HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#561 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 20. 07:14

Az nem teljesen stabil rendszer első jeleinek észlelésére még nagyon jók a játék tesztek. Pl.: ha nekem az UT2k3 benchmark lefutott gond nélkül 2-3szor (nem vág ki asztalra) különböző felbontásakt próbálva, akkor már utána semmi nem fektette meg a rendszert --> játszhatok nyugodtan gond már nem lesz.
Az UT2k4-el ilyen tapasztalatom nincsen mivel jó ideje nem piszkáltam a gépem így erről nem tudom mennyrie érzékeny.
Egyébként a 3dMark-oknak is szokott lenni 1-1 érzékeny pontja. Pl a 2001-ben a dragothic volt a legérzékenyebb. Hiába ment le az összes többi attól még ezen bukhatott a rendszer és újra desktopon találhatod magad.

Ezek az UT tesztek többek között még azért is jók mert valósabb körülmények között figyelheted a rendszered teljesímény változását a stabilitás kritériumával.
Természetesen teljes bizonyosságot ez sem jelent azt már úgyis a több hetes, hónapos gyakorlati használat alatt fog kiderülni.
My photos

#562 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 09:12

a hőméréskletet pedig a speedfannal méritek?

#563 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 11:33

Idézet: Proz3ssoR - Dátum: 2004. júl. 20., kedd - 10:12

a hőméréskletet pedig a speedfannal méritek?

Ez már ízlés kérdése. Annyi progi van erre, hogy nem győzöl válogatni.
Néztem régen MBM-mel, amikor fájlba akartam log-oltatni és a feszeket is figyeltem, most az abit eq-t használom, vagy pillanatnyi állásra elég akár az aida is.
My photos

#564 Felhasználó inaktív   NME 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 25. 00:44

Hi... nekem kellene némi segítség tuning ügyben. Olvasgattam már itt a korábbiakat, de még így sem vagyok egészen biztos a dolgomban. A config a következő:
Abit AN7 + AMD Barton 2800 + 2x 256 Mb Samsung RAM (400 MHz) + Abit Radeon 9600XT

Szeretném felpörgetni kicsit a dolgokat, de lenne pár kérdésem:

1. A CPU alapban 12.5x166 MHz-en megy. Meddig és hogyan lehet ésszerűen emelni a teljesítményt? Az OK, hogy esetleg emelni kell a feszt is, de mennyi legyen az FSB és mennyi a szorzó? FSB mondjuk 200 ugyanezzel a szorzóval? Vagy azt azért érdemesebb visszavenni?

2. Azt olvastam, hogy az nforce-os lapoknál érdemes szinkronban járatni a memóriát. Ez mit jelent pontosan? Nálam az FSB / DRAM ratio-t lehet állítani. Tehát feltételezvén, hogy az FSB 200 MHz akkor mennyire kell állítani ezt az értéket, hogy szinkronban legyen?

3. Az nforce-os lapoknál van dual DDR. Vágom, hogy ilyenkor elvileg duplázódik a sávszélleség, de ezt be kell kapcsolni valahol, vagy ha az első 2 slotba egyforma RAM-ot rak az ember akkor automatikusan megy ez a fícsör?

4. Radeon 9600XT-t mivel érdemesebb húzni? Milyen programmal? A Catalyst 4.7 van fent, itt megtaláltam az Overdrive-ot, de csak a proc sebességét lehet emelni, a RAM-ét nem.

5. Mivel teszteljek elsősorban? 3D Mark elég vagy mással is?

Hát kb ennyi... bocs ha valamelyik kérdés kiveséződött volna már korábban... Ja igen, hűtés megoldott (de legalábbis majd figyelem), a táp 400W-os.

Köszi a válaszokat. Üdv.

#565 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 11:57

Idézet: NME - Dátum: 2004. júl. 25., vasárnap - 1:44

Hi... nekem kellene némi segítség tuning ügyben. Olvasgattam már itt a korábbiakat, de még így sem vagyok egészen biztos a dolgomban. A config a következő:
Abit AN7 + AMD Barton 2800 + 2x 256 Mb Samsung RAM (400 MHz) + Abit Radeon 9600XT

Szeretném felpörgetni kicsit a dolgokat, de lenne pár kérdésem:

1. A CPU alapban 12.5x166 MHz-en megy. Meddig és hogyan lehet ésszerűen emelni a teljesítményt? Az OK, hogy esetleg emelni kell a feszt is, de mennyi legyen az FSB és mennyi a szorzó? FSB mondjuk 200 ugyanezzel a szorzóval? Vagy azt azért érdemesebb visszavenni?

2. Azt olvastam, hogy az nforce-os lapoknál érdemes szinkronban járatni a memóriát. Ez mit jelent pontosan? Nálam az FSB / DRAM ratio-t lehet állítani. Tehát feltételezvén, hogy az FSB 200 MHz akkor mennyire kell állítani ezt az értéket, hogy szinkronban legyen?

3. Az nforce-os lapoknál van dual DDR. Vágom, hogy ilyenkor elvileg duplázódik a sávszélleség, de ezt be kell kapcsolni valahol, vagy ha az első 2 slotba egyforma RAM-ot rak az ember akkor automatikusan megy ez a fícsör?

4. Radeon 9600XT-t mivel érdemesebb húzni? Milyen programmal? A Catalyst 4.7 van fent, itt megtaláltam az Overdrive-ot, de csak a proc sebességét lehet emelni, a RAM-ét nem.

5. Mivel teszteljek elsősorban? 3D Mark elég vagy mással is?

Hát kb ennyi... bocs ha valamelyik kérdés kiveséződött volna már korábban... Ja igen, hűtés megoldott (de legalábbis majd figyelem), a táp 400W-os.

Köszi a válaszokat. Üdv.

1. Azt nem írtad, hogy szorzózáras-e a proci. Gondolom igen.
A 200-as FSB nagyon sok lesz, arra szerintem nem sok esélyed van. Inkább reálisabb mondjuk a 183, vagy akkörül. A Bartonik általában komolyabb feszültségemelés nélkül 2100-2200Mhz-ig bírják.
Próbáld így:
183-as FSB (RAM 366-on)
Magfeszültség: 1.65V
Ha így nem menne, akkor megfeszültség mehet fel 1.7V-ra.
Ha aproci nem szorzózáras, akkor vedd vissza 11-re, és mehet az FSB 200-ra.
Tehát így:
200-as FSB (RAM 400-on)
Magfeszültség 1.65-1.7V

2. A szinkronban járatás azt jelenti, hogy a memória (valós), és a chipkészlet órajele ugyanaz. Tehát a beállítást By PD-n, vagy 3/3, 4/4, 5/5, 6/6-ra változtasd.
3. Igen, van benne dual DDR, és tényleg 2-szeresére növeli a sávszélességet, bár teljesítményt tekintve nem sokat  nyom a latban. Bekapcsolni úgy tudod, hogy a ramokat csoportosítod.
PL.
1-3
2-3
-as felállásba rakod.
4. Videokártya húzáshoz többféle program van, a legprofibb, bár nem csak tuningra való, az ATiTray.
Legtöbbször 3DMark elég, de ha minden igaz, Omega driverben van Artifact teszt, azt is érdemes lefuttatni.
Üdvözlettel: Didge

Szerkesztette: Digitel 2004. 07. 25. 12:04 -kor

#566 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 09:56

Digitel jól beszélt! Uff!  :D

Amivel kiegészíteném.
1. 400-as ramok esetén a 2-3 -as mem slot használandó (az 1-esben nem garantálja az abit, hogy stabilan megy annyin a rendszer ezt 166-ig bírja hivatalosan).

2. ati húzására legegyszerűbb pl.: a radlinker, ami szépen beépül a kezelő panelok közé és nagyon-nagyon tág határok között állíthatod mind a vpu mind a ram-ok sebességét.

3. Vcore tekintetében annyival lehetsz bátrabb, hogy az abitnál a biosban beállított 1,65V-nál alacsonyabb a valósan leadott fesz (a tényleges valahol 1,600-1,625 között van), amit akiár egy MBM, vagy aida is megmutat ezért ezt ajánlott min 1,675-ön tartani és ennek figyelembevételével abit lapnál a max beállított vcore akár lehet 1,75-is.

4. szinkron járatáshoz sose használd a by spd-t minden esetben 3/3, 4/4 ... közül válassz.

