HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés Alapanyagai # I. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (50 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés Alapanyagai # I.

#741 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 06. 02. 15:54

idézet:
Ezt írta hepaly:
Van arra valami számítási módszer, vagy táblázat, hogy mekkora talpvastagság szükséges a vízáramlás sebességével arányosan? pl a225l/h elég kicsinek tűnik, tehát vehetem mongyuk 6mm felé is? Mono bordás mart blokjánál maradnék, de azon csak 3mm. (gondolom jobb szivattyúra lett méretezve)[/quote]

Ezt olvastad pl. :confused:

idézet:
A talp
A talp, másképp a blokknak az alja eléggé jelentős szerepet játszik. Feladata a hő elosztás, azaz a processzor viszonylag kis felületű "sapkájáról" a hőt oldalirányban "elosztani". Erre azért van szükség, mert ha a hő nagyobb felületen van jelen, könnyebb és hatékonyabb annak az elvezetése. Ha megfigyelünk egy hagyományos CPU hűtőbordát, ott is láthatjuk, hogy - főként a jobban melegedő processzorokra szánt bordáknál - az a felülete, mely a processzorra fekszik fel, eléggé vastag. Erre azért van szükség, hogy a hűtőborda szélsőbb bordái is "kapjanak" a processzor hőjéből. A talpvastagság megállapítása nem kis feladat, ha az elméletet figyelembe vesszük. A hő (mint energia) a "forrástól" szferikusan (gömbszerű alakban) terjed a felületben. Miközben az anyagra jellemző "sebességgel" (lamda) halad, felmelegíti azt, ami idővel elér valamilyen hőmérsékletet. A hőmérséklet mértéke függ az anyag fajhőjétől is (mennyi hőenergiát képes felvenni). Lehet, hogy kicsit nehezen érthető, de álljon itt egy rajz:
Kép
Ha az anyag vastag (kék) a felületen a hőmérséklet viszonylag jól eloszlik, ha "közepesen" vastag(zöld), a hőforrás közelében már nagyobb a hőmérséklet, mint a hőforrástól távolabb.
A "vékony" (fekete) anyagnál a hőforrás közelében nagyon magas a hőmérséklet, miközben a szélein szinte hideg.(Ponthegesztésnek is ez a lényege :vékony anyag->helyi ,nagy hő bevitel, a hőelvezetés hiánya miatt megolvad és összeheged).
Megpróbáltam jelölni azt is (vastag vonaldarabokkal), hogy mekkora felületen tud nagy hőáramlási sebesség létrejönni. Igaz, hogy a "vékonynál" nagy a hőmérsékletkülönbség (dT) ami a jó hőátadást eredményez, de kicsi az a felület, ahol ez megtörténik.
A "vastagnál" kisebb a hőmérséklet különbség, de jóval nagyobb a felület! (dT kicsi, de F nagy).
Hogy hol van az optimum?
Ez egyértelműen nem határozható meg!
Ha a víz áramlási sebességét kisebbre vesszük, a vastag mindenképpen jobb hőátadást eredményez. Ha vékonyítjuk akkor növelni kell a folyadéksebességet (kicsi a "forró" felület).
A mi esetünkben 4-6 mm körül van az optimum.
Ha növelnénk a hűtőtömb befoglaló méretét, a vastagságot mindenképpen növelni kellene, mert a tömb széleit is fel kell melegíteni, mert ha hideg maradna akkor értelmetlenné válna a hőátadás (dT nagyon kicsi lenne).

Miért rossz a vékony tömbvastagság a procimag fölött?

A hővezetés (lásd hővezetési tényezőtől függő folyamat) időegység alatt sokkal nagyobb mennyiségű hőt tud "átáramoltatni" ugyanolyan felületegység esetén, mint a vizes hőátadás. Magyarán a prociból kevesebb hő tud átáramolni, megnő a proci hőmérséklete.
A vastagabb tömbalap vastagság esetén a hő gyorsan "áramlik" oldalt a tömbben, miközben a hővezetési térfogatot részben lefedi a hőátadási felület (a vízzel érintkező felületrész).
[/quote]

Konkrét képletem ezt kiszámolni nincsen, de érzéseim szerint a képlettel sem mennénk túl messzire, ugyanis annak bonyolultsága végett nem volna egyszerű számolni vele.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#742 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 02. 20:28

Konklúzió: legyen 6mm és működni fog a dolog. :)

#743 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 03. 08:42

de ezt inkabb nem kellene optimalis MINIMUMNAK nevezni??? mert a rez jobb hovezeto mint a viz, tehat minel nagyobb a reztomeg annal gyorsabban oszlik szet a ho. persze a rezet meg vizzel kell huteni... es van egy esszeru ertek, ami fole felesleges menni, mert elhanyagolhato lesz a kulonbseg.

