HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#1 Felhasználó inaktív   ChRiS_RS 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 07. 18. 18:41

Szájbarágósan a legelejéről... Sok topik foglalkozik a tuningolással, de ott már annyira bele vannak merülve a témába, hogy egy hasonló zöldfülű - mint mondjuk én - nem "mer" belekérdezni. Ezért nyittottam a topicot. Itt bármit lehet kérdezni, hogy mi mit jelent és várjuk a "tuningprof-ok" válaszát. Szóval hogy/hol kell elkezdeni? Természetesen processzor és videokártya tuningról van szó. Bármiféle kúlercsere nélkül... (vízhűtés kizárva, max ház oldalának a levétele)

[ 2003. július 18.: ChRiS_RS szerkesztette a hozzászólást ]
A 852-es kídlap telepötúsa sike#esen befejezádött.
---
AMD everywhere
---

#2 Felhasználó inaktív   Jam. 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 18. 19:26

"The wrong settings of the multiplier and external clock in circumstances may cause CPU damage!"
Valahol itt kezdődik a CPU tuning! :D :D :D
MSI GX701

#3 Felhasználó inaktív   ChRiS_RS 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 18. 21:35

Áhh köszííí... Nem is gondoltam volna. Akkor most helyben fölhagyok vele. :cool:
---
AMD everywhere
---

#4 Felhasználó inaktív   Stargazer 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 07. 20. 20:01

Pontosan mit is akarsz tuningóni? Azaz TÍPUS.
Nameg a jobb hűtés felrakása sosem hátrány, vkarira monjuk egy Zalman elég jó lehet... (soksok esetben zajcsökkentés is...) Alap hűtéssel nem lehet annyira húzni, de ez típusfüggő.
Nameg proci esetében a feszültség emelésére vállakoznál e. Ugyanis leginkább nem az FSB meg a multipler teszi tönkre, hanem a túlfeszültség.

Kúlercsere nincs is, esetleg hardvermódosítás? Pl. procin egy híd átvágása, stb... Bár gondolom akko ez se :)

#5 Felhasználó inaktív   gabyka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 21. 07:44

Hi!

Ezzel kapcsolatban volt már több oldalas topik, szerintem nézz utána...
"Az akarok lenni, ami akkor voltam, amikor az akartam lenni, ami most vagyok..."

A munkahely nem kocsma, hogy mindennap bejárj...

#6 Felhasználó inaktív   jordan6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 21. 08:04

igy van, másrésztt minden lapnak/procinak vannak saját buktatói... :cool: ;)
tehát konkrétan lehet beszélni róla... ;)
üdv: jordan6
"A pénz nem boldogít. De a hiánya sem"

#7 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 23. 15:20

Így van.
A konkrét kérdést meg fel lehet tenni konkréten a periféria saját topicjába.
Eddig nem volt problémafelvetés. :confused:
My photos

#8 Felhasználó inaktív   ADAMX 001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 23. 16:06

idézet:
Ezt írta gabyka:
Hi!

Ezzel kapcsolatban volt már több oldalas topik, szerintem nézz utána...
[/quote]

Rákerestem, de nem találtam... :confused:

Segítenél?

Én amúgy egy 1700+-os Athlon XP-t szeretnék majd tuningolni kicsit, de még nem is tudom, hogy bele fog-e menni a régi KOB KT133A-s alaplapomba :)
Hamarosan kiderül :)

[ 2003. július 23.: [ADAMX] szerkesztette a hozzászólást ]

#9 Felhasználó inaktív   ChRiS_RS 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 23. 22:20

Én meg a 2200+ AMD-met és a R9500PRO-mat szeretném egy kicsit felpöckölni. Egyébként Silent Breeze hűti a procit.
---
AMD everywhere
---

#10 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 24. 07:00

idézet:
Ezt írta ChRiS_RS:
Én meg a 2200+ AMD-met és a R9500PRO-mat szeretném egy kicsit felpöckölni. Egyébként Silent Breeze hűti a procit.[/quote]

Ilyen kérdésre is volt már válasz, de mindegy.

Annyit akkor már azért feltételezem tudsz, hogy az alaplap biosában hol lehet a szorzót és az fsb-t emelni. Ha ez stimmel akkor először megnézed a proci végét. Minden alapon csak a szorzót egyel nagyobbra állítod, majd teszt, hogy stabil-e a rendszer. Ha igen, akkor tovább emeled egészen addig, amíg össze nem omlik, fagy, vagy desktopra kidob a teszt. Ha ilyen van, akkor emelsz vcore-t a procinek és mehet tovább a szorzó emelés. Ez addig ok amíg a proci hőfokát úgy 60 fok alatt tudod tartani terhelve. Ha már fagy akkor az utolsó jó órajelet megjegyzed magadnak.
Ezután a szorzóval a procit underclockolod egy picit és az fsb-t kezded 3-5Mhz-s lépésekkel emelni szintén mindig teszt. Amikor ez is összeomlik már mondjuk a mem vagy a chipset miatt akkor az utolsó jó fsb-hez beállítasz egy olyan szorzót, ami nagyjából az előzőleg a procinál elért legnagyobb stabil érték volt. Ennyi.

