HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#1801 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 07. 01. 07:18

Note! Nagyon fontos: tuning előtt ne felejtsd el beállítani a "fix AGP/PCI clock 66/33MHz"-et! :)

#1802 Felhasználó inaktív   syab19 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 11:04

Naon köszönöm!!!! :respect:  :respect:  :respect:  :respect:
Már csak egy kérdésem lenne hátra! :confused:  Hogy a leosztás én számoljam ki fejben, vagy meg kell adnom vhol?
Mert a pci fix a mem akkor leosztással auto modban emelkedik, de ezt a leosztást akkor fejben végezzem, vagy pedig be kell állítani?

Naon, naon, de naon köszönöm fáradozásaidat!!!! :respect:  :respect:  :respect:

Jah amit kifelejtettem... Nékem egy Asus p4p800se/gd alaplapom van egy p4 2.8ghz-es prescott magos d0 steppinges cpuval.

Szerkesztette: syab19 2005. 07. 01. 11:06 -kor

#1803 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 11:11

Szívesen! ;)

Leosztja a beállítás alapján, nem kell megadnod MHz-ben, elég csak a CPU:DDR ratio-t állítanod. :)  Mégis érdemes előtte fejben vagy számológéppel kiszámolni, milyen memória-frekvenciát kapsz eredményül. :up:

:cool:

Szerkesztette: Omega 2005. 07. 01. 11:12 -kor

#1804 Felhasználó inaktív   syab19 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 11:35

Köszi!!!  :drive:  :typing:  :taps:
Asszem bele is vetem magam....
:respect:  :respect:  :respect:

Jah ami kimaradt, hogy 2 ddr500-as ketyeg a gépben, úgyhogy sztem azok egyelőre nem lesznek túlhúzva, de az időzítéseken mindeképp javítanom kell...
És esetleg tudsz olyan progit amivel meg lehet nézni, hogy a rendszer atomstabil-e?
Ha emelem az órajelet akkor a vidkari gpu és mem órajele is emelkedik?
Valamint van-e olyan progi amivel finomhangolast lehet winfoson keresztül végezni? Mert a BIOSom eléggéé gyenge e téren...

Francé van ennyi kérdésem má.... Sorry

Szerkesztette: syab19 2005. 07. 01. 11:38 -kor

#1805 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 12:09

Idézet

Jah ami kimaradt, hogy 2 ddr500-as ketyeg a gépben, úgyhogy sztem azok egyelőre nem lesznek túlhúzva, de az időzítéseken mindeképp javítanom kell...

Akkor nyugodtan maradjon a CPU:DDR 1:1,  nem kell leosztanod, szerintem kizárt hogy a procidat sikerül 250MHz FSB járatnod. ;)
Ha gyárilag 500MHz-es a memóriád, de nem annyin járatod hanem alacsonyabb frekvencián, akkor jó eséllyel kedvezőbb időzítésekkel is fog működni. :up:  Ezt azon a részen tudod beállítgatni, ahol ilyenek vannak hogy "CAS Latency"; talán így néz ki kb.:

Kép

Itt próbálkozhatsz esetleg olyannal, hogy a CAS Latency-t leveszed 3-ról 2,5-re, stb. ami jól esik, legfeljebb ha nem bírja az alacsony késleltetéseket a cucc, akkor újraindul a gép. :)

Idézet

És esetleg tudsz olyan progit amivel meg lehet nézni, hogy a rendszer atomstabil-e?

Persze. Ott a Prime95 pl. Ha az pár órát fut (8 órát szokták nyomatni) és nincs hiba, akkor nagy valószinűséggel jó a rendszered. Azért ez majd valós felhasználáskor derül ki. ;)

Idézet

Ha emelem az órajelet akkor a vidkari gpu és mem órajele is emelkedik?

Nem nem, az ettől független. Azt külön, Windows alatt egy segédprogrammal tudod állítani. Milyen videokártyád van?

Idézet

Valamint van-e olyan progi amivel finomhangolast lehet winfoson keresztül végezni? Mert a BIOSom eléggéé gyenge e téren...

