HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés Alapanyagai # I. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (50 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés Alapanyagai # I.

#681 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 13. 15:13

idézet:
Ezt írta arn:

...
erdekes, hogy az innovatecet pl ez is elkalapalta...

Kép
...
[/quote]

Azért még ne temessük az Innovateket, hé! :)
Anyaga, ára ennek a csodának? (Gondolom speckó cucc, mert nagyon karcsú :) .)

#682 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 15:16

idézet:
Ezt írta Etele [aki néha Draco]:

Azért még ne temessük az Innovateket, hé! :)
Anyaga, ára ennek a csodának? (Gondolom speckó cucc, mert nagyon karcsú :) .)
[/quote]

rez... ezt nem tudom mennyi, de a masik az vmi 90 euro. tehat dragabb az innovateknel is.

#683 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 15:17

feluleti kialakitasa... es nem olyan mintha rez lenne :D bar mashol azt irjak nikkelezett...

Kép

Kép

Kép

[ 2003. május 13.: arn szerkesztette a hozzászólást ]

#684 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 15:22

Kép

boho hol vagy??? mi ez???

#685 Felhasználó inaktív   XPA 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 15:50

Hali allz!

Tud valaki olyan helyet, ahol megcsinálják nekem a hűtőblokkok marását, fúrását?

Másik kérdés, hogy mibe kerül kb a vörösréz alapanyag, és
általában mennyi kell belőle egy CPU, NB, VGA blokk elkészítéséhez?

thx

[ 2003. június 06.: XPA szerkesztette a hozzászólást ]
Csak hibák léteznek. Ha valami működik, akkor hibás a hiba!

#686 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 16:18

idézet:
Ezt írta XPA:
Hali allz!

Tud valaki olyan helyet, ahol megcsinálják nekem a hűtőblokkok marását, fúrását?

Másik kérdés, hogy mibe kerül kb a vörösréz alapanyag, és
általában mennyi kell belőle egy CPU, NB, VGA blokk elkészítéséhez?

thx
[/quote]

kb 8900kg/m3... a tobbi matek kerdese :)

egyebkent nem kerul sokba, a plexi sulyra tobbszorose... pontos adatokat ne kerdezz, mert nem tudok. de egy nemesfemkereskedo biztos tud.

#687 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 16:32

mit talaltam!!!

profi 3ds kartyat hasznalo modell. szet lehet "vagni" a blokkot. bakker... ezek nem olyan kispalyasok mint mi. ok asszem sejtenek vmit a dolgokrol :eek:

[url="http://"http://www.imago-viva.de/Atotech/CPU-Kuehler/Simulation512.htm"]http://www.imago-viv...mulation512.htm[/url]

ez is olyan mintha foliak lennenek matrix szeruen... es azok kozott szivja at a vizet. nagy felulet ok... de a hoplatni tenyleg "hianyzik".

egy kis leiras... a kulcsszo atotech...

[URL=http://www.icebearsystems.de/index.php?view=warumwaku&navpath=start/service/warumwaku]http://www.icebearsy...rvice/warumwaku[/UR L]

#688 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 16:53

itt latszik... hogy nem kispalyas a korabbi vekony blokk kialakitasa sem.

Kép

asszem ennyit az optimalis aramlasrol, es hoplatnirol... vekony zegzugos kialakitasu, de baromi nagy feluletu. megis nagyon jol hut.

#689 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 13. 20:53

Kíváncsi lennék, mekkora kavitáció alakul ki benne...?
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#690 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 00:13

En leginkabb arra, hogy milyen parameterekkel rendelkezo szivattyu kell hozza...
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#691 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 00:21

Szvsz azert nincs szukseg kulon hoelosztora, mert az anyagszerkezet miatt igy is kelloen 'egyben' van a blokk a ho megfelelo elvezetesehez, nem ugy, mint a hagyomanyos mechanikus megmunkalasnal, ahol a jaratok tul nagy anyagfolytonossag beli hianyt kepeznek.
Ennel a blokknal a felulet nagysaga valoban mindent felumulo lehet, kivancsi lennek egy szamszeru adatra.

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#692 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 00:35

[url="http://"http://www.atotech.com/start.php3?cl_my_id=583728"]Atotech MC-1[/url]

[ 2003. május 14.: HookR szerkesztette a hozzászólást ]

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#693 Felhasználó inaktív   DonAlvaro 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 14. 06:48

[QUOTE]Ezt írta Mono:
Kíváncsi lennék, mekkora kavitáció alakul ki benne...?[/QUOTE

Detto :)
Dell Latitude D800

#694 Felhasználó inaktív   PodMAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 07:30

Sziasztok,

Az L20-as szivattyút itt a XVIIIker-ben a Méta utca 31-ben vettem (Méta Center-AquaPet KFT). Volt még nekik dögivel. Amit kaptam ez valami fejlesztett válozat lehet talán, mert "Hydor Seltz L20 II." a pontos neve.
- LEvegővel próbáltam, teljesen halk. Gondolom vízzel működtetve még halkabb
- Yam-sheenek személyesen megmutattam, elismerő szavakat mondott róla
- A csonkjai 10mm belső átmérőjűek, mint az Eheimnek
- Adnak hozzá 4db tapadókorongos gumitalpat. Ezt felszerelve egyáltalán nem rezonál.

Készül a vízhűtésemmel együtt egy kis honlap, itt fennt van. Ma délután teszek be róla több képet, ha kéritek:
web.axelero.hu/podman80

Üdv: PodMAN

#695 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:23

oszinten szolva meglepodnek ha nem maradna buborek egy ilyen kialakitasnal a blokkban. mert ezt szuk keresztmetszetre nem lehet meretezni... a csonkok kialakitasa meg olyan ha csak fuggolegesen van a gep elintitva, az aprobb buborekok osszegyulnenek a felso reszben.

de gondolkoztam ezen a folas dolgon. a kialakitasa nem lenne nehez, hiszen egy vekonyabb lemezt (foliat) nem nehez atutni. csak az inverzet kell megcsinalni vmi kemenyebb anyagbol. de masik dolog... akarhogy is agyaltam nem tudtam olyan kialakitast kitalalni ami "fejben" jonak tunne. mert gondolom a lapok egymason helyezkednek el es egy matrix szeru vmi jon letre...

de ehhez kapcsolodik egy agyament otlet.... lehet holt baromsag az egesz (sot nagy valoszinuseggel nem csak lehet :D). kimarni egy blokkot... es a belsejet rezforgacsal kitolteni.

+baromi nagy felulet
+rohadt olcso
+"egyseges" tomb (szivacs)
-nincs iranyitott aramlas
-buborekok megrekednek
-holepcso hegyek
-keresztmetszet osszevissza

bocsanat... de ez onnan adodott, hogy egy "rez szivacsot" kellene letrehozni. erre mas otletek???

legyunk mar innovativak! ;)

#696 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 09:43

idézet:
Ezt írta arn:
itt latszik... hogy nem kispalyas a korabbi vekony blokk kialakitasa sem.

Kép

asszem ennyit az optimalis aramlasrol, es hoplatnirol... vekony zegzugos kialakitasu, de baromi nagy feluletu. megis nagyon jol hut.
[/quote]

tok hulye vagyok... rajottem... a kis kozepso gombocok magasabbak mint az osszekodok. igy res van kozottuk. az egeszet ugy kell elkepzelni mint egy terhalo pontjait. nagyon okos megoldas.

ez adott egy konnyen kivitelezheto "otletet"...

#697 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 11:11

Te Arn, en komolyan nem ertem, hogy mit porogsz itt :confused: ;). Elozo hozzaszolasomban belinkeltem azt az odalt, ami a legtobb kerdesre valaszt ad a blokkal kapcsolatban (s amire szerintem mar te is raakad(hat)tal).

idézet:
"Based on R&D work on micro reactors and high performance micro heat exchangers for more than five years Atotech was first to realize the great potential for combining water cooling with microstructure principles. This concept is now being applied to heat management problems of electronic components by introducing an industrial production technology for microstructure cooling devices.
In order to fully optimise the first product Atotech had chosen HTP Microsystems to perform computer simulations of fluid dynamics in micro systems. During the cooperation, which started about one year ago, comprehensive computer simulations and extensive testing of prototypes were performed by HTP."[/quote]

Utobbi vastag resz kicsit PR szagu is egyben, de mindenesetre eleg valoszinu, hogy alapos szimulaciokra volt szukseg a megfelelo hatasfok eleresehez.

idézet:
"The basics of this micro systems technology is a proprietary industrial manufacturing process built on industry-proven elements from printed circuit board technology. It includes well-established process steps, such as photolithography, etching, electroplating and a novel soldering process for assembly, which makes it possible to use industrial vacuum lamination presses and allow mass production."

