuntu for Androidnál érthető, hogy X (egyelőre) mivel az aktuális Ubuntut fuzionáljak össze az Android által már meglévő Linux környezettel. A tabletekre és az okostelefonokra pedig más felületet tervez a Canonical.

Tervez valamit a Canonical egyáltalán tabletekre és az okostelefonokra??

#63 Felhasználó inaktív   5241451 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 22. 19:39

@zoozo: Igen, egyrészt ugye az Ubuntu for Android-ot, az Ubuntu TV már elérhető, a tablet és az okostelefon kiadás pedig készül.

#64 Felhasználó inaktív   zoozo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 22. 20:07

Üzenet megtekintéseIdézet: 5241451 - Dátum: 2012. 05. 22. 20:39

@zoozo: Igen, egyrészt ugye az Ubuntu for Android-ot, az Ubuntu TV már elérhetõ, a tablet és az okostelefon kiadás pedig készül.

Tudsz adni linkeket? Hivatalos oldalakra vagy egy jó összefoglalóra. (Rákerestem Googleben már, nem kell lmgtfy.com :) Csak, hogy tudjam ugyanarról van-e szó).

Szerkesztette: zoozo 2012. 05. 22. 20:21 -kor

#65 Felhasználó inaktív   5241451 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 22. 20:24

@zoozo: Csak nagyon szélsőséges esetben nyúlok lmgtfy-hoz.
http://www.omgubuntu...th-android-ios/
http://www.omgubuntu...-a-step-closer/
Fanconceptek, ahol megemlítik:
http://www.omgubuntu...t-pass-as-real/
http://www.omgubuntu...ockup-is-great/
Mark Shuttleworth blogbejegyzés:
http://www.markshutt...om/archives/820
Ubuntu TV:
http://www.ubuntu.com/devices/tv

Szerkesztette: 5241451 2012. 05. 22. 20:31 -kor

#66 Felhasználó inaktív   sir ny3 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2012. 05. 22. 22:15

Üzenet megtekintéseIdézet: 5241451 - Dátum: 2012. 05. 22. 19:03

"ami nem is csoda, elvégre minden második app eltérő widget készletet használ."
Akkor biztos valamit én kefélek el, hogy az U1 kivételével minden telepítettem alkalmazásom GTK-t használ, de ha keresnék sem találnék olyat amin a Qt 4-en túlmutatna. Ez viszont nem Ubuntu és főleg nem Linux specifikus dolog.

Nekem meg elvétve van GTK-s programom, a torrentkliens, a böngésző, a fájlkezelő, ablakkezelő, kép- és szövegszerkesztő stb minden qt-t használ egymástól függetlenül. Az idők során lassacskán elhulltak a nem qt-t használó alkalmazásaim. Evvan.

#67 Felhasználó inaktív   sir ny3 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2012. 05. 22. 22:23

a tobzoskás kép a címoldalon honnan?

#68 Felhasználó inaktív   zoozo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 22. 22:28

Üzenet megtekintéseIdézet: 5241451 - Dátum: 2012. 05. 22. 21:24

A linkelt cikkek alapján a táblagépes Ubuntu nem egy teljesen új felület, hanem egy Unity némi extrával. Szerintem pont nem a mai táblagépeken lenne helye, hanem inkább olyan asztali nagy érintőképernyős gépeken ami egy másik cikkhozzászólásnál lett linkelve.
Az Android olyan pontokon tér el a szokásos Linuxoktól ami a kicsi fogyasztás miatt lényeges. Az OpenMoko és a többe nem Android Linux okos-telefonoknál leggyakrabban az energiagazdálkodásnál van gond. Háttérben futva felejted a böngészőt és e-mail klienst és máris pár órán belül lemerül a telefonod. Táblagépnél ugyanez van, csak több hely van az akkunak. Ezért szerintem inkább nagyobb képernyős táblagépeken lenne előnyös, főleg olyanon ami gyakran lóg töltőkábelen.

Az Ubuntu TV a legreményteljesebb. Az okos-TV piacon még minden nyitott. TV-n nincs szükség az Android energiatakarékos képességére, egy asztali os-ekhez szorosabban kötődő Ubuntu TV előnyösebb. A jól bevált egér + billentyűzet is ide tud legkényelmesebben beilleszkedni. Nagyon sok alkalmazástípusnál nem kell jobb input egérnél is billentyűzetnél. A tábla szerintem soha nem fogja leváltani a Pc-t, ám egy jól összerakott okos-TV képes lehet erre.