#744 Felhasználó inaktív   hepaly 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 06. 04. 20:13

Apecsába, a szivattyú nem indul el a szünetmentesemről.
Valszinü a nem egészen 230V nak köszönhető.
ASUS A7N8X, (TB)XP2100+@13*180 +GlobalWin CAK4-88T, ELIXIR 256M PC2700, Abit SILURO GF4 Ti4200 (316/626), WinXP prof+SP1 ENG detonator: 43.45

#745 Felhasználó inaktív   Rammm 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 04. 20:37

idézet:
Ezt írta hepaly:
Apecsába, a szivattyú nem indul el a szünetmentesemről.
Valszinü a nem egészen 230V nak köszönhető.
[/quote]

SZVSZ a nem legalább "kbszinusz" szünetmentesednek köszönhető !

Rammm
ASUS A7N8X-E Deluxe 2.0, AMD Barton 2500+ @ 3200+ + Volcano 12, 2*512 MB Samsung Dual Channel RAM (200MHz), Gf4Ti4200@4600, Fujitsu x192, Samsung 120 GB SATA 7200rpm, a többi nem lényeg :)

#746 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 04. 21:58

idézet:
Ezt írta Rammm:

SZVSZ a nem legalább "kbszinusz" szünetmentesednek köszönhető !

Rammm
[/quote]

Így van, a szünetmentesed tuti, hogy nem szinuszos feszültséget ad le, a motorok pedig nem komálják ezt :(

#747 Felhasználó inaktív   hepaly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 05. 22:21

A szünetmentesemből négyszögszinusz jön ki :) No akkor erre is csináljak valami áramkört. Már lassan külön fedélzeti komplyútert kell neki épiteni(áramlás ell. hőmérő, maradékventi szab. és a 230V~ megcsinálása) :)
ASUS A7N8X, (TB)XP2100+@13*180 +GlobalWin CAK4-88T, ELIXIR 256M PC2700, Abit SILURO GF4 Ti4200 (316/626), WinXP prof+SP1 ENG detonator: 43.45

#748 Felhasználó inaktív   Gabika 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 12:52

Ilyen >>>

Kép

müanyagflakonokat hol lehet kapni? Mert amit találtam a parasztbótban, annak túl víkonyka a fala.

Ja, amúgy ajánlom a cikket mindenkinek. Ötletes.
Figyeljetek
Rám
Emberek!
Egerben
Zoknit
Ellopni
Rettenetes!

#749 Felhasználó inaktív   hoy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 12:58

idézet:
Ezt írta Gabika:
Ilyen >>>

Kép

müanyagflakonokat hol lehet kapni? Mert amit találtam a parasztbótban, annak túl víkonyka a fala.

[/quote]

Én ilyet csináltam csak növényvédő flakonból :)

#750 Felhasználó inaktív   gaboor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 13:27

idézet:
Ezt írta Gabika:
Ilyen >>>

Kép

[/quote]

milyen cikket?

:D
OCPortal.hu - Overclock & Casemod with FÓRUM

#751 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 15:20

idézet:
Ezt írta gaboor:

milyen cikket?

:D
[/quote]

Titokzatos, mi :confused: :D

#752 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 15:24

egyebkent ezek nem uvegbol vannak?? ha igen, annek kivancsi lennek a technologiajara, hogy furjak ki...

akkor vegulis barmilyen teflonos csatlakozo belemenne. az uveg miatti egyenetlensegbol szvsz a tomitogyurus megoldasok kiesnek.

#753 Felhasználó inaktív   gaboor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 16:21

ehhez mit szóltok?

HardwareOC-nolvasható:

"Ez pedig igencsak szomorú, tekintettel arra, hogy a DataCooler termékének ára a 30 000 forintos küszöböt is átlépni, ezért a pénzért igazán többet várhatunk. Van is mire várnunk, ugyanis reményeink szerint holnap felkerül az oldalunkra egy újabb vízhűtés-rendszer tesztje, amely az eddigieknél lényegesen komolyabb, nagyságrendekkel jobban hűt, ára sem sokkal magasabb a most bemutatotténál, és ami talán a legfontosabb: a HardwareOC nevét viseli magán."
Kép

[ 2003. június 06.: gaboor szerkesztette a hozzászólást ]

#754 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 19:17

idézet:
Ezt írta gaboor:
ehhez mit szóltok?
...
[/quote]

Most húzták kia fogamat, kicsit még zsibi vagyok, DE:

Most ez egy idézet, vagy a "Mi olalunkra" kifejezésben Te is benne vagy, vagy ezt most hogy kell érteni?

