idézet:
Eredetileg hugi_0 írta:
es mit szolnatok ha viz helyett higany csordogalna ?
[/quote]
A higany a rézzel, ezüsttel, arannyal un. amalgámot képez, azaz feloldja!
Jól néz ki a rézhűtő felodva!?
Vízhűtés és rejtelmei
#381 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 10. 16. 04:16
#382 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 10. 16. 05:49

------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick
#383 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 10. 16. 07:23
Vasarnap este egy masik hulye otlet villant belem: kemenyforrasztas kivitelezese.
Ennek eredmenyekepppen tegnap bevasaroltam. Vettem aranyos kis kezi palackot (PB), egofejet, forraszanyagot, 12*1 rezcsovet (thx boho). A beomlo furatokat 4mm melyen 12-re felfurtam. Csovek levagasa. Probaltam konyokot hajlitani rezcsobol.
)) Szerintem az probalja csak, aki szakmaibeli. Egy mazlim volt, hogy 1m csovet vettem, 2x40mm csonkhoz.
Szoval munkadarab megtisztit, gazego beizzit. Ha lattatok mar vicces helyzetet.... Ott allok a zsebpakaval © gazszerelo es probalok kemenyforrasztani egy ~60x60-as cu blokkot. A sikertelen vajudas nagyjabol fel orat tartott, amikor apamba bevillant, hogy talan felhivja a gazszerelo ismerost. O elkezdett hablatyolni valami folyositoszerrol (lovesem sem volt arrol, hogy mi lehet, mivel eletemben most probaltam eloszor kemenyforrasztast), aztan a gazszerelo aszondta, hogy feljon es megcsinalja. Meglatta a munkadarabot es a zsebpakat kapasbol kibokte, hogy nobonus. Mondtam, hogy akkor menjunk le hozza, mert neki van boszme gazhegesztoje. Szoval le hozza, eloszor kisegofej proba. Az anyagnak meg se kottyan. Jott a nagyobb egofej, ettol mar izzadt az anyag rendsen, meggyvorosen ficankolt, szoval a kezzel torteno megfogasa kinos. Ugybar a beomlo furatok "felett" mentem be az anyagba ugy 20 alkalommal 4-es fejjel. A beomlo furatba bedugtam egy gagyi furoszarat forditva, hogy a forraszanyag megse folyon vegig a jaratokon (a kesobbiekben o is felvette a meggyvoros nyari divatot). A folyositoszer vegul nem kellett, mert olyan forraszpalcat vettem, amiben foszfor is volt.
Tehat eloszor a 20db 4-es lukat beforrasztottuk (megegyszer mondom, hogy disszugaz + O2, nem holmi PB). Megvartuk meg lehul es megprobaltuk a furoszarat kivenni. Nem jott ossze. Visszahevit es amikor meggyvoros szepen kihuztuk (eleg necces mutatvany).
Leven szo kemenyforrasztasrol a blokk tetejere forditva raforrasztottunk (sajna csak ugy-ahogy kozepre) egy 4-es csavart. Az indoklas: lesz egy U alaku acellap, amin lesz egy lyuk, az acellap lesz a leszorito es a 4-es csavaron az anyat ahogy allitom ugy valtozik a szoritas ereje a procira.

Miutan vegeztunk a hadmuvelettel, majdnem sirvafakadtam: A korabbi szep blokkom egy tomb alaku hamura hajazott. Valamint nem tudom, hogy mennyire folyt be a jaratokba a forraszanyag (remelem semmenyire, mar probalgattam a cuccot). Tehat mostmar a csiszolas es az aztatas (sosavban) van hatra.
Bocs, ha hosszu lett, azert remelem sikerult vmivel hozzajarulni a kollektiv tudashoz.
#384 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 10. 16. 07:39
idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi
A higany a rézzel, ezüsttel, arannyal un. amalgámot képez, azaz feloldja!
Jól néz ki a rézhűtő felodva!?
[/quote]
Persze, fogorvosoknak kifejezetten elonyos.)
#385 Guest_J_Blade_*
Elküldve: 2001. 10. 16. 10:05
idézet:
Eredetileg bearr írta:
(...)Bocs, ha hosszu lett, azert remelem sikerult vmivel hozzajarulni a kollektiv tudashoz.[/quote]
Hát, engem lebeszéltél a vrézről, de rendesen.
boho mester!
