idézet:
Ezt írta sadam:
33 vagy 37 vagy 44 ? Gondolom a 33as a legjobb de azért megkérdezem melyik a legjobb ?[/quote]
A 33MHz a szabványos, ezért az a "legjobb".
- = Tuningolás kezdőknek = -
Elküldve: 2004. 02. 14. 22:06
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2004. 02. 25. 11:42
Más: van egy Abit GEF4Ti4200 128MB (nem OTES), ami már +30-40mhz húzásnál elkezd szemetelni. Mi a tapasztalat, szar rajta a hűtő?
Elküldve: 2004. 03. 02. 16:42
Elküldve: 2004. 03. 03. 20:49
Elküldve: 2004. 03. 04. 16:27
idézet:
Ezt írta dre81:
Megpróbálom itt is: van egy JIUHB-s (TbredB) 1800+, amit húzni szeretnék (micsoda meglepetés). Mivel lockos a proci (és nem nforce a lap
, hanem Asrock K7S8XE R3.0), ezért először az FSB-t emeltem, de nagyon már azt se bírta: +5% fesszel (a lap csak ilyet tud) most stabil 11.5x166-on, de 11.5x200-on már be sem bootol. A hűtés jó, 1920mhz-en nem megy 41 fok fölé (WhisperRock IV). A kérdés az lenne, hogy a szorzót hogyan tudnám állítani. Próbáltam bedrótozni unlockra és alaplapon jumperelni a szorzót, aztán próbáltam bedrótozni fix más szorzóra, de egyik se működött.
Más: van egy Abit GEF4Ti4200 128MB (nem OTES), ami már +30-40mhz húzásnál elkezd szemetelni. Mi a tapasztalat, szar rajta a hűtő?[/quote]
Az ASrock lapok nem igazán tuningra valók, így te is szembesülhetsz a korlátaival. A 11,5x200-at ne várd el a procidtól egy Wisperrock IV-el hűtött géptől. Oda már amúgy is bővel 1,8V fölötti core kell, amit valószínűleg az ASrock esetében nem is tudbál beállítani.
A szabványtól eltérő fsb-t nem igazán ajánlom, amit feljebb olvasva hamar kideríthetsz miért.
2 lehetőséged van:
- megelégszel a 166x11,5-tel (talán max 173-as fsb)
- beszerzel egy tuning célra alkalmas alaplapot.
A fix szorzó beállítás a lehetősége még megmarad, de azt ne lábkötögetéssel, hanem a hidak megfelelő precíz összekötésével tudod elérni. Ezt kevés rutinnal rendelkező embereknek nem igazán javaslom. Amúgy ugyanígy összekötéssel lehet magasabb default vcore-t is állítani a procin.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2004. 03. 05. 09:44
És itt nem valami szupertuning lapra gondoltam, hanem olcsóbb kategoriára.
Hogy miért?
Mert ha tudnám csökkenteni a fenti paramétereket, akkor:
- kisebb lenne a hőtermelés
- Alacsonyabb a fogyasztás
- hosszabb az élettartam
- NET-ezéshez bőven elég maradna a sebesség
A jelenlegi lapom: Abit SA7-es, 1.8-as Northwood-al.
Köszönöm előre a segítséget.
Elküldve: 2004. 03. 08. 12:27
Elküldve: 2004. 03. 08. 20:52
idézet:
Ezt írta HLG:
segitséget kérnék az alábbi tuningolásához(alaplap acorp 4s845al,hűtó spire easy stream III, proci x86 family model 1 stepping3 genuintel 1697mhz [cerka 1,7GHz]).E tekintetben teljesen kezdő vagyok![/quote]
Most nem azért mondom, de látod, hogy nekem is milyen sokan válaszoltak...
![]()
Elküldve: 2004. 03. 09. 02:59
Vagy ha ez mindegy, akkor az gondolom nem rossz, hogy a RAM 266 helyet 333-on megy.. Ugye?
Elküldve: 2004. 03. 09. 08:18
idézet:
Ezt írta Levente:
Az érdekelne, hogy ha a 2400+omat 15*133 helyett 12*166-on járatom(tehát marad 2000MHz, mert többet sajnos nem bír a proci vagy az alaplap), akkor jó lesz-e nekem?
Vagy ha ez mindegy, akkor az gondolom nem rossz, hogy a RAM 266 helyet 333-on megy.. Ugye?[/quote]
Ha 333-as RAM-od van jobban jársz a szinkron/166 FSB-vel, mint az aszinkronnal, vagy mint a szinkron/133-al.
