Idézet: seby - Dátum: 2005. márc. 26., szombat - 1:48
Ezt ki kell számolni

A ventire valószínűleg rá van írva, hogy mekkora teljesítményű és, hogy mekkora áramot vesz fel, ebből ki lehet számolni az ellenállását (P=I^2*R egyenletből). Ezután a keresett ellenállást úgy kapod meg, hogy megszorzod 5/7-del a venti ellenállását. Ellenállásnak van még egy tulajdonsága, hogy mekkora átfolyó áramra illetve mekkora disszipációra lett tervezve, szóval még az is fontos, mert pl. egy mA-es nagyságrendre készített ellenállás 1A hatására pillanatok alatt eléghet.
Nos, sok órát foglalkozva a témával, több fontos sikert elkönyvelve végül is kudarcba fulladt a számítási kísérletem. Valamiért 92 Ohm jött ki ellenállásra ez pedig sok, vagy nem?
12Volt mellett 0.13A tehát a P az 1,56W. Ez teljesen reális, bár kicsit kevés egy 8 centis ventihez képest. Viszont ezt az 1,56ot 0.13 négyzetével kell elosztanom, hogy megkapjam az ellenállást akkor pedig 92ohm jön ki.

Azért gondolom, hogy rossz, mert boltokba csak néhány ohmosak vannak meg kiloohmosak, ahogy én láttam. Akkor most hogy is van ez?
u.i.: Találtam viszont jó kis
színkód azonosító progit! Már csak abban kell bíznom, hogy nem vagyok színtévesztő! :Đ
Á, igen! Azt akartam kérdezni, hogy mít jelent a boltoknál az amit az ellenállás sorban tüntetnek fel?
Pl itt!
Tehát mik ezek, hogy: 1R-10M , meg 5,1M-10M meg ilyenek. Ellenállást nem ohmban kéne megadni?
Á most jövök rá, hogy ezt a 92 ohmot még meg kell szorozni 5el (ha azt akarom, hogy 7 voltot kapjon a venti)!!! Így már benne vagyok majdnem a fél kiloohmoban!
Szerkesztette: Karesz 2005. 03. 29. 01:00 -kor