A VGA húzására meg vannak progik, amikkel csúszkával lehet a gpu-t és a memót húzni. Itt is áll, hogy egyszerre csak az egyiket húzd és nézd meg a végét majd a másikat és teszt az állítgatás után. Itt lehet 5-10Mhz-s lépésekkel haladni és fagyás után visszavenni mondjuk 10-el a biztonság kedvéért, ugyanis gondolunk a nagyon meleg napokra is.
My photos

#11 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 24. 07:02

Még annyit, hogy előzőleg nem árt gondoskodni a megfelelő házszellőzésről ventikkel és a kábelek elrendezésével, valamint a borda megfelelően paszta alkalmazásával legyen felrakva. Némely bordának a hűtésén javít egy alapos felpolírozás.
My photos

#12 Felhasználó inaktív   ChRiS_RS 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 25. 23:20

idézet:
Ezt írta sebgutkopf:
Még annyit, hogy előzőleg nem árt gondoskodni a megfelelő házszellőzésről ventikkel és a kábelek elrendezésével, valamint a borda megfelelően paszta alkalmazásával legyen felrakva. Némely bordának a hűtésén javít egy alapos felpolírozás.[/quote]

Fúha!... ezer köszönet a fáradozásért, tudom, hogy voltak/vannak topicok ezekkel kapcsolatban, de ott már nagyon magasröptű dolgokról beszélnek.
---
AMD everywhere
---

#13 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 25. 23:28

idézet:
Ezt írta ChRiS_RS:
tudom, hogy vannak topicok ezekkel kapcsolatban, de ott már nagyon magasröptű dolgokról beszélnek.[/quote]
Van annak akadálya, hogy az elején kezdd el olvasni azokat a topikokat? Ők is a földön kezdték, csak később röppentek fel.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#14 Felhasználó inaktív   kecsawi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 26. 06:26

a legfontosabb lépések legalább össze vannak foglalva :cool:
Athlon64 X2 3800+@2750,Zalman CNPS7000A-Cu,
A8N SLI,3 GB RAM,MSI 6800GS,Maxtor 2x7L250S0, LE32R72B, 420-as Chieftec táp,Audigy 2 ZS,Gigabyte GN-WPKG,WinFast TV2000 Expert, Toshiba L30 volt

#15 Felhasználó inaktív   DummyBoy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 27. 09:55

Hali!

Nem vagyok tuningprofi, nem is szoktam, max annyit hogy az épp meglévő konfignak mi a csúcsa, és azután minden vissza alapra! Amiket leírok azok a többi fórum olvasgatása közben ragadtak rám, ezért ha hülyeséget írok lécci javítsatok ki és ne kövezzetek meg :)

Első szóként! Silent Breeze-el ne akarj tuningolni ...
Szerezz egy jobb hűtőt!

Mindenképpen kiemelném ,hogy tuningot csak és kizárólag saját felelősségre csinálj!!!
A tuningból eredő károkért felelősséget SENKI nem vállal, ráadásul ha jól tudom nem is cserélik garanciálisan!
Vigyázni kell vele!

Ha AMD-t akarsz tuningolni (mi mást :) ) akkor nforce2-es lap és TbredB-s proci! (Esetleg Barton ...) Mivel nem akarsz vízhűtést ezért a hardcore tuning ugrott ...

Epox 8RDA+ vagy Abit NF7 a legjobb tuninglapok! (A7N8X ?)
Azért nforce2, mert ebben a PCI és AGP freki fix érték, nem változik az FSB függvényében! Ha mondjuk túl magas a PCI akkor instabil lesz a cuccod (vagy meghal ...).

A nforce2 ráadásul alapban tudja szorzózármentesíteni a processzorodat, ha az Tbred vagy Barton (? ebben van egyáltalán zár?)!

A procik közül a 2 híres-hírhedt (jobbára beszerezhetetlen ...) az 1700+ TberdB (JIUHB széria) és a 2100+ TbredB (AIUHB széria). Ezek a legjobban tuningolható procik!

Videókártyából pedig az Ati Radeon 9500 128 MB, amin L alakban vannak a memóriák, mert ezen 256bites memóriabusz van és ha szerencséd van bekapcsolhatod a letiltott +4 pipeline-t! Ha ez sikerül (és mindegyik pipeline műxik is rendesen, nem szar a kép ...) akkor van egy 9700-as Radeonod!