Ilyenre emlékeim szerint utoljára a PIII-as konfigok alatt volt lehetőség; ott win alól, működés közben tudtam állítani a proci órajelét. :)
Most kénytelen vagy belőni az alaplap bios-ában.

Note, amig el nem felejtem. Azt tudod, hogyan lehet CMOS clear-t csinálni? :think:  Ha behülyül valamilyen rossz tuningbeállítástól a gép, akkor kapcsold ki teljesen, majd indítsd újra és nyomogasd az "Insert" gombot. Ha minden igaz, ettől helyreáll a masina.
Ha elsőre nem is, azért 3-4szer érdemes próbálkozni.

Ha így nem sikerül,akkor jumper-ral kell bütykölni:

Kép

Ismerős? :think:

Szerkesztette: Omega 2005. 07. 01. 12:10 -kor

#1806 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 12:17

Mért fontos hogy szinkronban legyenek a mem és az FSB?
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#1807 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 12:31

Idézet: Asker - Dátum: 2005. júl. 1., péntek - 13:17

Mért fontos hogy szinkronban legyenek a mem és az FSB?

A processzor FSB ne legyen kisebb, mint a memóriáé, ez az igazán fontos. Ha a proci FSB feljebb van az nem baj, de az igazán nagy teljesítménynövekedést az hozza, ha együtt lehet emelni a CPU és a DDR frekijét is együtt, szinkronban egészen addig, amig a proci bírja. :)

Itt van róla egy topik, bár az első pár hozzászólás már régi: Link!

Én ezt Everest memória olvasásos méréssel tapasztaltam ki. Pont azért vettem a P4C2,4@3,2-mhöz 500-as Kingmaxokat. ;)
Ez így szinkronban + dual channel, remélhetőleg 1T commandrate elég ütős lesz. Csak készülne már el az alaplapom. :)

#1808 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 12:40

Idézet: Omega - Dátum: 2005. Jul. 1., Friday - 12:31

A processzor FSB ne legyen kisebb, mint a memóriáé, ez az igazán fontos. Ha a proci FSB feljebb van az nem baj, de az igazán nagy teljesítménynövekedést az hozza, ha együtt lehet emelni a CPU és a DDR frekijét is együtt, szinkronban egészen addig, amig a proci bírja. :)

Én ezt Everest memória olvasásos méréssel tapasztaltam ki. Pont azért vettem a P4C2,4@3,2-mhöz 500-as Kingmaxokat. ;)
Ez így szinkronban + dual channel, remélhetőleg 1T commandrate elég ütős lesz. Csak készülne már el az alaplapom. :)

THX, de A64nél is ennyire sokat számít az asszinkron?
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#1809 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 12:52

Nincs vele gyakorlati tapasztalatom. :) Az biztos, hogy számít, gyanítom hogy sokat, de szerintem kérdezd meg itt: Link! ;)

#1810 Felhasználó inaktív   Kubbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 13:06

Idézet: Omega - Dátum: 2005. júl. 1., péntek - 13:31

Én úgy tudom, de majd kijavít valaki okosabb, hogy a szinkron fsb, csak AMB rendszerben hoz többletet... Az intelnél, nem. Ott annál jobb, minél gyorsabb a mem...

#1811 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 13:41

Hát, általában a memória lassabb... legalábbis úgy logikus, ahogy látom, rajtam kívül is sokan csinálják: megnézik, hol a proci vége és ahhoz vesz tuningmemóriát, ettől függően 433/466/500/533/566/600MHz-eset. :)

#1812 Felhasználó inaktív   syab19 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 14:06

Hát naon köszönöm, kérésedre: Asus GF4 Ti 4200 128mb-os vga-m van.
Ami miatt winfos progi kellett volna az az, hogy frissítettem a biosom, de memnél pl. 0t 16t meg végtelen beállítás van, olyan hogy 1t, vagy 2t nincs :eek:

De így jártam...
Utolsó kérdés!!! (remélem) ;)  Meddig szabad, lehet engedni, a proc hőmérsékletét?
Meg hát hadne mondjam, hogy 1-2h játék után a proc. hőmérséklete 45C, de a vga-é eléri az 50C-ot, és nem szeretném megpökölni a vga-m...

a választ előre is köszönöm!!! :respect:  :respect:  :respect:

Szerkesztette: syab19 2005. 07. 01. 14:07 -kor

#1813 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 16:27

Idézet: Asker - Dátum: 2005. júl. 1., péntek - 13:40

THX, de A64nél is ennyire sokat számít az asszinkron?

