HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#541 Felhasználó inaktív   toth_j 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 07. 21:52

Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 7, szerda - 22:14

Valaki tud valamit a polikarbonátról? Bácsi olyat akar rámsózni vízhűtés fedelének (átlátszó múanyag).

Igazából ez az ipari célra kitalált átlátszó műanyag...
A polikarbonát nem olyan repedésveszélyes, mint a plexi.
Pl. a szabadtéri dekorációnál is nagy előszeretettel használják, mert UV stabil, így nem bomlik szét egy idő után a napsugárzás hatására.
Szerintem fogadd el.  :cool:

Üdv.: Janó

#542 Felhasználó inaktív   sityak 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 07. 21:55

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. április 4, vasárnap - 17:37

Kicsit bosszus vagyok! Az elso vizhutes topicban szinte mindenki probalkozott 2-2.5mm-es furatokat furni reztombbe - 40-45mm melyen. Nekem sikerult furoszartores nelkul 22db (!), 45mm mely furatot kesziteni. Le se bagozzatok... Nem akarok villogni, de azert egy gratulalok vagy valami jol esne. Na, mindegy...

Azért még Nobeldíj nem jár 22db zsákfurat elkészítéséért :D
ha egy kezed lenne és azon is csak  2 ujjad akkor azt mondom hogy ejjjjha!
:look:
..és a nyolcadik napon isten megteremté a TV-t!
egyszerű internet tesztelő
Panorámák

#543 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 07. 22:51

hát nem tudom. én belenéztem blokkba mikor visszahoztam hajógyárból. balfaszok gondoltam magamban amikor megláttam a vastag kormot belül. aztán beleöntöttem 50%-os HT sósavat, tuzhely folott megmelengettem kicsit, vártam pár percet oszt kiöntöttem: fekete sz@r outside, tiszta vörösréz járatok inside. meg persze trisóldat de izibe...
joejt!
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#544 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 00:22

Sziasztok!

#545 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 04:09

Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 7, szerda - 21:14

.....Valaki tud valamit a polikarbonátról? Bácsi olyat akar rámsózni vízhűtés fedelének (átlátszó múanyag).......

Hi

A polikarbonát a legnagyobb szilárdságú, hőre lágyuló műanyag (a műanyagok királya).
Katonai eszközökben szinte kizárólag ezt használják, mert hidegtűtése a lejobbak közé tartozik.
(A rendőrségi átlátszó pajzs is ebből készül.)
Jó minőségű CD és DVD-k alapanyaga (MAKROLON PC jelzéssel). Azok a CD-k nem "robbannak szét" a lejátszóban.

Hátránya csak az ára,  3÷5 -szöröse az akrilbázisú átlátszó műanyagoknak (plexi).
(Nemrég egy megmunkáló gép elé kelllett 10mm vastag, közel 1 m2 átlátszó PC táblát tenni, 40 000 Ft-ba került.)
Az átlátszó polikarbonátot (PC) ránézésre, az egyéb szintén átlátszó ABS , vagy akril típusú műanyagoktól nem, vagy alig lehet megkülönböztetni. Ha a "bácsi" valóban PC-t tud adni, el kell fogadni (megvenni).

Megmunkálása:
Fúrni csak hűtővízzel és kis fordulattal szabad, mert "elnyeli a fúrót", azaz "megfogja" és beletörik. (a "golyóálló plexi" nem más mint a PC)

#546 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 07:01

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 1:27

Sziasztok!

:hello:  :hello:  :hello:
SPM fokozat pajti!!!

#547 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 08:05

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 1:27

Sziasztok!

Szia!  :)
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#548 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 09:14

menetfúrást hogy bírja az anyag? ha mákom van akkor negyedes colos menetet fúrnék bele, ha nincs akkor M12 körülit. ugye kibírja?
Ja a másik, hogy bácsi szerint 110 fokig ép marad a szerkezete. Ez nekünk elég? (110 foktól kezd lágyulni)
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#549 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 10:26

Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 10:19

Ja a másik, hogy bácsi szerint 110 fokig ép marad a szerkezete. Ez nekünk elég? (110 foktól kezd lágyulni)

Bazz. Neked 110 fokos a rendszered? :D
A nagy többségnél a víz hőfoka nem megy 50 fok fölé.
SPM fokozat pajti!!!

#550 Felhasználó inaktív   toth_j 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 10:42

Idézet: orbano - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 10:19

menetfúrást hogy bírja az anyag? ha mákom van akkor negyedes colos menetet fúrnék bele, ha nincs akkor M12 körülit. ugye kibírja?

Attól függ, hogy milyen vastag lapba akarsz menetet fúrni, illetve mekkora nyomatékkal húzod meg a csatit (mivel tömítesz). Ha gumi tömítőgyűrűvel, vagy folyékony menettömítővel tömítesz, 5-6mm vastagság körül már szerintem elég teherviselő lesz.
Méretben túl nagy különbség nincs a két menet között (az M12-es menetalapja 10,2-es átmérőjű, a 1,4"-osé 11,8 ). Ha M12-est választasz, inkább javaslom, hogy finom menetet rakj bele (pl. M12x1,5), így több menet veszi fel a terhelést.

A 110°-os aggályodat én sem értem.  :( (Hát nem merőlegesen fogsz a síkra ráfúrni?!  :eek: :D )
Ugye itt nem a hűtővized hőfokára gondoltál.  :think:
Ahogy boho mester írta, kis fordulattal, hűtőfolyadékkal munkáld meg a lapot. Ekkor forgácsoláskor sem megy a hőmérséklet túl magasra.

#551 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 12:28

muanyagot amit kiprobaltunk, es be is valt - emellett olcso(bb), konnyen megmunkalhato, a mi homersekleti tartomanyunkban megfelel, az a szurke anyag a kepeim kozott (asszem pvc). plexis ajanlotta - kar hogy nem esztetikus, mert fizikai tulajdonsagai sokkal megfelelobbek.

#552 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 12:37

Mégegyszer üdv Mindenkinek!

Mint láthatjátok új vendég vagyok. Még csak éjjel regisztráltam, de a fórum "vizes" topic-jait és egyéb vízhűtésről szóló web oldalakat már jó pár hete olvasgatom. Ennek oka az, hogy én is vízzel fogom hűteni a számítógépemet a - remélhetően mihamarabbi - közeljövőben. Kezdek ugyanis már besokalni a Globalwin TAK68-as hűtőm hangjával.

Röviden részletezem, hogy milyen vízhűtésen gondolkozom:
Passzív hűtést szeretnék, házon kívüli radiátorral a minnél nagyobb csend (kisebb zaj:) érdekében. CPU-t, GPU-t (később talán chipsett-et és hdd-t) fogom hűteni. 8-as belső átmérőjű szilikongumi csöveket fogok használni. A szivattyút még nem választottam ki, bár valószínű, hogy a Hydor Seltz L20-as mellett fogok dönteni - többen is ajánlottátok. A blokkokat apum a munkahelyén ("nagyüzemi" körülmények között) ki tudja maratni és még a csonkok forrasztását is el tudja intézni. Csak az alapanyagot és a belső járatok kialakításának tervet kell neki odaadnom. A járatok kialakítását illetően még el szereném olvasni a "Vízhűtés és rejtelmei - Topic I-et. Azt írtátok, hogy abból sokat lehet tanulni.

Egyenlőre - úgy tűnik - a legnagyobb nehézséget a réz tömb és a radiátor beszerzése jelenti.

Ez ügyben e-mail-t intéztem a Metalloglobus-hoz és a termékei (réz rudak, radiátorok) felől érdeklődtem. Nem siettek a válasz-levéllel. 6,5 Mbyte-os e-mail-t kaptam tőlük, amiben mindössze egy 5 Mbyte-os Word dokumentum volt a Calidor radiátorról. A réz tömbbel kapcsolatos - mintegy fél tucat - kérdésemre nem kaptam választ. Sőt, még az árakról is elfelejtettek tájékoztatni... Meg is köszöntem nekik a "szép, nagy és informatív" tájékoztató levelüket.

Ám az alumínium Calidor radiátor felkeltette az érdeklődésemet. Azt írták róla, hogy korrózióval szembeni ellenálló képessége van. Mit gondoltok erről? Ez tökéletes védelmet jelent mind a vegyi-, mind pedig az elektrokémiai korrózióval szemben? Ezt a kérdést feltettem a Metalloglobusnak is. Választ tőlük még nem kaptam rá.

A radiátorokkal kapcsolatban még egy valami nem világos számomra. Mindenütt azt lehet olvasni, hogy - a korrózió elkerülése végett - a vörösréz és alumínium párosítást kerülni kell. Ellenben Mono oldalán azt olvastam, hogy az ioncserélt desztillált víz + tiszta gyógyszertári minősségű etilalkohol használata minimálisra csökkenti az elektrokémiai korróziót. Vagyis ilyen elegyet használva alkalmazható vörösréz blokk mellé alumínium radiátor?

Ide "vágnak" ezek a kérdések is:
A vörösréz és sárgaréz alkatrészek együttes alkalmazásakor is keletkezik korrózió? Honnan lehet megtudni, hogy egy fém milyen elektropotenciállal rendelkezik?

Visszatérve a Calidor radiátorra, a következő paraméterekkel rendelkezik:
Méret: 577x97x80
Víztartalom: 0,37 l
Kitevő: 1,352 n
Teljesítmény: 169 Watt, 145 Kcal/h
Az árát sajnos még nem tudom.

Mi a véleményetek róla? Lehetséges, hogy valóban ellenálló a korrózióval szemben?

#553 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 13:57

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 13:42

Honnan lehet megtudni, hogy egy fém milyen elektropotenciállal rendelkezik?

Ilyet egyszer próbáltam keresni, akkor kevés sikerrel.
Nincs valakinek kéznél ilyen táblázata?

#554 Felhasználó inaktív   toth_j 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 14:08

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 13:42

... Passzív hűtést szeretnék...
... A szivattyút még nem választottam ki, bár valószínű, hogy a Hydor Seltz L20-as mellett fogok dönteni...

Tehát mégsem lesz passziv (legfeljebb csak venti nélküli :) ).
A réz-alu párosítás tapasztalatairól pl. a komplett vízhűtéses topik 14-15-ik oldala körül agyaltunk.
Nekem most csak a pagoda procihűtőm magja vörösréz, minden más (hűtő háza, víztartály, radiátor) aluminiumból készült.
Kb. egy év után csak az alu kis mértékű megfeketedését tapasztaltam a blokkban és a tartály falán, de az O-gyűrűk szivárgásmentesen zárnak.
Radi: szerintem nézd meg a Romantik-okat is... ;)

#555 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 14:16

Ez az elektropotenciál dolog egy érdekes kérdés. Igazából, puszta feltevés, saját ötlet, támadható a dolog. De úgy képzelem ezt, hogy "önmagában" nincs fémben ilyen potenciál, hanem ez akkor alakul ki, ha két fém kölcsönhatásba kerül. Ezért nem definiálható talán olyan könnyen, más potenciálja lesz a réznek ha vassal és más, ha aluval "találkozik". Persze, mint mondtam, ez saját feltevés, semmi valóságalapja nincs, csak saját ötlet. Ez indokolhatja azt, hogy miért nincs olyan szinten ismert és terjeszetett táblázat erről, mint mondjuk a függvénytáblázat.

Erről mi a vélemnyetek?

#556 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 14:18

Idézet: toth_j - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 15:13

Kb. egy év után csak az alu kis mértékű megfeketedését tapasztaltam a blokkban és a tartály falán

Vízhűtés-építési tapasztalatszerző kísérleteim során a blokkom és a radim is többször átalakult. Minden fémalkatrész alumínium, mégis már pár nap után feketedett a blokk belseje. (A folyadék mikrókezelt ioncserélt víz.)
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#557 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 14:23

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 15:23

Vízhűtés-építési tapasztalatszerző kísérleteim során a blokkom és a radim is többször átalakult. Minden fémalkatrész alumínium, mégis már pár nap után feketedett a blokk belseje. (A folyadék mikrókezelt ioncserélt víz.)

Korrodál. Talán elegendő lehet a szivattyú vas (acél) tengelye is ehhez, talán elég, hogy vízzel érintkezik az alu. Ki tudja.... :think:

#558 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 14:30

Idézet: Mono - Dátum: 2004. április 8, csütörtök - 15:21

úgy képzelem ezt, hogy "önmagában" nincs fémben ilyen potenciál

Én meg úgy tudom (kerestem), hogy van a fémeknek jellemző elektropotenciáljuk, és két fém "találkozásakor" a különbség számít. Csak éppen anyagtáblázatot nem találtam, csupán példát néhány fém esetére. (Talán jobban kellett volna figyelni kémiám. Sajna, akkor nem érdekelt.)

#559 Felhasználó inaktív   szornyu 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 16:04

Itt van egy Standard Potenciál táblázat, lehet, hogy erről beszéltek:
---------------------------------------------------------------------------------
Standard Electrode Potentials in Aqueous Solution at 25°C

Cathode (Reduction)    Standard PotentialE° (volts)
Li+(aq) + e- -> Li(s) -3.04
K+(aq) + e- -> K(s) -2.92
Ca2+(aq) + 2e- -> Ca(s) -2.76
Na+(aq) + e- -> Na(s) -2.71
Mg2+(aq) + 2e- -> Mg(s) -2.38
Al3+(aq) + 3e- -> Al(s) -1.66
2H2O(l) + 2e- -> H2(g) + 2OH-(aq) -0.83
Zn2+(aq) + 2e- -> Zn(s) -0.76
Cr3+(aq) + 3e- -> Cr(s) -0.74
Fe2+(aq) + 2e- -> Fe(s) -0.41
Cd2+(aq) + 2e- -> Cd(s) -0.4
Ni2+(aq) + 2e- -> Ni(s) -0.23
Sn2+(aq) + 2e- -> Sn(s) -0.14
Pb2+(aq) + 2e- -> Pb(s) -0.13
Fe3+(aq) + 3e- -> Fe(s) -0.04
2H+(aq) + 2e- -> H2(g) 0
Sn4+(aq) + 2e- -> Sn2+(aq) 0.15
Cu2+(aq) + e- -> Cu+(aq) 0.16
AgCl(s) + e- -> Ag(s) + Cl-(aq) 0.22
Cu2+(aq) + 2e- -> Cu(s) 0.34
Cu+(aq) + e- -> Cu(s) 0.52
I2(s) + 2e- -> 2I-(aq) 0.54
Fe3+(aq) + e- -> Fe2+(aq) 0.77
Hg22+(aq) + 2e- -> 2Hg(l) 0.8
Ag+(aq) + e- -> Ag(s) 0.8
Hg2+(aq) + 2e- -> Hg(l) 0.85
2Hg2+(aq) + 2e- -> Hg22+(aq) 0.9
NO3-(aq) + 4H+(aq) + 3e- -> NO(g) + 2H2O(l) 0.96
Br2(l) + 2e- -> 2Br-(aq) 1.07
O2(g) + 4H+(aq) + 4e- -> 2H2O(l) 1.23
Cr2O72-(aq) + 14H+(aq) + 6e- -> 2Cr3+(aq) + 7H2O(l) 1.33
Cl2(g) + 2e- -> 2Cl-(aq) 1.36
Ce4+(aq) + e- -> Ce3+(aq) 1.44
MnO4-(aq) + 8H+(aq) + 5e- -> Mn2+(aq) + 4H2O(l) 1.49
H2O2(aq) + 2H+(aq) + 2e- -> 2H2O(l) 1.78
Co3+(aq) + e- -> Co2+(aq) 1.82
S2O82-(aq) + 2e- -> 2SO42-(aq) 2.01
O3(g) + 2H+(aq) + 2e- -> O2(g) + H2O(l) 2.07
F2(g) + 2e- -> 2F-(aq) 2.87

Elnézést ha szétszaladnak az oszlopok.
szornyu
Tisztelettel,
A Szörnyecske

#560 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 08. 16:50

Nahhh... Szetbarkacsoltam a blokkom megint,  kilyuggattam. Adtam neki ujbol sosavat, aztan elkezdtem melegiteni. :]

Nagyon szep lett a belso felulete. Az elso probalkozasnal szvsz az lehetett a problema, hogy nem volt melegitve kozvetve a sosav. Vagy valami hasonlo! A lenyeg: tiszta...  :respect:

Koszonom a segitsegeteket!!!  :respect:
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.