Vízhűtés és rejtelmei
#501 Guest_birdie_*
Elküldve: 2001. 11. 09. 21:55
#502 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2001. 11. 14. 10:54
idézet:
Eredetileg boho írta:
...van még más megoldás is, ezekhez kevés kölség, de több barkácsmunka kell.(erről legközelebb)
[/quote]
Szia, boho!
Tudnál írni valamit az említett "más megoldásokról"? (Avagy lehetne már legközelebb?)
Köszi
#503 Guest_szornyu_*
Elküldve: 2001. 11. 14. 14:38
idézet:
Eredetileg birdie írta:
500! Végre egy fórumtéma ahol nem falra hányt borsó az az 500 hozzászólás, gratu.[/quote]
Hát öregem azért a falra hányt borsó esete éppenséggel fennforog mert 9-ike óta ma van az első hozzászólás.
Na, több lelkesedést mindenkitől.
------------------
Lexebb öröm a káröröm!
#504 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2001. 11. 14. 15:52
idézet:
Eredetileg szornyu írta:
Hát öregem azért a falra hányt borsó esete éppenséggel fennforog mert 9-ike óta ma van az első hozzászólás.
Na, több lelkesedést mindenkitől.
[/quote]
Szerintem a lelkesedés kevés, hozzáértés is kéne.
Nem tudom, mások hogy vannak vele, én csak a hozzászólás és a csillag kedvéért nem szoktam irogatni (kivéve most). Leginkább akkor öntöm betükbe a lelkem, ha érdemben hozzá tudok szólni, vagy (normális?) kérdésem van.
#505 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 11. 14. 21:06
idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
Szia, boho!
Tudnál írni valamit az említett "más megoldásokról"? (Avagy lehetne már legközelebb?)
Köszi[/quote]
Szombaton folytatom, néhány rajzot még el kell készítenem.
#506 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 11. 14. 21:57
idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi
Szombaton folytatom, néhány rajzot még el kell készítenem.[/quote]
Orulok, hogy ujra aktiv reszese leszel a topicnak, bevallom, mar hianyoltam az erdemi hozzaszolasaid...
Mellesleg elofordulhat, hogy idokozben en is eloallok egy uj koncepcioval
Bye, HookR
------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...
#507 Guest_birdie_*
Elküldve: 2001. 11. 15. 21:00
)íme a csupasz blokk:
és burkolattal együtt:
érdemes kipróbálni, házilag könnyen meg lehet csinálni, és marha jól hűt
[Ezt a hozzászólást birdie szerkesztette (2001. November 15.).]
#508 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 11. 15. 21:32
idézet:
Eredetileg birdie írta:
Csináltam egy kis rajzot az új blokkról...[/quote]
Hehe, en is hasonlon torom a fejem, marmint ilyen bordas blokkon, azonban szerintem meg csiszolni kell a koncepcion, nem csak a tieden
U.I.: Ha tobbszor kenyszerulsz szerkesztesre, javaslom torold ki az utolso, szerkesztesre utalo reszeket, igy a vegeredmenyben csak egy fog latszani...
------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...
[Ezt a hozzászólást HookR szerkesztette (2001. November 15.).]
#509 Guest_birdie_*
Elküldve: 2001. 11. 15. 22:04
idézet:
Eredetileg HookR írta:
Hehe, en is hasonlon torom a fejem, marmint ilyen bordas blokkon, azonban szerintem meg csiszolni kell a koncepcion, nem csak a tieden
U.I.: Ha tobbszor kenyszerulsz szerkesztesre, javaslom torold ki az utolso, szerkesztesre utalo reszeket, igy a vegeredmenyben csak egy fog latszani...
[/quote]
Min változtatnál?
(Már így is ölég jó de persze minnél jobb, annál jobb)
A szerkesztésekkel kapcsban meg igazad van, eszembe sem jutott.
Csak nem volt neki mindegy hogy kis vagy nagy betűvel írtam hogy .jpg.
#510 Guest_birdie_*
Elküldve: 2001. 11. 15. 22:08
Haver most csinál egy egész pofás kis blokkot:
1 cm vastag tömb, felülről belefúrva kb 100 db furat, és a furatokba rézhuzalok forrasztva ezüsttel. Az egészre lesz egy burkolat és kész.
kb 3-400 cm^2 felület, ez sztem elég impozáns
#511 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 11. 17. 23:59
A gépkocsik fűtőradiátorai jó hatásfokúak, azonban az új radiátor meglehetősen drága, a bontóban szerzettnek, nem ismert az állapota (korrózió, deformáció, vízkő, stb.)