A bedobozolós hűtő hogy áll? Rajzok vannak róla?
bearr csőcsonkjáról jutott eszembe, mi lenne ha a Cool131 bordába nem két U v. zártszelvényt tennénk be, az oldalába, hanem fúrnánk egy 12-es lukat keresztbe a bordákon, és ebbe dugnánk be egy csövet, ami egyben csonk is lenne. Le is rajzoltam:
|----------|.|----------|
|.............|.|............|
|(.).........|.|.........(.)|
|.............|.|............|
-------------------------
A pontok jelentik az átmenő furatokat.
[Ezt a hozzászólást J_Blade szerkesztette (2001. Október 16.).]
Hülye fórum-motor.
Azért is megcsinálom.
#386 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 10. 16. 11:10
idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
Hát, engem lebeszéltél a vrézről, de rendesen.
...
[/quote]
Nem ez volt a celom, azert oldom meg un. korulmenyesen, mert nagy valoszinuseg szerint majd tovabb fogok lepni vizhutesrol a hocsoves hutes fele. Mint mondtam utalok reszelni es fureszelni, ezert ugy gondoltam, hogy egyszer csinalom meg masszivra es hosszu idon keresztul kiszolgal, akar mas hutesi modozatok eseten is. Az igaz, hogy melo van vele rendesen, de remelem igy-ugy megterul (?? ugyan hogy?) a befektetett munka.
#387 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 10. 16. 12:46
VÉGRE!
A szaki megcsinálta a mart blokkom!
Majdnem kész vagyok az egésszel, addig is a pillanatnyi állapot (nem elme
):Kész a mart blokk alja:
-60*60*15-ös alapterületű vörösréz "spirál" elrendezésű mart blokk, Boho mester által publikált rajzokból a legnagyobb felülettel rendelkező (~112mm2) annyiban módosítva, hogy nem 13mm hanem 15mm mélyen vannak a marások. Az alja 5mm vastag. 6mm-es maróval készült, a négy sarkába került a csavar.
Némi problémák felmerültek ugyan a készítés során, de ezt hamarosan bemutatom, amint sikerül képeket készítenem róla.
Teteje:
-60*60*5mm-es vörösréz lap, a közepén, és a sarkán elhelyezett sárgaréz csonkokkal.
A csonkok belső átmérője 9,5mm lett, ezt is a szaki esztergálta, menettel rögzítve a tetőbe. Ez még kap plusz ragasztót is, mert a tömítés nélküli próbán a csonkok tövénél szivárgott a víz (ez természetes).
Csonk:
plusz egy sárgaréz csonk a 800-as NOVA kiömlő csövébe. Ezt is a szaki csinálta, méghozzá önhatalmúlag (értette a dörgést) a 10mm-es csövekhez. Ez a csonk precízen illeszkedik a szivattyú kivezetésébe, nem feszíti szét a múanyagot, de stabilan áll. Természetesen ez is be lesz még ragasztva.
Persze a beömlő csőhöz már nem készült csonk (vagy inkább adapter), de ide is kell készíttetnem, mert ennek 13mm a belső átmérője, és ide is 10-es cső kerül.
A blokk két fele mint már említettem 4 csavarral lesz rögzítve, tömítésnek valami pirosz színű paszta kerül. Ezt használják motorblokk összefogatásánál is, olajálló, és hőálló is. Az előző blokkom (sárgaréz
) is ezzel volt tömítve, miután megszáradt, és kivettem a csavarokat, alig lehetett szétfeszegetni a két felét. Valsz. jó lesz.Tehát célegyenesben vagyok, és alig várom, hogy kész legyen. Látom már jónéhányan így vagytok, ezaz, csak így tovább!!!

A fúrt blokknál a kis furato ktömítéséhez nem lenne elég az élére álított blokknál, a beömlő furatokba fúrószárat tolni (thx bearr), és a lyukakba felforrósított cínt önteni? Ennél a nyomásnál bőven elégnek kell lennie, és akkor nincs szükség sem keményforrasztásra, sem a csavarokkal babrálni (bárt tény, hogy ezek masszívabbak)
Az ár a következő párbeszédnél lett kialkudva:
-... és mennyi pénzt vigyek magammal?
- ???
-mennyibe fog kerülni?
-hááát, nem tudom milyen az anyagi helyzeted.. (ekkor már megilyedtem)
-nem túl rózsás
-5000 Ft sok lesz (ilyedten)
-igen (gyorsan)
- (még gyorsabban) jó akkor 3000 Ft baráti alapon.
