Idézet: Vizi naplopó - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 22:25
Szerintem ez akkor sem működik.

A fűtés más elven működik.
A fűtésnél a hőmérséklet különbség keringeti a vizet. Tehát ahol van egy kis hidegvíz, ott le fog menni, ahol meleg ott fel.
A mi esetünkben csak a szivattyú keringeti a vizet. A párhuzamos csöveknél nem fog mindenhova jutni nyomás. Egyszerűen elfogy a szufla.
Amit leírtál az a gravitációs elven működő fűtésekre igaz brutál kazánokkal, de a modern lamellás hőcserélős kazánok meg sem tudnák mozdítani a vizet a keringető szivattyú nélkül....
Ami az általunk használt szivattyúk szuflaelfogyását érinti, az szerintem tévedés...
Az egyetlen probléma amit a DrHill által felvázolt rendszerben találtam az a párhuzamos csövekben esetleg bennmaradó levegő miatt lehetséges.
Ugyanis, amint néhány párhuzamos cső kilégtelenedik, a maradék csövekben amikben jócskán maradhat levegő nem fog áramlani a víz. SZVSZ a konstrukciót kellene úgy megváltoztani, hogy a két alsó csövet össze kellene párhuzamosítani, (kifolyó) és a konstrukció tetejére kellene vezetni a gépből érkező meleg vizet. Ebben az esetben a felső közös gyűjtő csövet már egyszerűen le lehetne légteleníteni, és ezzel megszűnne a légdugók kialakulásának is az esélye.
Ha marad a konstrukció, akkor egy alapos légtelenítési procedúra után, ( fejtetőre állított radiátor, rázogatás, STB....) ha már nincs a rendszerben bubi, szerintem a cuccos tökéletesen működne.
Sajnos a légtelenítés után is fennáll a veszélye, hogy a rendszerből az üzem közben kikerülő buborékok összegyűlnek a csonkokhoz legközelebb eső csőbe / csövekbe, és megszüntetik benne / bennük a víz áramlását....