Próbáljuk meg leképezni, kereskedelemben kapható - nem drága - alkatrészekkel.
Két dolog kell hozzá:
- hűtőcső, amiben az áramló víz leadja a hőt
- csöveket összekötő, csatlakozó csőcsonkkal ellátott "tömb".
A járművekhez gyártott vörösréz fékcsőből indultam ki. Ennek külső mérete 4,95 mm, a belső átmérője 2,98 mm (vas tagfalú rézcső).
Ez pont megfelel.
A csövek összekötését és a csőcsonkot "cilinderes" kialakításúra terveztem, mert ekkor csak forgácsolásra (fúrásra) és némi esztétikus megjelenéshez marással könnyen elkészíthető, sárgarézből készített hasáb alakú tömbök alkalmazásával az egészet a számítógép ház külső felületére csavarkötéssel fel lehet fogni.
A sárgaréz könnyen megmunkálható, a belőle készülő tömb a hűtésben nem vesz részt, a hővezető képessége nem befolyásolja az egész folyamatot.
(Ha "felpolírozzuk" a kész szerkezetet még dísze is lehet a gépünknek).
Az alapkivitel.
A rajzon jeleztem egy 80 mm-es ventillátort, de kettő számára van hely. (A piros nyíllal a melegvíz, a kék nyíllal a hidegvíz irányát jeleztem)
A lehetőségeket bővítve 2 kivitelt részletezek. Ezek a „cilinderes” hűtőtömbhöz hasonló elven működnek.
Az „A” variációban 3 soros, a „B” variációban 2+3 soros csövek adják át a hőt. A „B” változatnál az egyik oldali kimenő csonkokat egy rövid átlátszó U-csővel össze kell kötni (hisz két vízkörünk van) és egyben látható a vízáramlás is, sőt kismértékű légtelenítést is végez A „fúrási rajz”.
A levegő áramlását a ventilátor felől a piros vonal jelzi. A legcélszerűbb a lágyforrasztásos kötés alkalmazása (a mi esetünkben tökéletesen megfelel).
Az elkészítés menete:
- csövek levágása egyforma hosszra;
- a sárgaréz tömbök nyers méretre munkálása;
- az 5 mm-es, 12 mm mély furatok fúrása a fúrási rajz szerint;
- a tömbök furataiba ütközésig betesszük a csöveket;
- legalább 300°C hőmérsékletű lapra (pl. vasaló)rátesszük az egyik tömböt úgy, hogy abból a csövek függőlegesen álljanak (a másik tömbre megnedvesített papírzsebkendőt, vagy rongyot teszünk, hogy a nem forrasztandó tömb ne melegedjen fel nagyon)
- amikor a tömb már annyira meleg, hogy az elektronikai forrasztásnál használt forrasztó ón könnyen megolvad, a forrasztó zsírba „tunkolt” forrasztó ón huzallal ( így jóval biztosabb a kötés) a csöveket egyesével beforrasztjuk a sárgaréz tömbbe;
- amikor a forrasztás kész, fogóval levéve a forró tömböt, levegőn hagyjuk kihűlni (legalább 70-80°C-os hőmérsékletre);
- megfordítjuk, és az előzőhöz hasonló módon (a kész tömböt ismét nedves zsepivel, vagy ronggyal hűtve!) szintén beforrasztjuk a csöveket;
- miután lehűlt a forrasztott szerkezet csak ezután szabad a beömlő csatornákat kifúrni! A sárgaréz kifúrásakor a vörösréz csövek is kiforgácsolódnak, így „pontos lesz az illesztés”
A csövek számát lehet növelni, ha 120 mm-es ventilátorokat használunk. Néhány variáció jellemzője:
A táblázat is jól mutatja, hogy rézcsöveknek nagy a felülete. A teljes felület 3x ÷ 12x nagyobb, mint a legjobb minőségű coolerek hűtőfelülete.
Ha a ventillátorok állandóan használatba vannak (fordulatszám szabályzás/álítás ajánlott), akkor célszerű az alsó felső felületeket egy lappal lezárni (dobozszerű kialakítás), mert akkor intenzívebb lesz a ventilátor levegőjének keresztáramlása.
Ventilátorok nélkül, viszont nem kellenek a lezáró lapok.