A mobil Ubuntun még van mit csiszolgatni. Arról sem vagyok meggyőződve, hogy egyáltalán szükség van mobil Ubuntura. A táblagépekkel és TV-vel szemben mobilon nem előnyös tradicionális asztali alkalmazások futtatása. A lauchbar bal oldalra helyezése sem szerencsés, az eleve keskeny képernyőtől veszi el a helyet (éppen fordított helyzet mint a széles asztali képernyőknél). Inkább alulra kellett volna tenni.

#69 Felhasználó inaktív   zoozo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 22. 22:33

Az másik cikknél is kérdeztem (itt is releváns a kérdés):
Ilyen hivatalos státuszú "Ubuntu for Android" miért nincs a Canonical-nál? Ez az Android app egy külsős fejlesztő munkája.

Szerkesztette: zoozo 2012. 05. 22. 22:35 -kor

#70 Felhasználó inaktív   5241451 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 22. 22:49

@sir ny:
http://i.imgur.com/he1MX.jpg
@zoozo:
Ezek még csak rajongók által készített koncepciók, az érintőfelületekre tervezett Ubuntu 2014 áprilisában fog megjelenni, amikorra már valószínűleg X sem lesz alaptelepítésben. Ha addig nem fognak radikálisan megváltozni a mobilkészülékek, akkor valószínűsítem, hogy az Ubuntu tabletes/okostelefonos kiadása is nagy mértékben el fog térni az asztalitól, mert nem túl szerencsés egy asztali rendszert egy tabletbe erőszakolni, erre az Apple is rájött, egy ~4,5 inches képernyőre pedig abszolút felejtős.
A TV-s résszel egyetértek, szerintem is jobb lenne egy sima Ubuntu, kiegészítve releváns funkciókkal, bár lehetséges, hogy lesz mód sima Unity indítására, mert az Ubuntu TV felület egy külön shellként telepíthető és indítható, csak ebben az esetben meg az a dilemma, hogy van egy sima Unity és van egy "Unity TV", amik egymástól különállóak.

Ilyen "Complete Linux Installer" éppen készülőben van. :)

#71 Felhasználó inaktív   Csilivili 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2012. 05. 23. 00:13

Azt nem értem, ha ilyen szuper a linux, akkor miért nem lehet felügyelet nélkül telepíteni? Miért tőlem várja el az oprendszer, hogy tudjam azt amit a fejlesztők sem tudnak? Olyan oprendszer kéne amit felügyelet nélkül, informatikai tudás nélkül is simán fel lehet dobni a gépre és persze azonnal tudjon magyarul! Majd, ha ilyen lesz a linux, akkor majd felteszem a gépemre láma ként!

#72 Felhasználó inaktív   5241451 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 23. 00:40

@Csilivili:
1. Az Ubiquity-nél egyszerűbb telepítőt jelenleg nem találsz.
2. Senki nem kért arra, hogy telepíts Linuxot, jobb is, ha inkább hanyagolod, használod Te eleget anélkül is, hogy telepítenéd.
3. A Linux nem op.rendszer.
4. Jelen esetben senki nem várja el, hogy olyat tudj, amit a fejlesztők sem tudnak.

#73 Felhasználó inaktív   zoozo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 23. 00:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Csilivili - Dátum: 2012. 05. 23. 01:13

Azt nem értem, ha ilyen szuper a linux, akkor miért nem lehet felügyelet nélkül telepíteni? Miért tőlem várja el az oprendszer, hogy tudjam azt amit a fejlesztők sem tudnak? Olyan oprendszer kéne amit felügyelet nélkül, informatikai tudás nélkül is simán fel lehet dobni a gépre és persze azonnal tudjon magyarul! Majd, ha ilyen lesz a linux, akkor majd felteszem a gépemre láma ként!

