HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#341 Guest_bearr_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 10. 11. 07:53

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

A lyukak felülete szempontjából hasonló a dolog. De! A 4-es lyukak összkeresztmetszete duplája a vékonyabbénak, tehát a vízáramlás a vastagabb lyukakban lassabb.

Próbáltam lerajzolni: szerintem a 4-es furatok ugyanakkora blokkban csak úgy férnek el, ha vékonyabb falak maradnak köztük. Ezt meg épp az imént vetették boho szemére...
[/quote]

Ehh...

Ugy csinaltam, hogy a furatok kozt 2mm legyen minimum, minden iranybol.

#342 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 10. 11. 07:59

OT: (Nem víz. Még nem...)

Biztos olvastátok azt a projektet, ahol réztömbbe applikál(t) a srác rézdrótot.
Boho írta a höterjedésröl, hogy a melegforrástól gömbszerüen terjed. Mi lenne, ha a procira egy félgömb szoríttatna és abból állnának ki sugárirányban a drótok? (~süni)

És hogy "bevizezzem": ha ez használható, akkor hogyan lehetne a félgömbelméletet bevinni a vizes blokkba?

#343 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 10. 11. 08:06

idézet:
Eredetileg bearr írta:

Ehh...

Ugy csinaltam, hogy a furatok kozt 2mm legyen minimum, minden iranybol.
[/quote]

Én is így rajzoltam, de ekkor a 4-es furatokkal csak nagyobb tömbben fért el.
Ha meg a nagyobb blokkba rajzolom a 2-es lukakat, akkor 2mm-nél vastagabb falak maradnak. (Ez nem baj.)

Persze logikus: ha több a lukkereszmetszet, akkor kevesebb réz marad.

#344 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 10. 11. 08:25

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

Én is így rajzoltam, de ekkor a 4-es furatokkal csak nagyobb tömbben fért el.
Ha meg a nagyobb blokkba rajzolom a 2-es lukakat, akkor 2mm-nél vastagabb falak maradnak. (Ez nem baj.)

Persze logikus: ha több a lukkereszmetszet, akkor kevesebb réz marad.
[/quote]

Hehe. De 39db 2-es furat es 20 4 furat eseten kozel azonos mennyisegu rez lesz martaleka a furoszarnak. Kép)

#345 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 10. 11. 19:08

idézet:
Eredetileg bearr írta:

Hehe. De 39db 2-es furat es 20 4 furat eseten kozel azonos mennyisegu rez lesz martaleka a furoszarnak. Kép)
[/quote]

Na ennek számolj utána sürgösen!!!!!!!!!!!

#346 Guest_Attila777_*

Elküldve: 2001. 10. 11. 21:22

Hi! Nos,miutan mar majdnem belevagtunk (szo szerint) az esztergalasba ,ott logott a muhelyben a falon egy rugo,nos ekkor jutott nagyapam eszebe,hogy minek kellene egy vorosreztombbol kivajni (esztergalni) a vajatot a blokknak -eleg egy hosszu vorosrezszalagot feltekerni spiral alakban,majd ezt ezusthegesztessel (!!!!!!) egyik ismerosunk hozzaerositi ket vorosrezlap koze es meg is van a neheze!!!Ugyanis a keszulo blokkomban spiral alakban fog menni a viz ezert lesz egyszerubb a forrasztasos modszer...ja es ha mar ezustozunk rajta,akkor arra is gondoltam hogy egy ezustlapkat is hozzaforrasztunk kozvetlenul a proci fole (kb. egy 2X2-es lapocska) a blokk aljara....
Ez a kovetkezo heten remelem hogy keszen lesz addig is irjatok mi errol a blokkrol a velemenyetek!
Üdv: Attila777

#347 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 10. 11. 22:08

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

Na ennek számolj utána sürgösen!!!!!!!!!!!
[/quote]

mea culpa. Szivem szerint torolnem a hozzaszolasomat, de olyan hulyen venne ki magat. Kép)

#348 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 10. 11. 23:17

Hi
idézet:
Eredetileg Attila777 írta:
Hi! ..jutott nagyapam eszebe,hogy minek kellene egy vorosreztombbol kivajni (esztergalni) a vajatot a blokknak -eleg egy hosszu vorosrezszalagot feltekerni spiral alakban,majd ezt ezusthegesztessel (!!!!!!) ....ja es ha mar ezustozunk rajta,akkor arra is gondoltam hogy egy ezustlapkat is hozzaforrasztunk kozvetlenul a proci fole (kb. egy 2X2-es lapocska) a blokk aljara....
[/quote]

Gratula a nagyapának, - hiába az öregek.. -nagyon jó ötlet!

