HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Lekapcsolja az analóg hálózatot a Telekom - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Lekapcsolja az analóg hálózatot a Telekom Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 02. 26. 14:29

@Protector:

Mire használod? :)

#42 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 26. 14:32

@szomova:

Él és virul mert nincs alternatíva :)

#43 Felhasználó inaktív   Peterus 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 02. 26. 14:32

A nagy kérdés számomra az, hogy telefonálásra jól bejáratott VoIP szolgáltatóimat (pld FreeVoipDeal) tudom-e majd használni a nagy átalakítások után is. A Telekom IP telefonja nem fog ezekkel árban versenyezni, ezért esetleg megpróbálja őket más uton kiszorítani. Ha kötelezővé teszi saját vonali végberendezésének használatát, akkor szerintem erre nyílnának lehetőségei.

#44 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2014. 02. 26. 15:32

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2014. 02. 26. 12:34

Ha a Jahno-nak írt válaszomat kérdezed, akkor nem arra, hanem arra, hogy az up digitális tv az docsis és nem iptv.
Ha másra gondoltál akkor nemtom, de valszeg akkor se, mert elég ritkán gondolok "Dual Voip-ra" :)

Félig jogos na.
Make love not Wor.

#45 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 26. 15:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 02. 26. 12:50

Utcáig el kell jutni, tervezés, ásás, méter, terület. Nem olcsó.

A központból karnyi vastag rézkábelek mennek az utcai elosztókig sok száz érpárral. Ezeket ki kell húzni a csőből és betenni a helyére egy ujjnyi optikai szálat. Már a MÉH átvetel miatt sufficites ez a rész.

Idézet

Aztán oda szünetmentes villanyt vinni,

Nem gondolom hogy előírás a szünetmentes, most is sok olyan eszköz van a hálózatban ami konnektorba megy (KTV erősítő, Digi router).

Idézet

és lehetőleg nem 8 millió forintos aktív eszközt, amit a niggerek szétvernek, mert biztos alamínijom.

Kívülről nézve nem kell hogy másnak látszódjon mint a mostani unalmas dobozok, amit én egyszer láttam az hogy egy közlekedési balesetben letarolták, persze ezt téríti a KGFB.

Idézet

UTP kábel azért nem jó, mert kültéren más szabályai vannak, no meg 90 méter a belátható távolság.

Valóban, + a lényeg az hogy az utolsó 500 métert nem kell piszkálni mert az a legdrágább. Két csavart ér 500m-re 60Mbit-et tud 1km-re 40-et. És a last mile-on már kevésbé futnak együtt a kábelek mint a 'gerinc' szakaszon, kevésbé zavarják egymást.

Idézet

Optika jó dolog,

Most még nincs tömegigény arra a sebességre amihez kell. A jövőben pedig tovább lehet húzni az optikát utcai elosztótól, tehát nem kidobott pénz az addigi szakasz(bár maga az optikai kábel egy olcsó dolog), a feles szálakon meg el lehet látni esetleg bázisállomásokat, üzleti ügyfeleket.

Szerkesztette: defiant9 2014. 02. 26. 15:51 -kor

#46 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 26. 22:45

@xclusiv: Úgy értettem, arra gondolsz, hogy a legalább két telefonszámos ISDN-eket ki lehet váltani Dual Voippal,(két telefonszámos) amit a Telekom már most ajánl helyette? Fax meg riasztó működését meg addig megoldják, hogy voipon is működjön?
"Légy szerény mint én..."

#47 Felhasználó inaktív   Leni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 26. 23:22

@zoli62: "Fax meg riasztó működését meg addig megoldják, hogy voipon is működjön?"

Lehet ezért erőlteti a T a fax2email szolgáltatását.

#48 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 26. 23:33

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2014. 02. 26. 15:40

A központból karnyi vastag rézkábelek mennek az utcai elosztókig sok száz érpárral. Ezeket ki kell húzni a csőből és betenni a helyére egy ujjnyi optikai szálat. Már a MÉH átvetel miatt sufficites ez a rész.

Nem gondolom hogy előírás a szünetmentes, most is sok olyan eszköz van a hálózatban ami konnektorba megy (KTV erősítő, Digi router).

Kívülről nézve nem kell hogy másnak látszódjon mint a mostani unalmas dobozok, amit én egyszer láttam az hogy egy közlekedési balesetben letarolták, persze ezt téríti a KGFB.

Valóban, + a lényeg az hogy az utolsó 500 métert nem kell piszkálni mert az a legdrágább. Két csavart ér 500m-re 60Mbit-et tud 1km-re 40-et. És a last mile-on már kevésbé futnak együtt a kábelek mint a 'gerinc' szakaszon, kevésbé zavarják egymást.

Most még nincs tömegigény arra a sebességre amihez kell. A jövőben pedig tovább lehet húzni az optikát utcai elosztótól, tehát nem kidobott pénz az addigi szakasz(bár maga az optikai kábel egy olcsó dolog), a feles szálakon meg el lehet látni esetleg bázisállomásokat, üzleti ügyfeleket.

Ha ujjnyi optikát tesznek, akkor kell aktív eszköz az utcára. Amúgy meg éppen ezt csinálják, nem itt fejtjük meg a világot. Én nem ma kezdték :-) Csak a karnyi réz az pont-pont, itt-ott toldva, leágazva, aztán gondoljunk bele milyen logisztika kell ahhoz, mikor a júzernek közlik, hogy akkor ezt 1-2 nap alatt kihúzzuk, aztán bekötjük, aztán megkötjük, aztán konfigolunk. Ekkora optikának a kötéseit megcsinálni is napos nagyságrendek. Majd megmailozzuk, hogy karbantartás miatt a szolgáltatás szünetel. Jelenleg ezeket elég sovány állásidővel tolják.

Viszont ha nem csak egy rezes kötődoboz van, akkor kell bele villanyt csiholni. Felügyelettel. Meg új doboz, rendesebben vízmentes, állandó hőmérséklet, nyáron hűvös legyen, télen fűtsön. Meg ami nem jut eszembe, mert a pálya széléről nem láthato, de majd jön csozsi és megmondja a frankót :-)
Make love not Wor.

#49 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 05:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 02. 26. 23:33

Ha ujjnyi optikát tesznek, akkor kell aktív eszköz az utcára. Amúgy meg éppen ezt csinálják, nem itt fejtjük meg a világot.

Az a gond hogy nálunk nem ezt csinálták hanem elkezdték a lakásokig húzni az optikai szálakat.
VDSL coverage by country:Kép

Idézet

Majd megmailozzuk, hogy karbantartás miatt a szolgáltatás szünetel. Jelenleg ezeket elég sovány állásidővel tolják.

Elég valószínű hogy nem 100%-on vannak korábban kiépített kapacitások kihajtva, főleg hogy az aranykorhoz képest - a konkurens technológiák miatt - visszaesett a rézvezetékes hozzáférések száma (a vezetékes telefonok és sz xDSL vonalak számából ítélve 10 év alatt kb. lefeleződhetett). A telekomnak nem kellene feltúrnia a várost ha a központoktól 1km-re lévő elosztókig optikát kellene vinnie, a cég egyik legnagyobb értéke a konkurenciához képest a kiépített alépítmény rendszere, nem véletlen hogy sokan szeretnének hozzáférni, mert jóval költséghatékonyabb mint ásni.

Idézet

Viszont ha nem csak egy rezes kötődoboz van, akkor kell bele villanyt csiholni. Felügyelettel. Meg új doboz, rendesebben vízmentes, állandó hőmérséklet, nyáron hűvös legyen, télen fűtsön

Ez valóban így van, a dobozba és az benne lévő eszközökbe be kell ruházni(de a központba lévő berendezéseket is cserélgetik(cserélgették) IP-sre ld. cikk). A felügyeletet nem értem, egy VDSL DSLAM nyilvánvalóan rendelkezik távmenedzseléssel, felügyelettel. Úgy gondolom hogy sokkal megtérülőbb pénzköltés lett volna(lenne) ebbe tolni a zsét mint egyedi lakások szintjére beküzdeni az optikai szálat.
"VDSL was the fastest-growing NGA technology in Europe in 2012"
Nálunk meg évek óta egy alacsony bázison való vegetálás van.

Szerkesztette: defiant9 2014. 02. 27. 05:45 -kor

#50 Felhasználó inaktív   meemee8 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 02. 27. 09:25

@szomova: ügyes vagy ,de ez a szolgáltón is múlik

#51 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 09:57

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2014. 02. 27. 05:40

Elég valószínű hogy nem 100%-on vannak korábban kiépített kapacitások kihajtva, főleg hogy az aranykorhoz képest - a konkurens technológiák miatt - visszaesett a rézvezetékes hozzáférések száma (a vezetékes telefonok és sz xDSL vonalak számából ítélve 10 év alatt kb. lefeleződhetett).

Kérdezzük meg VKP-t, vagy pár sorstársunkat, hogy mit szól hozzá, ugyanis sok faluban csak akkor lehet új előfizetőt bekötni, ha valaki lemondja.
Make love not Wor.

#52 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 11:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 02. 27. 09:57

Kérdezzük meg VKP-t, vagy pár sorstársunkat, hogy mit szól hozzá, ugyanis sok faluban csak akkor lehet új előfizetőt bekötni, ha valaki lemondja.

Ja, huszonezres kisváros szélén lakom, ház előtti réz televan, sosem fogják bővíteni, hacsak a nagyvezír bele nem írja a törvénybe, hogy kötelező.

Másik, szintén huszonezres város (Szentes), új kábeltv-s szolgáltató körbetekerte üveggel a várost (igen, az utolsó utcát is) és picsapézé szolgálatat (85/25, ennek a fele garantált, hűség nélkül 5450/hó).

Kíváncsi lennék, hogy hogyan éri meg nekik.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#53 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 12:03

Üzenet megtekintéseIdézet: zoli62 - Dátum: 2014. 02. 26. 22:45

@xclusiv: Úgy értettem, arra gondolsz, hogy a legalább két telefonszámos ISDN-eket ki lehet váltani Dual Voippal,(két telefonszámos) amit a Telekom már most ajánl helyette? Fax meg riasztó működését meg addig megoldják, hogy voipon is működjön?

Komolyabb cégekre gondoltam, ahol van egy alközpont meg mittomén egy isdn30, vagy ilyesmi.
De igazából bármire lehet olyan dobozt venni (vagy csináltatni), ami a forgalmat becsomagolja IP-be és a doboztól kezdve az már IP forgalom, az ügyfél felé meg mutathat mondjuk 2 ISDN vonalat, vagy analógot, vagy amit épp a helyzet megkíván. Ez pedig ügyfél oldalról semmilyen beruházást vagy változtatást nem követelne meg, csak az átkötés idejére lenne egy tervezett kiesés előre egyeztetett időpontban.
Gondolom hasonló technológiákat már ma is használnak nagyban, nem hiszem hogy pl. a matáv és vótpannon között tízezernyi réz érpár lenne kihúzva, inkább egy (több) combosabb optika amin szerintem IP forgalom megy, aztán a matáv ügyfél mégis csak egy réz érpárat lát az egészből.

#54 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 12:53

@xclusiv: Így rendben. Viszont a Telenornak nem nagyon van vezetékes vonala. Azoknál az intézményeknél pedig, amiket közelebbről ismerek, egyebként ISDN-ről mobilra tértek át, jó kis egyedi percdíjakért cserébe.
"Légy szerény mint én..."

#55 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 13:02

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2014. 02. 27. 12:03

Komolyabb cégekre gondoltam, ahol van egy alközpont meg mittomén egy isdn30, vagy ilyesmi.
De igazából bármire lehet olyan dobozt venni (vagy csináltatni), ami a forgalmat becsomagolja IP-be és a doboztól kezdve az már IP forgalom, az ügyfél felé meg mutathat mondjuk 2 ISDN vonalat, vagy analógot, vagy amit épp a helyzet megkíván.

Ezt már sokan üvegen tolják, vagy 1 szál üvegen jön a net, telefon, minden. GTS bizonyos sávszélig mikrón is kiadta, Invitel sales meg max. beígérte, amitől műszak fogta a fejét :-) Aztán ilyenolyan dobozkkal és modulokkal megoldják, én kapom a lapos rezet a kezembe.
Make love not Wor.

#56 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 18:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 02. 26. 23:33

Ha ujjnyi optikát tesznek, akkor kell aktív eszköz az utcára. Amúgy meg éppen ezt csinálják, nem itt fejtjük meg a világot. Én nem ma kezdték :-) Csak a karnyi réz az pont-pont, itt-ott toldva, leágazva, aztán gondoljunk bele milyen logisztika kell ahhoz, mikor a júzernek közlik, hogy akkor ezt 1-2 nap alatt kihúzzuk, aztán bekötjük, aztán megkötjük, aztán konfigolunk. Ekkora optikának a kötéseit megcsinálni is napos nagyságrendek. Majd megmailozzuk, hogy karbantartás miatt a szolgáltatás szünetel. Jelenleg ezeket elég sovány állásidővel tolják.

Viszont ha nem csak egy rezes kötődoboz van, akkor kell bele villanyt csiholni. Felügyelettel. Meg új doboz, rendesebben vízmentes, állandó hőmérséklet, nyáron hűvös legyen, télen fűtsön. Meg ami nem jut eszembe, mert a pálya széléről nem láthato, de majd jön csozsi és megmondja a frankót :-)

Nem kell fűtés, azt a berendezés megoldja. Hűtünk, távfelügyelünk, optika is jön-megy, de réz lesz belőle (egyelőre).
Csatolt fájl  msan csukva.jpg (79K)
Letöltések:: 25Csatolt fájl  msan nyitva.jpg (108,47K)
Letöltések:: 25
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#57 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 18:20

Üzenet megtekintéseIdézet: defiant9 - Dátum: 2014. 02. 27. 05:40

Nálunk meg évek óta egy alacsony bázison való vegetálás van.

Telített a piac, a fizetőképes kereslet csökken, bevétel nélkül nincs miből kifizetni sem az eszközt, sem a telepítő céget.
Amikor a fenti berendezéseket telepítettem, akkor az alatt a 3-4 nap alatt voltak változások, akit hétfőn bekötöttem az új berendezésre, szerdán lemondott minden szolgáltatást. Vagy kikötötték elmaradás miatt.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#58 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 18:54

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2014. 02. 27. 11:45

Ja, huszonezres kisváros szélén lakom, ház előtti réz televan, sosem fogják bővíteni, hacsak a nagyvezír bele nem írja a törvénybe, hogy kötelező.

Ez(város széle) épp arra bizonyíték hogy a hálózat központtól távolabbi felét drága bővíteni. Én azt mondtam hogy a központi szakaszt kell első körben optikára cserélni, ezzel kvázi közelebb hozni mindenkit és így reál-marketing sebességeket adni.

Idézet

picsapézé szolgálatat (85/25, ennek a fele garantált, hűség nélkül 5450/hó).
Kíváncsi lennék, hogy hogyan éri meg nekik.

Ez azért nem picsapéz, az ügyfelek zömének elég a 10-20Mbit, de csak 2500-3000-et fizetne szívesen érte.. Ennyiből egyébként látszólag ki is lehet hozni nyereségesen a szolgáltatást. Egy alternatív szolgáltató már nyilván nem fog új 2 eres telefonvezetéket húzni, neki jó választás az FTTB, avagy az általad említett szolgáltató direkt optikai kábelt lógat be mindenhova?(ez pazarlásnak tűnik). A VDSL az inkubens telkónak optimális megoldás mert minimális beruházással tudja kihasználni már a meglévő hálózatának elemeit, a sebességigények zömét lefedve. Egész biztos vagyok benne hogy a szentesi cég 2x is meggondolta volna hogy belevág-e ha már piacon ott van mondjuk egy 25Mbit-es VDSL csomag 2500 Ft-ért (úgy hogy az inkubens jobban is alávág ha akar).

#59 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 18:58

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2014. 02. 27. 18:20

Telített a piac, a fizetőképes kereslet csökken, bevétel nélkül nincs miből kifizetni sem az eszközt, sem a telepítő céget.
Amikor a fenti berendezéseket telepítettem, akkor az alatt a 3-4 nap alatt voltak változások, akit hétfőn bekötöttem az új berendezésre, szerdán lemondott minden szolgáltatást. Vagy kikötötték elmaradás miatt.

De mégiscsak azt látjuk mint ami a cikkben van, cserélgetik a központi berendezéseket IP-sre, mégiscsak kiépítettek n x 100e optikai csatlakozási pontot. Ezekre sem jut bevétel?

#60 Felhasználó inaktív   defiant9 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 02. 27. 19:01

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2014. 02. 27. 18:15

Nem kell fűtés, azt a berendezés megoldja. Hűtünk, távfelügyelünk, optika is jön-megy, de réz lesz belőle (egyelőre).

Na, ilyen kellene mondjuk a hálózat 40%-ára, és 5 évvel korábbra, akkor én sem pampognék :)

Szerkesztette: defiant9 2014. 02. 27. 19:02 -kor

Téma megosztása:

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.