Mindent az AMD Barton/Thorton tuningról
Elküldve: 2004. 02. 09. 10:51
Elküldve: 2004. 02. 09. 18:33
Amúgy itt vki hülyeséget írt hogy "négyzetesen" emelkedika hőm...
A hőmérséklet azért megy följebb mert ahogy több a feszültésg, nő a teljesítmény (watt) is. De ez 3-4 fok ha 1.65-ről 1.7-re állítod, nem több. Ja és az a 43 fok nagyon sántít, még egy Zalman 7000-essel is túl kevés, nemhogy egy fridgerockal. Szal kéne valahogyan rendesen mérni aztat...
Idle/Full [CPU]:29°C/51°C -= 3DMark06:14361 =-
Elküldve: 2004. 02. 09. 18:40
Elküldve: 2004. 02. 09. 18:43
Elküldve: 2004. 02. 09. 19:40
Elküldve: 2004. 02. 09. 19:50
idézet:
Ezt írta [¤]MC Pite[¤]:
Jajajajaj!
Nem festeni!!!!!!!Drótozni!
1-2(-3) mmes rézdaabok egy darab vezetékből, és sanyi.Gar is van,nem is olyan veszélyes.Arra ügyelj,nehogy valahova leejtsd a lapon!Jó csipesz,stabil kéz.Már sokat tuningoltam így(ECS eket ;)pl)
Tudsz mindent.
Én a Gigán legalábbis...2,1ig emeltem a VCoret(az 1,9+10%), 166/200fsb, fix szorzó-de csak unlockos prociknál!
Mindent lehet.L2 chace,multi engedélyezés,powernow!,bármi.
Ja,és drót van mindenkinek, ezüstlakk meg 3rongy!
És a foglalatot szoktam,szerintem 1×űbb, de vigyázz mikor kiveszeed a procit,óvatosan!Ill jól nyomb bele a foglalatba,mikor belerakod!
[url="http://"http://www.ocinside.de/index_e.html"]Ittvan![/url][/quote]
Én , úgy tudtam hogy a proci hátulján az L11 hidakat kell kötögetni! Lehet úgy is hogy a lábakat kötögetem?
Elküldve: 2004. 02. 09. 20:07
idézet:
Ezt írta socket478:
Én , úgy tudtam hogy a proci hátulján az L11 hidakat kell kötögetni! Lehet úgy is hogy a lábakat kötögetem?[/quote]
Ezt megválaszolom magamnak , lehet!
Elküldve: 2004. 02. 09. 20:15
Elküldve: 2004. 02. 09. 21:41
idézet:
Ezt írta GuguGuru:
Adj neki 1.675öt. Ha ez elég happy, ha nem akkor 1.7 V !
Amúgy itt vki hülyeséget írt hogy "négyzetesen" emelkedika hőm...![]()
![]()
![]()
A hőmérséklet azért megy följebb mert ahogy több a feszültésg, nő a teljesítmény (watt) is. De ez 3-4 fok ha 1.65-ről 1.7-re állítod, nem több. Ja és az a 43 fok nagyon sántít, még egy Zalman 7000-essel is túl kevés, nemhogy egy fridgerockal. Szal kéne valahogyan rendesen mérni aztat...
[/quote]
Minthogy egyikőnk sem tud sem teljesítményt, sem processzoron átfolyó áramerősséget mérni, marad a feszültség.
Ha a teljesítmény azért nő, mert növelem a feszültséget, változatlan processzor ellenállás mellett nő az átfolyó áram is.
TELJESÍTMÉNY = FESZ négyzet PER ELLENÁLLÁS tehát, ha Te úgy gondolod, hogy a teljesítmény növekedésnek köze van a hőfokhoz akkor az a feszültség négyzetével arányos (vki nem is írt akkora hülyeséget).
A hőteljesítmény alakulása pedig a Joule-törvény szerint:
Pq=0,239*(U2/R) (a kettes az négyzet)
Talán egy kis konyítás az elektrotechnikához nem árthat.