Ezeket a „cilinderes” radiátorokat viszonylag könnyen el lehet látni lamellákkal, amelyek a hűtés hatásfokát tovább javítják. Ehhez 0,25÷0,35 mm vastag vörösréz lapok kellenek.
Feltétel:
- a lapokon levő furatok 0,1÷0,2 mm-el kisebbek legyenek (célszerű kilyukasztani úgy, hogy legyen a lemezen egy kis „kihúzódás”);
- a lemezek közé minden harmadik – negyedik csőnél kb. 2 mm vastag vörösréz alátétet kell tenni (külső átmérő legalább 7 mm, belső átmérő - laza illesztéssel - 5 mm legyen)
Amikor a fúrási rajznak megfelelően kifúrt acél sablonnal „összeütjük” az egészet, az alátétek a „kidomborított” furatokat összébb zárják, a lamellák belevágódnak a vörösréz csőbe, stabil érintkezést és rögzítést eredményez. (A hűtési hatásfok ezzel jelentősen megnő.)
Ezt csak azok próbálják ki, akik ügyes barkácsolók.
A felvázolt radiátorokat ötletindítónak is szántam, hiszen valószínűleg lehet még javítani rajta.
Ha valakinek más hasonló ötlete van uccu dobja fel, de közelítőleg számolja azt is ki, mekkora a hűtőfelülete az általa javasoltnak.
Kielemezzük, lehet, hogy nagyon jó konstrukciót lehet belőle kihozni.
(A hűtőtömböknél már sok jó ötlet terítékre került.)
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2002. Január 24.).]
#512 Guest_Atilllla_*
Elküldve: 2001. 11. 18. 22:07
#513 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 11. 19. 14:01
Nos reklám után visszatértem.

Én mindenképp egy ventillátor nélküli megoldáson gondolkodom (szinte néma gépet akarok jó hatásfokkal kombinálva).
Most egy skoda fűtőradiátort használok a gép tetejére rakva, de ezzel két gondom van:
1. Egész napos terhelés után már kézzel is langyos/meleg a radiátor
2. Nem egészen mobil, plusz elfoglalja a külső CDírom helyét.
A mart bordás radiátorból kiindulva véleményt várnék egy olyan kialakításhoz, ami a szgép teljes jobb oldalát(szemből nézve) fedné be, egész pontosan az oldalborítás helyére egy 500*400-as alapterületű alumínium bordát (kb 300 magas bordákkal), aminek az aljába lennének belemarva a járatok.
Ez több okból is előnyös lenne szerintem:
1. Nagy felület (bocs, de hirtelen jutott az eszembe, otthon még utánaszámolok)
2. Mobil marad a gép
3. Esztétikus (szép aluborda a gép teljes jobb oldalán)
4. Ventillátor nélüli, tehát csöndes.
5. A csatlakozásokat belül lehet hagyni (a házon belül a vinyó alatt) ahová a szivattyú is kerül.
A probléma már csak az, hogy ne tudom lehet-e egyáltalán ekkora bordát kapni (pl Konrád), és mennyire drága (SZVSZ nagyon)
5let?
ui: még mindig a csövekkel küszködök!

Valaki legyen olyan kedves, és adjon egy pesti címet, ahol normális csövet vehetek, nem pedig ezt az obis vackot!
[Ezt a hozzászólást PeC szerkesztette (2001. November 19.).]
#514 Guest_WiZARD_*
Elküldve: 2001. 11. 19. 18:57
idézet:
Eredetileg PeC írta:
ui: még mindig a csövekkel küszködök!![]()
Valaki legyen olyan kedves, és adjon egy pesti címet, ahol normális csövet vehetek, nem pedig ezt az obis vackot!
[Ezt a hozzászólást PeC szerkesztette (2001. November 19.).][/quote]
szilikoncsőre gondolsz?
én ma akartam elmenni venni, és felhívtam boltot, sajnos csak reggel 8tól du 3ig van árukiadás
8as belsejű, 2mm falvastagságú szilikoncső 560+áfa
bolt:
BonDex Kft. XIV. ker. Gyarmat utca 99/b
tel: 220-9177
------------------
WiZARD
wizard@uze.net
[url="http://"http://www.internews.hu"]Internews[/url]
[url="http://"http://www.mobilhirek.hu"]Mobilhirek[/url]
#515 Guest_Atilllla_*
Elküldve: 2001. 11. 19. 19:00
#516 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 05:27
PeC !
Jó az elképzelésed a nagy hűtőbordás radiátorról, de a 300 mm magas bordák természetes légáramlásnál (nincs venti) nagyon magasak, ha sűrűn akarod elhelyezni.
Ilyen magas bordáknál, ha mondjuk hagysz 4 mm távolságot, a föggőlegesen álló bordák bordatövénél felfelé áramló levegő gyorsan felmelegszik, és a felette áramló ugyancsak melegedő levegő, mint egy párna körbeveszi.
Hagyni kell, hogy legyen a bordából kifelé áramlás is, akkor gyorsabb lesz az áramlás, és a hideg levegővel is tud keveredni.
Szerintem 150 mm-nél ne legyen magasabb a borda, vagy ha 300 mm-re választod, akkor legalább 10 mm bordatávolságot hagyj.
Másik fontos szempont, amit a függőleges álló radiátorba a melegvíz felülről "fűtse", mert ha alulra teszed a vízcsatornákat, a felfeleé áramló meleg levegő a hidegebb rész "visszafűti"
Hasonló ehhez gyufagyújtás.Amikor a gyufát meggyújtjuk, (a hő szabadon távozik) a függőleges gyufa akkor ég lassan, ha a láng a tetején van, ha megfordítjuk (alul van a láng) a feláramló hő az egész gyufát áthevíti és gyorsan elég.
#517 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 09:11
idézet:
Eredetileg PeC írta:
Hi!
Nos reklám után visszatértem.
Én mindenképp egy ventillátor nélküli megoldáson gondolkodom (szinte néma gépet akarok jó hatásfokkal kombinálva).
Most egy skoda fűtőradiátort használok a gép tetejére rakva, de ezzel két gondom van:
1. Egész napos terhelés után már kézzel is langyos/meleg a radiátor
2. Nem egészen mobil, plusz elfoglalja a külső CDírom helyét.
[Ezt a hozzászólást PeC szerkesztette (2001. November 19.).][/quote]
A futoradiatoroknak az a hatranya (sot skoda futoradiatorom nekem is van, csak nem hasznalom, mert egymas mellett vannak a csonkok es igy nagy a valoszinuseg atfolyasra), hogy a suru lamellazas miatt meg kell tamogatni oket ventillatorral, termeszetes legaramlas szinte nuku.
A mostani vizhutesemmel is ez a gond, hogy nalam lada futoradiatornak szinte csak a kozepen megy at a levego (ket darab venti, szivo, fujo).
boho: A futoradiator uj allapotban kerult ~5K forintba, imho ezert ez egyaltalan nem veszes.
#518 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 09:22
Atilllla: Ennek is utánanézek. Gondolom nem olcsó mulattság.

Boho: Értem. Én egy kicsit sűrűbbre gondoltam , hogy kellő nagy legyen a felület, de látom tévedtem. Azért itt van néhány adat, tegnap számolgattam:
Az egész alapterülete 44cm *41cm
Ha 3cm-es bordamagassággal számoljuk és centinként három borda van, akkor összesen 34276cm2 jött ki nekem.
A mostani skoda fűtőradiátorom:
26cm*13,5cm*4cm. Összesen 325db borda van benne, így összfelülete: 35100cm2.
arra lennék kíváncsi, hogy ebből ventillátor nélkül mekkora felület vesz részt aktívan, ha rá van fektetve a gépem tetejére? Ugye itt 8cm-re jut 100db borda, ami nagyon sűrű. Létezik, hogy passzívan csak kb 26*13,5=351cm2 számítana? Ha ez így van, akkor a gép oldalára elég lenne kb ennek a 2-3 szorosa is!
#519 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 09:55
idézet:
Eredetileg PeC írta:
Wizard: Köszi, felhívom őket!
Atilllla: Ennek is utánanézek. Gondolom nem olcsó mulattság.
[/quote]
Megeri! Olcsobb, mint a procit, vagy annak foglalatat cserelni.
Sikerult onnan beszereznem 10x2 attetszto csovet szerezni. A 12-14-15 kulso atmerore is gyonyoruen rahuzhato egyszoval megeri. De teny, hogy piszok sokba kerul.
#520 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 11:51
idézet:
Eredetileg PeC írta:
...rá van fektetve a gépem tetejére...
[/quote]
Bocs, hogy beleugatok. Semmi hézag nincs a gép és a radiátor között? Szerintem már az is segít, ha teszel a sarkai alá valami kb. 4 centis magasítást (távtartót).

Súgó
A téma zárva.