HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 232
  • 233
  • 234
  • 235
  • 236
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#4661 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 03. 18:23

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 22:47

Mert Öregszem is méha melléfog...

Tehát szerinted mindegy, hogy a szivattyú egyetlen 10-es átmérőjű kört keringet, vagy 40 db párhuzamosan kapcsolt 10-es csőben kell fenntartania a keringést?
Melyik az a legkisebb vízhozamú szavattyú, ami erre képes? Elvileg ugye bármelyik, mert az edények közlekednek. Ők biztos tudják a fizikát, és eldöntik, melyik ágon fog folyni a víz. A többi meg addig parkol.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#4662 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 18:24

Idézet: Vizi naplopó - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 22:06

Ha sok 10-es csövet kötsz párhuzamosan, akkor összeadódik a keresztmetszet. Legfeljebb az első pár csövön fog menni a víz, a többihez már nem lesz nyomás.

Ja, hogy erre már más is rájött?
Akkor ketten fogunk mellé.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#4663 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 18:33

Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 19:24

Hát igen, ez könnyen előfordulhat!  :D  :D
Akár 100 egyforma ellenállású párhuzamos ágat is összeköthetsz, a víz mindegyikben áramlani fog, természetesen a beömlő vízmennyiség 1/100 részével. :D
Ha valamelyik ágban nem kering a lé, akkor ott valami gubanc van. :cool:

Szerkesztette: Sándor -P20- 2005. 03. 03. 18:34 -kor

#4664 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 19:55

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 17:44

Kösz Arm!
A képről anyit szeretnék elmondani, hogy a hűs víz a L2o-stól 15 mm-s cövön érkrzik a CPU blokhoz, melynek 15 mm-s rézcső a csatlakozója. Fent a függőleges 30x60-s rézcsőből 4 db 10 mm-s ágra oszlik szét a hűtő kör: 1. alaplapi chipset, 2. GPU, 3. wincsi, 4. táp. Majd ismét egyesül és 15 rézcsövön megy a radihoz. A soros elrendezést kicsit túl hosszúnak találtam úgy hogy két wincsi +táp stb...
Ez az elrendezés biztos hogy nem nagy ellenállást eredményez.

Szép munka!  :up:
Nekem csak 2 dolgo furcsa, a párhuzamosítás(bár ha működik,akkor NP!), ill hogy merev a cpufeletti rész.

Erről jut eszembe... vízes tápok emberi árban akadnak vmerre?
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#4665 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 20:36

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 23:36

Miért kellene grunfost hozá???
Nekem az 1.02- es radiátorban levő gagyi garena szivattyú lazán felnyomta a padlóról a több mint 1méter magasan levő gépbe a vizet, miközben a szivattyú emelési magassága asszem 45cm volt.
Sajnos mindenki elfelejti, hogy az emelési magasság csak akkor számít ha a cső felső nyílása nyitva van, és az emelési magasságot akkor is a nyitott tartályban levő víz szintjétől kell érteni amiben a szivattyú van.
Ezért számunkra ez az emelési magasság teljesen lényegtelen, mivel az a víz, amit a szivattyú a rendszer egyik oldalán felnyom, azt a zárt rendszer másik oldalán a gravitáció lehúzza....
Ez a közlekedő edények elve, ami ha jól tudom valamikor alsó tagozatos tananyag volt.....
A szivattyú emelési magassága számunkra csak tájékoztató adat, ami a vízhozamon kívül a szivattyú teljesítményére enged következtetni.
Ezért lehetett az, hogy az első radimat a ''gagyi'' szivattyúval csak úgy tudtam elindítani, hogy a cuccost feltettem a gép tetejére, oszt indíts. Miután a levegő kijött a rendszerből, a radiátor gyorsan a padlón landolt, és utána már simán működött ugyanazzal a szivattyúval ami a levegős rendszerben a vizet meg sem tudta megmozdítani... :)

Ezt csak megerősíteni tudom! :)
Már én is akartam írni párszor, de még nem jutottam el idáig. :D

#4666 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 20:38

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 19:33

Hát igen, ez könnyen előfordulhat!  :D  :D
Akár 100 egyforma ellenállású párhuzamos ágat is összeköthetsz, a víz mindegyikben áramlani fog, természetesen a beömlő vízmennyiség 1/100 részével. :D
Ha valamelyik ágban nem kering a lé, akkor ott valami gubanc van. :cool:

Ezt egyszer ki kellene próbálni, és akkor minden tisztázva lenne. (Én most nem foglalok állást ez ügyben)

#4667 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 20:46

Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 19:24

Sajna de igen!