A kis méretű ezüstlap felforrasztásával nem nyersz sokat - annál többe kerül -.
A proci 1,5x1,5 cm-es felületét 2x2-es lapon "szétosztani" nem nagy nyereség.
A gyári kiviteleknél 35-45 mm átmérőjű 3-4 mm vastag ezüstlapon teszik ugyanezt.

A hőelosztáshoz "tér" is kell, azaz nem elég vékony lapkával megspékelni a vastag vörösrezet.

Arra viszont vigyázz, hogy az ezüst kitűnő hővezető képességét tiszta ezüstre vonatkoztatják. Az ipari ezüst "szennyező" azaz ötvöző anyagokkal van ötvözve, annak már kisebb a hővezető képessége!
Mielőtt belefognál, ajánlom nézz utána az anyagminőségére vonatkozó tulajdonságoknak.

#349 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 08:21

Ha jól emlékszem akkor az ezüst hővezető képessége annyival nem jobb a vrézénél, hogy megérné ezen gondolkodni. Ha megnézitek az ilyen bordákat (főleg léghűtéseseket láttam eddig: pl.: Noise Control Silverado, Coollink 122, stb.), akkor látszik, hogy csak az alu bordákat csinálják ilyenre, mivel az alu hővez. képessége ~50%-al rosszabb az ezüst/vréznek. Szóval összefoglalva: sztem csak alu bordának/tömbnek érdemes hőelosztót csinálni.

Más: boho mester!
Miért 60×60×30-as blokkot csináltattál? Ilyen anyag volt kéznél? És miért csak két sor furat van benne (ha jól látom)?

A rögzítéseknél nem beszéltünk a 4 csavaros megoldásról. Akinek van rajza a 4 luk pontos elhelyezkedéséről, távolságokról, stb. az feltehetné ide, legyenek rajzok is.

hugi_0: részvétem, ne add fel Kép!

Megint más: beszéltem szakikkal, és azt mondták, hogy a vékonyrézlapos hűtőket valszeg úgy gyártják nagy sorozatban, hogy az alaplemezhez nyomják a lapokat és vmi feszültséget adnak az aljára és a lapokra, és a feszültségtől összehegesztődik az egész (sorry a pontatlan megfogalmazásért, nem gépész vagyok Kép). Ezt lehetne alkalmazni az Attila777 által leírt csigavonalas lemeznél?

Huh, egyenlőre ennyi.
Csáó
JB

két kérdés még Kép:
1: mi az a zömítés?
2: 4-es furathoz hányas fúrószár kell?

[Ezt a hozzászólást J_Blade szerkesztette (2001. Október 12.).]

#350 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 08:53

4-es furathoz 4-es furoszar kell. Kép A menetek is linearis az egyenloseg, azonban kisebb furattal kell dolgozni (0,8) ha jol emlexem.

A tegnapi nap folyaman ismet vendegeskedtem a metalloglobus mor utcai szalonjaban.
Szokasos vrez beszerzes (100x20) mellett, mivel szoget utott fejembe boho mester vastag szerszama lattam 60x30-as alurudat (nyami, alig kell meretrevagasaval foglalkozni). Ugyebar bizonyos intervallumban a meret a lenyeg. Kép Eletemet egy 60x30-as rudert!

#351 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 08:54

idézet:
Eredetileg bearr írta:
Eletemet egy 60x30-as rudert![/quote]

Ami mellesleg vrez. Kép

#352 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 09:01

50×20-as nem volt?

A 4-es fúrószárnak mennyi az átmérője? Van otthon mindenfajta, de nem látom rajtuk a 'feliratot', mert némelyik már be volt fogva, kopottak, stb.

#353 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 09:16

idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
50×20-as nem volt?

A 4-es fúrószárnak mennyi az átmérője? Van otthon mindenfajta, de nem látom rajtuk a 'feliratot', mert némelyik már be volt fogva, kopottak, stb.

[/quote]

4 mm

#354 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 09:20

De amúgy nem értem a kérdéseidet Kép

Ha fúrtál már életedben, akkor tapasztalhattad, hogy a fúró által kifúrt lyukba a fúrószár általában "belepasszol". Ebböl következöen akkora átméröjü fúrót szokás használni, amekkora lyukat azzal fúrni akarunk.

Kivéve, ha radírgumit akarsz fúrni Kép

#355 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 09:34

idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
50×20-as nem volt?