SZVSZ a procid szorzózáras (hacsak nem egy 1 éves, vagy öregebb darab) tehát a 200-as fsb-ről ne is álmodj!!! :smoker:
My photos

#567 Felhasználó inaktív   NME 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 26. 11:59

Urak, a tanácsokat köszönöm szépen, megfogadom. A helyzet, hogy a frissen vásárolt RAM-ok hibásak voltak, így kénytelen voltam összekalapálni a rendszert a korábbi 333-as memóriákkal. Holnapra meglesz a csere, úgyhogy a tunningot addig halasztom.

Bár az elmondottak szerint, ha proc valóban szorzózáras és szinkronban akarom használni a RAM-ot vele, akkor lehet, hogy nem is kellett volna a 400-as RAM... Talán azért ártani nem fog.
Kérdésem viszont, hogy ha az alap órajel alacsonyabb lesz (mondjuk 183) az eredményezheti-e, hogy a RAM beállításokat vehetem kicsit "élesebbre"?
Egyébként hogyan érdemes állítani a különböző RAM-ra vonatkozó értékeket? Egyszerre, külön-külön? Igazából azt sem tudom, hogy melyik érték pontosan mire szolgál... :) Egyébként Samsung RAM-okról van szó, tehát valószínűleg hanyagolnom kell majd a nagyon kihegyezést... :)

Köszi mégegyszer a segítséget! Üdv

NME

#568 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 26. 13:58

Idézet: NME - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 12:59

Urak, a tanácsokat köszönöm szépen, megfogadom. A helyzet, hogy a frissen vásárolt RAM-ok hibásak voltak, így kénytelen voltam összekalapálni a rendszert a korábbi 333-as memóriákkal. Holnapra meglesz a csere, úgyhogy a tunningot addig halasztom.

Bár az elmondottak szerint, ha proc valóban szorzózáras és szinkronban akarom használni a RAM-ot vele, akkor lehet, hogy nem is kellett volna a 400-as RAM... Talán azért ártani nem fog.
Kérdésem viszont, hogy ha az alap órajel alacsonyabb lesz (mondjuk 183) az eredményezheti-e, hogy a RAM beállításokat vehetem kicsit "élesebbre"?
Egyébként hogyan érdemes állítani a különböző RAM-ra vonatkozó értékeket? Egyszerre, külön-külön? Igazából azt sem tudom, hogy melyik érték pontosan mire szolgál... :) Egyébként Samsung RAM-okról van szó, tehát valószínűleg hanyagolnom kell majd a nagyon kihegyezést... :)

Köszi mégegyszer a segítséget! Üdv

NME

Természetesen számíthatsz arra, hogy agresszívebb memória beállításokat eszközöljél az alacsonyabb órajelen. Egyszerre természtetesen csak egy paramétert vegyél élesebbre és tesztelj és csak stabil rendszer esetén menjél tovább. A mi micsoda szerintem már le van írva valahol ebben a topicban.
My photos

#569 Felhasználó inaktív   NME 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 26. 23:24

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 14:58

Természetesen számíthatsz arra, hogy agresszívebb memória beállításokat eszközöljél az alacsonyabb órajelen. Egyszerre természtetesen csak egy paramétert vegyél élesebbre és tesztelj és csak stabil rendszer esetén menjél tovább. A mi micsoda szerintem már le van írva valahol ebben a topicban.

Üdv mindenki... Tehát most este hókuszpókuszoltam kicsit... Ugye nem valószínű, hogy szorzólockos a Barton ha simán engedte a 12.5-es szorzót visszavenni 11-re? Tehát visszaállítottam a szorzót 11-re, FSBt pedig 200-ra első nekifutásra. A POST screenen így 2200 MHz-et jelzett (nem meglepő módon).
A RAM-okat betettem a 2-3-as slotokba, és beállítottam 400 MHz-re.
Sisisoft és a 3D Mark 2001 gond nélkül lement. Teszt után a CPU hőmérséklet 49 fok volt...

Akkor lehet továbblépni? A videohoz egyenlőre nem turkáltam hozzá, gondoltam az majd a legutolsó lesz...

Érdemesebb 11-es szorzó megtartásával tovább emelni az FSB-t vagy inkább 200MHz mellett kezdjem emelni a szorzót? Előbbi szimpatikusabb, mert így talán nem sütöm meg a memóriát... Ötlet?

Az hogy az AMD Barton 2800 nem szorzólockos az azért van mert régi (tök újonan vettem) vagy azért mert mákom van? :)

Köszi a segítséget!