A fűtésszerelők úgy modják, hogy a hosszú radiátorokat kontrába kell bekötni. Ez azt jelenti, hogy a radiátor két ellenkező oldalán van a be és a kimenet. Ekkor minden egyes tagban (csőben) egyenletes az áramlás!
Nagy hirtelen lefotoztam az ihletet adó fürdőszoba radiátort. Ennek  is a két ellenkező oldalán van a bekötése. Ha egy kicsit elfilózol rajta, rájössz, hogy igazam van és Sándornak is.
Máshol van a bibi az ötlettel! Pedig azt hittem ezért kapok! Ha egy ilyet ráteszel a házra, elég nehezen szerelhető a ház utólag! (de azért ennek amegoldására is van egy jó ötletem)

Csatolt fájl:

Szerkesztette: DrHIL 2005. 03. 03. 21:10 -kor

#4668 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 20:55

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 20:55

Szép munka!  :up:
Nekem csak 2 dolgo furcsa, a párhuzamosítás(bár ha működik,akkor NP!), ill hogy merev a cpufeletti rész.

Erről jut eszembe... vízes tápok emberi árban akadnak vmerre?

Köszi!

Mi merev a CPU felett? Leszorításra gondolsz? mert a CPU blokkot egy 3 mm vastag és 25 széles rézlemezzel (ez volt kéznél) szorítottam le és nincs rugó, nincs középen a lemez alatt semmi (golyó vagy csavar stb) két szárnyasanyával kézi erővel húztam meg piszkosul ovatosan!!!!! Akinek borsózik ettől a háta annak ezt nem ajánlom!

Én gyári vizes tápot úgy 20-25 k-ért láttam de nem emlékszem hól

Szerkesztette: DrHIL 2005. 03. 03. 21:00 -kor

#4669 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 21:25

Idézet: DrHIL

A fűtésszerelők úgy modják, hogy a hosszú radiátorokat kontrába kell bekötni. Ez azt jelenti, hogy a radiátor két ellenkező oldalán van a be és a kimenet. Ekkor minden egyes tagban (csőben) egyenletes az áramlás!
Nagy hirtelen lefotoztam az ihletet adó fürdőszoba radiátort. Ennek  is a két ellenkező oldalán van a bekötése. Ha egy kicsit elfilózol rajta, rájössz, hogy igazam van és Sándornak is.
Máshol van a bibi az ötlettel! Pedig azt hittem ezért kapok! Ha egy ilyet ráteszel a házra, elég nehezen szerelhető a ház utólag! (de azért ennek amegoldására is van egy jó ötletem)

Szerintem ez akkor sem működik. :D A fűtés más elven működik.
A fűtésnél a hőmérséklet különbség keringeti a vizet. Tehát ahol van egy kis hidegvíz, ott le fog menni, ahol meleg ott fel.
A mi esetünkben csak a szivattyú keringeti a vizet. A párhuzamos csöveknél nem fog mindenhova jutni nyomás. Egyszerűen elfogy a szufla.

szerk: idézet

Szerkesztette: Vizi naplopó 2005. 03. 03. 21:30 -kor

SPM fokozat pajti!!!

#4670 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 21:41

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 0:06

Feltettem egy pár képet a rendszeremről akit a többi is érdekli: http://kep.tar.hu/drhil vagy Itt

Végig néztem a képeidet, és csak gratulálni tudok a cuccoshoz.....
A csövezés nekem is tetszik, de nem okoz gondot hogy a csonkokra néhány helyen csak simán rá vannak tolva a slaugok?? :)
Milyen csöveket használtál? Csak mert bilincsek, és egyéb szorító alkalmatosságok nélkül nekem elég rendesen könnyezett a rendszerem. :(
A képeken látható kötegelők amikkel néhány helyen a csöveket lefogattad hogy váltak be???

#4671 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 22:08

Idézet: Vizi naplopó - Dátum: 2005. márc. 3., csütörtök - 22:25

Szerintem ez akkor sem működik. :D A fűtés más elven működik.
A fűtésnél a hőmérséklet különbség keringeti a vizet. Tehát ahol van egy kis hidegvíz, ott le fog menni, ahol meleg ott fel.
A mi esetünkben csak a szivattyú keringeti a vizet. A párhuzamos csöveknél nem fog mindenhova jutni nyomás. Egyszerűen elfogy a szufla.

Amit leírtál az a gravitációs elven működő fűtésekre igaz brutál kazánokkal, de a modern lamellás hőcserélős kazánok meg sem tudnák mozdítani a vizet a keringető szivattyú nélkül....

Ami az általunk használt szivattyúk szuflaelfogyását érinti, az szerintem tévedés...

