HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 155
  • 156
  • 157
  • 158
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#3121 Felhasználó inaktív   tnelis 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 02. 04. 14:13

idézet:
Ezt írta WiZARD:

mert attól intelligencs csöved lesz.
olyan mint az intelligens gombos ibm aptive jaguár :D
[/quote]

Bakker, ezt nem gondoltam volna.... :eek: :eek: :eek:

PS:
Ertem en am a viccet :D

#3122 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 06. 01:10

Üdv mindenkinek!
Csak egy kérdés,hogyan lehet lehalkítani a SicceNova mormogó hangját?Külső használatban lesz,talán tekerjem be valami hangelnyelő anyagba?
Kösz előre is!
Ja és pár nap múlva fölrakom a vízhűtéses vinyó képeit is!
További jó unatkozást![url="http://"http://users.freestart.hu/hankpoke"]Hank víhűtés oldala[/url]

#3123 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 06. 10:43

megneztem a blokkterveidet... azt a blokkkialakitast "hasra" tervezted? csak azert kerdem, mert a 10es csonel 7.5x akkora a szuk keresztmetszeted (14x2x21). itt valoszinuleg bizonyos arkokban pangani fog a viz... legalabbis jelentosen lecsokken az aramlasi sebesseg.

#3124 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 06. 11:51

/ off

Imho nyitni kellene egy "Vízhűtés és rejtelmei II." topicot, mert mar "kezd" "nehezkese" valni ez a 63oldal...

boho szerintem te nyisd azt is (jo hagyomanyokat apolni kell :D remelem az is ilyen nepszeru lesz)

/ on
"Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!"

Date of Birth : 1980.06.05 5:00am
GPG Fingerprint : CB92 F781 84F4 4701 987B  3B82 791E 7F92 A6F6 A67E

#3125 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 06. 12:23

Sniper:

Szerintem jobban átgondolva az ötletedet, nem sok érelme van. Miért jó az, ha ugyanaz folytatódik egy másik topikban, ami itt folytatódik?
Vagy miért jó az, ha mindent kitárgyalunk az elejétől kedzve ugyanúgy, mint már kivan?
Bármilyen kérdés merülne fel az új topikban, úgyis az lenne a válasz, hogy már kitárgyaltuk az elsőben.

Ez az ötlet felmerült már korábban is néha-néha, de a gyakorlati jelentősége szerintem tart a nullához. Egy-egy összefoglaló szerű "kivonatra" sokkalta nagyobb szükség lehet, mint egy "kettes" topikra. Esetleg kuksizd meg az aláírásomban szereplő linket, lehet, hogy azzal is beéred :) Ez amolyan összefoglaló-féle az eddig megbeszélt okosságokról.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#3126 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 06. 14:06

idézet:
Ezt írta Mono:
Sniper:

Szerintem jobban átgondolva az ötletedet, nem sok érelme van. Miért jó az, ha ugyanaz folytatódik egy másik topikban, ami itt folytatódik?
Vagy miért jó az, ha mindent kitárgyalunk az elejétől kedzve ugyanúgy, mint már kivan?
Bármilyen kérdés merülne fel az új topikban, úgyis az lenne a válasz, hogy már kitárgyaltuk az elsőben.

Ez az ötlet felmerült már korábban is néha-néha, de a gyakorlati jelentősége szerintem tart a nullához. Egy-egy összefoglaló szerű "kivonatra" sokkalta nagyobb szükség lehet, mint egy "kettes" topikra. Esetleg kuksizd meg az aláírásomban szereplő linket, lehet, hogy azzal is beéred :) Ez amolyan összefoglaló-féle az eddig megbeszélt okosságokról.
[/quote]

Latom nem tudsz betelni az oldaladdal :D (egyebkent tenyleg nem rossz... gratula).

Az indokaim:
- cefett lassu kezd lenni (a tobbi topichoz kepest) ha keresek a topicban, vagy beleirok valamit (100Mbps vonal!!! tehat valszeg az engine lassan kezeli a sok hozzaszolast) Ha nyitnank egy ujat (ennek folytatasakent, nem ujrakezdesert) akkor sokkal "rugalmasabban" tudna mindenki benne mozogni (ugyis egyre inkabb uj dolgok jonnek ide, a regiekre kevesebben kivancsiak... koszonhetoen a honlapodnak is ;))

De ha nem hat nem... nem eroszak a disznotor... meghat tenyleg jol mutat, hogy 63 oldalas a topic (meg ha ez nem is tul optimalis)
"Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!"

