HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#1431 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 31. 13:54

Idézet: {Riker} - Dátum: 2005. márc. 31., csütörtök - 10:08

Igen tom hogy az aláírásomban Barton van, de Sempron az öcsém gépében van.  ;)
A Vcore az alapból ugye 1.600V nah most mivel láttam olyan hogy 1.65V-on 218as FSB-t értek el, ezért én is scak 1.650-ig emeltem eddig.

Amúgy az én bartonom, ahogy látod csak 195 sfb-ig megy  :(

Azért nem kell annyira elkenődni, ha 1,65V-on nem megy az a sempron feljebb. Ha a hűtés bírja adjatok még neki nyugodtan akár 1,75V-ig. Ha pedig nf7 a mobo, akkor tudod te is jól, hogy a lap kevesebbet ad a procinak mint amit a biosban beállítassz. Ennél a lapnál rá kell hagyni 0,025-0,050V-ot többletbe ha valamely vcore-t szeretnél elérni. ;)

A barcidnál az a +5 fsb mennyi fesz emelés árán lenne meg? Ez már csak puszta magán kíváncsiság.  :D
My photos

#1432 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 31. 13:56

Idézet: xxBUNFIxx - Dátum: 2005. márc. 31., csütörtök - 13:51

nem akarok ***** lenni de az én pcmben a barton 2,5 @ 2,2 tixtán!!!
szerintem ha már ott az a 400-as ram akkor szerezz egy profi biost ha még nincs és 11*200 és akkor ki tudod használni a ramodat is  :)
biost innen szedhetsz le (info from pikkolo)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Mi az? 4 m magas, nyáladzik és téged néz? Nemtom' de futni kéne......"

Ezek a biosok mivel nyújtanak többet?  :think:
Mármint egy nf7 2.0 esetében milyen tuning feature-t tud, amit a gyári biosok nem és ezért menni fog a 200-as fsb Riker barcijával?
My photos

#1433 Felhasználó inaktív   Semmer2 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 31. 22:39

Látom van egy pár jóérzésű a64 párti egyén a topikban, úgyhogy kérdeznék is hirtelen. Egy 939-es 3000+-os gépem van gyári hűtéssel, asus a8n-sli deluxe alaplappal és 2*512 mb pqi-s rammal. Szeretnék egy jó 20%-ot hajtani rajta (1800->2160 körülre).
Sok helyen olvasgattam már a szinkronban megy a ram/nem megy szinkronban dolgot és ha valaki lenne olyan kedves, hogy erről többet is elmond (miért is jó ez vagy az, hol lehet ezt beállítani stb...) vagy berak egy linket, ahol ez érthetően megvan, akkor azt nagyon megköszönném. Ugyanez lenne a helyzet a HT szorzóval is, meg hogy az fsb szorzó mit is csinál (tehát miért jobb ha a szorzó alacsonyabb és az fsb magasabb).  :respect:
Húzásnál mi az a feszültség, ameddig szabad elmennem? Lehet, hogy a feszültség kicsi neki, hogyha nem meleg a proci, de a rendszer mégsem stabil? Vagy előfordulhat, hogy a windows nem szereti az fsb változtatásokat?
De hasonló a gondom az alaplaphoz kapott ntune nevezetű csodával is. Húz automatikusan a gépen 10%-ot, jó is egy darabig, de néha sok szekálás (főleg 3dmark) után egyszerűen újraindul a gép.
Ja, még 1 utolsó dolog, ami a korábbi ramos kérdéssel kapcsolatos. Úgy szeretném az fsb-t húzni, hogy közben a ram is megmaradjon 400 mhz-en. Itt is van valami visszaosztós mizéria, nem?
Bocs a sok láma kérdésért, de nem vagyok benne most az új technikai cuccokban, meg a sok fórumolvasgatás is már összezavart  :think:  ;)

Még annyi, hogyha valaki konkrét értékekkel tudna szolgálni mit állítsak, hol, az is nagyon jó lenne (pl: 8*270 stb...) thx