Még lényeges a jó memória! Hiába van jól tuningolható procid ha a memória nem bírja :)

Nforce2-eseken ugye van DualDDR támogatás, célszerű bele 2 EGYOFORMA memóriamodul.
Ráadásul a legjobb teljesítménít úgy érheted el ha a memória és a proci szinkronban mennek! Tehát mondjuk 166/166, 200/200 stb!

Ezek után elindulni úgy érdemes, hogy szépen elkezded a processzor FSB-jét finoman, kis lépésekben megemeled, egészen addig amíg bebootol a gép!
Ha nem bootolna be akkor safe módban kell indítani, (Szerintem ez laponként más bár fogalmam sincs ...) vagy BIOS reset, és utánna visszavenni azt amit utoljára állítottál!

Ha emeled a proci feszültségét akkor elméletileg nagyobb fsb-t is adhatsz neki, de vigyázni kell, nehogy elfüstöld!
Nem szabad túl nagyot adni, főleg nem léghűtéssel! Egy TbredBnek asszem max: 1,8 V, de az már bika hűtéssel!
Érdemes visszamenni a legelején a Biosba és annak a hwmonitorával figyelni hogy nem melegszik-e nagyon a cucc ... ha nem, akkor win ... és tesztelni kell, stabil-e a működés!

Variálhatod a szorzót is! pl: 12*166 (1933) nagyjából ugyanannyi mint 10*200, de nagyobb FSB-vel jobb a teljesítmény!

Ha megtalálod az arany középutat akkor játszhatsz a memória időzítéseivel is! Minél kisebbek az értékek, annál gyorsabb ... minél kisebb értékeket be tudsz állíani annál drágább :)

Ha minden megvan és bebootol a gép, majd sikeresen a windows is akkor le kell ellenőrizni hogy stabil-e!

Memóriatesztek, burn7k, 3dmark és sokan mások!

Ha nem melegszik nagyon és elég stabil a rendszered akkor érdemes nekiállni a videókarinak!

Powerstrip és társai (asszem Ati-nál Rage3d ...) progikkal tudod állítani a memória és a GPU/VPU órajelét!
Nvidiánál van egy olyan cucc hogy CoolBits, ha engedélyezed (rakás proggy tudja) akkor már a Detonatorban tudod ezeket az értékeket állítani! Itt is az a lényeg hogy kis lépésekben, finoman, utánna pedig le kell tesztelni hogy stabil-e a beállítás (3dmark)!
Ha a 3dmark kifagy akkor az már nem stabil!
Ráadásul vigyázz mert egy idő után elkezd a teljesítmény csökkenni! Nem az a lényeg hogy minél nagyobb megahercen menjen hanem hogy minél jobb legyen a teljesítménye!
Az én videókarim pl. 300/600-on nem megy oLYan jól mint 290/575-ön!

Amit érdemes beszerezni a tuninghoz:
-Vízhűtés :)
-Porraloltó :)

Ténylegesen:

- Motherboard Monitor: Ezzel tudod figyelni (ha a lapod támogatja ...) az chipset, proci (vinyó) hőmérsékleteket, szükség esetén riaszthat és a ShutdownNOw! proggival le is tudja állítani a gépet!

- Videókártya: Atihoz és Nvidiához is merem ajánlani az Omega drivereket! Gyorsak, jó a képük, és tartalmaznak egy rakás +t a Detonator és Catalysthoz képest! (pl. Atihoz benne van a softmod amivel szoftveresen lehet 9700-at csinálni a 9500-ból!), Powerstrip, Geforce Tweaker Utility, Rage3D stb ... attól függően hogy milyen kártyád van!

Huhh ... egyenlőre ennyi! Ha valamit nem jól írtam, remélem kijavítotok, senkit nem akarok átb@sz*ni :) ÉN így szoktam.
"Live Fast! Die Young!"

#16 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 27. 16:24

Úgy látom, közben megváltoztak a peremfeltételek:
idézet:
Ezt írta ChRiS_RS:

Természetesen processzor és videokártya tuningról van szó. Bármiféle kúlercsere nélkül... (vízhűtés kizárva, max ház oldalának a levétele)
[/quote]
Ilyen hozzáállással szerintem felejtsd el a dolgot.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#17 Felhasználó inaktív   hsz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 27. 23:54

idézet:
Ezt írta kisbetu:
Úgy látom, közben megváltoztak a peremfeltételek:

Ilyen hozzáállással szerintem felejtsd el a dolgot.
[/quote]

De, igenis hozzá lehet!

Tehát ha a procid szorzózáras, akkor a biosban szépen egyesével rakd feljebb az fsb-t, ha bebootol a gép, akkor nagyszerű, de nézd meg aidával, vagy sandra-val, hogy hány fokon jársz, ezután mondjuk használj burnk7, vagy más terhelő alkalmazást, űzd kb. 10 percig, ha nem fagy,akkor mehetsz feljebb, ha a gép nem indul, tápkábel ki, a ccmos, vagy clear cmos, (néha jp1-et kell átrakni alaphelyzetéből a másik lehetséges helyzetébe, majd vissza, s gép bekapcs.

