Vízhűtés és rejtelmei # V.
Elküldve: 2004. 04. 24. 12:19
Kipróbáltam, ez a dupla rugós megoldás meg állat. Vágok le 10x1-es rézcsőből akkorákat, hogy megakadályozzák a rugók teljes összenyomódását, valamint meggátolják a rugók szétcsúszását. Elég bika leszorítás lett.
QUOTE]
Én így oldottam meg a blokk középpontos leszorítását:
blokk rögzítés
Négy menetes orsó tart egy plexi lapot, melynek közepére, a procimag fölé készítettem egy menetes furatot.
Mivel a blokkom pagoda kialakítású, éppen kapóra jött a magot és a házát összehúzó belső kulcsnyílású csavar feje.
Ebbe talál bele a leszorító csavar, és feszíti a procira a blokkot.
Más blokk kialakításnál lehetne egy lemeztányérral rászorítani a blokk tetejére...
Elküldve: 2004. 04. 25. 00:57
Érdekelne a véleményetek a prociblokkal kapcsolatban. Maratni szeretnék, ér arra gondoltam, hogy ez talán megfelelne: (A képet most dobtam össze paintben, de azért megteszi...)
Még az érdekelne, hogy van-e értelme szerintetek 12mm-es belső átmérővel rendelkező pumpát venni? Mert ha igen, akkor nagyobbra maratnám a blokkot és az egész rendszer végig 12mm-es lenne. De az a pumpa kétszer annyiba kerülne (Seltz 20L 5500-6000HUF, a másik L10 (1500L/óra, de nem akarom csak olyan 700-800//h-n hajtani) kb 12eHUF.
Csatolt fájl:
-
spiral.JPG (0byte)
Letöltések:: 0
Elküldve: 2004. 04. 25. 01:52
Idézet: Overmind - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 1:57
Érdekelne a véleményetek a prociblokkal kapcsolatban. Maratni szeretnék, ér arra gondoltam, hogy ez talán megfelelne: (A képet most dobtam össze paintben, de azért megteszi...)
Még az érdekelne, hogy van-e értelme szerintetek 12mm-es belső átmérővel rendelkező pumpát venni? Mert ha igen, akkor nagyobbra maratnám a blokkot és az egész rendszer végig 12mm-es lenne. De az a pumpa kétszer annyiba kerülne (Seltz 20L 5500-6000HUF, a másik L10 (1500L/óra, de nem akarom csak olyan 700-800//h-n hajtani) kb 12eHUF.
Nagyon vékony a coldplate, így a blokk széle nem vesz részt a hőátadásban. A szögeletes út erősen megtöri a víz útját. Ha mindenképp kígyót akarsz, akkor már inkább a spriál kialakítás, bár nekem nem tetszik. Az legalább kanyar utakból épül fel.
A tieddel a legkomolyabb bibi a talp vékonysága. De az nagyon.
Elküldve: 2004. 04. 25. 03:27
Idézet: YoungOld - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 2:52
A tieddel a legkomolyabb bibi a talp vékonysága. De az nagyon.
Szerinted milyen vastag legyen?
A szögletes út engem is zavar, pusztán azért gondoltam rá, hogy könnyebb legyen kimarni - na meg megrajzolni paintben
Miért nem tetszik a kígyó?
Az a baj, hogy sehol nem láttam még ezzel kapcsolatos tapasztalatokat.
Mert nem kerestem rá a googleben
http://www.monster-hardware.com/modules.ph...owcontent&id=99
Ez itt pl a teszt szerint nem rossz.
Biztos sokan vagytok, akik saját blokkot használtok. A tapasztalatok alapján melyik a legjobb házilag elkészíthető blokk? A "heveder", ami fent is látható?
Szerkesztette: Overmind 2004. 04. 25. 03:30 -kor
Elküldve: 2004. 04. 25. 04:21
Idézet: Overmind - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 1:57
Azt hiszem visszaszívom. Ha minden igaz, a seltz L20-as 1/2"-os belső átmérőjű. Ha ennyi, akkor egyértelműen 12-es rendszert csinálok. Van valakinek ilyen pumpája? 12-es? Megbízható?