#570 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 10:50

Idézet: NME - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 0:24

Üdv mindenki... Tehát most este hókuszpókuszoltam kicsit... Ugye nem valószínű, hogy szorzólockos a Barton ha simán engedte a 12.5-es szorzót visszavenni 11-re? Tehát visszaállítottam a szorzót 11-re, FSBt pedig 200-ra első nekifutásra. A POST screenen így 2200 MHz-et jelzett (nem meglepő módon).
A RAM-okat betettem a 2-3-as slotokba, és beállítottam 400 MHz-re.
Sisisoft és a 3D Mark 2001 gond nélkül lement. Teszt után a CPU hőmérséklet 49 fok volt...

Akkor lehet továbblépni? A videohoz egyenlőre nem turkáltam hozzá, gondoltam az majd a legutolsó lesz...

Érdemesebb 11-es szorzó megtartásával tovább emelni az FSB-t vagy inkább 200MHz mellett kezdjem emelni a szorzót? Előbbi szimpatikusabb, mert így talán nem sütöm meg a memóriát... Ötlet?

Az hogy az AMD Barton 2800 nem szorzólockos az azért van mert régi (tök újonan vettem) vagy azért mert mákom van? :)

Köszi a segítséget!

Üdv!
A legtöbbet természetesen azzal nyersz, ha az FSB-t emeled tovább. Kérdés persze, hogy ezt mennyire fogják a RAM-moduljaid díjazni. A nálad említett Samsungok nálam 440-es FSB körül adják meg magukat 2.6V-on, további növeléshez már feszemelés kell. Én a helyedben először a a szorzót állítanám, hogy megtapasztaljam mennyi az a legasabb órajel, amit a proci még elbír. A vége kb. 2400Mhz-nál lesz. Legalábbis nagyátlagban ott van. Ezután próbáld meg az elért órajerlet minél nagyobb FSB-vel, és ergo kisebb szorzóval elérni. Természetesen arra ügyelj, hogy a memória is bírja a strapát!

#571 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 14:28

Idézet: NME - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 0:24

Mázlista!  :pokeas:

Amúgy csak iránymutatásnak:
A rendszernek az össz, és a 3d teljesítménye nagyobb lesz 11x210 =>2310Mhz-en, mint 12x200 => 2400Mhz-en. :smoker:

Természtesen előzőleg tényle praktikus megnézni mennyit bír végre a proci.

(Pl.: nálam ahogy most megy 10x220-on jobb játékban, mint 11x210-en. A rendszerem mindkét esetben stabil, akkor meg had izzadjon a ram jobban.  :D )
My photos

#572 Felhasználó inaktív   NME 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 27. 16:02

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 15:28

Mázlista!  :pokeas:

Amúgy csak iránymutatásnak:
A rendszernek az össz, és a 3d teljesítménye nagyobb lesz 11x210 =>2310Mhz-en, mint 12x200 => 2400Mhz-en. :smoker:

Természtesen előzőleg tényle praktikus megnézni mennyit bír végre a proci.

(Pl.: nálam ahogy most megy 10x220-on jobb játékban, mint 11x210-en. A rendszerem mindkét esetben stabil, akkor meg had izzadjon a ram jobban.  :D )

Tehát akkor mázlista... izé, most akkor biztos utálnak páran... :cool:

Tehát azt javasoljátok, hogy nézzem meg, hogy mennyi a proci vége... Most ugye alapfeszen megy 11*200-on. 1.75V-ig felmehetek a mag feszültséggel? Ha már állítólag úgyis kisebb a valós feszültség. Egyébként ezek szerint az alaplapi feszültségmérő is hülyeségeket ír?

A RAM beállításokat gondolom befolyásolja, hogy mekkora frekin üzemelnek. Viszont vajon mi a jobb? Kicsit alacsonyabb frekin tartva alacsonyabb eléréssel (stb értékekkel), vagy frekvencia szempontjából maximumon esetleg rosszabb értékekkel járatni?

Köszi megint!  :respect:

#573 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 07:22

Idézet: NME - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 17:02

Tehát akkor mázlista... izé, most akkor biztos utálnak páran...   :cool:

Tehát azt javasoljátok, hogy nézzem meg, hogy mennyi a proci vége... Most ugye alapfeszen megy 11*200-on. 1.75V-ig felmehetek a mag feszültséggel? Ha már állítólag úgyis kisebb a valós feszültség. Egyébként ezek szerint az alaplapi feszültségmérő is hülyeségeket ír?

A RAM beállításokat gondolom befolyásolja, hogy mekkora frekin üzemelnek. Viszont vajon mi a jobb? Kicsit alacsonyabb frekin tartva alacsonyabb eléréssel (stb értékekkel), vagy frekvencia szempontjából maximumon esetleg rosszabb értékekkel járatni?

Köszi megint!  :respect:

Az alaplapi feszültségmérő értékeit írják ki a diag progik is csak amikor a rendszer terhelve van akkor elég ritkán vagy benne a biosban, hogy megnézd ott is mennyit esett a vcore.  ;)

A ram beállításokról most nem fogok neked itt egy hozzászólásban választ adni, mivel erről már egy több oldalas topicban vitatkoznak a T fórumtársak hogy órajel, vagy időzítés. Hol lehet megtalálni az egyensúlyt. Talán a legjobb próbálkozni.
Szerintem a ramtól függ hogy melyik elv alapján lehet, mert egyes moduloknál a magasabb órajel érdekében túl sok időzítést kell lazítani (ami agyonvágja az egészet), míg másoknál kevesebbet az azonos tuninghoz. Az én ramomnál nagyon egyszerű volt, mert bírja 440-en a gyár által ígért 400-on garantált időzítéseket, így nem kellett lazítanom semmit. :cool:
amd rendszereknél gyakran a rendszerbusz a szűk keresztmetszet, így talán mégis érdemesebb ebbe az irányba elmozdulni.
My photos

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2004. 08. 03. 02:09

Szevasztok srácok!

Downgrade-eltem a gépem :D egy Tuacerkás cuccra és még soha nem volt P4 alatti Intelem. Most 1200@1500 on megy, vcore emelés nélkül. Mekkora vcore-t szabad adni az ilyen prociknak állandó használat mellett egy Whisperrock 4-el? 

#575 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 03. 07:34

Szerintem is nagyon jó csaj Görög Zita!  :respect:
My photos

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2004. 08. 03. 12:30

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 8:34

Szerintem is nagyon jó csaj Görög Zita!  :respect:

inkább a kérdésemre válaszolnál! :reklamacio:

Amúgy ismerek jobb csajt is nála.

#577 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 03. 14:58

Idézet: diegho - Dátum: 2004. aug. 3., kedd - 13:30

inkább a kérdésemre válaszolnál! :reklamacio:

Amúgy ismerek jobb csajt is nála.

No ló válaszolok.

Szerintem egy olyan 10% pluszt adhatsz neki. Az intel cuccok ahogy látom általában kevesebb vcore emelést tolerálnak mint az amd gyárából legördülő darabok.
Ettől függetlenül olyan nagyon sokat már azért se érdemes, mert most is 1500-on hajtod, innen még 1600-700 közé el tudsz menni tovább meg már tök mindegy a vcore csak melegebb lesz.
My photos

#578 Felhasználó inaktív   Ati_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 04. 23:22

1.6GHz-es procim 2GHz-en megy, így játék után kb 42fokos, érdemes még tovább tuningolni  :think:
Ha az FSB növelésével bootolásnál újraindul a gép, a feszültséget kell növelni :confused:
Ha azt,akkor mennyivel?
:respect:

#579 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 04. 23:55

Indulj el lassan felfelé egyenként. Ez procifüggő, szal nem lehet azt mondani, hogy X értékkel jo lesz. Figyelj arra hogy ne menj a végtelenségig, és arra is hogy ne melegedjen túl. Ha nincs relative jo hűtőd, ne csináld sokáig (pl gyári intel/amd hűtőket nem tuningra találták ki)
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#580 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 05. 07:23

Idézet: Ati_ - Dátum: 2004. aug. 5., csütörtök - 0:22

1.6GHz-es procim 2GHz-en megy, így játék után kb 42fokos, érdemes még tovább tuningolni  :think:
Ha az FSB növelésével bootolásnál újraindul a gép, a feszültséget kell növelni :confused:
Ha azt,akkor mennyivel?
:respect:

Milyen rendszerről van szó? Milyen hűtő, mobo, proci, ram...
My photos

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.