Elküldve: 2004. 02. 09. 21:47
A nevem : GuguGuru.....
A Post az amikor a bios kiírja az ide eszközöket, a proci frekit, ram mennyiséget.
amit anno te láttál, azt sima kékhalálnak hívjuk....
Amúgy engedd rá a burnK7-et. fél óra után, amit akkor a Speedfan ír az a tuti. A 2 Zalmannoddal ez az 52-53 már reális. Agy neki 1.7 V-ot, és menny 205-ös FSB-re...
Határ a csillagos ég...
[ 2004. február 09.: GuguGuru szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 10. 02:27
Elküldve: 2004. 02. 10. 06:49
Nekem pedigaz lenne hogy kitud nekem olyan memoriákatamelyik jól tuningolható akármegy 400 fölött is
de én nem a spéci hyperx vagy twinmos memoriákar gondolok hanem mezei 400-asokra
Elküldve: 2004. 02. 10. 18:10
idézet:
Ezt írta Luckforeman:
Minthogy egyikőnk sem tud sem teljesítményt, sem processzoron átfolyó áramerősséget mérni, marad a feszültség.
Ha a teljesítmény azért nő, mert növelem a feszültséget, változatlan processzor ellenállás mellett nő az átfolyó áram is.
TELJESÍTMÉNY = FESZ négyzet PER ELLENÁLLÁS tehát, ha Te úgy gondolod, hogy a teljesítmény növekedésnek köze van a hőfokhoz akkor az a feszültség négyzetével arányos (vki nem is írt akkora hülyeséget).
A hőteljesítmény alakulása pedig a Joule-törvény szerint:
Pq=0,239*(U2/R) (a kettes az négyzet)
Talán egy kis konyítás az elektrotechnikához nem árthat.[/quote]
Tény hogy ezzel még ilyen szinten nem foglalkoztam, és ez alapján teljesen igazad van. Viszont processzorokkal volt már dolgom párszor, és ezt nem így tapasztaltam, ennek ellenére köszönöm a kiigazitást, NEKED van igazad.
Elküldve: 2004. 02. 10. 21:47
De nem melegszik egyátalán 38 fok körül van(Speedfan),miért lehet hogy ilyen hideg??
Húzzam föl 3 ghz-re?
Vagy mi a frászért ilyen hideg??
[ 2004. február 10.: socket478 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 10. 23:05
idézet:
Ezt írta GuguGuru:
Viszont processzorokkal volt már dolgom párszor, és ezt nem így tapasztaltam [/quote]
Bocs az elvetett sulykért!(megígérem, hogy nem kötözködöm többet)![]()
Az előző oldalon írtad, hogy 0,05V emelés nem jár több hőfokemelkedéssel mint 3-4C. Ez igaz. Nem tűnhet soknak, viszont pontosan a "négyzetes növekedést" tapasztaltad. Ha azt írom "négyzetes", nem kell +10-20C-ra gondolni.
Egyébként ez a feszültség emelés téma igen bonyolulttá tud válni ha egy kicsit közelebbről nézzük: a frekvencia növekedésével a teljesítmény növekedése jár (esetünkben 1833-nál kb 64W, 2200-nál kb 75W) természetesen megnő a hőmérséklet, ami miatt a procin átmenő hasznos jel felszed egy csomó termikus zajt (közérthetően: túl sok zaj = proci fagy, esetleg a gép instabil lesz) ezt lehet kompenzálni feszültségemeléssel, ami csökkenti a káros zajt, viszont újabb hőmérsékletemelkedést okoz. Ezen pedig már csak egy jó hűtővel lehet javítani.
A processzorban lévő fetek munkapontja 1.65V-nál van (2500+ is és 3200+-nál is), ha ebből csak egy kicsit mozdítjuk ki, sok baj nem lehet, de irreális frekiknél már túl nagy feszültségkülönbség kellene, hogy a procin áttolja azt a teljesítményt. Az ún. könyök-diagram munkapontjából felfelé jelentősen kimozdított tranyó pedig hajlamos a leégésre. A túlhúzott procik nagy része a feszültség emelésébe hal bele, nem a frekiébe.