Elküldve: 2004. 04. 25. 10:59
Ha elhagyok "2-2" keresztfuratot akkor mi értelme a számításnak. Akkor már 4*3,14mm·=-12,56mm · mínuszban vagyok. Épp azért számoltam, hogy mindenhol 113,04mmm·( D=12mm) legyen a keresztmettszet az egyenletes áramlás miatt.
Miért lenne egyenletesebb az áramlás, ha elhagyom
Elküldve: 2004. 04. 25. 12:28
Idézet: Overmind - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 4:27
A szögletes út engem is zavar, pusztán azért gondoltam rá, hogy könnyebb legyen kimarni - na meg megrajzolni paintben
Miért nem tetszik a kígyó?
Az a baj, hogy sehol nem láttam még ezzel kapcsolatos tapasztalatokat.
Mert nem kerestem rá a googleben
http://www.monster-hardware.com/modules.ph...owcontent&id=99
Ez itt pl a teszt szerint nem rossz.
Biztos sokan vagytok, akik saját blokkot használtok. A tapasztalatok alapján melyik a legjobb házilag elkészíthető blokk? A "heveder", ami fent is látható?
Coldplate vastagságnak durván 6-10 mm-t szoktak mondani. A 10 mm már elég sok, a 6 pedig az alja a dolognak. Szerintem 8 mm bőven biztonságos, el is látja a szerepét, és nem is sok. Én a 8-ra szavazok.
A kígyó már nem is tom, miért nem tetszik. Ja igen. Anno én számolgattam, hogy a belső felület melyik típusnál tud a lehető legnagyobb lenni, úgy, hogy még könnyen és olcsón kivitelezhető legyen. Én akkor úgy láttam, hogy a cilinderes kialakítás a pöpec (az én céljaimra). Ennyi. Most lusta vagyok számolgatni, de mennyi a te blokkod belső (hőátadó) felülete? Össztömeg? Ha ezeket az adatokat megadnád, könyebben lehetne véleményt mondani.
Ja, meg az is a kígyós ellen szólt nálam, hogy kell neki fedlapot is készíteni. Ez plusz költség és plusz hibalehetőség, bár igaz, hogy sokan megcsinálták szivárgásmentesre... Cilinderes esetén egy darabból készül a blokk, és a csonk, illetve a ledugózás a külön anyag, kisebb a bibi lehetősége.
Elküldve: 2004. 04. 25. 17:07
Idézet: vizes8-as - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 10:59
Ha elhagyok "2-2" keresztfuratot akkor mi értelme a számításnak. Akkor már 4*3,14mm·=-12,56mm · mínuszban vagyok. Épp azért számoltam, hogy mindenhol 113,04mmm·( D=12mm) legyen a keresztmettszet az egyenletes áramlás miatt.
Miért lenne egyenletesebb az áramlás, ha elhagyom
Hi
Azért, mert a felső 6-os furatból így 20-4=16 db 2-es furaton, és az alatta levő 16 db alsó furatokon is azonos a "keresztüláramló" összkeresztmetszet.
Igazán nincs nagy jelentősége a furatelhagyásnak, csak - a fúrás megspórolást is szem előtt tartva - a szélső-felső furatokhoz "igyekvő hő" nagy részét már útközben a többiek "lekapcsolják".
Elküldve: 2004. 04. 25. 17:35
Idézet: YoungOld - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 13:28
A kígyó már nem is tom, miért nem tetszik. Ja igen. Anno én számolgattam, hogy a belső felület melyik típusnál tud a lehető legnagyobb lenni, úgy, hogy még könnyen és olcsón kivitelezhető legyen. Én akkor úgy láttam, hogy a cilinderes kialakítás a pöpec (az én céljaimra). Ennyi. Most lusta vagyok számolgatni, de mennyi a te blokkod belső (hőátadó) felülete? Össztömeg? Ha ezeket az adatokat megadnád, könyebben lehetne véleményt mondani.
Ja, meg az is a kígyós ellen szólt nálam, hogy kell neki fedlapot is készíteni. Ez plusz költség és plusz hibalehetőség, bár igaz, hogy sokan megcsinálták szivárgásmentesre... Cilinderes esetén egy darabból készül a blokk, és a csonk, illetve a ledugózás a külön anyag, kisebb a bibi lehetősége.
Akkor 8 mm. Megdumáltál.
