HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#821 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 27. 08:03

Én is ezt próbáltam magyarázni. Jó dolog hogy rohadt mély a radiátor, de pont ezért jó venti kell rá ami átfújja az egészet és akor brutál jól hűthet. Szóval nem éppen egy passzív radiátornak való...
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#822 Felhasználó inaktív   fürészoszi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 27. 08:32

Tegnap kiprobáltam az uj radiátoromat a kellytechnél vettem hozzá egy 12cm ventit aminek lehet a fordulatát szbájozni 1000-2200 fordulat között. Nagyon brutál volt a lada hütöhöz képest igaz kicsit vissza fogta a motort mert itt nagyon hosszú utat tesz meg a víz a radiátorban. A venti a leg kisseb fordulaton volt nem is volt hangja de a levegöt rendesen mozgatta. A végeredmény -2° A lada hűtöhöz képest, a lada hűtöt 2db 8cm venti hűtöte ugy volt beállitva, hogy azoknak se legyen hangja. Mondjuk nemértem a méreg drága zalman blokk nagyon roszul adaja át a höt a viznek nemken az aluminium blokkal sikerült a legkisebb hűfokot elérni. :-)

#823 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 12:41

Idézet: HookR - Dátum: 2004. április 23, péntek - 16:55

Ha az osszkeresztmetszet stimmel, akkor miert ne lenne ertelme? Egy 9-es es egy 4-es ag mar majdnem kiadja a 10-es keresztmetszetet.

Erre nem is gondoltam, de jelentősen megbonyolítaná a dolgot, mindenféle szűkítő egyéb marhaságok beszerzése. És 9mm-es csövet még nem is láttam. 10-est is alig bírtam szerezni.

#824 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 13:25

12/9es letezik. de itt gyorben egyszer sikerult kapni - azota 12/8as van benne. de nem is banom, mert bevalt.

#825 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 13:29

15/9-es van az obiban. Vastag, merev, műszálerősítéses PVC cső. De minek ennyit foglalkozni ezzel a keresztmetszet témával?  :confused:
Inkább segítsetek megfejteni a rendszerem működését! :)
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#826 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 18:15

Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 27, kedd - 12:29

Inkább segítsetek megfejteni a rendszerem működését! :)

Lassan már úgyis Orbano topic-á alakulunk.
A jelenség amit leírsz az nagy gyengén hűtött puffer víztömegre utal (nem egy lábadnál lévő vizes lavórba nyomja a pumpa a vizet?:) ) , vagy a CPU alatti termisztort hajlítottad el :)

#827 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 18:56

Sziasztok,

Terveztem egy blokkot a készülő vízhűtésemhez. Íme:

Az adatok:

Spirál kialakítású
Méret: 50x50x18 (+50x50x2 fedél)
Csonkok belső átmérője: 8 mm (50,26 mm2)
Talp vastagság: 7,4104 mm
A belső járat U alakú, alúl szabályos félkörrel.
Járat szélesség: 5 mm
Járat mélysége (középen): 10,5896
A járat belső keresztmetszete: 50,26 mm2
Legkisebb falszélesség: 4 mm
-kivéve a blokk oldalait: 3 mm szélesek.
Hőátadó felület nagysága: 55 cm2

Amúgy ez még csak egy kezdeti „próbálkozás” a vizesblokk tervet illetően. Én az 55 cm2-es hőátadó felületet például kevésnek találom. Ezt a járat szélességének csökkentésvel szeretném a későbbiekben növelni. Csak még azt nem tudom, hogy mekkora az a legkisebb méret ameddig elmehetek, hogy még kivitelezhető legyen CNC maróval.

Törekedtem visont arra, hogy mindent legömböjítsek. Ez egy kis fejtörést okozott a be/kimenő ágaknál. Úgy szerettem volna 90 fokban „meghajlítani” a víz útját, hogy a keresztmetszet mindvégig állandó maradjon. Valamint a 8 mm-es átmérőjű kör a kanyar közben „U” alakúra formálódjon, szabályosan illeszkedve a járat alakjához.

Az AutoCAD-et most használtam először. Egyenlőre nem jöttem rá, hogy az általam leírt 3D-s transzformációt, hogyan lehet elkészíteni. Pedig kell lennije valamilyen eljárásnak. Ha valaki profi modellező, kisegíthetne ez ügyben.

A blokkról készült többi képeket ezen az oldalon tekinthetitek meg.

UnConnecteD kérdezte (már nem most:), hogy tudok-e bővebbet a Calidor tagosítható, öntött, alumínium radiátorról.

350-es: 427mm széles; víztartalom: 0,2l; telj: 128W; ár: 2920 Ft
500-as: 577mm széles; víztartalom: 0,37l; telj: 169W; ár: 3100 Ft
600-as: 677mm széles; víztartalom: 0,45l; telj: 194W; ár: 3250 Ft
800-as: 877mm széles; víztartalom: 0,6l; telj: 240W; ár: 3950 Ft

Azt írják róla, hogy korrózióval szembeni ellenálló képességgel rendelkezik. Valamint 10 év garancia van rá. Én egy 600-asat fogok venni, ha addig meg nem gondolom magam.

Csatolt fájl:

#828 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 19:55

Idézet: defiant9 - Dátum: 2004. április 27, kedd - 19:15

Lassan már úgyis Orbano topic-á alakulunk.
A jelenség amit leírsz az nagy gyengén hűtött puffer víztömegre utal (nem egy lábadnál lévő vizes lavórba nyomja a pumpa a vizet?:) ) , vagy a CPU alatti termisztort hajlítottad el :)

Azert ez a beszólás szerintem nem volt túl helyénvaló. Nem tehetek róla hogy fél órás szerkesztési limit van...
Amúgy lavór nincs, egy vödörben van a pumpa, nem tudom, pár literes lehet max. Erősen van hűtve a víz, mert ahogy elnézem visszahűl szobahőmérsékletre. (12 órát ment a cpu test és nem ment 33 fok főlé a CPU hőmérséklet). Ha te meg a prociba épített hőmérőt elhajlítod, elintézem hogy felvegyenek a HP nanotechnikai részlegébe! :)
--HunFrost vízhűtés--

#829 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 21:14

Még egy kép a blokkról:

Csatolt fájl:

#830 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 27. 22:42

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. április 27, kedd - 19:56

...
Amúgy ez még csak egy kezdeti „próbálkozás” a vizesblokk tervet illetően. Én az 55 cm2-es hőátadó felületet például kevésnek találom. Ezt a járat szélességének csökkentésvel szeretném a későbbiekben növelni. Csak még azt nem tudom, hogy mekkora az a legkisebb méret ameddig elmehetek, hogy még kivitelezhető legyen CNC maróval.

...

Kevés bizony.

Próbáld meg úgy, hogy a járatokat több, kisebb keresztmetszetű, de egymás mellett, egymással párhuzamosan, együtt tekergetve alakítod ki, melyekbe egyszerre, egy helyen ömlik be a folyadék, majd egy másik helyen szintén összegyűjtve, egyszerre távozik a blokkból.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#831 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 27. 23:09

Idézet: Mono - Dátum: 2004. április 27, kedd - 23:42

Kevés bizony.

Próbáld meg úgy, hogy a járatokat több, kisebb keresztmetszetű, de egymás mellett, egymással párhuzamosan, együtt tekergetve alakítod ki, melyekbe egyszerre, egy helyen ömlik be a folyadék, majd egy másik helyen szintén összegyűjtve, egyszerre távozik a blokkból.

Ez emlékeztet a kezdeti gondolatmenetemre (meg talán az egész topicéra): csiga kialakítású blokk -> túl kicsi felület -> párhuzamos járatok, de aztán szerintem itt jön a bibi -> párhuzamos járatok -> szűkebb járatok -> kisebb járatmélység a megmunkálási lehetőség miatt -> nem nő számottevően a felület. Mert ugye nem lehet a marási keresztmetszetnél túlzottan mélyebbre marni. Amivel igazán nagy felületet lehet elérni az a cilinderes kialakítás megfelelő kidolgozással, vagy a bordás, tárcsamart kivitel. Persze ezek sokkal drágább kialakítások, és amint láthatuk fűrészoszinál, nem szerepelnek ezek a blokkok sem túl rosszul.
Ha már itt tartunk. Hol tart a tudomány? Mi számít jobban a hőátadó felület vagy a talp megfelelő vastagsága?
Viszont kíváncsi lennék mit csináltam jól, hogy ennyire érzéketlen a procihőmérséklet a terhelésre. Átállítottam a feszültséget 1.75ről 1.85-re, talán ha fél fokot emelkedett az üresjárati hőmérséklet. Max terhelésnél ennél maximum 3 fokkal nagyobb. A szobahőmérséklethez képest üresjáraton 10-12 fokkal magasabb a proci hőmérséklete. Vélemények? Ez jónak számít? Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy hol lehetne javítani...
Tényleg akkor átnevezzük orbano ptopicra?  :cool:
--HunFrost vízhűtés--