Elküldve: 2004. 03. 09. 10:14
csak azért kérdezem, mert mindenhol azt olvastam, hogy 2db 100%-ig megegyező ramnak kell lennie ahoz hogy működjön dualban. Nekem van 2db elméletileg egyező 512/400 Samsung ramom, de formára nem egyeznek. Az alaplap (asus p4c800) az elején kiirja hogy 400mhz dual channel. Ezt most nemtom miért irja ki: mert megy dual módban vagy mert azokba a slotokba raktam a ramokat?
bocs a hülye kérdés miatt
Elküldve: 2004. 03. 09. 12:37
idézet:
Ezt írta Repiv:
honnan tudom meg azt hogy a ramjaim dual channel módban mennek?
csak azért kérdezem, mert mindenhol azt olvastam, hogy 2db 100%-ig megegyező ramnak kell lennie ahoz hogy működjön dualban. Nekem van 2db elméletileg egyező 512/400 Samsung ramom, de formára nem egyeznek. Az alaplap (asus p4c800) az elején kiirja hogy 400mhz dual channel. Ezt most nemtom miért irja ki: mert megy dual módban vagy mert azokba a slotokba raktam a ramokat?
bocs a hülye kérdés miatt[/quote]
Ha boot-kor kiírja, hogy dual channel, akkor az. A slot-okba való behelyezéstől függ amúgy. Ha a két ram nem menne együtt, akkor egyszerűen nem boot-olna a géped mindaddig, amíg olyan elrendezésbe nem helyezed be a ram-okat, hogy azok normál single channel-ben menjenek.
Amúgy szerencsés vagy. Különböző kinézetű moduloknál jóval nagyobb az esély rá, hogy ne működjön.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2004. 03. 09. 12:41
idézet:
Ezt írta HLG:
segitséget kérnék az alábbi tuningolásához(alaplap acorp 4s845al,hűtó spire easy stream III, proci x86 family model 1 stepping3 genuintel 1697mhz [cerka 1,7GHz]).E tekintetben teljesen kezdő vagyok![/quote]
Olvass!!!
Ez a topic tele van az elejétől fogva, hogyan kell hozzányúlni a tuninghoz. Ha valamilyen paramétert nem tudsz állítani a lapodban, amit korábban említünk, akkor az annyit jelent, hogy azt nem tudja állítani a lap így előfordulhat, hogy korlátozottak a tuning lehetőségeid.
Igen a tuningra olyan alaplap kell, ami alkalmas rá --> tuningra született. Ha nem ilyen kár erőlködni, mert egy normál irodai otthoni felhasználásra szált (általában olcsóbb) lappal nem vagy nagyon korlátozott mértékban lehet tuningolni.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2004. 03. 09. 12:58
idézet:
Ezt írta oregcsoka:
Most nem azért mondom, de látod, hogy nekem is milyen sokan válaszoltak...
[/quote]
Valószínűleg azért nem válaszoltak mert minimális kutatással magad is választ kaphattál volna. Csak felszaladsz pl az Abit oldalára és megnézed a p4-es lapok manualját. :o
Amúgy egy 1,8-as nw nem fogyaszt sokat, így imho nem érdemes pénzt költeni erre. Akinek 3Ghz-ese van az is max 1,8-ig veszi vissz néha.
Az élettartamról meg annyit, hogy nem mindegy, hogy 25 helyett csak 20 évig bírja az a proci? :confused:
De azért fel a fejjel. Legalább jó helyen érdeklődtél!![]()
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2004. 03. 09. 13:39
idézet:
Ezt írta sebgutkopf:
Ha boot-kor kiírja, hogy dual channel, akkor az. A slot-okba való behelyezéstől függ amúgy. Ha a két ram nem menne együtt, akkor egyszerűen nem boot-olna a géped mindaddig, amíg olyan elrendezésbe nem helyezed be a ram-okat, hogy azok normál single channel-ben menjenek.
Amúgy szerencsés vagy. Különböző kinézetű moduloknál jóval nagyobb az esély rá, hogy ne működjön.[/quote]
/off
köszi
Elküldve: 2004. 03. 10. 11:22
Van nekem egy inno3d 128mb Ti-4200-es videókarim. (250/500 Mhz)
Szeretném tuningolni, vettem már titan copper csodaventit, eddig azzal ment, így a proci 315-ön muzsikál. A ramokat egy a ház oldalára vágott lyukra szerelt 8 centis ventivel fújtam. A ram vége így 580 Mhz.
Tegnap vettem coolermaster réz bordát a ramokra, de nem tudom feljebb emelni a ram órajelét.
Szerintetek itt a vége a ramnak, vagy lehet valahogy feljebb nyomni?
Samsung DVD író, ACER AL1916W.
Elküldve: 2004. 03. 10. 16:31
idézet:
Ezt írta RedRaven:
Sziasztok!
Van nekem egy inno3d 128mb Ti-4200-es videókarim. (250/500 Mhz)
Szeretném tuningolni, vettem már titan copper csodaventit, eddig azzal ment, így a proci 315-ön muzsikál. A ramokat egy a ház oldalára vágott lyukra szerelt 8 centis ventivel fújtam. A ram vége így 580 Mhz.
Tegnap vettem coolermaster réz bordát a ramokra, de nem tudom feljebb emelni a ram órajelét.
Szerintetek itt a vége a ramnak, vagy lehet valahogy feljebb nyomni?
[/quote]
Valszeg a ramnak nem csak a hűtést kéne erősítenie, hanem mondjuk több fesz kéne neki (moddolás), amit egy kezdőnek nem ajánlok.
A vga bios-ának szerkesztésével lehet állítani a ram-ok időzítéseit gyengébbre, akkor esetleg tovább tudod húzni a frekiját (akár csak a rendszer memónál), de szerintem ez nem éri meg, mert a +mhz-ekért cserébe a lazább időzítéseket elveszted ugyanazt.
Pusztán attól, hogy mondjuk adnál +20-30Mhz-et a ramnak nem fog új életre kelni a kártya ereje. Inkább örülj a jelenlegi teljesíténynek, hogy az stabil és játszál vele az öncélú tuning helyett.![]()
Csak megjegyezném, hogy a ti4200 sávszélességlimitált, tehát a ram húzása tényleg többet dob a teljesítményen mint a gpu húzása tehát azt nem érdemes annyira izzasztani. A 315-höz meg gratula.![]()
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2004. 03. 10. 20:43
idézet:
Ezt írta sebgutkopf:
Valószínűleg azért nem válaszoltak mert minimális kutatással magad is választ kaphattál volna. Csak felszaladsz pl az Abit oldalára és megnézed a p4-es lapok manualját. :o
Amúgy egy 1,8-as nw nem fogyaszt sokat, így imho nem érdemes pénzt költeni erre. Akinek 3Ghz-ese van az is max 1,8-ig veszi vissz néha.
Az élettartamról meg annyit, hogy nem mindegy, hogy 25 helyett csak 20 évig bírja az a proci? :confused:
De azért fel a fejjel. Legalább jó helyen érdeklődtél![/quote]
Hát ezt el sem hiszem! Végre valaki válaszolt! Köszönöm.
Az Abit és más gyártók lapján már jártam, le is töltöttem egy pár manuált, de sajnos az konkrétan nem derül ki egyikből sem, hogy milyen intervallumban van állítási lehetőség Vcore és FSB opciókban.
Úgy látszik, ezek a paraméterek már csak vásárlás után derülnek ki.
Mindenesetre hálás vagyok, hogy válaszoltál a kérdésemre.
Üdvözlettel: oregcsoka
Elküldve: 2004. 03. 11. 08:30
idézet:
Ezt írta oregcsoka:
Hát ezt el sem hiszem! Végre valaki válaszolt! Köszönöm.
Az Abit és más gyártók lapján már jártam, le is töltöttem egy pár manuált, de sajnos az konkrétan nem derül ki egyikből sem, hogy milyen intervallumban van állítási lehetőség Vcore és FSB opciókban.
Úgy látszik, ezek a paraméterek már csak vásárlás után derülnek ki.
Mindenesetre hálás vagyok, hogy válaszoltál a kérdésemre.
Üdvözlettel: oregcsoka[/quote]
A vcore állítási tartomány az abit esetében bios függű. Lehetséges, hogy a tiédhez is van olyan bios verzió, amiben lehet downclockolni és vcore-t csökkenteni.
Ha biztos választ akarsz kapni, akkor az általad kiszemelt lapnak a topicját keresd meg és ott kérdezd meg, az oda írkálók csak ismerik a saját lapjukat.![]()
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2004. 03. 11. 10:09
idézet:
Ezt írta sebgutkopf:
A vcore állítási tartomány az abit esetében bios függű. Lehetséges, hogy a tiédhez is van olyan bios verzió, amiben lehet downclockolni és vcore-t csökkenteni.
Ha biztos választ akarsz kapni, akkor az általad kiszemelt lapnak a topicját keresd meg és ott kérdezd meg, az oda írkálók csak ismerik a saját lapjukat.[/quote]
Köszönöm szépen az ötletet, bár most találtam egy listát, miszerint az Albatron, Aopen, ECS, és Gigabyte lapoknál érdemes körülnézni, ezek egyes példányai tudják azt, ami nekem kell. Kár, hogy külföldi az oldal, és itthon a felsorolt lapok 90%-a nem kapható, a maradék 10% is 40 ezer felett.Ennyire azért nem erőltetem a dolgot, hogy egy csomó pénzt kiadjak azért is, hogy lasabban menjen a rendszer...
Üdvözlettel: oregcsoka

Súgó
A téma zárva.