Szerkesztette: Semmer2 2005. 03. 31. 22:41 -kor

#1434 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 01. 07:42

Idézet: Semmer2 - Dátum: 2005. márc. 31., csütörtök - 23:39

Látom van egy pár jóérzésű a64 párti egyén a topikban, úgyhogy kérdeznék is hirtelen. Egy 939-es 3000+-os gépem van gyári hűtéssel, asus a8n-sli deluxe alaplappal és 2*512 mb pqi-s rammal. Szeretnék egy jó 20%-ot hajtani rajta (1800->2160 körülre).
Sok helyen olvasgattam már a szinkronban megy a ram/nem megy szinkronban dolgot és ha valaki lenne olyan kedves, hogy erről többet is elmond (miért is jó ez vagy az, hol lehet ezt beállítani stb...) vagy berak egy linket, ahol ez érthetően megvan, akkor azt nagyon megköszönném. Ugyanez lenne a helyzet a HT szorzóval is, meg hogy az fsb szorzó mit is csinál (tehát miért jobb ha a szorzó alacsonyabb és az fsb magasabb).  :respect:
Húzásnál mi az a feszültség, ameddig szabad elmennem? Lehet, hogy a feszültség kicsi neki, hogyha nem meleg a proci, de a rendszer mégsem stabil? Vagy előfordulhat, hogy a windows nem szereti az fsb változtatásokat?
De hasonló a gondom az alaplaphoz kapott ntune nevezetű csodával is. Húz automatikusan a gépen 10%-ot, jó is egy darabig, de néha sok szekálás (főleg 3dmark) után egyszerűen újraindul a gép.
Ja, még 1 utolsó dolog, ami a korábbi ramos kérdéssel kapcsolatos. Úgy szeretném az fsb-t húzni, hogy közben a ram is megmaradjon 400 mhz-en. Itt is van valami visszaosztós mizéria, nem?
Bocs a sok láma kérdésért, de nem vagyok benne most az új technikai cuccokban, meg a sok fórumolvasgatás is már összezavart  :think:  ;)

Még annyi, hogyha valaki konkrét értékekkel tudna szolgálni mit állítsak, hol, az is nagyon jó lenne (pl: 8*270 stb...) thx

Ördögöd van, mert majdan szintén a64-re akarok váltaní így már jó előre körbejártam a témát, hogy a majdano mobo választásomat ne kelljen megbánni.  ;)
Amit írtál 2160Mhz nem egy különleges vágy a tuningban ezt mindenképpen el kell tudni érni, nem szükséges hozzá válogatott proci a 2500-2700Mhz- hez viszont már igen, de majd jön az E stepping sse3-al, aminél ezek az órajelek semmiségnek fognak számítani.

Mivel az a64-nél a prociba van integrálva a memória vezérlő ezért a lap sajna sokat nem tehet ez ügyben max megmondja a procinak hogy kezelje. Először is szeretném leszögezni, hogy A64-nél már egyáltalán nem égető kérdés a szinkron memória hajtás mint a K7-nél, mivel az fsb-nek valójából nincsen semmi köze a ram-hoz azzal a proci kommunikál közvetlenül. Sőt a64 esetében nem is beszélhetünk igazából fsb-ről csak azért ez a neve, hogy a júzerek tudják mit állítanak nagyjából.

Beállításokat tekintve viszont érdekes a helyzet. Ha a biosban 400-ra állítod a ramot, akkor szinkronban fog menni az fsb és a ram, tehát ha az fsb-t házod akkor a ramot is. Viszont, ha vissza veszed 333-ra akkor ha jól értem a leírásokat, akkor az mindentől függetlenül fix 333-on fog menni. Ez sem annyira nem nagy érvágás tulajdonképpen, mert dual channel esetén ez még mindig 5,4GB/s átvitel, amit az a64 végre használni is tud (ellentétben a k7-ekkel).
További kérdés ilyenkor, hogy a proc mem vezérlője meddig bírja szinkronban hajtani a ram-ot. Bizony ez is lehet korlát.

