HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 206
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#4141 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 20. 13:04

Idézet: reandre - Dátum: 2005. jan. 18., kedd - 22:14

nem azér a huszfillérért, de ha szépenkérlek leírnád nekem a táp szíkret forrásaid nevét pontos címmel?  :D

bar marha sokat koslattam utanuk, de miert lenne topsecret? :)

az innotradenel vagy a dobozgyar melletti barkacsboltban is kapsz.

#4142 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 15:16

Putt Putt kollégával kicsit félrebeszéltünk egymás mellett! :D De a végére kiderült egyet értünk mindenben :cool: Elsőnek azt hittem hogy a blokkokról írsz,most tudom a radiról.Így tiszta már a kép.
Farmuci helyzet,hogy blokkokban gyorsan,radiban lassan jó a víz de ez a lényeg.
Boho kolléga és régi motorosok elmondták már párszor,most rajtunk van a sor hogy elmondjuk.
De elgondolkodtató,hogy fajlagosan rosszabb hűvezető alu miért jobb radiátorhűtőként.Mert a Thermalrigth heatpipe-os hűtők a legjobb léghűtők a piacon és full aluból van(kivétel a heatpipe)
Réges régen,mikor még az első rész volt valami tesztet csináltak a fórumtársak,blokkokról és radikról itt mi derűlt ki a radiátorok anyagával kapcsolatban???Emlékszik erre még valaki??
Végén én is összerakok egy aluból készített vízhűtést,mint Boho :D
Hank

#4143 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 17:51

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 16:16

Putt Putt kollégával kicsit félrebeszéltünk egymás mellett! :D De a végére kiderült egyet értünk mindenben :cool: Elsőnek azt hittem hogy a blokkokról írsz,most tudom a radiról.Így tiszta már a kép.

Szerintem a minél gyorsabb áramlás és a minél nagyob deltaT jó a blokkban és a radiátorban is, nincs különbség. Bármelyik radiátorban ha 2x olyan gyorsan keringeted a vizet akkor jobban fog hűteni .

Szerkesztette: Chosen1 2005. 01. 20. 17:55 -kor

#4144 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 18:00

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 15:16

Boho kolléga és régi motorosok elmondták már párszor,most rajtunk van a sor hogy elmondjuk.
De elgondolkodtató,hogy fajlagosan rosszabb hűvezető alu miért jobb radiátorhűtőként.Mert a Thermalrigth heatpipe-os hűtők a legjobb léghűtők a piacon és full aluból van(kivétel a heatpipe)
Réges régen,mikor még az első rész volt valami tesztet csináltak a fórumtársak,blokkokról és radikról itt mi derűlt ki a radiátorok anyagával kapcsolatban???Emlékszik erre még valaki??
Végén én is összerakok egy aluból készített vízhűtést,mint Boho :D
Hank

OK.

Akkor minden rendben.

A hőátadás az egy eléggé sokváltozós dolog.
Ha jól emlékszem, akkor az egyik elem, az adott anyag, és a levegő közötti hőátdási tényező (képesség). Ha jól tudom, akkor annak ellenére, hogy az alu gyengébb hővezető képességgel bír, mint az réz, de a levegő felé mérheő hőátadási képessége jobb.

Ez magyarázhatja (sok más dolog mellettt) azt, hogy az alu radik jobbak, mint a réz lamellás radik.

Szerk. Elírás (réz helyett alu)  :omg:

Szerkesztette: Putt Putt 2005. 01. 20. 18:40 -kor

#4145 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 18:12

Viszont ez az elony inkabb a radiator eseteben ervenyesul, blokk alapanyaganak (ezen szempont alapjan) tovabbra is a v.rez javallott.
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#4146 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 18:24

Cső mindenkinek!!!