Természetesen dolgozzon ingyen minden Gnu és Linux fejlesztő, hogy a te óhajaidat kielégítse. :)
Linuxal vetted a gépedet? Akkor nem kell telepítened. (Sajnos alig lehet ilyet találni, az előzményekben beszéltünk erről).
Oem Windowsal vetted a géped? Téríttesd vissza a Windows árát, add oda a pénzt egy hozzáértőnek aki szakszerűen feltelepíti neked a kiszemelt Linux disztribúciót.
OS nélkül vetted a gépedet? Ugye tudod nincs ingyen ebéd! :) Adj annyi pénzt egy hozzáértőnek amibe egy Oem Windows kerülne. Ő majd szakszerűen feltelepíti neked a kiszemelt Linux disztribúciót.

#74 Felhasználó inaktív   LCoder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 23. 05:15

@5241451: "Akkor biztos valamit én kefélek el, hogy az U1 kivételével minden telepítettem alkalmazásom GTK-t használ, "
Sok minden van a GTK-n túl. Nem csak Qt - Pl. skype-ból elég nehéz nem Qt-sat használni, és mivel a legtöbb ismerős skype-ot használ azt sem lehet mondani hogy álljak át valami openszorsz klónjára még ha lenne is ilyen. Aztán vannak Pl. javás alkalmazások is, Pl. Netbeans. De vannak ezen túl foxos progik is, meg fltk, sőt akad motif is (Pl. ddd, nedit). Bár ezekből azért szerencsére tényleg viszonylag kevés van.

"Egyrészt a panelen elhelyezett alkalmazásmenü mindig ugyanott van, másrészt helymegtakarítás, "
Az ugyanott egy normál desktopon általában kurva rossz helyen van, a helymegtakarítást meg leszarom a 20 colos képernyőmön. De netbookon sem kényelmes, ott is inkább XFCE.

Igen, szerencsére XFCE van, és az némi tweak után tényleg jó. De a többi disztróval kapcsolatban annyira nincs igazad - más disztrókra szinte lehetetlen bináris csomagot keríteni bármiből is. Van ubuntu és kész. A distrowar eldőlni látszik - amúgy épp ideje...

#75 Felhasználó inaktív   LCoder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 23. 05:16

@Csilivili: Egy ubuntut sem nehezebb feldobni mint egy win7-et.

#76 Felhasználó inaktív   LCoder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 23. 05:17

@sir ny2: Erről az a vicc jut eszembe, amikor a kínaiak alagutat építenek...

#77 Felhasználó inaktív   LCoder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 23. 05:20

@zoozo: "Ez OS X-en ugyanígy van. ".
Sőt, az almánál az első MacOS-ek óta így van. Gyűlölem is anno amikor MacOS-t kellett használnom. Ahogy az egész hányadék MacOS user interfészt is (ez még OSX előtt volt), azóta szerencsére nem kellett almát hosszabb időre kézbe vennem.

#78 Felhasználó inaktív   gabro.cornellan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 05. 23. 07:39

@LCoder: Tulajdonképpen mi a problémád?

#79 Felhasználó inaktív   floatr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 23. 08:24

@zoozo: Szerintem meg az lenne kifejezetten pozitív, ha dobnád ezt az osx vonalat, mert vakvágány. A gyártókkal való partneri viszonnyal kapcsolatban meg nemrég olyan bejelentéseket tettek, hogy sikerült megállapodni OEM-ekkel, és jövőre jelentős mennyiségben (új pc-k ~5%-a, ahogy emlékszem) előtelepített bubit szállítanak. Szal annyira nem a szarral gurigáznak ők sem.

#80 Felhasználó inaktív   erdesz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2012. 05. 23. 10:45

No, a cikken felbuzdulva én is feldobtam - én nem akarom szanaszét túrni, mert nem arra van kitalálva - de problémákba ütköztem így is:
-az elejétől kezdve telepakolta a logokat azzal, hogy túlmelegszik a proci, gyors google alapján Maverick óta bug
-nem sikerült sehogyan sem összepárosítani a bluetooth billentyűzetemmel
-elhasalt a fglrx telepítésnél amit ő ajánlott fel
-lehet hogy emiatt, de még mindig akadozott a UI egy bivaly gépen
-első upgrade végén összehányta magát és a windows partíció se indult utána, javítani kellett
Így aztán ez a kör is gyorsan le lett tudva, jó lehet annak aki szereti elbütykölni a gépét, de a w98 korszakot idéző stabilitása miatt nálam biztos nem kerül desktopra.

Téma megosztása:

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.