"Maximized heat transfer, very compact dimensions as well as minimal pressure drop are realized by microstructure technology."

"The cooler consists of a stack of microstructured sheets. Depending on the application, the channels may have a geometry of 25 - 1000 µm channel depth and 100 - 2000 µm channel width. The microchannels are separated by fins with a width of approx. 50 - 1000 µm. The base plate thickness may vary from 200 to 2000 µm."

"Design parameters are laid out for high performance and reliability.
Each MC 1 chip cooler has not only been tested for leakage, but also long-time corrosion studies were performed before introducing the product to the market. Long-time tests also showed that there is no risk of blockage in the microchannels."[/quote]

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#698 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 11:46

idézet:
Ezt írta HookR:
Te Arn, en komolyan nem ertem, hogy mit porogsz itt :confused: ;)...

[/quote]

:D
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#699 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 14. 11:55

idézet:
Ezt írta HookR:
Te Arn, en komolyan nem ertem, hogy mit porogsz itt :confused: ;). Elozo hozzaszolasomban belinkeltem azt az odalt, ami a legtobb kerdesre valaszt ad a blokkal kapcsolatban (s amire szerintem mar te is raakad(hat)tal).

[/quote]

:D

bocsanat... csak belelkesitett. egyebkent olvastam :) de a felvetes nem arra iranyult.

ilyet valszeg nem nc geppel fogunk csinalni... en arra gondoltam csak, hogy "hetkoznapi" modszerekkel hogy lehet vmi mast: mert ezt, hogy rateszek egy tomor reztombot es megprobalom lehuteni tema mar elegge ki van vesezve. nem nagyon lehet hozzatenni. max varialni a mar latottakat.

#700 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 16. 04:48

Hi

Mint már régebben többször kiveséztük, többféle megoldás létezik az elvárt követelmény kielégítésére.

Mi a helyzet ebben az esetben?

Kis térfogatú, nagyon helytakarékos tömbön belül nagy felületet csak ilyen "mikrostruktúrával" lehet létrhozni.
Nagyon jó ötlet és valóban a belső felület oldaláról a probléma meg van oldva.
Precíz gépekel nagy tömegben, gyorsan, (gyártónál ez fontos!) lehet gyártani.

A felület azért nem minden.A kis magasságú és tömegű blokk komplett hőkapacitása nagyon kicsi.Ez vízszivatyú leállásnál gyors hőemelkedéshez vezet.(Erről persze nem szól a "fáma", hiszen tökéletesen működő rendszert feltételez a blokkgyártó.)
Nagyon kicsi a blokkban a víztér, így a természetes hőáramlás (meleg víz "feláramlik", hideg víz "leáramlik")egy szivatyúleállásnál alig lép fel, a blokk kis tömege miatt alig tud hőt felvenni.
A vékony alaplemez nem osztja el olyan jól a hőt, mint egy vastagabb (nagyobb a hőmérsékletkülönbség a közepe és széle között), ráadásul az egymás feletti rétegek nem egy anyaból állnak (rétegelt), így eleve nem lehet olyan jó a hőátadás rétegről rétegre, mint egy homogén anyagnál.
(Ez utóbbit pl. ezüstözéssel és melegpréseléssel ki lehet küszöbölni, de az ár ekkor már szökik felfelé.)

A fentiekből következik, hogy habár nagyon jó kis blokk, szerintem a "biztonság" a procivédelem oldaláról kisebb, mint a "hagyományos" nagyobb tömbös kiveteleknél.

Ha nekem drága gépem, vagy nagyon fontos szerverem lenne, ilyen blokkot nem építenék be.

Téma megosztása:

• (50 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.