Vízhűtés Alapanyagai # I.
Elküldve: 2003. 01. 08. 17:28
idézet:
Ezt írta ma-Zo:
.....
Gondoltam arra,hogy a két 6-ost meghagyom párhuzamosan a vga-ra és a chipset-re,de ehhez valami elosztó kellene ami a 10-esből csinál két hatos csonkot és mégegy ami visszaalakítja 10-esre.
Párhuzamosan a keresztmetszet összeadódik,vagy tévedek?
A tápot hogy lehet vízzel hűteni?
Csak az enermaxot lehet? Nekem DTK van ezzel is megoldható?[/quote]
A két hatos csak kb 70%-a keresztmetszetre a 10-esnek. Tehát szűkítés.
Egyszerűen: A meglévő hűtőbordákat v.rézre cseréled, melyhez csövet forrasztasz, és így már nem a légáram hanem a víz hűti a félvezetőket. Persze felmerülnek gondok ahogy azt Mono írta, ÉRINTÉSVÉDELEM, nagy terhelés esetén a passzív elemek hűtés hiányában melegednek. No ezért vettem a mostani 300W-os enermax helyett egy 430W-ost. A passzív elemek (ellenálás, tekercs)a relatív kis terhelés miatt (remélhetőleg) venti hűtés nélkül sem fognak izzadni.
Sajna az enermax nagyon nehezen átalakítható. Ugyanis rengeteg alkatrész és panel van útban a meglévő borda leszedéséhez. (majd képet felrakok)Így lehet, hogy nem az egész hűtőtömböt cserélem, hanem a meglévőhöz csavarozással rögzítem a v.réz tömböt.
Elküldve: 2003. 01. 08. 20:00
idézet:
Ezt írta Robicica:
[QB]
A két hatos csak kb 70%-a keresztmetszetre a 10-esnek. Tehát szűkítés.[QB][/quote]
Akkor mégis valahogy összeadódnak?
A 70%-ot kifejtenéd?
Elküldve: 2003. 01. 08. 21:46
idézet:
Ezt írta ma-Zo:
Akkor mégis valahogy összeadódnak?
A 70%-ot kifejtenéd?[/quote]
A 10-esé 78,5 mm2 keresztmetszetű
A 2db 6-osé 2* 28,26=56,52 mm2 Tehát ennek a keresztmetszete és így az áteresztő képessége kb 70%-a a 10-es keresztmetszetnek. Tehát összeadódik de nincs akkora áteresztőképessége mint a 10-esnek. Így mindenképpen szűkítésnek tekintem. Bár áramlástan-t nem tanultam, de gondolom valahogy így lehet.
Elküldve: 2003. 01. 08. 22:57
Elküldve: 2003. 01. 09. 09:13
idézet:
Ezt írta ma-Zo:
Ha így nézzük akkor viszont nagyobb mint a 8-as,igaz?[/quote]
Bizony így van...
Elküldve: 2003. 01. 09. 09:58
[ 2003. január 09.: arn szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 01. 09. 22:48
Elküldve: 2003. 01. 10. 09:26
idézet:
Ezt írta Robicica:
Én a ház oldalára magam akarok 12-es rézcsőből radiátort forrasztgatni. A bordákhoz szükségem lenne 1mm-es vréz lemezre. Tud valaki olyan helyet, ahol nem csak 1000mm x 2000mm-es táblát lehet egyben megvenni, mint a metalloglobusnál?[/quote]
Idézet Ordasi Gábor honlapjáról (www.tuningnet.hu):
idézet:
Egy 1000x1000mm-es 0.6mm-es táblából készült, összesen 49db kb. 143x143mm-es lapot készítettem, ez is nagy meló volt. De a munkával még nem lett volna semmi gond, de az ára.. juj... ha jól emlészem 4.3 kg-os volt a tábla a réztábla kilója 1500Ft körül van, plusz a vágás…
[/quote]
Szóval semmiképpen sem olcsó mulatság, erre mindenképpen készülj fel! Gondolkodtam én is régebben, hogy készítek egy saját hűtőt, de ezek alapján letettem róla. Gondolj bele, ez "csak" 2 négyzetméter felület, az 1x2m-es tábla szerintem egy jó hatásfokú radiátorhoz nem is sok.
Elküldve: 2003. 01. 10. 10:31
idézet:
Ezt írta Robicica:
...Tudnátok segíteni hol vehetek vörösréz tömböt a blokkoknak, ill. 0,5-1mm körüli lemezt. A gép oldalára magam akarok 12-es rézcsőből radiátort kreálni és a lemez a lamelláknak kell. Csinált már valaki ilyet. Gondolom semmi ördöngősség nincs benne:
Lemezt kilyukasztom, csövet átdugom, és némi forrasztás a hőátadás miatt. (persze vékony lemeznél nem fúrhatok, ott esetleg lyukasztóval tudom szépen, megfelelő távolságokra elkészíteni az átmenő csőnek megfelelő lyukakat)...[/quote]
Ennek a topic-nak az első oldalán írtam, egy helyet, ahol én vettem anyagot a blokkomnak: 20mm×50-es vréz rúdból tudtak levágni nekem (a szaki csak ennyit kérdezett: "számítógép?"). Láttam ott vréz lemezeket is, ha elmész blokkanyagért megkérdezheted van-e kisebb tábla esetleg.
Látom van ilyen forrasztó készséged. Vállalsz 'bérforrasztást'? Van egy vréz blokkom kifúrva, le kéne dugózni, meg a csonkokat beforrasztani.
Házikészítésű radiátor engem is érdekelne, ha sikerül vmit alkotnod, szólj légyszíves.
DIY
Elküldve: 2003. 01. 10. 11:13
idézet:
Ezt írta Do-It-Yourself:
....
Látom van ilyen forrasztó készséged. Vállalsz 'bérforrasztást'? Van egy vréz blokkom kifúrva, le kéne dugózni, meg a csonkokat beforrasztani.
...
DIY[/quote]
Persze. A váci úton az újpesti hídnál a BB-ben dolgozom. Idejössz, és megcsinálod magadnak. ha aktuális lesz, keress meg.
Elküldve: 2003. 01. 10. 11:28
idézet:
Ezt írta Robicica:
Persze. A váci úton az újpesti hídnál a BB-ben dolgozom. Idejössz, és megcsinálod magadnak. ha aktuális lesz, keress meg.[/quote]
Kösz, majd szólok.
Elküldve: 2003. 01. 10. 14:36
Igyekszem becsatlakozni.
Csak most kezdtem filózni a vizcske dolgon. Egy Csiftek toronyba tenném, és úgy szeretném megoldani, hogy a legfelső 1-2 5,25"-ös takaraó helyén menjen be a hideg, és a 12cm-es venti helyén menjen ki, természetesen egy lassú 12-es ventivel megoldva.
Amik kaphatók bontóban radiátorok, azok általában nem alkalmasak erre, mert a nagyobbik oldalukról kell a levegőt nyomni rájuk, nem hosszában.
A kérdés, hogy szerintetek egy motorról, vagy robogórol beszerzett hűtőradiátor milyen lenne? Egyáltalán milyen egy ilyennek a felépítése, ha esetleg valaki motorozik...?
Elküldve: 2003. 01. 11. 14:52
[url="http://"http://www.tropheus.hu"]http://www.tropheus.hu[/url]
Gondolom ismerös a link annak aki minőségi pumpát akar venni

Sok sikert a vételhez!
Sziasztok!
Elküldve: 2003. 01. 11. 16:42
idézet:
Ezt írta hoy:
Sziasztok!
[url="http://"http://www.tropheus.hu"]http://www.tropheus.hu[/url]
Gondolom ismerös a link annak aki minőségi pumpát akar venniÉn is nála vettem, de használt pumpát (Eheim 1048) baráti áron majdnem két év garancíával!!! Van neki még egy pár darab, de ugye ez algás egy kicsit! Most pucolom
![]()
Sok sikert a vételhez!
Sziasztok![/quote]
Bakker, én is tőle vettem, de akkor még nem volt szó használtról... sajnosMennyibe fájt így algásan?
![]()
Elküldve: 2003. 01. 11. 20:31
idézet:
Ezt írta Etele [aki néha Draco]:
Bakker, én is tőle vettem, de akkor még nem volt szó használtról... sajnosMennyibe fájt így algásan?
[/quote]
Hát öszintén én újat akartam csak ti aljas módon elhapoltátok előlemÍgy volt 13000Ft. Bruttó
Elküldve: 2003. 01. 11. 21:09
idézet:
Ezt írta hoy:
Hát öszintén én újat akartam csak ti aljas módon elhapoltátok előlemÍgy volt 13000Ft. Bruttó[/quote]
Ha ezt tudom!Bár leeht hogy az újat vettem volna, ennyiért kicsit drága a használt SZVSZ. De a pumpa király, nem?
Elküldve: 2003. 01. 12. 07:52
Lesz valami a hűtőblokkból?
Elküldve: 2003. 01. 13. 09:46
idézet:
Ezt írta ma-Zo:
Robicica!
Lesz valami a hűtőblokkból?[/quote]
A gyerekágy készítés project beelőzte a vízhűtést. Azért halad csak lassan. Mivel még nem tudtam vréz alapanyagot venni, ezért először a tápnak álltam neki átalakítani vizesre. Viszont ez igencsak bonyolult, rengeteget kell kiforrasztani, hogy a bordákhoz hozzáférjek. (Túlzsúfolt az enermax)
Elküldve: 2003. 01. 13. 11:03
idézet:
Ezt írta hoy:
Hát öszintén én újat akartam csak ti aljas módon elhapoltátok előlemÍgy volt 13000Ft. Bruttó[/quote]
Mikor vetted? Én valahogy december közepe-vége felé vettem szintén Tropheusban, mondta, hogy siessek, mert már csak egy van!
Ezek szerint te utánam voltál ott![]()