Az egyetlen probléma amit a DrHill által felvázolt rendszerben találtam az a párhuzamos csövekben esetleg bennmaradó levegő miatt lehetséges.
Ugyanis, amint néhány párhuzamos cső kilégtelenedik, a maradék csövekben amikben jócskán maradhat levegő nem fog áramlani a víz. SZVSZ a konstrukciót kellene úgy megváltoztani, hogy a két alsó csövet össze kellene párhuzamosítani, (kifolyó) és a konstrukció tetejére kellene vezetni a gépből érkező meleg vizet. Ebben az esetben a felső közös gyűjtő csövet már egyszerűen le lehetne légteleníteni, és ezzel megszűnne a légdugók kialakulásának is az esélye.
Ha marad a konstrukció, akkor egy alapos légtelenítési procedúra után, ( fejtetőre állított radiátor, rázogatás, STB....) ha már nincs a rendszerben bubi, szerintem a cuccos tökéletesen működne.
Sajnos a légtelenítés után is fennáll a veszélye, hogy a rendszerből az üzem közben kikerülő buborékok összegyűlnek a csonkokhoz legközelebb eső csőbe / csövekbe, és megszüntetik benne / bennük a víz áramlását....

#4672 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 22:58

Sziasztok!
Vettem tomloszelencet!!! 11 est, amibe nagyon jol szorul az inno csoven ami 8X1 es.
Kepek meg majd az oldalamon, ha meglesz minden.
Talaltam itthon vitaminos dobozt, ne C vitaminra gondoljatok, szerintetek jo lenne? Hogy csinalhatok bele ablakot, hogy lassam a viszintet? Nem kerek doboz, mert ha az lenne meg se kerdeztem volna...
Elore is kossz!
Tiesto Forever!!! No meg a WaTeRCooL!!!
Kezeket a paplanfole es eljenek a csajok! By Fabri Sandor

#4673 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 23:21

Köszi Sándor!

Nem csöpög sehol! A kábelkötegelők tökéletes eszközök fém bilincsek helyett. Valódi-igazi szilikoncsövek a 10-s csöveim. A belső átmérőjök 8 mm, így ideálisan illeszkedik a 10-s köső méretű csövekhez. :respect:
Azért irom mert már többször olvastam, hogy az OBI-ban stb vettem vagy kapható szilikoncső, hát az biztos nem az :reklamacio: Ilyen helyen szilikoncsövet nem árulnak.
Szilikoncső próba: öngyujtóval melegíted, égeted úgy egy percig! és ha a cső visszaröhög hogy öcsi mit akarsz :D akkor az szilikoncső tuti. Az enyémen most próbáltam, nem olvad nem ég, nincs alakváltozás :respect:
A légtalenítés megoldott lenne. Hogy a ház is szerelhető legyen, a gyüjtő csövek hátsó sarkánál a csőradiátor test hátrabillenthető lenne. Ekkor az összes cső visszintes helyzetbe kerül!

#4674 Felhasználó inaktív   djkee 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 04. 10:10

nem tud valaki olyan net címet ahol TELJESEN házilag vízhűtés készítését írják le?? lehetőleg magyar lap
Abit AN7 Amd 2500+@3200+  Sapphire Ati Radeon 9600  420/420 512Mb Hynix memória 20GB Maxtor+160GB Samsung SATA Vinyó   NEC-3540  Logitech G5

#4675 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 04. 12:09

Idézet: djkee - Dátum: 2005. márc. 4., péntek - 10:10

nem tud valaki olyan net címet ahol TELJESEN házilag vízhűtés készítését írják le?? lehetőleg magyar lap

FeW kolléga oldalán keresgélj ;)
SPM fokozat pajti!!!

#4676 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 04. 14:11

Brian'63 oldala is erősen ajánlott :up:

ja, és a Mono oldala is!

Szerkesztette: freeone 2005. 03. 04. 14:11 -kor

A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#4677 Felhasználó inaktív   Songo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 04. 18:39

Idézet: Vizi naplopó - Dátum: 2005. márc. 4., péntek - 12:09

FeW kolléga oldalán keresgélj ;)

:up: yól mondod

Fúrt blokkról bővebben itt!!!

#4678 Felhasználó inaktív   djkee 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 04. 20:33

Köcce  :respect:
Abit AN7 Amd 2500+@3200+  Sapphire Ati Radeon 9600  420/420 512Mb Hynix memória 20GB Maxtor+160GB Samsung SATA Vinyó   NEC-3540  Logitech G5

#4679 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 04. 22:17

Valakinek van tapasztalata a SwiftTech pumpákkal? Elég jól néznek ki főleg a nagyobbik. Fél colos csonkja van!  http://www.swiftnets.com/ Azt írják 33-34 dBA a zaj. Hát ha ez igaz akkor ez egy traktor. Fentebb meg azt irja róla, hogy halk működés a szénkefe nélküli motornak köszönhetően.

#4680 Felhasználó inaktív   csosz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 04. 22:26

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. márc. 4., péntek - 23:17

Valakinek van tapasztalata a SwiftTech pumpákkal? Elég jól néznek ki főleg a nagyobbik. Fél colos csonkja van!  http://www.swiftnets.com/ Azt írják 33-34 dBA a zaj. Hát ha ez igaz akkor ez egy traktor. Fentebb meg azt irja róla, hogy halk működés a szénkefe nélküli motornak köszönhetően.

Es honnan szereznel be ilyet..?

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 232
  • 233
  • 234
  • 235
  • 236
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.