Ha még nem tetszik az eredmény, akkor szépen megnézed, hogy leterhelve hány fokos a cpu, ha mondjuk egy biztonságos 50 alatt van, akkor lehet fesz. emeléssel próbálkozni, de ez a termelt hő UGRÁSSZERŰ növekedését vonja maga után, így csak óvatos lépésekben emeljétek.

Ha kaptok egy megfelelően magas órajelet, akkor próbáljátok azt megtenni, hogy a szorzót lejjeb veszitek, s az fsbt feljebb állítjátok, ehhez azoban jó memória is szükséges.

Videókártyához használnatra a rivatunert ajánlom(guru3d.com) annak elég egyértelmű a használata, de csak óvatos lépésekben.

NE FELEDJÉTEK, A TUNIG SORÁN MEGSÉRÜLT ALKATRÉSZEKRE A GARANCIA NEM VONATKOZIK!
K6-II 450 -> K6-III 450 - >Duron 800->Athlon xp 1600+ -> 2500+ -> C2d E6750
Megacolor mx400->Xelo gf4ti4200->Sapphire R9800 NP -> Leadtek 8800GTS320 -> Inno 8800GT
ECS K7S6A -> NF7V2.00 -> Asus P5K-C

#18 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 28. 10:32

idézet:
Ezt írta ChRiS_RS:

Fúha!... ezer köszönet a fáradozásért, tudom, hogy voltak/vannak topicok ezekkel kapcsolatban, de ott már nagyon magasröptű dolgokról beszélnek.
[/quote]

Még valami nagyon fontos eszembe jutott. Látom a házad Codegen. A kérdés, hogy milyen tápod van? Ha a gyári codegen táp, akkor egy sürgős csere ajánlott!!! :eek:

Vegyél márkás/minőségi tápot! A gyenge minőségű tápok nem csak instabillá teszik a tuning miatt megnövekedett étvágyú gépet, hanem megadva magukat ki is nyírhatja az egész gépet. Még régen (kb 5 éve) jártam úgy és itt a fórumok a közelmúltban is néhányan. Vitt a táp magával mindent: lap, proci, hdd, cd, hangkari, vga... ami megmaradt az a monitor az egér, és a klaviatúra.

Ezért mondjuk, hogy a tuning veszélyes üzem. Persze a táp hibájából adódóan egy alapon járatott rendszer is gallyra mehet.

Ha tuning akkor táp legyen a biztonság kedvéért min 400W-os és a márka sorrend: Enermax - Chieftec - DTK
és ez bizony az árak sorrendjét is jelenti.

Olvasgass bele a tápos topicokba! ;)

[ 2003. július 28.: sebgutkopf szerkesztette a hozzászólást ]
My photos

#19 Felhasználó inaktív   ungalabunga 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 07. 28. 14:33

sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. kb 3/4 éve van meg gépem celeron procival. Ez erősen húzott (egy jobarattol vettem a konfigot) 856 mhzen kettyeget. Msotanaban a rendszer instabil volt, format c: utan a windows csak ugy kuszott fel, ha a biosban a procit visszatettem gyári 566 mhzre.
Azonban most h win ujra fenn van szeretnem visszahuzni, ha esetleg nem is 856 ra megint (sajnos igy dögmelegben vagy nemtom miért nyáron már nem volt stabil így, bár azelőtt egy fél évig remek volt!)
Szoval az lennen a kérdésem, hogy hogy s mint állítsam biosban a CPU SOFT menut?
Hányszor hány mhz-el probálkozzak?
Alul a voltot (default 1.70) lefele vagy fölfele?
Nagyon köszönöm a segítséget előre is!

#20 Felhasználó inaktív   hsz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 28. 22:20

[ A nehéz CODEGEN tápok igenis nem olyan rosszak, nekem egy 400-as van, s amióta megven, tuningolok, bár nekem külső APC Back-UPS 350-em is van..(szünetmentes táp)

Szerintem a tápos halált inkább a házon(nem a gép házát értsd) belüli feszültségingadozás okozza...

Ezelőtt egyébként egy full-noném 235-ös táppal húztam 1600-as AGIOA-t 1750-es valós órajelen...

Ha táp öli meg a gépet, szvsz az már tuning nélkül is meg fogja ölni...
K6-II 450 -> K6-III 450 - >Duron 800->Athlon xp 1600+ -> 2500+ -> C2d E6750
Megacolor mx400->Xelo gf4ti4200->Sapphire R9800 NP -> Leadtek 8800GTS320 -> Inno 8800GT
ECS K7S6A -> NF7V2.00 -> Asus P5K-C

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó