Idézet: Jahno - Dátum: 2014. 05. 22. 13:58
Szerintem itt a nagy lendületben összekavartam a vinyókkal.
Nem biztos, vagy lehet nem egészen, mert te is találkozhattál utóformázottal. Windowsban az USB meghajtó tulajdonságainál a Házirendeknél ki kell választani, hogy optimalizálás teljesítményre opciót, és akkor engedi a Win is NTFS-re formázni, gyorsformázással pár másodperc. Persze a legtöbb ember nem lépi meg, mert nem is tudja, hogy mi az a fájlrendszer, ha meg tudja is, nem biztos hogy ismeri ezt a windowsos trükköt, vagy csak ezért előszed live Linuxot.
Főleg Windows pendrive-os installálásánál dob sokat a sebességen az NTFS, de 4GB feletti fájlok is meghálálják, meg tömöríteni is lehet akkor már fájlokat. Ennek ellenére szerintem gyárilag azért tolnak rá FAT32-őt, mert azt minden elterjedt rendszer támogatja (még a médialejátszó dobozok és asztali lejátszók, tévék is), míg az NTFS-t egyes minimal disztrók alapból nem biztosan, egyes eszközök egyáltalán nem, aztán nem akarnak vásárlót veszíteni. Járja még az a szóbeszéd, hogy NTFS-nél több írás van, de ez használati szokástól is függhet, szerintem a gyakorlatban ritkán meghatározó a különbség.