HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés Alapanyagai # I. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (50 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés Alapanyagai # I.

#241 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 08. 15:10

Följebb írtam!

#242 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 08. 17:28

idézet:
Ezt írta ma-Zo:

.....
Gondoltam arra,hogy a két 6-ost meghagyom párhuzamosan a vga-ra és a chipset-re,de ehhez valami elosztó kellene ami a 10-esből csinál két hatos csonkot és mégegy ami visszaalakítja 10-esre.
Párhuzamosan a keresztmetszet összeadódik,vagy tévedek?

A tápot hogy lehet vízzel hűteni?
Csak az enermaxot lehet? Nekem DTK van ezzel is megoldható?
[/quote]

A két hatos csak kb 70%-a keresztmetszetre a 10-esnek. Tehát szűkítés.

Egyszerűen: A meglévő hűtőbordákat v.rézre cseréled, melyhez csövet forrasztasz, és így már nem a légáram hanem a víz hűti a félvezetőket. Persze felmerülnek gondok ahogy azt Mono írta, ÉRINTÉSVÉDELEM, nagy terhelés esetén a passzív elemek hűtés hiányában melegednek. No ezért vettem a mostani 300W-os enermax helyett egy 430W-ost. A passzív elemek (ellenálás, tekercs)a relatív kis terhelés miatt (remélhetőleg) venti hűtés nélkül sem fognak izzadni.
Sajna az enermax nagyon nehezen átalakítható. Ugyanis rengeteg alkatrész és panel van útban a meglévő borda leszedéséhez. (majd képet felrakok)Így lehet, hogy nem az egész hűtőtömböt cserélem, hanem a meglévőhöz csavarozással rögzítem a v.réz tömböt.

#243 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 08. 20:00

idézet:
Ezt írta Robicica:
[QB]

A két hatos csak kb 70%-a keresztmetszetre a 10-esnek. Tehát szűkítés.[QB][/quote]

Akkor mégis valahogy összeadódnak?
A 70%-ot kifejtenéd?

#244 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 08. 21:46

idézet:
Ezt írta ma-Zo:

Akkor mégis valahogy összeadódnak?
A 70%-ot kifejtenéd?
[/quote]

A 10-esé 78,5 mm2 keresztmetszetű
A 2db 6-osé 2* 28,26=56,52 mm2 Tehát ennek a keresztmetszete és így az áteresztő képessége kb 70%-a a 10-es keresztmetszetnek. Tehát összeadódik de nincs akkora áteresztőképessége mint a 10-esnek. Így mindenképpen szűkítésnek tekintem. Bár áramlástan-t nem tanultam, de gondolom valahogy így lehet.

#245 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 08. 22:57

Ha így nézzük akkor viszont nagyobb mint a 8-as,igaz?

#246 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 09:13

idézet:
Ezt írta ma-Zo:
Ha így nézzük akkor viszont nagyobb mint a 8-as,igaz?[/quote]

Bizony így van...

#247 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 09:58

az utobbi idoben eleg sokat szamogattam ezeket... de aztan nemreg jottem ra, hogy sokan nem is "szabvany" radiatorokat hasznalnak, tehat altalaban a radiatoron belul eleve nem ugyanakkora keresztmetszetu csoveket hasznalnak fel mint amekkora a rendszerukben felhasznalt csoveke... ott meg eleve szukules ill tagulas jon letre. de ezek a gyakorlatban szerintem nem sokat szamitanak.

[ 2003. január 09.: arn szerkesztette a hozzászólást ]

#248 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 22:48

Én a ház oldalára magam akarok 12-es rézcsőből radiátort forrasztgatni. A bordákhoz szükségem lenne 1mm-es vréz lemezre. Tud valaki olyan helyet, ahol nem csak 1000mm x 2000mm-es táblát lehet egyben megvenni, mint a metalloglobusnál?

#249 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 09:26

idézet:
Ezt írta Robicica:
Én a ház oldalára magam akarok 12-es rézcsőből radiátort forrasztgatni. A bordákhoz szükségem lenne 1mm-es vréz lemezre. Tud valaki olyan helyet, ahol nem csak 1000mm x 2000mm-es táblát lehet egyben megvenni, mint a metalloglobusnál?[/quote]

Idézet Ordasi Gábor honlapjáról (www.tuningnet.hu):

idézet:
Egy 1000x1000mm-es 0.6mm-es táblából készült, összesen 49db kb. 143x143mm-es lapot készítettem, ez is nagy meló volt. De a munkával még nem lett volna semmi gond, de az ára.. juj... ha jól emlészem 4.3 kg-os volt a tábla a réztábla kilója 1500Ft körül van, plusz a vágás…
[/quote]

Szóval semmiképpen sem olcsó mulatság, erre mindenképpen készülj fel! Gondolkodtam én is régebben, hogy készítek egy saját hűtőt, de ezek alapján letettem róla. Gondolj bele, ez "csak" 2 négyzetméter felület, az 1x2m-es tábla szerintem egy jó hatásfokú radiátorhoz nem is sok.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#250 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 10:31

idézet:
Ezt írta Robicica:
...Tudnátok segíteni hol vehetek vörösréz tömböt a blokkoknak, ill. 0,5-1mm körüli lemezt. A gép oldalára magam akarok 12-es rézcsőből radiátort kreálni és a lemez a lamelláknak kell. Csinált már valaki ilyet. Gondolom semmi ördöngősség nincs benne:

Lemezt kilyukasztom, csövet átdugom, és némi forrasztás a hőátadás miatt. (persze vékony lemeznél nem fúrhatok, ott esetleg lyukasztóval tudom szépen, megfelelő távolságokra elkészíteni az átmenő csőnek megfelelő lyukakat)...
[/quote]
Ennek a topic-nak az első oldalán írtam, egy helyet, ahol én vettem anyagot a blokkomnak: 20mm×50-es vréz rúdból tudtak levágni nekem (a szaki csak ennyit kérdezett :D: "számítógép?"). Láttam ott vréz lemezeket is, ha elmész blokkanyagért megkérdezheted van-e kisebb tábla esetleg.

Látom van ilyen forrasztó készséged. Vállalsz 'bérforrasztást'? Van egy vréz blokkom kifúrva, le kéne dugózni, meg a csonkokat beforrasztani.

Házikészítésű radiátor engem is érdekelne, ha sikerül vmit alkotnod, szólj légyszíves.

DIY
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#251 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 11:13

idézet:
Ezt írta Do-It-Yourself:

....
Látom van ilyen forrasztó készséged. Vállalsz 'bérforrasztást'? Van egy vréz blokkom kifúrva, le kéne dugózni, meg a csonkokat beforrasztani.
...

DIY
[/quote]

Persze. A váci úton az újpesti hídnál a BB-ben dolgozom. Idejössz, és megcsinálod magadnak. ha aktuális lesz, keress meg.

#252 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 11:28

idézet:
Ezt írta Robicica:

Persze. A váci úton az újpesti hídnál a BB-ben dolgozom. Idejössz, és megcsinálod magadnak. ha aktuális lesz, keress meg.
[/quote]

Kösz :), majd szólok.
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#253 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 14:36

Hello emberek!

Igyekszem becsatlakozni.
Csak most kezdtem filózni a vizcske dolgon. Egy Csiftek toronyba tenném, és úgy szeretném megoldani, hogy a legfelső 1-2 5,25"-ös takaraó helyén menjen be a hideg, és a 12cm-es venti helyén menjen ki, természetesen egy lassú 12-es ventivel megoldva.

Amik kaphatók bontóban radiátorok, azok általában nem alkalmasak erre, mert a nagyobbik oldalukról kell a levegőt nyomni rájuk, nem hosszában.

A kérdés, hogy szerintetek egy motorról, vagy robogórol beszerzett hűtőradiátor milyen lenne? Egyáltalán milyen egy ilyennek a felépítése, ha esetleg valaki motorozik...?

#254 Felhasználó inaktív   hoy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 11. 14:52

Sziasztok!
[url="http://"http://www.tropheus.hu"]http://www.tropheus.hu[/url]
Gondolom ismerös a link annak aki minőségi pumpát akar venni :) Én is nála vettem, de használt pumpát (Eheim 1048) baráti áron majdnem két év garancíával!!! Van neki még egy pár darab, de ugye ez algás egy kicsit! Most pucolom :)
Sok sikert a vételhez!

Sziasztok!

#255 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 11. 16:42

idézet:
Ezt írta hoy:
Sziasztok!
[url="http://"http://www.tropheus.hu"]http://www.tropheus.hu[/url]
Gondolom ismerös a link annak aki minőségi pumpát akar venni :) Én is nála vettem, de használt pumpát (Eheim 1048) baráti áron majdnem két év garancíával!!! Van neki még egy pár darab, de ugye ez algás egy kicsit! Most pucolom :)
Sok sikert a vételhez!

Sziasztok!
[/quote]

Bakker, én is tőle vettem, de akkor még nem volt szó használtról... sajnos :( Mennyibe fájt így algásan?
:)

#256 Felhasználó inaktív   hoy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 11. 20:31

idézet:
Ezt írta Etele [aki néha Draco]:

Bakker, én is tőle vettem, de akkor még nem volt szó használtról... sajnos :( Mennyibe fájt így algásan?
:)
[/quote]

Hát öszintén én újat akartam csak ti aljas módon elhapoltátok előlem :D Így volt 13000Ft. Bruttó

#257 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 11. 21:09

idézet:
Ezt írta hoy:

Hát öszintén én újat akartam csak ti aljas módon elhapoltátok előlem :D Így volt 13000Ft. Bruttó
[/quote]

Ha ezt tudom! :) Bár leeht hogy az újat vettem volna, ennyiért kicsit drága a használt SZVSZ. De a pumpa király, nem?

#258 Felhasználó inaktív   ma-Zo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 12. 07:52

Robicica!
Lesz valami a hűtőblokkból?

#259 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 13. 09:46

idézet:
Ezt írta ma-Zo:
Robicica!
Lesz valami a hűtőblokkból?
[/quote]

A gyerekágy készítés project beelőzte a vízhűtést. Azért halad csak lassan. Mivel még nem tudtam vréz alapanyagot venni, ezért először a tápnak álltam neki átalakítani vizesre. Viszont ez igencsak bonyolult, rengeteget kell kiforrasztani, hogy a bordákhoz hozzáférjek. (Túlzsúfolt az enermax)

#260 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 13. 11:03

idézet:
Ezt írta hoy:

[/quote]

:D Mikor vetted? Én valahogy december közepe-vége felé vettem szintén Tropheusban, mondta, hogy siessek, mert már csak egy van! :)
Ezek szerint te utánam voltál ott :)
Adjon az Isten, szebb jövőt!

Téma megosztása:

• (50 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Utolsó »