#832 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 07:54

Sziasztok,

Terveztem egy blokkot a készülő vízhűtésemhez. Íme:

Az adatok:

Spirál kialakítású
Méret: 50x50x18 (+50x50x2 fedél)
Csonkok belső átmérője: 8 mm (50,26 mm2)
Talp vastagság: 7,4104 mm
A belső járat U alakú, alúl szabályos félkörrel.
Járat szélesség: 5 mm
Járat mélysége (középen): 10,5896
A járat belső keresztmetszete: 50,26 mm2
Legkisebb falszélesség: 4 mm
-kivéve a blokk oldalait: 3 mm szélesek.
Hőátadó felület nagysága: 55 cm2

Törekedtem visont arra, hogy mindent legömböjítsek. Ez egy kis fejtörést okozott a be/kimenő ágaknál. Úgy szerettem volna 90 fokban „meghajlítani” a víz útját, hogy a keresztmetszet mindvégig állandó maradjon. Valamint a 8 mm-es átmérőjű kör a kanyar közben „U” alakúra formálódjon, szabályosan illeszkedve a járat alakjához.

Az AutoCAD-et most használtam először. Egyenlőre nem jöttem rá, hogy az általam leírt 3D-s transzformációt, hogyan lehet elkészíteni. Pedig kell lennije valamilyen eljárásnak. Ha valaki profi modellező, kisegíthetne ez ügyben.

A blokkról készült többi képeket ezen az oldalon tekinthetitek meg.

UnConnecteD kérdezte (már nem most:), hogy tudok-e bővebbet a Calidor tagosítható, öntött, alumínium radiátorról.

Azt írják róla, hogy korrózióval szembeni ellenálló képességgel rendelkezik. Valamint 10 év garancia van rá. Én egy 600-asat fogok venni, ha addig meg nem gondolom magam.

kepek a radirrol? egyebkent ugy lattam pl az a masik "kozkedvelt" furdoszobaradiator (romantik), letezik mar eloxalt formaban is. irtam nekik, hogy mennyire korrozioallo (tehat belul is kap e vmi feluletvedelmet) - de jo magyar kereskedo modjara, azota se kaptam valaszt. ez volt egyket hete.

egyebkent ilyen hulye nevet egy radiatornak :) meg a fekete vonat is jobb lett volna.

masik: az innovatek cuccokat a modtechen megneztem, hat nem voltam tole hanyatt esve - a passziv resze egy szimpla extrudalt csoves megoldas bordazva, a a masiknal meg a kepekrol azt hittem vmi szalrahuzott anyag, aztan egy szimpla acellemezes boritas. van kepuk az mar biztos. ennyi penzert laserrel is vagathatok ra boritast - meg ennek nemtom, hogy mennyi ertelme van, mert tobbe kerulne mint amit beboritok.

#833 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 08:08

Más:

Ezek a teljsesítmény adatok milyen körülményekre vonatkoznak? (vízhőfok - külső hőmérséklet külonbsége)
--HunFrost vízhűtés--

#834 Felhasználó inaktív   toth_j 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 28. 08:25

Idézet: arn - Dátum: 2004. április 28, szerda - 8:54

kepek a radirrol? egyebkent ugy lattam pl az a masik "kozkedvelt" furdoszobaradiator (romantik), letezik mar eloxalt formaban is. irtam nekik, hogy mennyire korrozioallo (tehat belul is kap e vmi feluletvedelmet) - de jo magyar kereskedo modjara, azota se kaptam valaszt. ez volt egyket hete.

egyebkent ilyen hulye nevet egy radiatornak :) meg a fekete vonat is jobb lett volna.

masik: az innovatek cuccokat a modtechen megneztem, hat nem voltam tole hanyatt esve - a passziv resze egy szimpla extrudalt csoves megoldas bordazva, a a masiknal meg a kepekrol azt hittem vmi szalrahuzott anyag, aztan egy szimpla acellemezes boritas. van kepuk az mar biztos. ennyi penzert laserrel is vagathatok ra boritast - meg ennek nemtom, hogy mennyi ertelme van, mert tobbe kerulne mint amit beboritok.

Én is kerestem volna képeket a net-en, de nem találtam semmit.
Az ára rendkívül kedvezőnek tűnik.
Az én 4 tagú Romantik-om is kb. ekkora (nem az együttes :D), de az mindenestül volt vagy 14ezer huf.

A Romantik, nekem úgy tünik, belül is eloxált. (Nehéz is lenne megvédeni a belsejét, meg miért is tennék...)
Szerintem alkatrészenként eloxálják, és utánna szerelik össze.

Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 28, szerda - 0:09

Tényleg akkor átnevezzük orbano ptopicra?:cool:

Szerénység Pelikán elvtárs, szerénység!
Mert amit igazán szeretek magamban, az a szerénység! :D

#835 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 11:40

Nem az én ötletem volt :) Amúg tényleg sokat pofázok?  :rolleyes:
Mentségemre szolgáljon, hogy csak okosodni szeretnék. Az aláírásomban is benne van...  :o
--HunFrost vízhűtés--

#836 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 11:56

Idézet: toth_j - Dátum: 2004. április 28, szerda - 9:25

Én is kerestem volna képeket a net-en, de nem találtam semmit.
Az ára rendkívül kedvezőnek tűnik.
Az én 4 tagú Romantik-om is kb. ekkora (nem az együttes :D), de az mindenestül volt vagy 14ezer huf.

A Romantik, nekem úgy tünik, belül is eloxált. (Nehéz is lenne megvédeni a belsejét, meg miért is tennék...)
Szerintem alkatrészenként eloxálják, és utánna szerelik össze.

Szerénység Pelikán elvtárs, szerénység!
Mert amit igazán szeretek magamban, az a szerénység! :D

akkor jo vetelnek tunik... igy nem gond a korrozio.

#837 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 12:26

Idézet: Mono - Dátum: 2004. április 27, kedd - 23:42

Kevés bizony.

Ugye, valami hasonlóra gondolsz?

Csatolt fájl:

#838 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 12:28

Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 28, szerda - 9:08

Ezek a teljsesítmény adatok milyen körülményekre vonatkoznak? (vízhőfok - külső hőmérséklet külonbsége)

„Az UNI 6514/87 szabvány szerint Wattban kifejezett hőhozam a Genovai Egyetem Hőenergia és Légkondícionálási Részlegének Hőtechnikai Laboratóriumában került meghatározásra, melyet az ÉMI-TÜV Bayern Kft. az ÉMTSZ 808/83 sz. szabvány alapján ellenőrzött. A-1292/1994 számú EAB érvényes 2005 március 31-ig.”

Hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent, azt nem tudom. De mintha valaki egy régebbi topicban azt írta volna, hogy ezek az értékek 60 fokos fűtőfolyadékra vonatkoznak.

Külalakra nekem tetszik:

Csatolt fájl:

#839 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 12:30

Idézet: arn - Dátum: 2004. április 28, szerda - 8:54

...irtam nekik, hogy mennyire korrozioallo (tehat belul is kap e vmi feluletvedelmet) - de jo magyar kereskedo modjara, azota se kaptam valaszt. ez volt egyket hete.

A korróziós védelemről a következőt találtam a radiátorral kapcsolatban:

„- Korrózióval szembeni ellenállóképesség: az alumínium egyike azon kevés fémeknek melyben - vízben nem oldódó- oxidréteg keletkezik, s ez védőrétegként viselkedik.”

Ezért nem kaptunk választ sem Te, sem pedig én amikor a korróziós védelem felől érdeklődtünk. ...Nevetséges!

Csatolt fájl:

#840 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 12:38

igen ez szép és jó, de a probléma még mindig az elektrolízissel van, és nem az oxidációval szvsz, mivel a többségnek réz blokkja van. Ezért fontos hogy felületkezelt legyen az aluminium.
--HunFrost vízhűtés--

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.