Amennyiben idézet, akkor nem ártott volna ideírnod a forrás elérhetőségét! Ha Te is benne vagy, akkor milyen oldaladon lehet ezt látni?

Tényleg bocs, ha valamit én nem értek, de nekem nagyon úgy tűnt, hogy mondtál valamit, de valójában csak a szavak kapcsolódnak egymáshoz! :D

#755 Felhasználó inaktív   Gabika 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 20:16

Milyen cikket... hát milyen cikket? Beszúrtam egy képet, és írtam hogy olvassátok el a cikket. Tehát valszleg a képet a cikkből szúrtam be. Namármost, jobb egérgombbal (ha szamből nézzik az egeret, akkor ballal !) katt a képre, és kiderül, hogy honnan van. Tehát eddig itt tartunk:
[url="http://"http://www.overclockers.com/tips1089/HomeMadeRes.jpg"]http://www.overclock...HomeMadeRes.jpg[/url]

Na, mivel ez csak a kép címe, de mi az oldalra vagyunk kiváncsiak, másoljuk be munkánk eddigi gyümölcsét böngészőnk címmezőjébe, és töröljük ki a kép nevét, egész addig, hogy ezt kapjuk:
[url="http://"http://www.overclockers.com/tips1089/"]http://www.overclockers.com/tips1089/[/url]

.

Jó! Most nyomjunk entert, és örüljünk!

Vagy katt ide >>> [url="http://"http://www.overclockers.com/tips1089/"]hómpédzs[/url]
Figyeljetek
Rám
Emberek!
Egerben
Zoknit
Ellopni
Rettenetes!

#756 Felhasználó inaktív   gaboor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 21:34

idézet:
Ezt írta Mono:

Most húzták kia fogamat, kicsit még zsibi vagyok, DE:

Most ez egy idézet, vagy a "Mi olalunkra" kifejezésben Te is benne vagy, vagy ezt most hogy kell érteni?

Amennyiben idézet, akkor nem ártott volna ideírnod a forrás elérhetőségét! Ha Te is benne vagy, akkor milyen oldaladon lehet ezt látni?

Tényleg bocs, ha valamit én nem értek, de nekem nagyon úgy tűnt, hogy mondtál valamit, de valójában csak a szavak kapcsolódnak egymáshoz! :D
[/quote]

fogadnak javulást!
házipálesz a legjobb fogfájásra (komolyan!), utókezelésre is! behörpintesz egy jó kortyot, szádban tartod, 1-2 percet forgatod a szádban, majd tetszés szerint kiköpöd vagy lenyeled - tuti megoldás!
ja és ne ülj kocsiba utána :D

hozzászólásom szerkesztve, csak két helyre nyomtam be, s itt elfelejtettem szerkeszteni.
a másik helyen írták, hogy holnap 19:00 kor érdemes ellátogatni a HardwareOC-ra. Állítólag nagyot fog szólni.
Amúgy örülök a dolognak, mert az Ocportal-nak még vannak gyermekbetegségei, s így legalább van verseny!

#757 Felhasználó inaktív   gaboor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 06. 21:37

idézet:
Ezt írta Gabika:

Jó! Most nyomjunk entert, és örüljünk!

Vagy katt ide >>> [url="http://"http://www.overclockers.com/tips1089/"]hómpédzs[/url]
[/quote]

szeva drusza, ez király volt
megy egy kcs!

#758 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 07. 21:26

Valaki kért tőlem segítséget vízhűtéses táp készítésében. Sajna nincs meg a mail címe. Lenne egy ajánlatom számára.

KERESS MEG... :)

#759 Felhasználó inaktív   K3zdo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 06. 07. 21:38

Szoval táp vizhütéésel és 1 kis ingyen reklám :)Remélem nem baj sorry ha igen :(

#760 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 07. 21:52

idézet:
Ezt írta K3zdo:
Remélem nem baj[/URL][/quote]

Ez most miért is kellett? Pont előtted már ott a link!
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

Téma megosztása:

• (50 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »