HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Lekapcsolja az analóg hálózatot a Telekom - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (5 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Lekapcsolja az analóg hálózatot a Telekom Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 02. 27. 20:12

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2014. 02. 27. 18:54

Egy alternatív szolgáltató már nyilván nem fog új 2 eres telefonvezetéket húzni, neki jó választás az FTTB, avagy az általad említett szolgáltató direkt optikai kábelt lógat be mindenhova?(ez pazarlásnak tűnik).

A Digi Pécelen (és úgy gondolom, a Upc 29-esben is) optikát lógat az oszlopról a házakhoz.

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2014. 02. 27. 18:58

De mégiscsak azt látjuk mint ami a cikkben van, cserélgetik a központi berendezéseket IP-sre, mégiscsak kiépítettek n x 100e optikai csatlakozási pontot. Ezekre sem jut bevétel?

So-ho userek esetében nem találkoztam még Telekomos optikai végeztetéssel, bár elvileg a lakhelyemen preferált szolgáltatás.
Egyelőre a jelenlegi szolgáltatóm (nemzetközi) telefonban verhetetlen árat ad. Koaxkábelen.

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2014. 02. 27. 19:01

Na, ilyen kellene mondjuk a hálózat 40%-ára, és 5 évvel korábbra, akkor én sem pampognék :)

Kb. két éve kezdődött a fenti berendezések első üteme országos szinten. Még az is lehet, hogy az eszközök lefednék a 40%-ot jelenleg is, de ha 12000 előfizetőből csak 600-at, 2700 lakosból csak 120-at érintett a változás, akkor kezdi az ember pénzkidobásnak gondolni.
A "jövő" már korábban elkezdődött: http://www.huawei.co...e/hw-080978.htm
Időlözben történtek olyan dolgok, amik visszavetették a telepítés ütemét.
https://www.hwsw.hu/...om-invitel.html

Az egyik cég, aki szintén telepített ilyen berendezéseket, gyakorlatilag tönkrement.
A tavaly őszi DT felvásárláskor megint megállt a levegő az alvállalkozók körül, mert a várt kifizetések, újabb megrendelések elmaradtak. Ugyanebben az időben (bár elvileg egymástól független a dolog) leépítések voltak a Telekomnál.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#62 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 21:56

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2014. 02. 27. 18:54

Ez(város széle) épp arra bizonyíték hogy a hálózat központtól távolabbi felét drága bővíteni. Én azt mondtam hogy a központi szakaszt kell első körben optikára cserélni, ezzel kvázi közelebb hozni mindenkit és így reál-marketing sebességeket adni.

Ez azért nem picsapéz, az ügyfelek zömének elég a 10-20Mbit, de csak 2500-3000-et fizetne szívesen érte.. Ennyiből egyébként látszólag ki is lehet hozni nyereségesen a szolgáltatást. Egy alternatív szolgáltató már nyilván nem fog új 2 eres telefonvezetéket húzni, neki jó választás az FTTB, avagy az általad említett szolgáltató direkt optikai kábelt lógat be mindenhova?(ez pazarlásnak tűnik). A VDSL az inkubens telkónak optimális megoldás mert minimális beruházással tudja kihasználni már a meglévő hálózatának elemeit, a sebességigények zömét lefedve. Egész biztos vagyok benne hogy a szentesi cég 2x is meggondolta volna hogy belevág-e ha már piacon ott van mondjuk egy 25Mbit-es VDSL csomag 2500 Ft-ért (úgy hogy az inkubens jobban is alávág ha akar).

Ez picsapéz. Én most az 5 megás ADSL-ért fizetek havi 3 271 pézt, ezt 1 év hűséggel. Ezért a pénzért kapok olyan 4 megás netet. Több nincs, tolhatom el a kerékpárt.
Azért azt is nézd meg, hogy a vdsl is 500 méterig 25 mega, 1000 méteren már 16-18, 2km-en meg ugyanúgy 3-4 mint most nekem.

Szerk:

most néztem, telekom 6490 ft-ért ad egy 20 megás dsl-t... szerintem ne feszegesd tovább a dsl-t. Ahol van alternatíva, ott drága és halott, beleállt a földbe, stb. :)

Szerkesztette: VKP 2014. 02. 27. 22:00 -kor

Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#63 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 28. 05:36

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2014. 02. 27. 20:12

A Digi Pécelen (és úgy gondolom, a Upc 29-esben is) optikát lógat az oszlopról a házakhoz.

Nem ez a jellemző. Ritkás, családi házas területen a mobilnet kemény konkurencia lesz amint megkapják a spektrumot, kábel méteréért adózni kell ugye. Optikai végberendezés drága.

Idézet

So-ho userek esetében nem találkoztam még Telekomos optikai végeztetéssel, bár elvileg a lakhelyemen preferált szolgáltatás.

2011-Mellékvágányra tették az optikai internetet - Magyar Telekom jelenleg valamivel több mint 250 ezer háztartásnak tud optikai internetet szolgáltatni

Idézet

Kb. két éve kezdődött a fenti berendezések első üteme országos szinten. Még az is lehet, hogy az eszközök lefednék a 40%-ot jelenleg is, de ha 12000 előfizetőből csak 600-at, 2700 lakosból csak 120-at érintett a változás, akkor kezdi az ember pénzkidobásnak gondolni.

Két éve már rég késő volt, én már az optika építés megkezdése előtt is úgy gondoltam hogy a VDSL az amivel sokaknak sokat lehet adni. Nyugat Európaiak rá is jöttek erre. A 40% lefedettséget természetesen a hozzáférések szintjén gondolom.
A központtól 2km-re vannak a már távoli DSL-en nyögvenyelős userek. Leteszek egy VDSL-t a központba, egyet meg 1.2km-re, így mindenki 600 méteren belül van, de az átlag 300 méter, nyilván az elosztók valódi helye nem erre lett annó optimalizálva, de az nagy ügyfélhurok régen is korlát volt amit akkor is kihelyezett központokkal oldtak meg, ebben nincs változás.
Kép

Idézet

A "jövő" már korábban elkezdődött

A 2012-ben még nyoma sem volt a VDSL hozzáférések előretörésének, az EU stat szerint legalábbis nem, de én ma sem látom hogy a városban fejelsztgetnék az utcai elosztókat, inkább úgy gondolom hogy ami már olyan k.va messze van hogy nem viszi át az ADSL sem, oda letesznek egyet, de ugye az ügyfelek inkább bentebb laknak.

Idézet

Időlözben történtek olyan dolgok, amik visszavetették a telepítés ütemét.

VDSL önmagában nem emeli a fizetendő közműadót, sőt mivel a bázisállomásokat úgyis optikával kell ellátni, még csökkenti is mert az első szakaszon nem kell párhuzamosan futtatni optikát és rezet így dupla adót fizetni.

#64 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 28. 05:48

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2014. 02. 27. 21:56

Ez picsapéz. Én most az 5 megás ADSL-ért fizetek havi 3 271 pézt, ezt 1 év hűséggel. Ezért a pénzért kapok olyan 4 megás netet. Több nincs, tolhatom el a kerékpárt.

Nem reális a 85Mbit-es nettet alapul venni, a tipikus ügyféligény az hogy olcsón kapjon elfogadható minőséget.

Idézet

Azért azt is nézd meg, hogy a vdsl is 500 méterig 25 mega, 1000 méteren már 16-18, 2km-en meg ugyanúgy 3-4 mint most nekem.

A VDSL szekrény lényege hogy jóval közelebb van az ügyfélhez mint a központ.

Idézet

most néztem, telekom 6490 ft-ért ad egy 20 megás dsl-t... szerintem ne feszegesd tovább a dsl-t. Ahol van alternatíva, ott drága és halott, beleállt a földbe, stb. :)

Ahol van konkurencia ott a Telekom sem listaáron adja hanem kb. ugyannyiért mint a konkurencia. A VDSL egy relatíve kis beruházás (egy új hálózat építéséhez képest), és az új beruházó is szeretné ha véges időn belül megtérülne a befektetése. A T ha általános VDSL fejlesztésbe fog optika építés helyett, akkor nem(kevésbé) érte volna meg a konkurenciának új hálózatot húznia.

#65 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 28. 07:27

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2014. 02. 28. 05:36

Nem ez a jellemző. Ritkás, családi házas területen a mobilnet kemény konkurencia lesz amint megkapják a spektrumot, kábel méteréért adózni kell ugye. Optikai végberendezés drága.

Hagyd már a mobilnetet, azt kb 10-20%-os lefedettséggel lehet használni beltéren.

Idézet

A tud szolgáltatni, és a szolgáltat között van némi különbség.
Az előbbi az eszközök képessége, az utóbbi a keresleté.

Idézet

Két éve már rég késő volt, én már az optika építés megkezdése előtt is úgy gondoltam hogy a VDSL az amivel sokaknak sokat lehet adni. Nyugat Európaiak rá is jöttek erre. A 40% lefedettséget természetesen a hozzáférések szintjén gondolom.
A központtól 2km-re vannak a már távoli DSL-en nyögvenyelős userek. Leteszek egy VDSL-t a központba, egyet meg 1.2km-re, így mindenki 600 méteren belül van, de az átlag 300 méter, nyilván az elosztók valódi helye nem erre lett annó optimalizálva, de az nagy ügyfélhurok régen is korlát volt amit akkor is kihelyezett központokkal oldtak meg, ebben nincs változás.
http://nbnmyths.file...speed-graph.gif

A 2012-ben még nyoma sem volt a VDSL hozzáférések előretörésének, az EU stat szerint legalábbis nem, de én ma sem látom hogy a városban fejelsztgetnék az utcai elosztókat, inkább úgy gondolom hogy ami már olyan k.va messze van hogy nem viszi át az ADSL sem, oda letesznek egyet, de ugye az ügyfelek inkább bentebb laknak.

Te csinálod, tanulod, vagy csak elméleti fejtegetéseket folytatsz?

Idézet

Úgy gondolom...

Mitől látnád? Bár vannak, akik látják, hogy néha milyen körülmények között folyik a fejlesztés. A fenti két kép az egyik olyan szekrényt ábrázolja, ami 2012 decemberében települt, majd 2013 tavaszán megtörtént az átállás a kihelyezett eszközre. Ez az adott településen az 5. vagy 6. volt, amit a mi cégünk telepített.
A legutolsó, tavaly őszi telepítésem egy 700 lakosú faluban volt, összesen nincs 2 km az egész.

Idézet

VDSL önmagában nem emeli a fizetendő közműadót, sőt mivel a bázisállomásokat úgyis optikával kell ellátni, még csökkenti is mert az első szakaszon nem kell párhuzamosan futtatni optikát és rezet így dupla adót fizetni.

Ehh....
Egy 8x12-es optikai gerincet nagyobb városok és városrészek között húzgálnak, az ilyen kültéri szekrények ebből 1x2-t, jobb eseteben 2x2-t kapnak.
Mert elég.
Az ezeket kiszolgáló központi eszközöknél terabites sebességekről beszélünk, ami a felhasználók számával töredékére oszlik.
A fenti példatelepülésen kettő darab 20 megás igény van, a többi 5-10-zel megelégszik, gyaníthatóan meghatározó az ár.
Nekem sincs itthon 240-es upc, mert minek. Egy óra alatt leforgalmazzam a havi limitet? elég az 50-60.

Szerkesztette: csozsi 2014. 02. 28. 07:28 -kor

"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)

#66 Felhasználó inaktív   szomova 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 28. 09:50

"Nem ez a jellemző. Ritkás, családi házas területen a mobilnet kemény konkurencia lesz amint megkapják a spektrumot, kábel méteréért adózni kell ugye. Optikai végberendezés drága.
Hagyd már a mobilnetet, azt kb 10-20%-os lefedettséggel lehet használni beltéren. "

Pedig tényleg konkurencia.
2 ismerősöm is új építésű (getto jellegű) mini családiházba költözött... egyik se szarozott vezetékest beköttetni... Mobilnet stick figyel a routerben...

#67 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 28. 13:24

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2014. 02. 28. 07:27

Hagyd már a mobilnetet, azt kb 10-20%-os lefedettséggel lehet használni beltéren.

Ez egy reprezentatív adat az ország összes belterére? Egyébként ha fixen telepítik akkor akár egy pici külső antennát is rá lehet csavarozni sok modemre.

Idézet

A tud szolgáltatni, és a szolgáltat között van némi különbség.
Az előbbi az eszközök képessége, az utóbbi a keresleté.

Itt viszont a harmadik aspektus számít, miszerint kiépítette drága pénzen.

Idézet

Te csinálod, tanulod, vagy csak elméleti fejtegetéseket folytatsz?

Itt mindannyian elméleti fejtegetést folytatunk.(ha azzal jönnél hogy te már csavaroztál be VDSL kártyát az irreleváns, ha azzal hogy végigszámoltál egy VDSL telepítési business case-t több kokurens technológiára az nagyon relevéns) Egyébként a döntéshozók akik eldöntik hogy egy cég milyen irányba indul el, hasonló elvek mentén gondolkoznak. Ami látszik a számokból hogy annó a magyar telkó döntéshozók más utat választottak mint a nyugat-európai kollégáik. Az én álláspontom pedig a nyugat-európai nagyobb súlyú VDSL-el cseng össze.

Idézet

Mitől látnád? Bár vannak, akik látják, hogy néha milyen körülmények között folyik a fejlesztés. A fenti két kép az egyik olyan szekrényt ábrázolja, ami 2012 decemberében települt, majd 2013 tavaszán megtörtént az átállás a kihelyezett eszközre. Ez az adott településen az 5. vagy 6. volt, amit a mi cégünk telepített.
A legutolsó, tavaly őszi telepítésem egy 700 lakosú faluban volt, összesen nincs 2 km az egész.

Igen. És?

Idézet

Ehh....
Egy 8x12-es optikai gerincet nagyobb városok és városrészek között húzgálnak, az ilyen kültéri szekrények ebből 1x2-t, jobb eseteben 2x2-t kapnak.
Mert elég.
Az ezeket kiszolgáló központi eszközöknél terabites sebességekről beszélünk, ami a felhasználók számával töredékére oszlik.

Most tényleg a "filléres" optikai kábel érpárszámáról írsz. Amit írtam tartom, a felesleges erekkel ki lehet szolgálni a bázisállomásokat (akár a konkurenciáét is), és üzleti ügyfeleket is, ez egyfajta szinergia a VDSL technológiában.

Idézet

A fenti példatelepülésen kettő darab 20 megás igény van, a többi 5-10-zel megelégszik, gyaníthatóan meghatározó az ár.
Nekem sincs itthon 240-es upc, mert minek. Egy óra alatt leforgalmazzam a havi limitet? elég az 50-60.

Egyetértünk, az olcsóság az elsődleges prioritás, és a VDSL ebben jó, a lakásba optika kevésbé. Az ADSL-is jó, de ott már előjön hogy a központtól távolodva annyira gyengül szolgáltatás hogy a konkurencia is úgy érzi van keresnivalója, meg az IP-s HD video stream szolgáltatásokra is alkalmatlan, ami pedig egyre inkább tömegigény, és egyértelműen a jövő.

#68 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 01. 00:48

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2014. 02. 28. 13:24

Igen. És?

Az az érzésem, hogy kettőnk közül valamelyikünk nem ért ahhoz, amiről beszél.
Te elméleti fejtegetést folytatsz, és szerinted irreleváns egy vdsl kártya becsavarozása, miközben a kopasz szekrényt teszem a felhasználók számára üzemképessé. Csak én az elmúlt másfél évben kb 30 darabot. Közben voltak más típusú munkálatok is, minden kollégát minden munkafázissal megismertetnek, majd amiben jók, arra alkalmazzák hosszú távon.
Most épp a kormányzati hálózat van terítéken.
Te mit valósítasz meg abból, amit leírtál?

#69 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 01. 07:18

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2014. 03. 01. 00:48

Az az érzésem, hogy kettőnk közül valamelyikünk nem ért ahhoz, amiről beszél.
Te elméleti fejtegetést folytatsz, és szerinted irreleváns egy vdsl kártya becsavarozása, miközben a kopasz szekrényt teszem a felhasználók számára üzemképessé.

Tehát aki becsavaroz 30 kártyát az teljesen kompetens a VDSL gazdasági relevanciáját illetően. Akkor mit mondjon a kis kínai munkás aki ezidőalatt legyártott 3000 darabot,meg a hengerművi aki a szekrény acéllemezét készíti? Hozzá képest te sz.rt sem értesz a kérdéshez?
A személyeskedés helyett a témához kapcsolódó észérveket kellene felhozni mert így a hsz. értéke konvergál a 0-hoz (emiatt sajnos ez is amit most írok).

#70 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 01. 20:27

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2014. 03. 01. 07:18

Tehát aki becsavaroz 30 kártyát az teljesen kompetens a VDSL gazdasági relevanciáját illetően. Akkor mit mondjon a kis kínai munkás aki ezidőalatt legyártott 3000 darabot,meg a hengerművi aki a szekrény acéllemezét készíti? Hozzá képest te sz.rt sem értesz a kérdéshez?
A személyeskedés helyett a témához kapcsolódó észérveket kellene felhozni mert így a hsz. értéke konvergál a 0-hoz (emiatt sajnos ez is amit most írok).

Mifelénk a "kártya" az, amiből többet-kevesebbet szerelünk (vagy eleve a terv szerint küldik előszerelve) a készülékházba, melyből különböző méretekkel, és kapacitásokkal dolgozunk.
Az eddig látott, az a kültéri bővítés, központokban "kicsit" nagyobb eszközökkel dolgozunk.
Csatolt fájl  125b.jpg (145,91K)
Letöltések:: 13
Ha telepakolt kevés, akkor még egy bekerül a rackszekrénybe.
1 kártya 64 állomás.

#71 Felhasználó inaktív   balpis 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 03. 03. 08:59

A cikk írója kicsit utána nézhetett volna nannak, mit is ír, mi a különbség az analóg és digitális, illetve vonalkapcsolt és csomagkapcsolt digitális technológia között...
A Telekom már kb. 6 éve (lehet, már több is?) lekapcsolta az utolsó analóg (cross-bar) központját (ARF102 típus) is, talán cikk is jelent meg akkor róla....
(első találat: http://www.origo.hu/techbazis/20051219slussz.html )

Amiről szó van, az a digitális TPV ("tárolt program vezérlésű" :) , AXE és EWSD típusú) központok lekapcsolásáról szól, és IP alapú technológiára való áttérésről. Ennek telefonálás szempontjából valójában semmi előnye az előfizető számára, a szolgáltatónak pedig jelentős plusz költséggel jár, de a járulékos elemek talán érezhetőek lehetnek.

#72 Felhasználó inaktív   szomova 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 03. 12:48

azért lehet belőle HD voice, nem?

#73 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 04. 13:02

@balpis: "szolgáltatónak pedig jelentős plusz költséggel jár"

Pedig a szolgáltató mást állít:

"A Telekom adatai szerint például Macedóniában évente és előfizetőnként mintegy 20 euróval sikerült a költségeket lefaragni."

#74 Felhasználó inaktív   UnA 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 04. 13:24

@Leni: Egy átállás (mint beruházás) mindenképpen jelentős költség vállalati szinten. Az új rendszer viszont már olcsóbban tudja hosszú távon kiszolgálni az ügyfeleket.