A HT az a sín, amint chipset (nf4) a procival kommunikál. Ennek az alap órajele 1Ghz, tehát 5x200 (fsb). Ha tuningolsz, akkor az fsb miatt ez is emelkedni fog, amit szintén nem biztos, hogy bírni fog a HT vezérlő tehát az általad említett 270x5=1350-et nem fogja bírni a HT ezért visszaveszed 4-re és így már csak 1080 lesz, ami még mindig tuningolt, de már a gyárihoz áll közelebb miközben a procit szépen megcibáltad.
Ebben egyébként jobb a via mert annak a HT-ja magasabb órajelen is működőképes, de az nf4-el jóval magasabb fsb-k érhetőek el. Ez van felemás helyezt még mindig nem tudom, hogy nf4 vagy k8t890 (passzív hűtéssel gyárilag).

vcore-t általában max 10-15%-ot szoktunk max többet adni, persze a saját hűtési kapacitásodtól függően ez lehet alacsonyabb is.

A szoftveres tuningnak és az auto tuningnak nem vagyok a híve. Az sosem rendszerspecifikus és nem veszi figyelembe, hogy nem minden lap és proci tuningpotenciálja azonos. Jobb, ha te kézzel belövöd és stabil lesz. Ha meg épp nincs szükség a nagy teljesítményre arra meg ott van a C'n'q.

Ha tuningolsz akkor a ramod sokféle órajelen lehet, de 400-on nem lesz az tuti.

Javaslom még, hogy nézzél be a lap saját topicjába (van a te kis asus-odnak saját fun tábora) az alaplap szekcióban.  :up:
My photos

#1435 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 01. 07:56

Idézet

Beállításokat tekintve viszont érdekes a helyzet. Ha a biosban 400-ra állítod a ramot, akkor szinkronban fog menni az fsb és a ram, tehát ha az fsb-t házod akkor a ramot is. Viszont, ha vissza veszed 333-ra akkor ha jól értem a leírásokat, akkor az mindentől függetlenül fix 333-on fog menni.

Nálam ez nem így működik. :) 200-as beállításnál szinkronban megy a memória, de ha 166-ra leveszem, akkor nem marad 333-on, amennyiben húzom a procit, hanem az is követi a húzást. Vagyis jelenleg 256 MHz-es FSB van beállítva (alapfesz-en), így a memória 213-on megy, szóval az osztó úgy 5/6 lehet ebben az esetben.
WoW - Arathor PvE - Reckless Mortals
    Gladia - LvL 80 Nightelf Druid

#1436 Felhasználó inaktív   Semmer2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 01. 10:23

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. ápr. 1., péntek - 8:42

Ha tuningolsz akkor a ramod sokféle órajelen lehet, de 400-on nem lesz az tuti.

Köszönöm a gyors választ  :respect:
Még akkor egy kis számolgatós kérdés: ha akkor teszem azt 9*240-re állítom a procit, és a memóriát a biosban DDR166-ra limitálom, akkor 9*240/11=196.36 MHz-en fog menni? (emlékeimben legalábbis az dereng, hogy ilyenkor a memória osztó az 11)
Megerősítene valaki ebben a hitemben?

#1437 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 01. 10:38

Idézet: Semmer2 - Dátum: 2005. ápr. 1., péntek - 11:23

Még akkor egy kis számolgatós kérdés: ha akkor teszem azt 9*240-re állítom a procit, és a memóriát a biosban DDR166-ra limitálom, akkor 9*240/11=196.36 MHz-en fog menni? (emlékeimben legalábbis az dereng, hogy ilyenkor a memória osztó az 11)

Szerintem pont 200-on fog menni.

#1438 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 01. 11:33

Idézet: seby - Dátum: 2005. ápr. 1., péntek - 8:56

Nálam ez nem így működik. :) 200-as beállításnál szinkronban megy a memória, de ha 166-ra leveszem, akkor nem marad 333-on, amennyiben húzom a procit, hanem az is követi a húzást. Vagyis jelenleg 256 MHz-es FSB van beállítva (alapfesz-en), így a memória 213-on megy, szóval az osztó úgy 5/6 lehet ebben az esetben.

Na pont ebben nem voltam biztos eddig, de akkor a gyakorlat szerint akkor is megy.  :respect: 

Ebben eddig egyértelműen sehol nem találtam infót és a leírások ezen részei is ködösek számomra.
My photos

#1439 Felhasználó inaktív   xxBUNFIxx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 01. 11:44

Idézet: Semmer2 - Dátum: 2005. ápr. 1., péntek - 11:23

Köszönöm a gyors választ  :respect:

nem egészen tiszta, de az nf7 max kb. 230-as fsbt bír, másrészt nem érdemes 240-re állítani az fsb, mert az 9*240=2160 és a ram picit sokba kerülne ha érdemes lenne...
amúgy 11*200=2200 és a sima ddr 400-zal is elmegy ;)
amúgyis a ramot csak akkor érdemes 166-on tartani (vagy auto-n!) ha egy sima húzás nélküli batonod vagy sempronod van mert azok így számolják az órajelet : ?*166  :cool:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Mi az? 4 m magas, nyáladzik és téged néz? Nemtom' de futni kéne......    :smoker:  :smoker:  :smoker:  :smoker:

#1440 Felhasználó inaktív   xxBUNFIxx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 01. 11:50

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. ápr. 1., péntek - 8:42

...Ez van felemás helyezt még mindig nem tudom, hogy nf4 vagy k8t890 (passzív hűtéssel gyárilag)....

szerintem NF4! szerintem....
(((az nVidiában még nem csalódtam! :)  :) )))

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Mi az? 4 m magas, nyáladzik és téged néz? Nemtom' de futni kéne...... :smoker:  :smoker:  :smoker:

#1441 Felhasználó inaktív   seby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 01. 12:11

Idézet: xxBUNFIxx - Dátum: 2005. ápr. 1., péntek - 12:44

nem egészen tiszta, de az nf7 max kb. 230-as fsbt bír, másrészt nem érdemes 240-re állítani az fsb, mert az 9*240=2160 és a ram picit sokba kerülne ha érdemes lenne...

Itt nem K7-ről van szó, hanem K8-ról :)

#1442 Felhasználó inaktív   {Riker} 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 02. 09:05

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. márc. 31., csütörtök - 14:56

Ezek a biosok mivel nyújtanak többet?  :think:
Mármint egy nf7 2.0 esetében milyen tuning feature-t tud, amit a gyári biosok nem és ezért menni fog a 200-as fsb Riker barcijával?

Felraktam a d27_619R2.BIN nevű moddolt biost. Nah most már 200fsb-n elindulm egy minden de 5 perc múlva ha futtatok valami tesztprogit, akkor jön 1 üzenet, hogy a CPU valamit rosszul csinált  :(
Valami 5let esetleg ? :think:
Abit NF7 v2.0 + ZM-NB47J # AMD 2500+ Barton @2145Mhz (11*195) # 2x256/400 Infineon # Gigabyte 9600PRO 128MB @(495/695Mhz) # AG-Neovo F-17 LCD # FSP Blue Storm 350W

#1443 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 02. 09:24

Idézet: {Riker} - Dátum: 2005. ápr. 2., szombat - 10:05

Felraktam a d27_619R2.BIN nevű moddolt biost. Nah most már 200fsb-n elindulm egy minden de 5 perc múlva ha futtatok valami tesztprogit, akkor jön 1 üzenet, hogy a CPU valamit rosszul csinált  :(
Valami 5let esetleg ? :think:

Tahát ha jól sejtem akkor a moddolt biossal sem vagy beljebb. Egy dolog hogy elindul a rendszer, de ha nem használható akkor mindegy. (én nem merek mobon moddolt biost használni)
Mennyi cvore-t adsz a procinak?
My photos

#1444 Felhasználó inaktív   {Riker} 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 08:07

1.7V-ot
Abit NF7 v2.0 + ZM-NB47J # AMD 2500+ Barton @2145Mhz (11*195) # 2x256/400 Infineon # Gigabyte 9600PRO 128MB @(495/695Mhz) # AG-Neovo F-17 LCD # FSP Blue Storm 350W

#1445 Felhasználó inaktív   xxBUNFIxx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 08:41

Idézet: seby - Dátum: 2005. ápr. 1., péntek - 13:11

Itt nem K7-ről van szó, hanem K8-ról :)

:lame:

"Mi az? 4 m magas, nyáladzik és téged néz? Nemtom' de futni kéne......  :smoker:  :smoker:  :smoker:  :smoker:

#1446 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 16:45

Idézet: {Riker} - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 9:07

1.7V-ot

Ha kicsit többet adsz neki mondjuk 1,75-öt akkor sem megy?
My photos

#1447 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 14:38

Sziasztok!

Adott egy 2.8ghz-es celeron proci. A gazdája szerint qrva hangos a gyári hűtő, amit kapott hozzá!
Tudnátok ajánlani egy halk hűtőt, ami még viszonylag olcsó? Tuning valószínű nem lesz, vagy csak minimális.
- Where are we going?
- Let's go find out.

#1448 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 18:53

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 15:38

A gazdája szerint qrva hangos a gyári hűtő, amit kapott hozzá!

Hogy ez miért nem lep meg?!  :rolleyes:  :smoker:

Ezért jók a dobozos procik. Drágábbak és kapsz hozzájuk egy használhatatlan hűtőt.  :D

Mielőtt óriási röhögésbe kezdenél neki nem fogom ajánlani a HT-t!  :D
My photos

#1449 Felhasználó inaktív   Alommano 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 04. 04. 20:38

Idézet: ChRiS_RS - Dátum: 2003. júl. 18., péntek - 19:41

Szájbarágósan a legelejéről... Sok topik foglalkozik a tuningolással, de ott már annyira bele vannak merülve a témába, hogy egy hasonló zöldfülű - mint mondjuk én - nem "mer" belekérdezni. Ezért nyittottam a topicot. Itt bármit lehet kérdezni, hogy mi mit jelent és várjuk a "tuningprof-ok" válaszát. Szóval hogy/hol kell elkezdeni? Természetesen processzor és videokártya tuningról van szó. Bármiféle kúlercsere nélkül... (vízhűtés kizárva, max ház oldalának a levétele)

[ 2003. július 18.: ChRiS_RS szerkesztette a hozzászólást ]

Sziasztok!

Szerintem a tuning egy jó dolog, persze mérsékelten hiszen tudni kell megállni...
A kabzsiság sosem vezet jóra :)
Kezdőknek a következőt ajánlom:
1. Oprendszer tuning: -regisztrációs adatbázis beállítások (regedit)
                                -Tuning programok
2. Bios tuning: -bios beállítások optimalizálása
                      -bios frissítés uj verzióra (csak nagyon megfontoltan)
3. Hardwer tuning: -elsősorban Processzor
                            /az ilyen nemű tuningok fizikai módosításokkal lehetségesek/
                            /kifejezetten csak szakembernek!/

Leginkább az első és a második menüpontot ajánlom, hiszen azokkal is akár 4-5 szeresére lehet növelni a PC-nk sebességét. Hibázás esetén max ujratelepítjük. Viszont a 3 pontban ha valamit elrontasz akkor a vas a méhtelepen végzi... :)

Alommano

#1450 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 20:47

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 19:53

Hogy ez miért nem lep meg?!  :rolleyes:  :smoker:

Ezért jók a dobozos procik. Drágábbak és kapsz hozzájuk egy használhatatlan hűtőt.  :D

Mielőtt óriási röhögésbe kezdenél neki nem fogom ajánlani a HT-t!  :D

Nono. Hallottam már nem (processzor)gyári  hűtőt is zajongani. :) Ment is a kukába a csapágyas ventije, elegáns ívű röppályán.
... a trip back in time is all I need ...

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.