Az alant levő képen a ''gyorskróm'' eljárással bevont blokkok láthatók...
Sajnos a valóságban nem lettek olyan jók, mint amire számítottam, de falura parasztnak még így is tökéletesek lesznek! :p  :p  :cool:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

A CPU blokk rögzítésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
Mivel a Soltek magasból tesz a tuningra, ezért a deszkába elfelejtették belefúrni a blokkok rögzítéséhez szükséges likakat, ezért maradnak a foglalat körmei mint rögzítési pontok.
Akkor a kérdés. Van-é valakinek valami jó ötlete a blokk rögzítésére a foglalathoz????  :confused:
A förumon található megoldásokat már átnéztem, de hátha előrukkol valaki valami eredeti megoldással.. :)

#4147 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 19:06

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 19:24

A CPU blokk rögzítésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
Mivel a Soltek magasból tesz a tuningra, ezért a deszkába elfelejtették belefúrni a blokkok rögzítéséhez szükséges likakat, ezért maradnak a foglalat körmei mint rögzítési pontok.
Akkor a kérdés. Van-é valakinek valami jó ötlete a blokk rögzítésére a foglalathoz????  :confused:
A förumon található megoldásokat már átnéztem, de hátha előrukkol valaki valami eredeti megoldással.. :)

Én nem néztem át a fórumot, lehet, hogy már mondta más:
Végy egy "körmös" bordát, és annak a leszórítóját használd, némi alátéttel (mármint tegyél valamit a blokk és a leszorító közé, hogy pont feszüljön...

#4148 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 19:09

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 19:24

...

En anno az abit sa6-os lapomhoz keszitettem egy lefogato szerkezetet. Abbol allt, hogy gyakorlatilag egy sinpalyat tettem a proci fole. Kozpontosan lehetett lefogatni a blokkokat, de akar valami brutalis nyomatekkal is. Aztan kesobb megvettem az elso furatokkal rendelkezo mobomat...

(Nem, nem azert mert nem volt jo a sines lefogato modszer!)
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#4149 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 19:33

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 19:00

Ha jól emlékszem, akkor az egyik elem, az adott anyag, és a levegő közötti hőátdási tényező (képesség). Ha jól tudom, akkor annak ellenére, hogy az alu gyengébb hővezető képességgel bír, mint az réz, de a levegő felé mérheő hőátadási képessége jobb.

Na ez az ami Waterworld urban legend, nincs ilyen fizikai tulajdonság.
Amiben kicsit jobb az alu az a hősugárzó képesség, de ennek csak több száz fok felett kezd jelentősége lenni.

#4150 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 20:24

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 7:58

Szia.

Nem akarok kötekedni, nem ez volt a célom.

A csavar alatt az átalakítást értem.

Van 2 féle radiátorom, az egyik olyan mint amit szétkaptál, (alu) a másik full réz. Az aluban van spirál.

A rézben lapítottak a csövek. Nincs benne spirál.

Az alu radit szereztem először, de nagyon fájt a fogam egy full rézre. Sikerült is szereznem. Saját tapasztalat alapján aztán szépen visszaraktam az alut. Ugyanis jobban hűtött.

De nem ez a lényeg.

Hank kolléga is rávilágít a lényegre.
Az a lényeg, hogy egységnyi víz mennyi időt tölt a radiban, magyarán mennyi ideje van leadni a hőt, amit felvett. A blokkban azért zavarjuk a vizet, hogy mindíg friss, hideg víz legyen benne, a radiban pedig a lassú kényelmes áramlás a lényeg, hogy legyen ideje leadni a hőt.

Ebből az elgondolásból írtam azt, amit írtam.

Mégegyszer.
Szigorúan szerintem.  :)
Az átalakítással nem nyersz semmit, mivel a víz nem fog tudni jobban lehülni a radiban, mint az átalakítás előtt.

De sok sikert kívánok a melóhoz. Kíváncsan várom a fejleményeket. :)  :respect:

Hali

Nem vettem kötekedésnek. :)

Értem amit mondasz és szerintem is úgy van, de ha nagyon lassú a víz, akkor szerintem egy idő után teljesen lehül és még egy ideig bent van a radiban és akkor fele radi "felesleges" lenne. Vagyis fél radin keresztülfolyik és már le is hűlt, aztán a másik felében meg már csak szobahőmérsékletű a víz. Vagy nem?