#75 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 04. 13:58

@balpis: Ezek szerint marad a réz is?
"Légy szerény mint én..."

#76 Felhasználó inaktív   balpis 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 03. 06. 12:23

@zoli62: Mert mi más lenne? Mindenütt csak mobil? :)
Az előfizető normál esetben semmit nem vesz észre ebből a cseréből, ha nem kér új szolgáltatást, marad a régi telefonja a régi rézen, egy pár perces megszakadás után. Az IP-re áttérés csak a réz túloldalán történik meg, központosítva.
Vagy optika? Annyi pénz nincs...
Sőt, van egy gyanúm, a réz is csökken, ahol nem használják, lehet, kikerül a földből, ne kelljen utána fizetni a közműadót....

@Leni: elvileg hosszú távon valóban nyerhet vele. Egyszeri kiadásként viszont nagy.
Hogy valójában pontosan mi is adódik, az majd később derül ki, mert nagyon sok bizonytalanság van egy ilyen kalkulációban.
(Egyébként meg én csak annak a statisztikának, kimutatásnak hiszek, amit magam állítottam össze, és tudom, mit hogyan vettem vagy nem vettem figyelembe :) )

#77 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 07. 15:43

@balpis: Nem véletlenül kérdeztem. Akkor az csak egy kamu szöveg a Telekom részéről, hogy az ISDN-t ki akarják szorítani, mert a fenntartása nem kifizatődő,és helyette VOIP-ot ajánlanak, és gondolom hasonló sorsra vár az analóg is.

#78 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 07. 22:00

Üzenet megtekintéseIdézet: balpis - Dátum: 2014. 03. 06. 12:23

@zoli62: Mert mi más lenne? Mindenütt csak mobil? :)
Az előfizető normál esetben semmit nem vesz észre ebből a cseréből, ha nem kér új szolgáltatást, marad a régi telefonja a régi rézen, egy pár perces megszakadás után. Az IP-re áttérés csak a réz túloldalán történik meg, központosítva.
Vagy optika? Annyi pénz nincs...
Sőt, van egy gyanúm, a réz is csökken, ahol nem használják, lehet, kikerül a földből, ne kelljen utána fizetni a közműadót....

Szerinted a közműadónak nem mindegy, hogy víz, gáz, villany, vagy fény megy a fizetendő métereken?

Üzenet megtekintéseIdézet: zoli62 - Dátum: 2014. 03. 07. 15:43

@balpis: Nem véletlenül kérdeztem. Akkor az csak egy kamu szöveg a Telekom részéről, hogy az ISDN-t ki akarják szorítani, mert a fenntartása nem kifizatődő,és helyette VOIP-ot ajánlanak, és gondolom hasonló sorsra vár az analóg is.

A legutóbbi helyen, ahol az új berendezést telepítettem, két ügyfélnek volt isdn vonala.
A helyben lakó Telekomosnak, és az egyetlen cégnek a faluban. Utóbbinak is csak azért kellett visszaállítani kis időre, mert még azon ment a riasztó, és a telephelyen rengeteg színes fém őrzése szükséges.

Réz sokáig lesz, ha nem lopják el.
Isdn viszont fénnyel is műxik: http://www.ubf.de/en...?isdn-lwl.shtml

#79 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 09:23

@csozsi: Na és az optika-ISDN átalakítót a Magyar Telekom is favorizálni fogja?? Én kétlem.

#80 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2014. 03. 08. 10:51

Üzenet megtekintéseIdézet: zoli62 - Dátum: 2014. 03. 08. 09:23

@csozsi: Na és az optika-ISDN átalakítót a Magyar Telekom is favorizálni fogja?? Én kétlem.

Mások már használják, ha az analógot is sokfelé üvegen viszik, akkor simán. Aztán mindjárt kiderül, hogy azért linkelte, mert ez a használatos :-)
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (5 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.