Date of Birth : 1980.06.05 5:00am
GPG Fingerprint : CB92 F781 84F4 4701 987B  3B82 791E 7F92 A6F6 A67E

#3127 Felhasználó inaktív   Freetz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 06. 17:58

-- OFF --

Nem tudná valaki megmondani HookR weblapjának(ha van) a címét,vagy olyan helyet,ahol meg lehetne nézni a blokkjait?
Egyik ismerősöm szeretne blokkot venni,csak nem találom a címet... :(

#3128 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 06. 21:12

idézet:
Ezt írta Freetz:
-- OFF --

Nem tudná valaki megmondani HookR weblapjának(ha van) a címét,vagy olyan helyet,ahol meg lehetne nézni a blokkjait?
Egyik ismerősöm szeretne blokkot venni,csak nem találom a címet... :(
[/quote]
[url="http://"http://www.extra.hu/HookR/blokk/index.html"]http://www.extra.hu/...lokk/index.html[/url]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#3129 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 07. 00:04

Kedves Arn!lehet hogy igazad van,de a topik által lett összehozva,persze ez nem jelenti azt hogy már jó is.Hozzáteszem kedves Boho tesónak elküldtem a terveket és aztmondta rá hogy ez az amire gondolt,nagy felület,nagy össz belső keresztmetszet...Amúgy a kiindulási réztömb hozta a méreteket és a rézborda elgondolás.Egy dologban azonban biztosak lehtünk,próba csereszenye!Nemsokára kész lesz a blokkom is,és összevethetjük HookR félével,mert neki egy az egybe hasonló,csak vékonyabb és kisebb bordákkal van méretezve,és a vízbe-kiömlőkkel van valami babrálva.Utolsónak,nézd meg a víz által megtett utakat több borda esetében:=távolság minden irányból.Ezt szereti a víz is! :cool: :D

#3130 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 07. 00:29

Egy dolgot elfelejtettem!
Ki tud nekem szerezni kölcsönbe egy 22mm-es tenglyre 2mm-es tárcsamaró szerszámot,nem kopott előnyben.Előre is kösz!

UI:Olyan mint egy körfűrész,csak sűrűbb fogazata van és fémmegmunkálásra való+ a megadott paraméterekkel rendelkezik.De ha nincs 2mm-es jó vastagabb is(3,4?mm). :(

#3131 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 07. 04:19

idézet:
Ezt írta Hank:
...nagy felület,nagy össz belső keresztmetszet...[/quote]

A nagy belso feluletig meg rendben van, de a 7,5x-es osszkeresztmetszettel kapcsolatban - Arn-hoz hasonloan - en is szkeptikusan velekedem. Kivancsian varom a gyakorlati tapasztalataidat.

idézet:
Amúgy a kiindulási réztömb hozta a méreteket...[/quote]

15db 2mm-es borda es 14db 2mm-es jarat nem tesz ki 60mm-t.

idézet:
...HookR félével,mert neki egy az egybe hasonló[/quote]

Most egy az egybe, vagy hasonlo? ;)

En speciel mindig is torekedtem a keresztmetszettartasra es az esszeru anyagkihasznalasra.

idézet:
...és a vízbe-kiömlőkkel van valami babrálva.[/quote]

Az a babralas annyit takar, hogy a kihasznalatlan terulet rovasara noveltem a hoatadofeluletet.

Baratkozva a rajzoddal bennem is egyre erosebb a gyanu, miszerint nem gondoltad at kelloen. Ha elfogadsz egy apro javaslatot, akkor a ket 10mm szeles gyujtojaratot inkabb a rovidebbik el menten helyezed el, hisz egyreszt nagyobb hoatadofeluletet eredmenyez, masreszt kisebb lesz a keresztmetszet-novekedes (mar csupan ~6,4x-es).

Labjegyzetkent megemlitendo, hogy negyszog alapteruletu bordas kialakitasu blokkal kapcsolatban mar sok ujat nem tudsz felmutatni (Speciel nekem meg van egy otlet a tarsolyomban :cool: ). Szemmel lathatolag csak megnovelted a mereteket, bizva a 'brute force' megoldas eredmenyessegeben.

