Vízhűtés és rejtelmei # V.
Elküldve: 2004. 04. 27. 08:03
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2004. 04. 27. 08:32
Elküldve: 2004. 04. 27. 12:41
Idézet: HookR - Dátum: 2004. április 23, péntek - 16:55
Erre nem is gondoltam, de jelentősen megbonyolítaná a dolgot, mindenféle szűkítő egyéb marhaságok beszerzése. És 9mm-es csövet még nem is láttam. 10-est is alig bírtam szerezni.
Elküldve: 2004. 04. 27. 13:25
Elküldve: 2004. 04. 27. 13:29
Inkább segítsetek megfejteni a rendszerem működését!
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2004. 04. 27. 18:15
Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 27, kedd - 12:29
Lassan már úgyis Orbano topic-á alakulunk.
A jelenség amit leírsz az nagy gyengén hűtött puffer víztömegre utal (nem egy lábadnál lévő vizes lavórba nyomja a pumpa a vizet?
Elküldve: 2004. 04. 27. 18:56
Terveztem egy blokkot a készülő vízhűtésemhez. Íme:
Az adatok:
Spirál kialakítású
Méret: 50x50x18 (+50x50x2 fedél)
Csonkok belső átmérője: 8 mm (50,26 mm2)
Talp vastagság: 7,4104 mm
A belső járat U alakú, alúl szabályos félkörrel.
Járat szélesség: 5 mm
Járat mélysége (középen): 10,5896
A járat belső keresztmetszete: 50,26 mm2
Legkisebb falszélesség: 4 mm
-kivéve a blokk oldalait: 3 mm szélesek.
Hőátadó felület nagysága: 55 cm2
Amúgy ez még csak egy kezdeti „próbálkozás” a vizesblokk tervet illetően. Én az 55 cm2-es hőátadó felületet például kevésnek találom. Ezt a járat szélességének csökkentésvel szeretném a későbbiekben növelni. Csak még azt nem tudom, hogy mekkora az a legkisebb méret ameddig elmehetek, hogy még kivitelezhető legyen CNC maróval.
Törekedtem visont arra, hogy mindent legömböjítsek. Ez egy kis fejtörést okozott a be/kimenő ágaknál. Úgy szerettem volna 90 fokban „meghajlítani” a víz útját, hogy a keresztmetszet mindvégig állandó maradjon. Valamint a 8 mm-es átmérőjű kör a kanyar közben „U” alakúra formálódjon, szabályosan illeszkedve a járat alakjához.
Az AutoCAD-et most használtam először. Egyenlőre nem jöttem rá, hogy az általam leírt 3D-s transzformációt, hogyan lehet elkészíteni. Pedig kell lennije valamilyen eljárásnak. Ha valaki profi modellező, kisegíthetne ez ügyben.
A blokkról készült többi képeket ezen az oldalon tekinthetitek meg.
500-as: 577mm széles; víztartalom: 0,37l; telj: 169W; ár: 3100 Ft
600-as: 677mm széles; víztartalom: 0,45l; telj: 194W; ár: 3250 Ft
800-as: 877mm széles; víztartalom: 0,6l; telj: 240W; ár: 3950 Ft
Azt írják róla, hogy korrózióval szembeni ellenálló képességgel rendelkezik. Valamint 10 év garancia van rá. Én egy 600-asat fogok venni, ha addig meg nem gondolom magam.
Csatolt fájl:
-
zsozso666.jpg (0byte)
Letöltések:: 0
Elküldve: 2004. 04. 27. 19:55
Idézet: defiant9 - Dátum: 2004. április 27, kedd - 19:15
A jelenség amit leírsz az nagy gyengén hűtött puffer víztömegre utal (nem egy lábadnál lévő vizes lavórba nyomja a pumpa a vizet?
Azert ez a beszólás szerintem nem volt túl helyénvaló. Nem tehetek róla hogy fél órás szerkesztési limit van...
Amúgy lavór nincs, egy vödörben van a pumpa, nem tudom, pár literes lehet max. Erősen van hűtve a víz, mert ahogy elnézem visszahűl szobahőmérsékletre. (12 órát ment a cpu test és nem ment 33 fok főlé a CPU hőmérséklet). Ha te meg a prociba épített hőmérőt elhajlítod, elintézem hogy felvegyenek a HP nanotechnikai részlegébe!
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2004. 04. 27. 21:14
Csatolt fájl:
-
Hyper0845_resize.jpg (0byte)
Elküldve: 2004. 04. 27. 22:42
Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. április 27, kedd - 19:56
Amúgy ez még csak egy kezdeti „próbálkozás” a vizesblokk tervet illetően. Én az 55 cm2-es hőátadó felületet például kevésnek találom. Ezt a járat szélességének csökkentésvel szeretném a későbbiekben növelni. Csak még azt nem tudom, hogy mekkora az a legkisebb méret ameddig elmehetek, hogy még kivitelezhető legyen CNC maróval.