Elnézést mindenkitől, nem állt szándékomban fizikaórát tartani, de így talán érthetőbb mindenki számára akit egyátalán érdekel.(vagy érthetetlenebb)
![]()
socket478-nak: szedd le a CPU Stability Test progit a drivers.hu-ról. Negyed óra "cpu warming only" után írj egy hőfokot. Ha van az alaplapodnak saját monitorozó progija azt rakd fel.
Elküldve: 2004. 02. 11. 16:53
Jó hogy van aki ért is ahhoz hogy mi történik...
Elküldve: 2004. 02. 11. 21:58
idézet:
Ezt írta Luckforeman:
Bocs az elvetett sulykért!(megígérem, hogy nem kötözködöm többet)![]()
Az előző oldalon írtad, hogy 0,05V emelés nem jár több hőfokemelkedéssel mint 3-4C. Ez igaz. Nem tűnhet soknak, viszont pontosan a "négyzetes növekedést" tapasztaltad. Ha azt írom "négyzetes", nem kell +10-20C-ra gondolni.
Egyébként ez a feszültség emelés téma igen bonyolulttá tud válni ha egy kicsit közelebbről nézzük: a frekvencia növekedésével a teljesítmény növekedése jár (esetünkben 1833-nál kb 64W, 2200-nál kb 75W) természetesen megnő a hőmérséklet, ami miatt a procin átmenő hasznos jel felszed egy csomó termikus zajt (közérthetően: túl sok zaj = proci fagy, esetleg a gép instabil lesz) ezt lehet kompenzálni feszültségemeléssel, ami csökkenti a káros zajt, viszont újabb hőmérsékletemelkedést okoz. Ezen pedig már csak egy jó hűtővel lehet javítani.
A processzorban lévő fetek munkapontja 1.65V-nál van (2500+ is és 3200+-nál is), ha ebből csak egy kicsit mozdítjuk ki, sok baj nem lehet, de irreális frekiknél már túl nagy feszültségkülönbség kellene, hogy a procin áttolja azt a teljesítményt. Az ún. könyök-diagram munkapontjából felfelé jelentősen kimozdított tranyó pedig hajlamos a leégésre. A túlhúzott procik nagy része a feszültség emelésébe hal bele, nem a frekiébe.
Elnézést mindenkitől, nem állt szándékomban fizikaórát tartani, de így talán érthetőbb mindenki számára akit egyátalán érdekel.(vagy érthetetlenebb)
![]()
socket478-nak: szedd le a CPU Stability Test progit a drivers.hu-ról. Negyed óra "cpu warming only" után írj egy hőfokot. Ha van az alaplapodnak saját monitorozó progija azt rakd fel.[/quote]
O.K.
Elküldve: 2004. 02. 11. 22:39
fölé!
Ilyen hűtőm van:
Elküldve: 2004. 02. 12. 10:21
idézet:
Ezt írta socket478:
15 perc 55 másodpercig ment a teszt a hőfok nem ment 40C
fölé! [/quote]
Erre már csak azt tudom mondani, hogy örülj neki![]()
Ezzel a húzott procival még a vízhűtés is ennyin birkózik.
Elküldve: 2004. 02. 12. 20:25
Ennyi. Ezzel sokan szívnak, nemtom miért spórolják le a gyártók nem hiszem hogy ennyire drága a szalagkábel !?
Amúgy én úgy akarom megcsinálni (ha egyszer visszakapom a másodszor garizott lapom...) hogy a coolermaster panel hőmérőszenzorát átbujtatom a soket foglalat alatt, és így nagyon közel lehet a proci aljához. De lehet hogy ez nem kivitelezhető... passz. De ezzel a hűtővel biztos nem lehet 40 °, ez sajnos fizika...

Súgó
A téma zárva.