HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 178
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#3581 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 09. 21:58

Idézet: DrHIL - Dátum: 2004. nov. 9., kedd - 19:40

A kék-fekete a L20-s csokja. Akúpos rész kezdeti átmérője 12 mm...

...szerintem 8 mm belső átmérőjű cső nehezen mehet rá....

...és 13 mm-re szélesedik ki.

Valaki azt írta - nem is olyan régen, hogy a 8x1-es csövet is rá tudta erőszakolni. Kérdés, hogy ő milyen tömlőt használt.

#3582 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 07:42

Idézet: Hank - Dátum: 2004. nov. 9., kedd - 20:32

Én azt vallom,hogy a szivattyú vize egyből a blokkokra kerüljön,mert a radiátor lefogja a vízhozamot.

Ezt a gyöngyszemet kifejtenéd bővebben?  :confused:
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#3583 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 10:30

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. nov. 9., kedd - 22:58

...és 13 mm-re szélesedik ki.

Valaki azt írta - nem is olyan régen, hogy a 8x1-es csövet is rá tudta erőszakolni. Kérdés, hogy ő milyen tömlőt használt.

Havernak 8/10-es pvccsövet rá bírtunk húzni a 10/12-es rézcsőre. igaz le nem nagyon jön neki :D
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#3584 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 11:21

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. nov. 9., kedd - 22:46

Nagyon tetszik, hogy konnyu a blokk. Nekem most ~600gr koruli a cpu hutom, de passzivan tudja azt a rendszerem, amit a Tied. Mondjuk nekem csak cpu, vga, nb van csak bekotve, de futotest mellett all. Tovabba az is tetszik, hogy egyszerubb megoldani a meroleges csonkokat, mint a furt eseten. Raadasul toredekebe kerul. Remelem bevalik, jovo heten valoszinuleg en is nekiallok egynek.

PeppeR

szerintem is felesleges a bohom rez... az eddigi legjobb blokkunk ~10 deka!

ps: a hydorra ramegy a 12/8as cso.

Szerkesztette: arn 2004. 11. 10. 11:22 -kor

#3585 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 11:29

mi most kiserletezunk aluminium megoldasokkal... kivancsi leszek hogy szerepelnek :) akkor aztán a 200g-is rémálom lesz...  :cool:
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#3586 Felhasználó inaktív   matyee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 11:30

Idézet

ps: a hydorra ramegy a 12/8as cso.

akkor az innovatek 8x1-es csővet rá tudom erőltetni, ugye? bocs az ertetlenkedesert, de ha l20as pumpat veszek akkor a csovek legalabb legyenek jok...  :respect:
ASUS p5b delux C2D E6400 @3,2Ghz G.Skill 2*2G DDR PC8000 EVGA 8800GT OC WD sATAII 400G SAMSUNG 940BF 2ms HP DVD+-RW CREATIVE SB live! 5.1 + SPEEDLINK-medusa 5.1 FSP Zen CM 5539 GENIUS SlimStar RAZER DA+RAZER mantis WATERCOOLING eheim cpu fet nb vga

#3587 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 11:31

ra. max forrovizbe logatod elotte.

#3588 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 11:44

Idézet: orbano - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 7:42

Ezt a gyöngyszemet kifejtenéd bővebben?  :confused:

Üdv!
Azért gondolom így,mert a radiátor belső kialakítása eleve ezt hozza létre.Ha kígyós a radiátor,akkor a sok kanyarban a víz a nagyobb ellenállás miatt lelassúl.Ezt senki se tagadhatja le.Légkondikra tervezték,gázhűtésre,nem folyadékhűtésre.Gázoknak számottevő ellenállást nem okoz,de a víznek igen.Jobb a helyzet az autókban használt radiknál,hiszen folyadékhűtésre tervezték.Beomlési nyilás után a keresztmetszet sokkal nagyobb,folyadéksebesség alacsonyabb lesz a nagy gyűjtőjáratok miatt és a víznek könnyebb átjutni a vékony csöveken.
Kipróbáltam úgy,hogy a radiból ment a víz a blokkokra és úgy is hogy a szivattyúból ment a blokkokra a víz.Második hatékonyabb volt nálam.Mindenki mást mond,nekem ez a vélemyényem.
Sokan azért kötik be a blokkok elé a radit,mert a szivattyú melegedésétől félnek.Az összes hőtermelő elemhez képest elhanyagolható a keringető hőleadása,nem ettől fog fölmelegedni a víz.
Hank

UI: Csak azért használok órmotlan 1kg cpu blokkot,mert nem marták ki és nem akartam tartogatni,cilinderesre megcsináltam és azóta használom.Szilikoncsövek vannak mindenhol,kivétel a radiátor,mert oda elég az olcsó pvc cső is.Nem csúszik le,kézzel se lehet lehúzni a szilikont,pvc-t viszont igen.

Szerkesztette: Hank 2004. 11. 10. 11:47 -kor

#3589 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 13:25

Idézet: Hank - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 12:44

Üdv!
Azért gondolom így,mert a radiátor belső kialakítása eleve ezt hozza létre.Ha kígyós a radiátor,akkor a sok kanyarban a víz a nagyobb ellenállás miatt lelassúl.Ezt senki se tagadhatja le.Légkondikra tervezték,gázhűtésre,nem folyadékhűtésre.Gázoknak számottevő ellenállást nem okoz,de a víznek igen.Jobb a helyzet az autókban használt radiknál,hiszen folyadékhűtésre tervezték.Beomlési nyilás után a keresztmetszet sokkal nagyobb,folyadéksebesség alacsonyabb lesz a nagy gyűjtőjáratok miatt és a víznek könnyebb átjutni a vékony csöveken.
Kipróbáltam úgy,hogy a radiból ment a víz a blokkokra és úgy is hogy a szivattyúból ment a blokkokra a víz.Második hatékonyabb volt nálam.Mindenki mást mond,nekem ez a vélemyényem.
Sokan azért kötik be a blokkok elé a radit,mert a szivattyú melegedésétől félnek.Az összes hőtermelő elemhez képest elhanyagolható a keringető hőleadása,nem ettől fog fölmelegedni a víz.
Hank

UI: Csak azért használok órmotlan 1kg cpu blokkot,mert nem marták ki és nem akartam tartogatni,cilinderesre megcsináltam és azóta használom.Szilikoncsövek vannak mindenhol,kivétel a radiátor,mert oda elég az olcsó pvc cső is.Nem csúszik le,kézzel se lehet lehúzni a szilikont,pvc-t viszont igen.

most mar csak azt kellene kitalalni, hogy viznel mi a legoptimalisabb aramlasi sebesseg :)

ez az amit nem tud megmondani senki sem... nyilvan sok kialakitasi parameter befolyasolja.

#3590 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 13:59

Nincs optimális áramlási sebesség. Minél nagyobb a folyadék áralási sebessége, annál több hőt fog elszállítani a víz.

Szerkesztette: <Euro> 2004. 11. 10. 14:10 -kor

#3591 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 15:42

de ez ugy, ha minden aramlasi sebessegnel ugyanazt a turbulenciat tudod biztositani. ez meg sebessegenkent mas. de ha nem is... nem valtozik linearisan. bizonyos szint felett elenyeszo a difi. bar igy belegondolva a visszajara csak nem fordul :)

Szerkesztette: arn 2004. 11. 10. 15:47 -kor

#3592 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 15:44

üdv!
Egyszer ha marha sok szabadidőm lesz,kipróbálom 800 L/h szivattyúval is a rendszeremet és megosztom veletek a mérési tapasztalataimat.Úgy emlékszem hogy régebben haznált keringetővel(800L/h) rosszabb eredményeket mértem,de erre nem mernék megesküdni.Most 1200L/h -val dolgozom.
Hank

#3593 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 17:16

Számolgattam egy kicsit:

0,5 cm2 (8-as tömlő) keresztmetszetet feltételezve - eltekintve az áramlási ellenállástól -, egy 800 liter/óás pumpa 16 kilóméter/órás sebességgel áramoltatja a folyadékot. Ez másodpercenként majdnem egy métert jelent!

Az emberi szív 30 centiméter/másodpercenkénti haladásra készteti a vért az erekben. De ehhez nem jár élettartam-garancia.

#3594 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 17:27

Hank! Ez eddig szép és jó. De egy zárt, inline rendszerben magyarázd meg nekem, hogy az elméleted szerinti jelenség hogyan fordulhat elő az a jelenség, hogy ha a radit a blokk elé kötöd akkor lassabban, ha utána akkor gyorsabban fog áramlani a víz a blokkban. Mert ugye ehhez az kellene, hogy a radiátor előtt és után ne legyen egyforma a vízhozam. Ha pedig így lenne, akkor nagyon sok fizikus ősünk forogna a sírjában...
--HunFrost vízhűtés--

#3595 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 17:28

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 18:16

De ehhez nem jár élettartam-garancia.

de igen! életed végéig működni fog a szíved. ez garantált! :D
--HunFrost vízhűtés--

#3596 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 18:11

Idézet: orbano - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 18:27

...

Egyetertek! Sot, most az egyszer ugyan ezt akartam en is kerdezni!

PeppeR
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#3597 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 19:26

Idézet: orbano - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 17:28

de igen! életed végéig működni fog a szíved. ez garantált! :D

Ez ma már nem biztos.

...Hála Frankeinsten-nek.

#3598 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 20:11

Bocsánat kedves vizes kollégák, hogy ide tévedtem, de lenne egy kérdésem:
Mi a véleményetek az Ordasi féle vízhűtésről?
Ugyanis nézegettem a bolhán és elgondolkodtam rajta, de nem tudom, hogy mennyivel tud többet, mint mondjuk egy Thermalright SLK947, vagy SP97...

Nem tudom, hogy milyen típus a blokk (ha jól tudom ez számít leginkább), és nincs hozzá radiátor...

azért tudtok segíteni valamit, vagy kevés ez az info?

#3599 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 20:43

Idézet: Bujdy - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 20:11

Mi a véleményetek az Ordasi féle vízhűtésről?

Én, mint első számú kötözködő ilyenkor a kereső használata mellett teszem le voksom. Ordasi nevére rákeresve siralmas véleményeket foghatsz olvashatni.

#3600 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 21:02

Üdv!
Akkor mivel magyarázható a mért értékek különbsége?Számomra ez a logikus.
Minden rendszernek van egy vízhozama,de ez nem minden pontjára igaz.Torlódhat,panghat a víz is,így
egységnyi idő alatt kevesebb folyadék áramlik át egy-egy keresztmetszetnél.Persze lesz egy szumma vízhozam,de ez közel se igaz minden pontjára.A szivattyú egy aktív eszköz,ez bekavar mindent.
Analógiával élve úgy gondolkodhatnék,hogy van egy áramforrásom(szivattyú) és a rákapcsolt terhelések(blokkok,radiátor) részáramának összege egyenlő kell hogy legyen a generátor forrásáramával.Ez azt feltételezi hogy egy-egy elem esetén más és más áramok vannak,blokkoknál,radiátoroknál más vízhozamok(áramok).
Tévedhetek,ha valaki megcáfolja állok elébe.
Hank

UI:Nem jó az Ordasi blokk.Nem venném meg!

Szerkesztette: Hank 2004. 11. 10. 21:05 -kor

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 178
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.