[ 2003. február 07.: HookR szerkesztette a hozzászólást ]
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#3132 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 07. 04:35

Hi

Hank! Ha marógéphez jutsz,- nézve a blokktervedet -, némi többletmunkával egyenletes vízárameloszlást tudsz kialakítani, mégjobb hűtéssel.
A rajzot csak holnap tudom elkészíteni(sajna mennem kell a hóba, a prérire méréseket végezni késő estig), és felteszem ide.

#3133 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 07. 09:42

a bordas kialakitasra nekem is van uj otletem... ami mar csak megvalositasra var. ha kesz lesz a kimart db... akkor felrakom.

#3134 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 07. 10:01

idézet:
Ezt írta Hank:
Kedves Arn!lehet hogy igazad van,de a topik által lett összehozva,persze ez nem jelenti azt hogy már jó is.Hozzáteszem kedves Boho tesónak elküldtem a terveket és aztmondta rá hogy ez az amire gondolt,nagy felület,nagy össz belső keresztmetszet...Amúgy a kiindulási réztömb hozta a méreteket és a rézborda elgondolás.Egy dologban azonban biztosak lehtünk,próba csereszenye!Nemsokára kész lesz a blokkom is,és összevethetjük HookR félével,mert neki egy az egybe hasonló,csak vékonyabb és kisebb bordákkal van méretezve,és a vízbe-kiömlőkkel van valami babrálva.Utolsónak,nézd meg a víz által megtett utakat több borda esetében:=távolság minden irányból.Ezt szereti a víz is! :cool: :D[/quote]

a blokk kialakitasanal szerintem a legfontosabb tenyezok (fontossagi sorrendben):

minel nagyobb reztomeg: a rez sokkal jobb hovezeto mint a viz, es az alapveto feladatunk a ho eloszlatasa minel "gyorsabban", es hatekonyabban.

nagy hoatado felulet: mivel vizhutesrol van szo, es a vizzel akarjuk eljuttatni a hot a holeado reszhez, kulcskerdes, hogy mekkora feluleten erintkezik a kozvetitoanyag.

optimalis aramlas: ez mar kemenyebb dio. egyreszt nehez megallapitani, hogy milyen is az optimalis aramlas. egyaltalan jo e, ha keresztmetszettarto es kevesebbet tartozkodik a viz a blokkban, vagy rendelkezik egy "bufferrel", es a viznek tobb ideje van atvenni a hot. masreszt nem mindegy, hogy milyen aramlasokat kelt a kialakitas a folyadekban, mert valamivel javithatod, vmivel ronthatod a hoatadast.

a te kialakitasod: jo, mert nagy a hoatado felulet, es nagy a tomeg. de ez altal eleg monstre dolgot kapsz. ami lehet teged nem zavar... de azert szerintem csinjan kell banni a merettekkel. mongy engem mas dolog is vezerelt tervezesnel, mivel nem csak egy dbos "szerianak" csinaltam.

az aramlasrol: az emlitett buffer... ez meg jo is lehet, mert tobbet tartozkodik a viz a blokkban. de... miutan szepen feltoltodik vizzel a blokkod nem vesz reszt minden resze aktivan a hutesben, mert a viz megtalalja a szamara legkedvezobb utat (amire eleg sok lehetoseget adsz neki), es a tobbi reszben nem jon letre tenyleges aramlas. ezt csak sejtem... de valszeg fog egy olyan utat talalni ahol a legkisebb az aramlasi surlodas es a legkisebb veszteseggel kozlekedhet a be es kiaramlasi csonkok kozott. ez neki lehet optimalis, de neked mar valoszinuleg nem annyira, mert a nagy holeado feluleted nem fog megfeleloen szuperalni, hiszen nem a friss viznek adja at a hot. egyedul a viz altal optimalisnak tartott ut fog aktivan reszt venni a holeadasban. ebben az esetben meg elegge beszukul a dolog. ha szelsoseges helyzetet akarnek mondani: egy arokban aramlik tenylegesen a viz (ez persze nem igaz). igy mar joval kisebb felulettel szamohatsz. a cel, hogy mindig friss "le" jusson a teljes holeado feluletedhez. ami szerintem ez a megoldas nem kozelit meg. de ez az en allaspontom... a blokk tenyleg jobban tudja a fizikat, es lehet jobban hut.

[ 2003. február 07.: arn szerkesztette a hozzászólást ]

#3135 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 07. 16:30

Elvtrásaim segitség!!

