Ez a repülőgép-hordozósdi rendesen megbolondította a játékot.
Repülőgép-hordozóval játszani inkább afféle valós idejű stratégia. Többet van az ember térkép nézetben, mint 3d-ben. Nem vérpistikéknek való. Igazi összetett dolog. Irányítani kell a hordozót, a repülő alakulatoknak célpontot adni, visszahívni őket feltöltésre és közben folyamatosan figyelni az egész csatát, hogy a légierővel ott avatkozz be, ahol igazán szükség van rád. Közben persze figyelni kell, nehogy egy ólálkodó ellenséges cirkáló vagy romboló rád találjon, mert jó eséllyel a csapattársaknak eszükben sincs megvédeni, persze azt elvárják, hogy a repülőkkel támogasd őket.
Hajókkal is egész más lett így játszani. Előző tesztben bőven lekötött az is, hogy manőverező tüzérségi párbaj közben figyeljek a közelben ólálkodó rombolókra, hogy célpontot adjak a másodlagos tüzérségnek, illetve hogy nehogy zátonyra fussak.
Most még folyamatosan figyelnem kell a légteret is, hogy mikor bukkan fel, vagy mikor közelít rám egy ellenséges torpedóvető, vagy bombázó raj. Ha megközelít, akkor meg kell adnom a célt a légvédelmi fegyvereknek, ki kéne kerülnöm a bombavetést, vagy a közelítő torpedókat, de közben folytatnom kéne a tüzérségi párbajt a 10 km-re lévő ellenfél hajóval, el kell oltanom a fedélzeti tüzet stb. Ilyen pillanatokban adrenalin persze egekben.
Még jó, hogy a jól átgondolt, a feladathoz képest végletekig egyszerűsített, látványos és informatívan változó jelekkel, ikonokkal, néhány gombbal és az egérrel operáló kezelőrendszer jó partner ebben.
Ha az ember megszokja az irányítást, illetve a hajók és fegyverzetük sajátos fizikáját, akkor baromira élvezetes tud lenni a játék.
A tenger él, mozog, látványos, néhol már szinte giccsesen gyönyörű. A hajómodellek elképesztően részletesen ki vannak dolgozva. A hozzám hasonló hajómániásoknak igazi kánaán. Csak a modellek nézegetésével órákat lehet eltölteni. Az ember mindig talál rajtuk valami érdekes részletet. Nem csak hajótest, felépítmények, árbocok vannak kidolgozva, hanem a kötélzet, antennák, csörlők, távmérők, tájolók, felcsévélt, szögre akasztott kötél stb. A Kuma cirkálón pl. a parancsnoki torony mögött, egy a fedélzetre rögzített kalodában leszerelt repülőgépszárnyak vannak tárolva. Tudjafene miért.
A WoT-os tankokkal ellentétben itt meg lehet nézni azokat a hajókat is 3D-ben, amelyek még nincsenek kifejlesztve. Igaz csak fekete-fehérben.
A fejlesztés hasonló a Wot-hoz. Lehet komolyabb ágyúkat, tűzvezetést stb. fejleszteni és gyakran kell is, hogy ki tudd bontani a következő hajót. Egy-egy komolyabb fejlesztés néha látványosan megváltoztatja a hajó külsejét.
Képzésnél itt csak a kapitányt lehet képezni és bizonyos szintenként lehet választani, hogy a kapitány képzettségét melyik modul tulajdonságának növelésére "költjük el". Az így lenullázott kapitány tovább képezhető és a képzettségi pontjait más modulra költhetjük. (Ez olyan, mint ha a kapitány átadná a képzettségét az adott modul kezelőszemélyzetének, aztán csatákban újabb tapasztalatokat gyűjt és azt is átadja a játékos által kiválasztott modul legénységének).
Ez a gyakorlatban baromira hasznos tud lenni, mert egy jól képzett legénységgel pl. gyorsabban lehet célra fordítani a lövegtornyokat, gyorsabb az újratöltés, pontosabb a kisegítő tüzérség, hatékonyabb a kárelhárítás stb. Tapasztalatom szerint 1 vs. 1-ben egy ugyanolyan hajó ellen a plusz képességek sorsdöntőek lehetnek. Én konkrétan egy viharvert 60%-os HP-val rendelkező, de maxos képzettségű St.Louis-al lőttem 1vs1-ben a tenger fenekére egy 100%-os St.Louis-t. Igaz, hogy alig maradt hp-m, de én nyertem.
Hogy valami negatívumot is írjak:
Baromira idegesítő tud lenni, amikor egy romboló, amit már majdnem hullámsírba küldtél, füstfüggönyt generál (ezt csak a rombolók tudják) és eltűnik benne, így nem látom, nem tudom lőni. Ez még rendben is van, de az már nem, hogy percekkel később (miközben én a nagyobb hajóval folyamatosan manőverezek a füstfüggönyön kívül) a füst közepéből halál pontos torpedótámadást kapok, amit már nincs időm kikerülni. Én nem látok be a füstbe, de a romboló kilát belőle? Hogyan? Ne b.sszamármeg!
Az is halálra idegesít, hogy a közelítő torpedóra csak kb 10-15mp-el a becsapódás előtt figyelmeztet a vészcsengő. Mert ugyebár nem tudom egyszerre a tüzérségi távcsövön át figyelni az ellenséget és folyamatosan korrigálni a tüzérségemet és nem tudom közben folyamatosan figyelni körkörösen a légteret és a ledobott, vagy rombolóról indított torpedók után kutatni a vízfelületet. Ha megszólal a vészcsengő eltelik kb. 5 mp, mire körbekémlelek és beazonosítom, hogy merről jönnek a torpedók, kb 1mp míg eldöntöm, hogy merre célszerű kitérni és maradt kb. 5mp-em, hogy végrehajtsam a manővert. Ez egy 20ezer tonnás hajóval kb. veszett fejsze nyele. De még egy jóval kisebb és fordulékonyabb hajóval is necces.
Az egyensúlyon is lehetne mit javítani, mert pl. egy Tier4-5 Repülőgép-hordozó repülői ellen a a hasonló tierben lévő hajók légvédelme szinte semmit sem ér. A légvédelmem az egész hétvége alatt 1 repülőt szedett csak le! Sőt, pl. a Tier 3-as St.Louis páncélos cirkálónak nincs is légvédelmi tüzérsége (na ja, 1906-ban még nem kellett), de az MM miatt a játékban repülőkkel persze simán találkozhat.
Összességében azért azt kell, hogy írjam, hogy még így Alfa-Béta állapotban is piszkosul jó a játék.
Türelmetlenül várom a nyílt bétát, hogy ne csak magamat szórakoztassam itt.