A térfogat ilyen kockásan 12mm-el számolva:
Kör metszetű => blokk mérete: 77mm*73mm => 98 cm2
Négyzet metszetű => blokk mérete: 82mm*85mm => 197 cm2 vagy kisebb blokkal:
68mm*71mm =>110cm2
Ha mindezt spirálban érem el, akkor valamivel kevesebb, de nem sokkal. Remélem nem számoltam el sehol.
Elküldve: 2004. 04. 25. 18:03
Az ok, hogy a keresztfuratok alul és felül azonosak (tfh:16-16 db), de összkeresztmettszetük nem egyezik meg a kiömlő és a beömlő keresztmetszettel (D=12mm vagyis 113,04mm·) ehelyett 100,48mm·. Ezért nem minden furatban fog egyenletesen áramlani a folyadék.
A 6-os furatokat is azért cseréltem le, mert keresztmettszetük 28,26mm· míg a 8,5-elesé 56,72mm·
Szerintem így működik:
Befolyik a folyadék a 12-es beömlő csonkon (113,04mm·-en) és ott kettéágazik a két db 8,5-es furatra(2*56,75mm·=113,43mm·) azokból pedig a 36 db 2-es furaton(36*3,14=113,04mm·), majd kimegy a kiömlő csonkon, mielőtt egyesült a másik oldalon lévő szintén két db 8,5-es furatban.
Ezek csak elméleti számítások, a valóságban a furatok mérete pár %-kal nagyobb.(sztem kb. max 10%) De mivel minden furat mérete picit növekszik, ezáltal arányosak maradnak egymáshoz képest. A 12-es átmérő 12,xxxx mm lesz.
Valaki erősítsen meg mert jövö héten mennék a tervvel a maróshoz.
Elküldve: 2004. 04. 25. 18:15
Az egyik könnyen kimarható megoldás amit én is csináltattam (képet lásd feljebb), a bordázott kivitel. Meglehetősen sok blokk készül így. Ha biztosra mész, kiszámolod akkorára a bordamagasságot hogy állandó legyen a keresztmetszet, ha bátor vagy mint én, mélyebbre maratsz kiseb tárcsával. Ráteszel egy plexit a tetejéte, vagy akár rezet is, mindegy, bár az utóbbi csak növeli a tömeget, sokkal nem egyszerűbb elkészíteni és kevésbbé esztétikus. A polikarbonátot meg iszonyat könnyű megunkálni, még nekem is sikerült
amúgy egész hétvégén ment a blokkom és nem eresztett, úgyhogy a régebbi vitánkra visszatérve, mindenkinek ajánlom a "tömítőprofilos" megoldást, nem ropsszabb mint a gyűrű+vájat! És lényegesen leegyszerűsíti a blokk kialakítását!
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2004. 04. 25. 18:20
Idézet: vizes8-as - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 19:03
Az ok, hogy a keresztfuratok alul és felül azonosak (tfh:16-16 db), de összkeresztmettszetük nem egyezik meg a kiömlő és a beömlő keresztmetszettel (D=12mm vagyis 113,04mm·) ehelyett 100,48mm·. Ezért nem minden furatban fog egyenletesen áramlani a folyadék.
A 6-os furatokat is azért cseréltem le, mert keresztmettszetük 28,26mm· míg a 8,5-elesé 56,72mm·
Szerintem így működik:
Befolyik a folyadék a 12-es beömlő csonkon (113,04mm·-en) és ott kettéágazik a két db 8,5-es furatra(2*56,75mm·=113,43mm·) azokból pedig a 36 db 2-es furaton(36*3,14=113,04mm·), majd kimegy a kiömlő csonkon, mielőtt egyesült a másik oldalon lévő szintén két db 8,5-es furatban.
Ezek csak elméleti számítások, a valóságban a furatok mérete pár %-kal nagyobb.(sztem kb. max 10%) De mivel minden furat mérete picit növekszik, ezáltal arányosak maradnak egymáshoz képest. A 12-es átmérő 12,xxxx mm lesz.
Valaki erősítsen meg mert jövö héten mennék a tervvel a maróshoz.
te meg szerintem egy kicsit túl sokat szarozol az egyenetlen áramlással! tudod milyen kicsi eltérések ezek az átfolyt víz mennyiségéhez képest? (félre ne értsd nem b@sztatni akarlak)
Ismétlem önmagam, de a hőátadó felület és a megfelelő hővezetési tényezők sokkal többet számítanak!