Van nekem egy Club3 Radeon9000Pro-m és kapnék rá egy blokkot, de kellenének a ventitartó furatok méretei (lyukátmérő és a két lyuk által képzett derékszögű háromszög két befogója, remélem érthető)

Tud valaki segiteni, mert nekem a fakezem miatt nem sikerült pontosan megmérni!!!

Köszönöm
Adept

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#3136 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 07. 18:53

Várok minden jó ötletet,persze nem szentírás amit kitaláltam és ha jobbat mondtok akkor oké.Igen a kialakítás nem biztos hogy jó,várom Boho rajzát és megcsinálom,csinálnám.Ha bordás lesz Boho akkor tedd föl hogy mivel tudnám megmunkálni,fontos lenne.
Zajcsökkentés még mindig föntáll,hogyan?
Üdv

#3137 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 09. 13:15

Hi

(Hank-nek)Javaslat a bordas tömbre:

Kép

Lehetz, hogy nem minden méret van rajta, de megpróbáltam egy képbe sűríteni a rajzot.

A működés lényege:
A beömlő víz egy csatornába kerül (kék sraffterület) amiből a 2,5 mm átmérőjű furatokon és a vízelosztó L-lemez (1 mm vastag) két végén levő 2 mm-es réseken a víz kénytelen egyenletes eloszlásban átáramolni.
Ha a rések felületét összeszámolva:
18x0,2x0,2 cm2= 0,72 cm2 + 9x 0,04 cm2(2,5 mm-es lyuk hasznos keresztmetszet)= 1,08 cm2.
A beömlő csonk keresztmetszet (8mm átmérő): 0,5 cm2

Ha réseket 1 mm-re csökkentjük, a két keresztmetszetmajdnem közel ugyanakkora

Az áramlási veszteségek miatt a réseket1,5 mm-nél kisebbre nem célszerű választani.
A két szélső csatornában ( a kisebb rés miatt) kevesebb víz áramlik, de ezek amúgy is a "leghidegebb" területen vannak.

A fedél meghajlítását pontosan kell végezni, hogy minél kevesebb legyen a tömítőanyag szükséglet.

Ha az egészet nem vörösrézből, hanem lágy alumíniumból készítjük el, bőven megfelel még komoly tuningnak is.
Az össz belső vízfelület közel 232 cm2!
( 20x(5,6x2,2-2x1,1x1)+ 2x 5,6x2,2 + 11x5,6x0,2 cm2)

A külső réseken lefelé áramló víz miatt a víz a csatornában örvénylik (nem turbolens!), így a hasznos vízfelület legalább 200 cm2.

A víz áramlási sebessége lecsökken a járatokban, de!,
Az egész blokkon időegység alatt átáramló víz mennyisége megegyezik a beömlő csonkon átáramló vízzel, így a rendszerben egy nagyon nagy hőátadó felületű blokkot kapunk.

A blokban mintegy 30 cm2 víz van állandóan, így abszolút "felforralásálló" blokkot kapunk, mert a hőkapacitása óriási.

Ha függőlegesen szerelük be, a rések miatt a blokk automatikusan légtelenítődik.

[ 2003. február 09.: boho szerkesztette a hozzászólást ]

#3138 Felhasználó inaktív   Lazarus 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 09. 15:05

Hi!

wincsire létezik vízhűtés? egy vga hűtővel meg lehetne rendesen oldani a hűtését?

#3139 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 09. 16:42

idézet:
Ezt írta boho:
Hi

(Hank-nek)Javaslat a bordas tömbre......
[/quote]

Van tapasztalatod, hogy egy cilinderes blokkhoz képest mekkora a teljesítménye? Megéri-e a többletmunkát.
A jövő héten kezdeném a blokkjaimat csináltatni, és problémás a marás. (fusiban csinálnák...)

#3140 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 09. 19:01

idézet:
Ezt írta Dr. Jimbo:
Hi!

wincsire létezik vízhűtés? egy vga hűtővel meg lehetne rendesen oldani a hűtését?
[/quote]

A VGA hűtő túl kis felületen érintkezne a vincsi felületével, ergo tök értelmetlen.
SZVSZ speckó "vincsiblokkot" kell tervezni és gyártani.
De nálam sokkal kompetensebbek is vannak itt (neveket azért sem mondok :) ).

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 155
  • 156
  • 157
  • 158
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó