HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 194
  • 195
  • 196
  • 197
  • 198
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#3901 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 25. 11:42

Figyeljetek!
Mivel tudnek en forrasztani??? nem rezrol van szo hanem alu+kavesdoboz :D
Tiesto Forever!!! No meg a WaTeRCooL!!!
Kezeket a paplanfole es eljenek a csajok! By Fabri Sandor

#3902 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 12:02

Idézet: hummerdikk - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 12:42

Figyeljetek!
Mivel tudnek en forrasztani??? nem rezrol van szo hanem alu+kavesdoboz :D

Galvanizalni, vagy horganyozni kell a feluletet. Gyakorlatilag egy olyan feluletet kell letrehoznod a forrasztani kivant targyak feluleten, ami onnal forraszthato.
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#3903 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 12:07

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 13:02

Galvanizalni, vagy horganyozni kell a feluletet. Gyakorlatilag egy olyan feluletet kell letrehoznod a forrasztani kivant targyak feluleten, ami onnal forraszthato.

[QUOTE]
Es ezt, hogy?????

#3904 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 12:10

Lehet kapni aluhoz való forrasztóanyagot,de nagyobb az olvadási hőmérséklete a hagyonányos ólom-cink forraszanyagokhoz képest.Magyarán síma páka nem jó hozzá.Pontos címet nem tudok,mert még nem vettem,de tudom hogy kapható.
Hank

#3905 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 12:14

Idézet: Hank - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 13:10

Lehet kapni aluhoz való forrasztóanyagot,de nagyobb az olvadási hőmérséklete a hagyonányos ólom-cink forraszanyagokhoz képest.Magyarán síma páka nem jó hozzá.Pontos címet nem tudok,mert még nem vettem,de tudom hogy kapható.
Hank

Figyizzetek!

Gyertyaval nem tok forrasztni???
Az nem robban be a kezemben :D
Meg anny lenne hogyha a vege megolvad az nem is rossz mert akkor jol odaragad :D
Meg lenne az Onygujto de az felrobbanhat vagy nem ????

#3906 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 12:15

Es meg annyi, hogy nekem csak sima on om van??
Hank ICQ v. valami?????

#3907 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 12:59

Idézet: hummerdikk - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 12:14

Gyertyaval nem tok forrasztni???
Az nem robban be a kezemben :D
Meg anny lenne hogyha a vege megolvad az nem is rossz mert akkor jol odaragad :D
Meg lenne az Onygujto de az felrobbanhat vagy nem ????

Te inkább ne forrassz!
De komolyan.

Sőt!
A számítógépet is sürgősen kapcsold ki, mert az is felrobbanhat.

Szerkesztette: Öregszem 2004. 12. 25. 13:00 -kor

Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#3908 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 13:04

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 13:59

Te inkább ne forrassz!
De komolyan.

Sőt!
A számítógépet is sürgősen kapcsold ki, mert az is felrobbanhat.

Jovanna majd veszek egy gazegot ugy mar jo???????

#3909 Felhasználó inaktív   Songo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 13:42

Idézet: hummerdikk - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 13:04

Jovanna majd veszek egy gazegot ugy mar jo???????

:D
Nem kell rá figyelni.
Öregszem minden rosszul megfogalmazott vagy viccnek szán "hülyeséget" kommentál. csak néha nagyon bántóan.

#3910 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 13:44

Leirtam a megoldast, nem? Most akkor mit vergodsz?! El kell vinni galvanizaltatni uzembe, ami kozel van hozzad es kesz. Pontosabban nikkeleztetni kell, vagy horganyoztatni. De ha tudnak rezet is felvinni a feluletekre, az is jo! Tobbet meg nem irok, mert jobban jarok ha csendben maradok. Oregszem megjelent, majd O helyre rakja a tobbit...
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#3911 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 18:00

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 14:44

Leirtam a megoldast, nem? Most akkor mit vergodsz?! El kell vinni galvanizaltatni uzembe, ami kozel van hozzad es kesz. Pontosabban nikkeleztetni kell, vagy horganyoztatni. De ha tudnak rezet is felvinni a feluletekre, az is jo! Tobbet meg nem irok, mert jobban jarok ha csendben maradok. Oregszem megjelent, majd O helyre rakja a tobbit...

Nem vok BPi ezert nincs is itt ilyen uzem sajna:((((
Ez nem hulyeseg.
De most sikerult megcsinalni az egyiket normal ppakaval nagyon zsir de ronda:DD

#3912 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 19:19

Idézet: FeW - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 13:42

Öregszem minden rosszul megfogalmazott vagy viccnek szán "hülyeséget" kommentál. csak néha nagyon bántóan.

Nekem nem úgy tűnt, hogy a gyertyát meg az öngyújtót viccnek szánta.
Ilyen háttérrel nem szabad forrasztani.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#3913 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 25. 19:31

Kép

Idézet

Egy régi ötletről lefújtuk a port
Alumínium forrasztása ónnal

Kedves olvasóink, ne vonják össze tamáskodva a szemöldöküket, mert ez bizony tény, bármilyen hihetetlennek is tűnik. Mégpedig nem is speciális, hanem közönséges forrasztóónnal, minden folyasztószer nélkül. A dolog kicsit macerás, de Vojkovics Ferenc budapesti olvasónk beküldött ötlete "működik", az alumíniumot valóban lehet forrasztani.

Az eredeti ötlet az USA-ból származik, nálunk pedig 1947-ben egy Rádiótechnika folyóiratban látott először napvilágot. Vojkovics Ferenc kipróbálta, alumínium csíkokat forrasztott össze, és szakítógépbe fogva tesztelte a forrasztás szilárdságát. A szakítópróba során az alumínium csíkok szakadtak el, de nem a forrasztás helyén, pedig annak felülete alig érte el az 1 cm2-t. Időtállóságáról pedig még csak annyit, hogy olvasónk egy mintadarabja kb. 10 évig hevert a lomok között, ennek ellenére a szilárdsága nem változott.
Az alumíniumot azért nehéz forrasztani, mert a letisztított felület szinte azonnal oxidálódik, és ez a védőréteg meggátolja, hogy felületére forrasztóón tapadjon. Az oxidréteg megbontására ultrahangos pákát, speciális folyasztószereket, használnak. Viszont a hagyományosnak mondható lágyforrasz-anyagok is megtapadnak az alumíniumon, ha nem a levegőn, hanem attól elzárva tisztítjuk meg az oxidrétegtől. Ezt olvasónk a következőképpen végezte el.
A munkához kell egy nem rozsdamentes anyagból készült kés, amelyet - forrasztóvizet használva - ónozzunk elő, majd tiszta, száraz ruhával töröljünk le. Nagyon fontos, hogy teljesen tiszta legyen az ónozott része. A forrasztandó alulemezt gázlángon, vagy elektromos tűzhelyen melegítsük elő, de ne túlságosan, mert akkor az ón is eléghet. A meleg lemezre olvasszunk egy nagyobb felületen kb. 25x25 mm-es nagyságban forrasztóónt, majd az olvadékba mártott, s itt átmelegedett kés pengéjére hagyjuk "ráfutni" az ónt. Így a kés mellett nem juthat levegő a lemez felszínére. A késsel -aaz ón alatt - kaparjuk le az oxidréteget. A kés élét lassan mozgassuk a fémen, és igyekezzünk összefüggően letisztított felületet kialakítani a megolvadt ón alatt. Kissé ívelt hegyű késsel ez elég gyorsan megoldható. A lekapart alumínium-oxid kásássá teszi az olvadékot, ezért ezt száraz tiszta ruhával töröljük le a lemezről. A felület akkor megfelelő, ha a kapart felület ónnal befutott, fényes (1).  Amennyiben nem összefüggő az ónozott rész (2) olvasszunk rá újabb ónpacát, és ismételjük meg az oxidréteg eltávolítását, de a késsel most is lassan, sűrűn egymás mellé kapart sávokban igyekezzünk az oxidréteget eltávolítani. Ha szép egyenletesen előónozott felületet alakítottunk ki, akkor erre még egy réteg forrasztóónt olvasszunk, amelyhez már a hagyományos módon bármilyen előónozott anyagot, pl. rézhuzalt (3), alumínium rudat (4) is forraszthatunk. A még kevésbé sikerült felületi ónozás is szilárd kötést eredményez, csak a forrasztás nagyon csúnya lesz (5, 6).
Az alumínium anyagok előónozásához célszerű 50-60%-os forraszanyagot használni, de folyasztószer nélkül. Rúdanyagokat azonban célszerűbb kis konzervdobozban megolvasztott ónba mártva előónozni. A kést természetesen most is elő kell ónoznunk. A dobozban felolvasztott ónt csak előónozásra használjuk, és ha már nagyon kásás, akkor öntsük ki, helyébe olvasszunk fel friss forraszanyagot.
A módszert mi is kipróbáltuk, sikerrel. Kissé körülményes ugyan az ilyen forrasztás, de az ón valóban szilárdan tapad az alumíniumhoz is. Kisebb munkadarabok esetében is ajánlatos az előmelegítése, nagyobb felületű darabokon pedig feltétlenül szükséges az enyhe hevítés, mert jelentős hőveszteséggel kell számolni, ami az ón olvadását is megakadályozhatja. Erre jók a hőlégfúvók is, ha megfelelő fúvókákat alkalmazva hevítjük vele a forrasztás közvetlen helyét, vagy környékét. Az viszont tény, hogy ily módon nehéz szép, teljesen sima felületűre olvadt forrasztást készíteni. Ehhez ugyanis az alumínium felületéről teljesen el kell távolítani az oxidréteget, és ezt - az olvadt ón alatt, kés élével kapargatva - bizony nehéz kellő tökéletességgel elvégezni. A kötés szilárdsága viszont ennek ellenére megfelelő volt. A forrasztott kötésekből, pl. a rezet könnyebb elszakítani, mint kitépni a forrasztásból. Ha nem is gyakran, de szükségünk lehet az alumínium forrasztására, tehát jegyezzük meg az eljárás lényegét, és akkor szükség esetén bármikor használhatjuk is.
:think:  :D
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#3914 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 19:49

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 20:31

Kép

:think:  :D

Uhh koszi!!!!!

En meg arra is gondoltam, hogy belemartom onba es utana csak rasimitom a feluletre az ont es kesz!
Nem viccnekszantam hanem azt hittem hogy a hatasfoka jo BOCS A HULYESEG MIATTTTTTT, de ha ilyen vagy nem fejlodik senki!!!!!!

#3915 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 19:54

Idézet: hummerdikk - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 19:49

azt hittem hogy a hatasfoka jo

Minek a hatásfokáról van szó?
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#3916 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 20:13

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 20:54

Minek a hatásfokáról van szó?

Ongyujto :D

#3917 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 21:20

Nem kell hummerdikk-et bántani!
Én is emlékszem hogy szaközép elején,milyan sok baromságott hittem,sok csacskaságot csináltam(most is előfordul :D ).Nem tudom hogy milyen suliba jársz,de ha műszaki suliba,akkor könnyebb lesz késöbb.Öngyújtó fűtőértéke miatt nem használható(kicsi) és még kormol is.Konyhai gázláng már pont jó,én is használom nagyobb rézfelületek forrasztására,vagy kiszuperált vasaló is(összes blokkomat vasaló+páka kombóval forrasztottam össze.
Az a hadihelyzet hogy nem MSN-ezek és nem ICQ-zok,gondolkozom a DC-n,de Skypee-ra fölugrok,mikor barátnővel beszélgetek.Ezt ismerem és merem nyugodtan használni.Ezen dumálhatunk ha van kedved hozzá hummerdikk.
Hank

#3918 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 21:23

Idézet: Hank - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 22:20

Én is emlékszem hogy szaközép elején,milyan sok baromságott hittem,sok csacskaságot csináltam(most is előfordul :D ).Nem tudom hogy milyen suliba jársz,de ha műszaki suliba,akkor könnyebb lesz késöbb.Öngyújtó fűtőértéke miatt nem használható(kicsi) és még kormol is.Konyhai gázláng már pont jó,én is használom nagyobb rézfelületek forrasztására,vagy kiszuperált vasaló is(összes blokkomat vasaló+páka kombóval forrasztottam össze.
Az a hadihelyzet hogy nem MSN-ezek és nem ICQ-zok,gondolkozom a DC-n,de Skypee-ra fölugrok,mikor barátnővel beszélgetek.Ezt ismerem és merem nyugodtan használni.Ezen dumálhatunk ha van kedved hozzá hummerdikk.
Hank

JAJJ DE JO AKKOR A DC N oks A future hub vagy a Wishmaster
Koszike!!!

#3919 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 22:31

Félreértettük egymást!Még nem DC-zem,csak tervezem használni,sajna csak passzívban tudok föntlenni.
Hank

#3920 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 00:38

Idézet: Hank - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 21:20

Én nem bántom, bánja őt az élet.
Méghogy öngyújtó hatásfoka...

Hőfok, hatásfok, persze.
Szép volt, jó volt,