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2004. 04. 25. 19:00
De ha már egyesek "atomi szinten" beszélnek( lsd. feljebb), akkor ez semmiség, hogy egy ilyen alapvető problémát nem tárgyalunk ki, mint az állandó keresztmettszet szükségessége. No comment...
Elküldve: 2004. 04. 25. 19:04
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2004. 04. 25. 19:07
Idézet: vizes8-as - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 20:00
De ha már egyesek "atomi szinten" beszélnek( lsd. feljebb), akkor ez semmiség, hogy egy ilyen alapvető problémát nem tárgyalunk ki, mint az állandó keresztmettszet szükségessége. No comment...
kitárgyaljuk, kitárgyaltuk és mindig is ki fogjuk tárgyalni. A legelső topicban is előjött, később is, az én blokkomnál is volt vita ezzel kapcsolatban, és most a tiédnél is. De amúgy szerintem várd meg hogy mit produkál az én blokkom, és akkor meglássuk menyit számít az állandó keresztmetszet (az enyém ilyen szempontból egyfajta antikrisztus, kb 6x nagyobb az osszkeresztmetszet a blokkban mint a csonknál)
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2004. 04. 25. 20:58
Nem tudom kik voltak most kint a modderkiállitáson, de kiállitott tárgyak közt a Titan-nak láttam két érdekes, kezdőknek szánt vizhutését. (Az pl ÉN vagyok, aki semmit nem konyit a dologhoz.)
Szeretnék véleményeket kérni a köv két termékrol, ha van.
Ez az egyik. http://www.titan-cd....watercooler.asp
A másikat nem találom, de ennek egy napobb változata, elvileg jobb.
Nos?
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]
Elküldve: 2004. 04. 25. 21:23
Idézet: Wyco - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 21:58
Nem tudom kik voltak most kint a modderkiállitáson, de kiállitott tárgyak közt a Titan-nak láttam két érdekes, kezdőknek szánt vizhutését. (Az pl ÉN vagyok, aki semmit nem konyit a dologhoz.)
Szeretnék véleményeket kérni a köv két termékrol, ha van.
Ez az egyik. http://www.titan-cd....watercooler.asp
A másikat nem találom, de ennek egy napobb változata, elvileg jobb.
Nos?
Szerintem elég gyér a cucc.
Kicsi a radiátor ezért nem igazán hűthet. Tele van ventilátorral ettől elveszti a vízhűtés egyik előnyét.
Bővíthetőség valszeg nem megoldható.
Elküldve: 2004. 04. 25. 21:45
Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 25, vasárnap - 19:15
Az egyik könnyen kimarható megoldás amit én is csináltattam (képet lásd feljebb), a bordázott kivitel. Meglehetősen sok blokk készül így. Ha biztosra mész, kiszámolod akkorára a bordamagasságot hogy állandó legyen a keresztmetszet, ha bátor vagy mint én, mélyebbre maratsz kiseb tárcsával. Ráteszel egy plexit a tetejéte, vagy akár rezet is, mindegy, bár az utóbbi csak növeli a tömeget, sokkal nem egyszerűbb elkészíteni és kevésbbé esztétikus. A polikarbonátot meg iszonyat könnyű megunkálni, még nekem is sikerült
amúgy egész hétvégén ment a blokkom és nem eresztett, úgyhogy a régebbi vitánkra visszatérve, mindenkinek ajánlom a "tömítőprofilos" megoldást, nem ropsszabb mint a gyűrű+vájat! És lényegesen leegyszerűsíti a blokk kialakítását!
A tiédnek mekkora a felülete, és hányszor hanyas?
A plexi jó megoldás, én a szigetelés miatt tartottam tőle, de ha nem nehezebb, mint a rezet, akkor jó (csak ezt nem sózhatom rá a mesterre).
Ezt a kiszámolom úgy a bordamagasságot, hogy állandó legyen a keresztmetszet dolgot nem teljesen értem. Könnyen túl lehet marni, ha kisebb tárcsával rámegyek? Nincs olyan képed róla, amin még nincs plexi?
Elküldve: 2004. 04. 25. 21:52
--HunFrost vízhűtés--

Súgó
A téma zárva.