...
Kevés bizony.
Próbáld meg úgy, hogy a járatokat több, kisebb keresztmetszetű, de egymás mellett, egymással párhuzamosan, együtt tekergetve alakítod ki, melyekbe egyszerre, egy helyen ömlik be a folyadék, majd egy másik helyen szintén összegyűjtve, egyszerre távozik a blokkból.
Elküldve: 2004. 04. 27. 23:09
Idézet: Mono - Dátum: 2004. április 27, kedd - 23:42
Próbáld meg úgy, hogy a járatokat több, kisebb keresztmetszetű, de egymás mellett, egymással párhuzamosan, együtt tekergetve alakítod ki, melyekbe egyszerre, egy helyen ömlik be a folyadék, majd egy másik helyen szintén összegyűjtve, egyszerre távozik a blokkból.
Ez emlékeztet a kezdeti gondolatmenetemre (meg talán az egész topicéra): csiga kialakítású blokk -> túl kicsi felület -> párhuzamos járatok, de aztán szerintem itt jön a bibi -> párhuzamos járatok -> szűkebb járatok -> kisebb járatmélység a megmunkálási lehetőség miatt -> nem nő számottevően a felület. Mert ugye nem lehet a marási keresztmetszetnél túlzottan mélyebbre marni. Amivel igazán nagy felületet lehet elérni az a cilinderes kialakítás megfelelő kidolgozással, vagy a bordás, tárcsamart kivitel. Persze ezek sokkal drágább kialakítások, és amint láthatuk fűrészoszinál, nem szerepelnek ezek a blokkok sem túl rosszul.
Ha már itt tartunk. Hol tart a tudomány? Mi számít jobban a hőátadó felület vagy a talp megfelelő vastagsága?
Viszont kíváncsi lennék mit csináltam jól, hogy ennyire érzéketlen a procihőmérséklet a terhelésre. Átállítottam a feszültséget 1.75ről 1.85-re, talán ha fél fokot emelkedett az üresjárati hőmérséklet. Max terhelésnél ennél maximum 3 fokkal nagyobb. A szobahőmérséklethez képest üresjáraton 10-12 fokkal magasabb a proci hőmérséklete. Vélemények? Ez jónak számít? Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy hol lehetne javítani...
Tényleg akkor átnevezzük orbano ptopicra?
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2004. 04. 28. 07:54
Terveztem egy blokkot a készülő vízhűtésemhez. Íme:
Az adatok:
Spirál kialakítású
Méret: 50x50x18 (+50x50x2 fedél)
Csonkok belső átmérője: 8 mm (50,26 mm2)
Talp vastagság: 7,4104 mm
A belső járat U alakú, alúl szabályos félkörrel.
Járat szélesség: 5 mm
Járat mélysége (középen): 10,5896
A járat belső keresztmetszete: 50,26 mm2
Legkisebb falszélesség: 4 mm
-kivéve a blokk oldalait: 3 mm szélesek.
Hőátadó felület nagysága: 55 cm2
Törekedtem visont arra, hogy mindent legömböjítsek. Ez egy kis fejtörést okozott a be/kimenő ágaknál. Úgy szerettem volna 90 fokban „meghajlítani” a víz útját, hogy a keresztmetszet mindvégig állandó maradjon. Valamint a 8 mm-es átmérőjű kör a kanyar közben „U” alakúra formálódjon, szabályosan illeszkedve a járat alakjához.
Az AutoCAD-et most használtam először. Egyenlőre nem jöttem rá, hogy az általam leírt 3D-s transzformációt, hogyan lehet elkészíteni. Pedig kell lennije valamilyen eljárásnak. Ha valaki profi modellező, kisegíthetne ez ügyben.
A blokkról készült többi képeket ezen az oldalon tekinthetitek meg.
Azt írják róla, hogy korrózióval szembeni ellenálló képességgel rendelkezik. Valamint 10 év garancia van rá. Én egy 600-asat fogok venni, ha addig meg nem gondolom magam.
kepek a radirrol? egyebkent ugy lattam pl az a masik "kozkedvelt" furdoszobaradiator (romantik), letezik mar eloxalt formaban is. irtam nekik, hogy mennyire korrozioallo (tehat belul is kap e vmi feluletvedelmet) - de jo magyar kereskedo modjara, azota se kaptam valaszt. ez volt egyket hete.
egyebkent ilyen hulye nevet egy radiatornak
masik: az innovatek cuccokat a modtechen megneztem, hat nem voltam tole hanyatt esve - a passziv resze egy szimpla extrudalt csoves megoldas bordazva, a a masiknal meg a kepekrol azt hittem vmi szalrahuzott anyag, aztan egy szimpla acellemezes boritas. van kepuk az mar biztos. ennyi penzert laserrel is vagathatok ra boritast - meg ennek nemtom, hogy mennyi ertelme van, mert tobbe kerulne mint amit beboritok.
Elküldve: 2004. 04. 28. 08:08
UnConnecteD kérdezte (már nem most:), hogy tudok-e bővebbet a Calidor tagosítható, öntött, alumínium radiátorról.
350-es: 427mm széles; víztartalom: 0,2l; telj: 128W; ár: 2920 Ft
Ezek a teljsesítmény adatok milyen körülményekre vonatkoznak? (vízhőfok - külső hőmérséklet külonbsége)
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2004. 04. 28. 08:25
Idézet: arn - Dátum: 2004. április 28, szerda - 8:54
egyebkent ilyen hulye nevet egy radiatornak
masik: az innovatek cuccokat a modtechen megneztem, hat nem voltam tole hanyatt esve - a passziv resze egy szimpla extrudalt csoves megoldas bordazva, a a masiknal meg a kepekrol azt hittem vmi szalrahuzott anyag, aztan egy szimpla acellemezes boritas. van kepuk az mar biztos. ennyi penzert laserrel is vagathatok ra boritast - meg ennek nemtom, hogy mennyi ertelme van, mert tobbe kerulne mint amit beboritok.
Én is kerestem volna képeket a net-en, de nem találtam semmit.
Az ára rendkívül kedvezőnek tűnik.
Az én 4 tagú Romantik-om is kb. ekkora (nem az együttes
A Romantik, nekem úgy tünik, belül is eloxált. (Nehéz is lenne megvédeni a belsejét, meg miért is tennék...)
Szerintem alkatrészenként eloxálják, és utánna szerelik össze.
Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 28, szerda - 0:09
Szerénység Pelikán elvtárs, szerénység!
Mert amit igazán szeretek magamban, az a szerénység!
Elküldve: 2004. 04. 28. 11:40
Mentségemre szolgáljon, hogy csak okosodni szeretnék. Az aláírásomban is benne van... :o
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2004. 04. 28. 11:56
Idézet: toth_j - Dátum: 2004. április 28, szerda - 9:25
Az ára rendkívül kedvezőnek tűnik.
Az én 4 tagú Romantik-om is kb. ekkora (nem az együttes
A Romantik, nekem úgy tünik, belül is eloxált. (Nehéz is lenne megvédeni a belsejét, meg miért is tennék...)
Szerintem alkatrészenként eloxálják, és utánna szerelik össze.
Szerénység Pelikán elvtárs, szerénység!
Mert amit igazán szeretek magamban, az a szerénység!
akkor jo vetelnek tunik... igy nem gond a korrozio.
Elküldve: 2004. 04. 28. 12:26
Idézet: Mono - Dátum: 2004. április 27, kedd - 23:42
Ugye, valami hasonlóra gondolsz?
Csatolt fájl:
-
kigyo.jpg (0byte)
Elküldve: 2004. 04. 28. 12:28
Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 28, szerda - 9:08
„Az UNI 6514/87 szabvány szerint Wattban kifejezett hőhozam a Genovai Egyetem Hőenergia és Légkondícionálási Részlegének Hőtechnikai Laboratóriumában került meghatározásra, melyet az ÉMI-TÜV Bayern Kft. az ÉMTSZ 808/83 sz. szabvány alapján ellenőrzött. A-1292/1994 számú EAB érvényes 2005 március 31-ig.”
Hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent, azt nem tudom. De mintha valaki egy régebbi topicban azt írta volna, hogy ezek az értékek 60 fokos fűtőfolyadékra vonatkoznak.
Külalakra nekem tetszik:
Csatolt fájl:
-
radir.jpg (0byte)
Elküldve: 2004. 04. 28. 12:30
Idézet: arn - Dátum: 2004. április 28, szerda - 8:54
A korróziós védelemről a következőt találtam a radiátorral kapcsolatban:
„- Korrózióval szembeni ellenállóképesség: az alumínium egyike azon kevés fémeknek melyben - vízben nem oldódó- oxidréteg keletkezik, s ez védőrétegként viselkedik.”
Ezért nem kaptunk választ sem Te, sem pedig én amikor a korróziós védelem felől érdeklődtünk. ...Nevetséges!
Csatolt fájl:
-
clip_image002.jpg (0byte)
Elküldve: 2004. 04. 28. 12:38
--HunFrost vízhűtés--

Súgó
A téma zárva.