[/quote]

50 szeles cuccbol csak 10 vastagot lattam.

[Ezt a hozzászólást bearr szerkesztette (2001. Október 12.).]

#356 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 09:55

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
De amúgy nem értem a kérdéseidet Kép

Ha fúrtál már életedben, akkor tapasztalhattad, hogy a fúró által kifúrt lyukba a fúrószár általában "belepasszol". Ebböl következöen akkora átméröjü fúrót szokás használni, amekkora lyukat azzal fúrni akarunk.

Kivéve, ha radírgumit akarsz fúrni Kép
[/quote]

Kép
Fúrtam már életemben Kép. Hétvégén csináltam próbafúrásokat egy alu tömbön, az előbb említett rozzant fúrószárakkal, és kb. 3mm átmérőjű szárral dolgoztam, de a kifúrt luk minden volt csak nem pont 3mm (inkább 4 volt). Fúróállványom persze nincs otthon, csak satum (az is szar), így kézzel fogtam a fúrógépet, ettől is lehet a pontatlanság. De egy dolgot nem tudok elhinni: ha 4mm átmérőjű szárral fúrsz, akkor a luk hogy lesz 4mm-es?? Valamennyivel nagyobbnak kellene lennie, nem??

#357 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 10:07

idézet:
Eredetileg J_Blade írta:

Kép
Fúrtam már életemben Kép. Hétvégén csináltam próbafúrásokat egy alu tömbön, az előbb említett rozzant fúrószárakkal, és kb. 3mm átmérőjű szárral dolgoztam, de a kifúrt luk minden volt csak nem pont 3mm (inkább 4 volt). Fúróállványom persze nincs otthon, csak satum (az is szar), így kézzel fogtam a fúrógépet, ettől is lehet a pontatlanság. De egy dolgot nem tudok elhinni: ha 4mm átmérőjű szárral fúrsz, akkor a luk hogy lesz 4mm-es?? Valamennyivel nagyobbnak kellene lennie, nem??
[/quote]

Szigoru esetben nem kellene nagyobbnak lennie, azonban a kocsog fizika sajnos kepes arra, hogy mivel 90%-ot eleg nehez generalani, valamint a furoszar is excentrikus es ott vannak meg a levalo forgacsok is ezert tenyleg nem 4-es lesz. Valoszinuleg fentiek nehanyat tapasztaltad hetvegen is. Kép

#358 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 10:19

Thx. Sajna a fúrógépem se tökéletes, kissé csapágyas a drága (valszeg ez is közrejátszott). Ha már így belejöttünk a gyakorlatba, akkor még egy kérdés: kell vmi kenés az alu fúrásához? Attól könnyebb lesz fúrni, vagy nem kopik úgy a szár?
Sorry a láma kérdésekért de ilyen pontos dolgokat még nem fúrtam, csak nagyobbakat ahol ugye a milliméterek nem számítanak annyira mint itt.

#359 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 10:31

idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
Thx. Sajna a fúrógépem se tökéletes, kissé csapágyas a drága (valszeg ez is közrejátszott). Ha már így belejöttünk a gyakorlatba, akkor még egy kérdés: kell vmi kenés az alu fúrásához? Attól könnyebb lesz fúrni, vagy nem kopik úgy a szár?
Sorry a láma kérdésekért de ilyen pontos dolgokat még nem fúrtam, csak nagyobbakat ahol ugye a milliméterek nem számítanak annyira mint itt.
[/quote]

Mivel szakiranyu vegzettsegem nincsen ezert csak azt tudom mondani, amit osszeszedtem az idok folyaman igy-ugy:
Kenni erdemes, bar az anyag tipusatol is fugg, hogy miert (alu eseteben az, hogy aluotvozet-e vagy sem.
Az aluminium is szeret kenodni, mint a vrez, azonban korantsem olyan veszes a helyzet. Tehat jelen esetben azert erdemes kenni, hogy 1. melegedes karos hatasait csokkentsed (bar ez annyira nem mervado talan) a 2. a forgacskivezetobe ne tomodjon bele az alu ez utobbi viszont fontos, mert a furoszarak torosenek ez a leggyakoribb oka, o viszi a palmat a kozuti balesetekben. Kép

A furoszar mindenkeppen kopik, ez mar csak igy mukodik, ahol surlodas van (enelkul pedig nehez lenne forgacsolni. Kép )

#360 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 10. 12. 10:49

bearr! A vrezet mennyivel macerásabb fúrni? Csináltad már?

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.