Igen A64-nél is számít. Sokkal kevésbé mint a k7-eknél, de bizonyos kombinációkkal rendszerteljesítményben egy assznkron járatással elvesztheted azt a teljesítményt, amit a proci többlet (tuningolt) órajele ad és ugyanott maradsz mintha nem csináltál volna semmit.

Szóval a nagy tuning őrülteknél mindig a szinkron a cél és ahogy omega is írta vadásszák a durvánál durvább ramokat hozzá.
My photos

#1814 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 16:29

Idézet: Kubbi - Dátum: 2005. júl. 1., péntek - 14:06

Én úgy tudom, de majd kijavít valaki okosabb, hogy a szinkron fsb, csak AMB rendszerben hoz többletet... Az intelnél, nem. Ott annál jobb, minél gyorsabb a mem...

Akkor rosszul tudtad.  :D  Az intel rendszer is meggyőzőbben teljesít szinkronban.
My photos

#1815 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 02. 16:38

Idézet: syab19 - Dátum: 2005. júl. 1., péntek - 15:06

Hát naon köszönöm, kérésedre: Asus GF4 Ti 4200 128mb-os vga-m van.
Ami miatt winfos progi kellett volna az az, hogy frissítettem a biosom, de memnél pl. 0t 16t meg végtelen beállítás van, olyan hogy 1t, vagy 2t nincs :eek:

De így jártam...

Nagyon kellemes videokártya a Ti4200! :respect:  Másik gépemben nekem is olyan van, Abit. :)
Tuningra ajánlom a RivaTunert, a következő linkre kattintva letöltheted: Link! ;)
Videokártya tuningolásánál mást nem tudsz állítani, mint a grafikus processzor (GPU) és a grafikus kártya memória (GDDR) sebességét. Itt erősen ajánlott a jó hűtés! A Ti4200-akon alapban nincsen memóriahűtő borda, ráadásul ezek melegszenek, mint a golyó, tehát legfeljebb minimális tuningot havaslok.
A grafikus processzoron lehet húzni, de ott sem érdemes eszetlenkedni. Ráadásul sok értelme nincsen ezt a videokártyát tuningolni, mert nem fogod észrevenni a gyakorlatban azt, hogy 50-100MHz-cel magasabb órajelen jár... Tudnod kell, hogy a videokártyád csak a DirectX8-at támogatja (a 8.1 sajnos nem igaz, mert jópár új feature-t nem tud végrehajtani a GF4, ami a 8.1-ben megtalálható). Mint ilyen, nem tudja értelmezni a DirectX9.x utasításokat, így azok nem hajtódnak végre, így viszonylag gyors a grafikus megjelenítő képessége új játékok alatt is, szűrők (Anti Aliasing és Anisotropic Filtering) nélkül. Röviden: hagyd a videokártya tuningot!

Idézet

Utolsó kérdés!!! (remélem) ;)  Meddig szabad, lehet engedni, a proc hőmérsékletét?
Meg hát hadne mondjam, hogy 1-2h játék után a proc. hőmérséklete 45C, de a vga-é eléri az 50C-ot, és nem szeretném megpökölni a vga-m...

a választ előre is köszönöm!!! :respect:  :respect:  :respect:

A processzorod Prescott magos, aminek egyik jellemzője, hogy az architektúra, alacsony csíkszélesség és egyebek miatt jelentősen melegszik és az alaphőmérséklete is magas. Ezért csínján kell bánni a tuningolásával és ahhoz mindenképpen nagyon jó hűtő, tehát profi léghűtő vagy vízhűtés ajánlott.
Profi léghűtésnek tudom ajánlani a Zalman CNPS7700Cu-t, mert nagyon halkan és hatékonyan dolgozik. Igaz, az ára húzós: 10.000,- Ft fölött van... a többi profi hűtőt is ilyen áron kaphatod, de tuningnál lehet hogy érdemes beruházni: 10.000,- Ft-tal nyerhetsz akár 500-800MHz-et is. :up:

A hőmérsékletről: szerintem a 65°C-nál magasabb érték már nem egészséges, de 85°C-ig biztosan nem lesz baja a hardware-nek, különben pedig a Pentium processzorok a Pentium III-as széria óta rendelkeznek beépített hővédelemmel. Ennek köszönhetően, ha a processzorban található érzékelő észleli, hogy a hőmérséklet túl magasra szökött, akkor visszaveszi az órajelet, így a processzor hűlni kezd.

Másrészt, ha megnézed az alaplapod bios-át, találsz ott ilyesmit: "PC Health". Itt be tudod állítani, hogy hány °C-nál jelezzen a gép sípolással, illetőleg hány °C-nál lője le magát a PC. :)

Üdv

#1816 Felhasználó inaktív   syab19 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 12:33

Than you the help!!!!!!  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:
Gondolkozom egy thermaltake rocket vízhűtésen, de még nem jutottam dülőre, a cpu-t most egy zalman cnps7000 alcu hűti, nem rosszul, de nem eléggé a tuninghoz. :mad:

Köszi az eddigi segítséget!!!!!

#1817 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 03. 14:15

Szívesen! :)

A 7000-es sem rossz, de a Prescott-okkal nem igazán bír el, ezért is hozták ki a 7700-as sorozatot. ;)

A TT Rocket vízhűtés nagyon pofás, magam is szemezgettem vele pár hónapja, mikor még az AMD Barton-om volt. :)  Most már nem kell, ezek a Northwood-ok nem igazán hajlandóak melegedni. :respect:

#1818 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 04. 07:08

Idézet: syab19 - Dátum: 2005. júl. 3., vasárnap - 13:33

Than you the help!!!!!!  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:
Gondolkozom egy thermaltake rocket vízhűtésen, de még nem jutottam dülőre, a cpu-t most egy zalman cnps7000 alcu hűti, nem rosszul, de nem eléggé a tuninghoz. :mad:

Köszi az eddigi segítséget!!!!!

Nézzél rá a heat pipe-os hűtőkre és a thermalright elgondolásaira is még a vizezés előtt!  ;)
My photos

#1819 Felhasználó inaktív   amarci 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 04. 09:21

Hello mindneki!
Most vettem 1 uj gepet. p4 3ghz lga 775 2mb l2 cahce-es procival. alapvol gyári intel hütő jár hozzá és azzal megy de igy kibaszott hangos milyen hütésrendszert ajánlatok!
There's no life before a COFFEE !!
http://blade.eof.hu
Alaplap neve: MSI 915P Neo2 Platinum CPU típusa Intel Pentium 4 630, 3000 MHz Prescott Rendszermemória 1024 MB  (DDR2 SDRAM) Videokártya ABIT RX300 SE-PCIE  (128 MB) Képernyő Samsung SyncMaster 710N Lemezes meghajtó Hitachi 160 GB, 7200 RPM, SATA .....

#1820 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 04. 09:40

Idézet: amarci - Dátum: 2005. júl. 4., hétfő - 10:21

Hello mindneki!
Most vettem 1 uj gepet. p4 3ghz lga 775 2mb l2 cahce-es procival. alapvol gyári intel hütő jár hozzá és azzal megy de igy kibaszott hangos milyen hütésrendszert ajánlatok!

Csak az egyel fölötted lévő post-ot kellett volna megnézned, hogy merre felé kukucskáljál.

Pl: aerocool GT1000, vagy thermalright 90, vagy 120-asai
My photos

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • Utolsó »