Idézet: Semmer2 - Dátum: 2005. márc. 31., csütörtök - 23:39
Látom van egy pár jóérzésű a64 párti egyén a topikban, úgyhogy kérdeznék is hirtelen. Egy 939-es 3000+-os gépem van gyári hűtéssel, asus a8n-sli deluxe alaplappal és 2*512 mb pqi-s rammal. Szeretnék egy jó 20%-ot hajtani rajta (1800->2160 körülre).
Sok helyen olvasgattam már a szinkronban megy a ram/nem megy szinkronban dolgot és ha valaki lenne olyan kedves, hogy erről többet is elmond (miért is jó ez vagy az, hol lehet ezt beállítani stb...) vagy berak egy linket, ahol ez érthetően megvan, akkor azt nagyon megköszönném. Ugyanez lenne a helyzet a HT szorzóval is, meg hogy az fsb szorzó mit is csinál (tehát miért jobb ha a szorzó alacsonyabb és az fsb magasabb).
Húzásnál mi az a feszültség, ameddig szabad elmennem? Lehet, hogy a feszültség kicsi neki, hogyha nem meleg a proci, de a rendszer mégsem stabil? Vagy előfordulhat, hogy a windows nem szereti az fsb változtatásokat?
De hasonló a gondom az alaplaphoz kapott ntune nevezetű csodával is. Húz automatikusan a gépen 10%-ot, jó is egy darabig, de néha sok szekálás (főleg 3dmark) után egyszerűen újraindul a gép.
Ja, még 1 utolsó dolog, ami a korábbi ramos kérdéssel kapcsolatos. Úgy szeretném az fsb-t húzni, hogy közben a ram is megmaradjon 400 mhz-en. Itt is van valami visszaosztós mizéria, nem?
Bocs a sok láma kérdésért, de nem vagyok benne most az új technikai cuccokban, meg a sok fórumolvasgatás is már összezavart
Még annyi, hogyha valaki konkrét értékekkel tudna szolgálni mit állítsak, hol, az is nagyon jó lenne (pl: 8*270 stb...) thx
Ördögöd van, mert majdan szintén a64-re akarok váltaní így már jó előre körbejártam a témát, hogy a majdano mobo választásomat ne kelljen megbánni.
Amit írtál 2160Mhz nem egy különleges vágy a tuningban ezt mindenképpen el kell tudni érni, nem szükséges hozzá válogatott proci a 2500-2700Mhz- hez viszont már igen, de majd jön az E stepping sse3-al, aminél ezek az órajelek semmiségnek fognak számítani.
Mivel az a64-nél a prociba van integrálva a memória vezérlő ezért a lap sajna sokat nem tehet ez ügyben max megmondja a procinak hogy kezelje. Először is szeretném leszögezni, hogy A64-nél már egyáltalán nem égető kérdés a szinkron memória hajtás mint a K7-nél, mivel az fsb-nek valójából nincsen semmi köze a ram-hoz azzal a proci kommunikál közvetlenül. Sőt a64 esetében nem is beszélhetünk igazából fsb-ről csak azért ez a neve, hogy a júzerek tudják mit állítanak nagyjából.
Beállításokat tekintve viszont érdekes a helyzet. Ha a biosban 400-ra állítod a ramot, akkor szinkronban fog menni az fsb és a ram, tehát ha az fsb-t házod akkor a ramot is. Viszont, ha vissza veszed 333-ra akkor ha jól értem a leírásokat, akkor az mindentől függetlenül fix 333-on fog menni. Ez sem annyira nem nagy érvágás tulajdonképpen, mert dual channel esetén ez még mindig 5,4GB/s átvitel, amit az a64 végre használni is tud (ellentétben a k7-ekkel).
További kérdés ilyenkor, hogy a proc mem vezérlője meddig bírja szinkronban hajtani a ram-ot. Bizony ez is lehet korlát.
A HT az a sín, amint chipset (nf4) a procival kommunikál. Ennek az alap órajele 1Ghz, tehát 5x200 (fsb). Ha tuningolsz, akkor az fsb miatt ez is emelkedni fog, amit szintén nem biztos, hogy bírni fog a HT vezérlő tehát az általad említett 270x5=1350-et nem fogja bírni a HT ezért visszaveszed 4-re és így már csak 1080 lesz, ami még mindig tuningolt, de már a gyárihoz áll közelebb miközben a procit szépen megcibáltad.
Ebben egyébként jobb a via mert annak a HT-ja magasabb órajelen is működőképes, de az nf4-el jóval magasabb fsb-k érhetőek el. Ez van felemás helyezt még mindig nem tudom, hogy nf4 vagy k8t890 (passzív hűtéssel gyárilag).
vcore-t általában max 10-15%-ot szoktunk max többet adni, persze a saját hűtési kapacitásodtól függően ez lehet alacsonyabb is.
A szoftveres tuningnak és az auto tuningnak nem vagyok a híve. Az sosem rendszerspecifikus és nem veszi figyelembe, hogy nem minden lap és proci tuningpotenciálja azonos. Jobb, ha te kézzel belövöd és stabil lesz. Ha meg épp nincs szükség a nagy teljesítményre arra meg ott van a C'n'q.
Ha tuningolsz akkor a ramod sokféle órajelen lehet, de 400-on nem lesz az tuti.
Javaslom még, hogy nézzél be a lap saját topicjába (van a te kis asus-odnak saját fun tábora) az alaplap szekcióban.