Jaja! Ha gyártás nem probléma, akkor jól hangzik. Kérdés hogy kereskedelmi mennyiséget lehet/érdemes-e ebből gyártani (mert ugye elég melós ezeket kifúrni). Bár sztem ezt már úgyis tudod!

Mono!
Ebben egyetértünk! Szerintem is ott fog folyni ahol a legkényelmesebb. Ezért terveztem úgy, hogy a gravitációt leszámítva egyaránt kényelmes legyen neki mindegyik furatban (átlós csonkok). Ami közbejátszhat az ugye a gravitáció. Ha megfelelően nagy a vízhozam, akkor nem fog számítani, mert elég erős lesz a beérkező víz sebessége, hogy nagy legyen az "entrópiája", így mindenhova jusson megfelelő mennyiségű vízáram. Ha ne adj isten nem így lesz, akkor három féle alternatívát látok:
1.: úgy rakom be a blokkot, hogy függőlegesen legyenek a bordák. Ez nem csak az áramlást segíti elő, hanem a gravitáció hatását is gyengíti, mivel a gravitáció irányába egyből akadájba ütközik a víz (bordák éle). Ha 90 fokkal elforgatva raknám, akkor a víz akadály nélkül tudna "lezúdulni" a gyűjtő járaton. De azt hiszem alap, hogy így rakom a blokkot.
2.: a másik megoldás a gyűjtő járatok szűkítése, ahogy távolodik a beömlőnyílástól. így ha vízszintesen helyezem el a blokkot, a gravitáció kompenzálva lesz a kinyúló bordák merőleges felületei által. Ez bár növeli az ellenállást, de javítja a víz eloszlását, és növeli a blokk felületét. Kérdés csak a kivitelezhetőség, mert ugye ilyen mély járatokat nehéz végig marni a blokkon, még így is kérdéses a megvalósíthatóság.
3.: a blokk középen való kettéosztása (U alakú felépítés). Így felére csökkentem az öszekeresztmetszetet, illetve növelem a víz blokkban töltött idejét, de növelem a blokk ellenállását, illetve növelem a bonyolultságot is, mivel ebben a megoldásban, a középső elválasztó fal megfelelő szigeteléséről is gondoskodni kell, hogy egyáltalán ne mehessen el a víz fölötte (tehát ide is kell gumitömítés, ami).
Egyelőre nekem még mindig az első megoldás a legszimpatikusabb.