De ilyet többet nem csinálok,mert rengeteget szívtam vele, azt hittem sose lesz kész.-nagyszerű!
-persze mindenképp szólj vissza, hogy hogy szuperál a kész mű!
[Ezt a hozzászólást PeC szerkesztette (2001. Október 16.).]
#388 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2001. 10. 16. 18:46
idézet:
Eredetileg bearr írta:
Valamint nem tudom, hogy mennyire folyt be a jaratokba a forraszanyag (remelem semmenyire, mar probalgattam a cuccot). [/quote]
Ha nagyon izgat, próbáld megmérni:
tudod, mennyit fúrtál bele, annyi víznek kell beleférni. Teletöltöd, kirázogatod, megméred. Ha kevés, akkor sok a befolyt forrasztószer.
#389 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 10. 16. 22:23
Huhhhh!
Sajnálom a szép kis blokkot.
Most már késő, de keményforrasztást nem kell és nem szabad alkalmazni!!!!!!
Bízni kell a mai modern technikában.
Erre nem gondoltam, hogy meg kellene beszélni. Bocs.
Ragasztás (osztott blokk):
Használható:
- vízszerelésnél használt szilikongumi (fátyolosan áttettsző);
- olajálló "autós" szilikongumi (piros színű);
- hengerfejtömítésnél használatos sötétbarna sűrű folyadék (bocs de nem jut eszembe a neve). Ez alkohollal oldódik, 3-4 óra alatt megköt, kemény, víz-, hő- és olajálló (szétszedéskor mint a körömlakk lepattan). Nagyon jól tapad a felületekhez! Nem ereszt.
Bármi mást felejtsetek el! Nem éri meg.
A fehér, adalékolt szilikongumik csak mérsékelten vízállóak (építőipari tömítők).
Ragasztás (furatlezárás, csonkrögzítés):
Csak 2 komponensű ragasztó!
A pillanatragasztók házi barkácsolásnál nem tarthatók igazán kézben.
"Uverapid" vagy "Eporapid" (5 , 10 , 20, amik a kötési időt jelzik percben, 20°C hőmérsékleten).Ezek bármely barkácsboltban kaphatók, két fogpaszta tubushoz hasonló kiszerelésben.
Vízállóak, hőállóak 100°C-ig.
Nagyon fontos, hogy a ragasztó annál jobban köt, minél kisebb a kötési vastagsága, mert a ragasztót "nyírásra" szabad főleg terhelni.
Akkor a legjobb, ha passzosan illeszkednek a ragasztandó felületek.
A kétkomponensű ragasztók kötése jelentősen gyorsul a hőmérséklet emelésével 60°C-on a kötési idő a megadottnak már csak fele!
"Dugózás" technológiája:
- a futratba passzoló "drótot" satuba befogva, a végét kicsit elkalapáljuk, apró, de sűrű kalapácsütésekkel;
- csak ezután fűrészeljük le a megfelelő hosszt (4-5 mm);
- az 1:1 arányban összekevert ragasztóba mártott gyufaszállal a furat belső felületét egyenletesen, de nagyon vékonyan(!) bekenjük, ugyanígy a levágott csonkot is;
- belehlyezve a furatba kapalpáccsal szintig ütjük. A kicsit "kalapos" dugó nagyon bele fog szorulni, a ragasztó meg kitölti a mikroméretű hyelyet;
- minden dugó beragasztása után, ha türelmetlenek vagyunk, az egész tömböt hajszárítóval, vagy gáz fölött annyira melegítjük fel, hogy kézzel éppen még megfogható meleg legyen;
- félretesszük, hogy lehűljön (kb. 50 perc);
- már szerelhetjük is be
Ha nem sietünk (ez a jobb) akkor 24 órát kell várni, mert szobahőmérsékleten 24 óra múlva éri el a ragasztó a maximális szilárdságát.
Ezután már lehet szépítgetni (csiszolás).
Forrasztás
- dugót az előzőek szerint kell elkészíteni;
- tömböt és a dugóket fel kell melegíteni 250-280°C-ra (gázsütő), itt még nem oxidálódik. Akkor jó a hőmérséklet, ha a "forrasztócin" (forrsztópákához való) már megfolyik a felületén.
- forrasztózsírba dugott forrasztóhuzallal a furat felületét egyenletesen befuttatjuk;
- a dugókat is hasonlóképpen befuttatjuk (csipesszel megfogva, mert forró!);
- együtt ismés felmelegítve, a dugókat a ragsztáshoz hasonlóan kapaláccsal beütjük a furatba;
- hagyjuk kihűlni (Nem szabad víz alá tartani, mert a gőz behatolhat a forrasztási felületek közé és az szivárgási kezdőhely);
- lehet szépíteni (csiszolás).
A lágyforrasztás nagyon erős kötést ad (lásd elektronikus áramkörök).
Keményforrasztást szerkezeti elemek kötésénél alkalmaznak, ahol például a két összeforrasztandó anyagnak azonos terhelést kell kibírnia. A hűtőtömbnél erről szó sincs!
Mit kell elviselni a ragsztásnak, vagy forrasztásnak?
- maximum 0,15 bar nyomást (a vízvezetékben 7 bar van);
- a csőcsonknak a víztömlő súlyát és esetleges kismértékű feszülését, ahogy a többi alkatrészek között "kígyózik"
Ezek kis terhelések.
Az általam feltett alublokk(-ok) dugói és a csonk is - pedig zömítve lett - ragasztóval be lettek kenve összeszerlés előtt. Kilazulás nuku, szivárgás nuku.
#390 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 10. 17. 07:38

Egy oranyi aztatas haztartasi sosavban tokeletesen eredmenyesnek bizonyult (miert is ne?), a belso feluletekrol az oxidreteg maro fajdalmak kozepette tavozott. A furatokba nem folyt be forraszanyag (valoszinuleg a furas miatt keletkezett aprocska elek, sorjak fogtak meg belul, mert azert korbefolyt a furoszaron). Aztan ismerosomhoz el, hogy simitsa vegig egy maroval, done. A kozeperol a raforrasztott csavart leszedettem, helyere 1mm mely 8-as furat kerult, ez mar total kozepre, ebben fog a leszorito csavar "ulni".
Maradt a procival erintkezo felulet polirozasa, szilikon cso beszerzese, szivattyu vasarlas es rendszer osszekotese.
Summa: CU blokkbol piszok maceras blokkot kesziteni (plane akkor, ha valaki esetleg hocsoves huteshez is hasznalni akarja), sot a legnagyobb bajom mostmar a blokk felfogatasa, mert nem tudom, hogy a socket mennyire birja el ezt a monstrumot.
Az alu tenyleg megfontolando, a CU rettentoen idoigenyes.
boho: hocsoves vagy barmilyen gazhutes eseten a lagyforrasz legfeljebb disznek jo. A mai modern technika helyett biztam a gazszerelo ismeros gyakorlati es kepzesi ismereteben, eddig nem bantam meg.
#391 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 10. 17. 07:48
Viszont a nagy meleg hatasara megvetemedik az anyag, tehat polirozni csak utana szabad.------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick
#392 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 10. 17. 08:07
allitolag ezustos szilikonzsir kaphato kishazankban
------------------
AZERT MERT CSAK !
#393 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 10. 17. 08:09
allitolag ezustos szilikonzsir kaphato kishazankban
------------------
AZERT MERT CSAK !
#394 Guest_kuk@c_*
Elküldve: 2001. 10. 17. 15:04
Lehet hogy nem pont ide tartozik, de nekem készen kellene egy jó működő vízhűtés a rendszerembe, ugyanis elég lama vagyok ebben a témában.
Ha valaki tud címet, tel.számot, ossza meg velem.
Thx.
@
#395 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2001. 10. 17. 17:52
idézet:
Eredetileg kuk@c írta:
nekem készen kellene egy jó működő vízhűtés a rendszerembe, ugyanis elég lama vagyok ebben a témában.
[/quote]
Fordulj Ordasihoz: tuningnet.hu
#396 Guest_FőDudu_*
Elküldve: 2001. 10. 17. 19:57
Kb 1300Ft.
#397 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 10. 18. 09:32
eredmény : 2 fokkal hidegebb a régebbi paszánál.
#398 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 10. 18. 10:40
idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
Fordulj Ordasihoz: tuningnet.hu[/quote]
Amennyiben beeri azokkal a blokkokkal...
------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...
#399 Guest_FőDudu_*
Elküldve: 2001. 10. 18. 11:15
Azért az a 20 fok kicsit sok, nem?
#400 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 10. 18. 13:22
Már alig várom, hogy élesben is kipróbáljam a blokkom.

Súgó
A téma zárva.