Na majd meglátjuk.

#4151 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 20:28

Idézet: Bali® - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 20:24

Hali

Nem vettem kötekedésnek. :)

Értem amit mondasz és szerintem is úgy van, de ha nagyon lassú a víz, akkor szerintem egy idő után teljesen lehül és még egy ideig bent van a radiban és akkor fele radi "felesleges" lenne. Vagyis fél radin keresztülfolyik és már le is hűlt, aztán a másik felében meg már csak szobahőmérsékletű a víz. Vagy nem?

Na majd meglátjuk.

A puding próbája az evészet. :)

Lehet bejön a dolog, mondjuk én a radi újbóli vízzáró összerakását tarton kétesnek. :think:

Sok sikert hozzá.

Majd a próba megmondja a valót. :)

#4152 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 20:48

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 21:28

Majd a próba megmondja a valót. :)

Szerintem se nyersz vele semmit ha megszünteteted a párhuzamosítást, az eredeti megoldás a legjobb.
Ahogy Putt írta a nagyobb belső ellenálás miatt csak lassabb lesz az áramlás a teljes rendszerben.
Nem sok népségnek van olyan radiátora amiben visszahülne szobahőmérsékletre a víz, ez sem tűnik olyannak.

#4153 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 20:49

Idézet: Chosen1 - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 17:51

Szerintem a minél gyorsabb áramlás és a minél nagyob deltaT jó a blokkban és a radiátorban is, nincs különbség. Bármelyik radiátorban ha 2x olyan gyorsan keringeted a vizet akkor jobban fog hűteni .

A deltaT problematikájával egyet értek!De sajna a vízhűtés rendszerünk koránt sem erre lett tervezve.
A radiátort 85-90fokos vízre tervezték,ott már a deltaT elég nagy és így  nagy hőenergia leadására képes.Nekünk az lenne ideális,ha egy több négyzetméter falfelületnyi radi lenne,de ez épeszű embernek nincs.Folyadék sebessége szerintem jobb ha lassabb,de a vitánk akkor dől el ha valaki kipróbálja és elmondja mi az igaz.
Hank

#4154 Felhasználó inaktív   reandre 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 21:25

Idézet: arn - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 13:04

bar marha sokat koslattam utanuk, de miert lenne topsecret? :)

az innotradenel vagy a dobozgyar melletti barkacsboltban is kapsz.

hát ha nem államtitok, akkor megteszed nekem, hogy leírod, és elküldöd egy PMben?  :) ha lehet akkor utcanévvel és házszámmal, mert igaz már 7 éve hogy győri vagyok, de nem sokat mond nekem az, hogy Innotrade, vagy Dobozgyár...  :lama:  :respect:

#4155 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 21:55

Help me please4
Irjatok nekem recsoforrasztasara dolgot!
Holnap veszek folyasztot + 2 ont + gazforrasztot csak anyu nem negedi hasznalni szaki nelkul?(
elsore)
Mi legyen?
Tiesto Forever!!! No meg a WaTeRCooL!!!
Kezeket a paplanfole es eljenek a csajok! By Fabri Sandor

#4156 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 22:49

Idézet: hummerdikk - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 22:55

Help me please4
Irjatok nekem recsoforrasztasara dolgot!
Holnap veszek folyasztot + 2 ont + gazforrasztot csak anyu nem negedi hasznalni szaki nelkul?(
elsore)
Mi legyen?

recsoforrasztas?
Ja! :omg: lecsóforrasztás! Hát ne tegyél alá olajat! ;)

Amúgy nincs benne semmi ördöngősség, ha arra vigyázol, hogy ne égesd meg magad, mag ne gyútsd fel a házat, akkor nem lehet baj.
Amire figyelj, hogy ne annyi ónt tegyél amiből két szobor is kijönne, mert akkor be fog folyni a csőbe és akadályozni fogja az áramlást!

Amúgy pedig: HAJRÁ! ;)

#4157 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 00:51

Meg persze forrasztas elott lecsiszolod oxid mentesre a feluleteket, amit forrasztani szeretnel. Meg persze nem ugy forrasztasz, mint az egyszeri ember, hogy egyszerre nyomja a langot meg a cint! Szepen megvarod mig frankon athevul minden, odaerinted a cint es ha jo parost valasztottal (cin + folyasztoszer - van amelyikek nem komaljak egymast), akkor pillanat alatt szepen elterul a cin.
Ennek persze alapfeltetele, hogy vagy sok kezed legyen, vagy eszed! Ha pl. cso vegere forrasztasz konyokot, vagy akarmi mast, akkor jo szolgalatoto tehet egy satu. Szoval tervezz meg mindent elore, mert a ket kezed foglalt lesz!

Legalabb is en igy szoktam csinalni (nagyvonalakban levezetve). Amator korokben hasznalatos modszert nem ismerem...  :smoker:
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#4158 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 07:17

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 21:49

Folyadék sebessége szerintem jobb ha lassabb,de a vitánk akkor dől el ha valaki kipróbálja és elmondja mi az igaz.

Egyszerűen ki tudod próbálni, összeszorítasz egy műanyag csövet a rendszerben, azzal eléred hogy lassuljon az áramlás. De egyértelműen emelkedni fog a hőmérséklet. Különben amire Te gondolsz szerintem az nem a lassú és a gyors áramlás problematikája hanem a radiátorok párhuzamos(gyöjtőjáratokból kiinduló csövek) vagy soros(hosszó csőkígyó) bekötése. Mindkettőt használják, a sorosnál is is úgy kötik be a lamellákat hogy egyenletes legyen a hőátadás, PC vízhűtésnél a kisteljesítményű pumpák szerintem jobban szeretik a kis ellenálású(párhuzamos) radiátorokat.

Szerkesztette: Chosen1 2005. 01. 21. 07:24 -kor

#4159 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 08:43

Idézet: reandre - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 22:25

hát ha nem államtitok, akkor megteszed nekem, hogy leírod, és elküldöd egy PMben?  :) ha lehet akkor utcanévvel és házszámmal, mert igaz már 7 éve hogy győri vagyok, de nem sokat mond nekem az, hogy Innotrade, vagy Dobozgyár...  :lama:  :respect:

az innotrade az egy csavarbolt, ott van a ket marcalvaros kozotti aluljaronal.

a masiknal meg nem tudok utcanevet fejbol :)

#4160 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 10:32

Idézet: PeppeR - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 1:51

Meg persze forrasztas elott lecsiszolod oxid mentesre a feluleteket, amit forrasztani szeretnel. Meg persze nem ugy forrasztasz, mint az egyszeri ember, hogy egyszerre nyomja a langot meg a cint! Szepen megvarod mig frankon athevul minden, odaerinted a cint es ha jo parost valasztottal (cin + folyasztoszer - van amelyikek nem komaljak egymast), akkor pillanat alatt szepen elterul a cin.
Ennek persze alapfeltetele, hogy vagy sok kezed legyen, vagy eszed! Ha pl. cso vegere forrasztasz konyokot, vagy akarmi mast, akkor jo szolgalatoto tehet egy satu. Szoval tervezz meg mindent elore, mert a ket kezed foglalt lesz!

Legalabb is en igy szoktam csinalni (nagyvonalakban levezetve). Amator korokben hasznalatos modszert nem ismerem...  :smoker:

Ugy nem jo, hogy:
Leteszem a foldre az egot es feletartom a csovet?
v. Jol felmelegitem es utana lerakom az egot es adok neki ont?
Tiesto Forever!!! No meg a WaTeRCooL!!!
Kezeket a paplanfole es eljenek a csajok! By Fabri Sandor

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 206
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210
  • Utolsó »