HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#541 Guest_FőDudu_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 11. 26. 14:42

A 800-a Nova azért kezd el kerregni, mert a forgórészen lévő lapát hozzáér a mötötte lévő falba gyárilag nyomott gyártási időt jelző számokba. Ezen csak egyféleképpen tudtam segíteni:

Kivettem a forgórészt, lehúztam róla a lapátot és a lapát alá raktam egy 8-as alátétet. Így a lapát kb 1mm-t előrébb kerül, és nem tud hozzáérni a falban lévő számokhoz.

Egyébként ti mivel ragasztjátok rá a Nova-ra a szívótorok levehető részét?

Nekem az Uverapid 1 hét alatt feloldódott. Glykol+víz 1:3 ban 1 hét alatt megette az Uverapidot. Le tudtam húzni a ragasztót mintha csak folpack lenne.

Persze ekkor még merítve volt a szivattyú, de ki tudja, talán belülről is enné Kép

Szóval:

[Ezt a hozzászólást FőDudu szerkesztette (2001. November 26.).]

#542 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 15:32

idézet:
Eredetileg PeC írta:
birdie:
Miért nem lehet közel tenni a vinyóhoz a novát? Egyáltalán be szabad-e tenni a házba?
Én pont a vinyó alatti szabad helyre akartam rakni.
[/quote]

Gondolom sem a szivattyu altal keltett rezonancia, sem a magneses eroter nem egy eletbiztositas a mukodo hdd reszere...
Elvegre a tervezesenel nem a szamitogepben valo elhelyezhetoseg volt a legfobb szempont.

------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...

#543 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 20:54

Hi

idézet:
Eredetileg Fatal Error írta:
Van olyan köztetek aki hajlando lenne nekem elküldeni egy blokk műszaki rajzát?
Amit odaadok egy munkásnak aki egy maróval legyárjta nekem kérdés nélkül.
Ha van akkor kérem jelezze felém segítő szándékát, előre is köszönöm.
THX
[/quote]

Ha ez megfelel,készítettem neked (is) egy nem profi forgácsoló munkás által is elkészíthető kivitel:

Kép

A proci felé a vastagabb rész jut, ahol a falvastagság (alu) 6,5-8 mm.
A teljes rajz a technológiai leírással(A4 lapon kinyomtatható méretben) a [url="http://"http://users.freestart.hu/bpdimre/vegyes/Blokk_full.gif"]http://users.freesta.../Blokk_full.gif[/url]
helyen elérheted.

Üdv: boho

[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2002. Január 25.).]

#544 Guest_birdie_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 21:50

idézet:
Eredetileg PeC írta:

birdie:
Miért nem lehet közel tenni a vinyóhoz a novát? Egyáltalán be szabad-e tenni a házba?
Én pont a vinyó alatti szabad helyre akartam rakni.[/B][/quote]

Nekem a mágneses térrel voltak gondok, a remegést egy szivacsággyal teljesen megszüntettem.
Amíg közel volt a vinyóhoz, még egy windowst sem bírtam felinstallálni, állandóan hibák léptek fel a lemezen.
Amint eltettem a szivattyút a ház aljába, minden gond megszűnt, azóta tökéletes.
szvsz be lehet tenni, de minimum 30 cm-re a vinyótól.

#545 Guest_birdie_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 21:59

idézet:
Eredetileg FőDudu írta:
[B]A 800-a Nova azért kezd el kerregni, mert a forgórészen lévő lapát hozzáér a mötötte lévő falba gyárilag nyomott gyártási időt jelző számokba. Ezen csak egyféleképpen tudtam segíteni:

Kivettem a forgórészt, lehúztam róla a lapátot és a lapát alá raktam egy 8-as alátétet. Így a lapát kb 1mm-t előrébb kerül, és nem tud hozzáérni a falban lévő számokhoz.

Egyébként ti mivel ragasztjátok rá a Nova-ra a szívótorok levehető részét?

Nekem az Uverapid 1 hét alatt feloldódott. Glykol+víz 1:3 ban 1 hét alatt megette az Uverapidot. Le tudtam húzni a ragasztót mintha csak folpack lenne.

Persze ekkor még merítve volt a szivattyú, de ki tudja, talán belülről is enné Kép

[/quote]

Azt az ominózus jelzést már rég eltakarítottam, és nekem is meg van emelve a lapát, de újra elkezdett kerregni, az igaz, hogy más hangfekvésben Kép

A szívótorok nekem nincs beragasztva, gumicsövet húztam a 12-es külső átmérőjű rézcsonkra, és belepaszíroztam, egy évig jó volt, nem fogom ragasztgatni Kép

Az Uverapid-dal én is jól megszívtam, majdnem odasírt a videokarim Kép
Azóta csak kemény/lágy forrasztás Kép
De ha valaki tudna ajánlani valami tényleg jó ragasztót (ár, név, beszerezhetőség) azt nagyon megköszönném. Kötési idő mindegy, csak jól bírja a vizet/fagyállós vizet/ hőtágulást stb.
Palma-tex nem jó? próbálta valaki?
Meg van az a kék rugalmas fémragasztó trutyi, kis tubus vagy 2000 pénz erről tudtok valamit ?

#546 Guest_fls_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 22:18

Palma-tex nem jó? próbálta valaki?
Meg van az a kék rugalmas fémragasztó trutyi, kis tubus vagy 2000 pénz erről tudtok valamit ?[/B][/QUOTE]

Palma tex nem jó...A kék fémragasztó alatt "folyékony fémet" értesz? az se jó Kép
A Loctite forgalmaz hűtőtömítőt,és egyéb hengerfej alá való ragasztókat,de csak pár ml,de többe kerül mint a szivatttyú..
Én próbaképp Patex-al csináltam először,jó is volt amíg vizkőoldót nem adtam a vízhez...
Az alaplap bírta,a parketta nem Kép
Most is patexxal van,de már fagyállót használok,és a szivattyú is elég kicsi..(250l/h)

#547 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 22:30

Hi

A NOVA vízszivattyút - mint nevében benne van- víz szállítására tervezték és nem glikol-keverékhez.
Kérdésem: Minek a glikol-keverék a hűtéshez?

Járműveknél azért alkalmazzák, mert a fagyáspontját csökkenti, a forráspontját növeli a víznek. Okait nem részeletezem.

Ennek a jó tulajdonságnak azért ára van: csökken a vízhez képest a fajhő .

Magyarán a glikol-keverék rosszabb hűtőközeg, mint a tiszta víz.
Glikoloknak van egy rossz tulajdonsága. Kisebb nagyobb mértékben oldják a szerves vegyületeket, megváltoztatják a műanyagok szilárdsági tulajdonságait (autóknál ismert, hogy a fékfolyadék megtámadja a festéket).

A NOVA forgórésze ABS, vagy sztrirollal körbefröccsöntött állandó mágnes,amelynek a "csapágya" maga a csőszerűen kiképzett műanyag. Ha ezt megtámadja - szilárdságát csökkenti - a glikol-keverék, annak annyi!

Ha a forgórész kotyog a tengelyen - eredetileg pontos futású!-, az javíthatatlan, új forgórészt kell venni, vagy egyes típusok esetén sajnos teljes szivattyúcserével jár.

#548 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 22:49

idézet:
Eredetileg boho írta:

Járműveknél azért alkalmazzák, mert a fagyáspontját csökkenti, a forráspontját növeli a víznek. Okait nem részeletezem.

Ennek a jó tulajdonságnak azért ára van: csökken a vízhez képest a fajhő.

Magyarán a glikol-keverék rosszabb hűtőközeg, mint a tiszta víz.
[/quote]

És szegény boho ezt már korábban ugyanebben a topicban is leírta.

Odafigyelni, emberek! Kép

#549 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 23:09

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

És szegény boho ezt már korábban ugyanebben a topicban is leírta.

Odafigyelni, emberek! Kép
[/quote]

Lehetoseg szerint foszfat mentes fagyallo kell. Eddig nalam semmi problemat nem okozott, nagyjabol 70-30 aranyban keverve ioncserelt vizzel es az egvilagon semmi bajom, pedig ejjel-nappal megy a gep. Azert jo a glykol, mert az ossze organizmust kigyilkolja a hutobol, aminek elonye, hogy harom honap alatt nem koszon vissza neked a huto. Jah, mellesleg van jo kis diamant ketkomponensu ragaszto a rendszerben, ami reszben(!!) vizallo, de eddig valahogy semmi baja itt a rendszernek.

#550 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 23:18

Es kivalo korrozio gatlo....

#551 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 23:18

fagyálló mert:
-nem fagy be a víz a rendszerembe
-nem lesz algás
-szép kék/zöld Kép

------------------
WiZARD
wizard@uze.net
[url="http://"http://www.internews.hu"]Internews[/url]
[url="http://"http://www.mobilhirek.hu"]Mobilhirek[/url]

#552 Guest_Csirke_*

Elküldve: 2001. 11. 26. 23:56

Ragasztás: próbálta már valaki a hőpisztolyos megoldást? Oldja-e a fagyálló? stb?

------------------
Védd a fákat! Egyél hódot!

#553 Guest_FőDudu_*

Elküldve: 2001. 11. 27. 14:09

A hőpisztoly tapasztalataim szerint semmire nem jó. Én ventillátort ragasztottam vele a ház oldalára, de egy nap múlva magától leesett. Tiszta belső flület volr, nem festett....

Maximum tömíteni jó. Ja ez Pattex pisztoly volt.

#554 Guest_Tie_*

Elküldve: 2001. 11. 27. 20:33

idézet:
Eredetileg boho írta:
Kép
[/quote]

Üdv! Leszögezem, még soha életemben nem foglalkoztam vízhűtéssel, viszont élvezettel ovlasgattam ezt a topicot. Ez a kép maradt meg a fejemben, és tegnap elalvás előtt eszembe jutott egy ötlet...

Arra gondoltam, hogy ezt a tömböt "vadítom meg egy kicsit" azzal, hogy tulajdonképpen még egy ugyanilyen teszek a tetejére (természetesen egyetlen tömbből), valamint hogy a nagyobbik furatok (főfuratok) számát kicsit megemelem. 2*4db 10mm átmérőjű furatra gondoltam, amikben keresztben vannak a kis furatok.

A beömlés-kiömlésre pedig egy csőcsonkra gondoltam, ami négy db csonkot vezet egy nagyátmérőjű csőbe. Olyasmi, mint a négyhengeres motoroknál a kipufogóhoz vezető "kipufogó-ikercsonk", csak négyes megoldásban. Egy ilyen az "alsó szintre" beömlésre, egy pedig felűlre, a kiömléshez.

Van értelme egy ilyen tömböt kifúratnom vajon? A nagy belső csőkeresztmetszet nagy vízszállítást tenne lehetővé, bár nem tudom, hogy ez bizonyos szinten felűl hogyan befolyásolja a hűtőt...

Nekiesek valami vázlatnak, hogy jobban érthető legyen, mire is gondolok, de addíg, ha valaki mégis megérti, hogy miről makogok, és ért hozzá (számítok itt pl. boho-ra), pár szóban véleményezhetné az ötletet... Kép

Előre is köszi! Kép

#555 Guest_birdie_*

Elküldve: 2001. 11. 27. 22:23

idézet:
Eredetileg fls írta:
Palma tex nem jó...A kék fémragasztó alatt "folyékony fémet" értesz? az se jó Kép
A Loctite forgalmaz hűtőtömítőt,és egyéb hengerfej alá való ragasztókat,de csak pár ml,de többe kerül mint a szivatttyú..
Én próbaképp Patex-al csináltam először,jó is volt amíg vizkőoldót nem adtam a vízhez...
Az alaplap bírta,a parketta nem Kép
Most is patexxal van,de már fagyállót használok,és a szivattyú is elég kicsi..(250l/h)[/B][/quote]

A kék izé az valami DEVCON thread locker, MZ főtengelycsapágyhoz kiváló volt Kép
A palma tex-el amúgy mi baj van? az se bírja a fagyállót?

#556 Guest_birdie_*

Elküldve: 2001. 11. 27. 22:27

idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi

A NOVA vízszivattyút - mint nevében benne van- víz szállítására tervezték és nem glikol-keverékhez.

[/quote]

Válaszom: Tél van :]]]]]]]
(tél van->hideg van->tuning van->radiátor kint van->jég a hűtőrendszerben meg nincs Kép)

#557 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 11. 27. 23:49

na ma elkezdett durván párásodni a cucc.
most inkább cpu 100%on, és radiátoron nem megy venti. kéne valami egyszerű, és szép megoldás Kép

------------------
WiZARD
wizard@uze.net
[url="http://"http://www.internews.hu"]Internews[/url]
[url="http://"http://www.mobilhirek.hu"]Mobilhirek[/url]

#558 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 11. 28. 01:21

Hi

idézet:
Eredetileg Tie írta:

Arra gondoltam, hogy ezt a tömböt "vadítom meg egy kicsit" azzal, hogy tulajdonképpen még egy ugyanilyen teszek a tetejére (természetesen egyetlen tömbből), valamint hogy a nagyobbik furatok (főfuratok) számát kicsit megemelem. 2*4db 10mm átmérőjű furatra gondoltam, amikben keresztben vannak a kis furatok.

A beömlés-kiömlésre pedig egy csőcsonkra gondoltam, ami négy db csonkot vezet egy nagyátmérőjű csőbe. Olyasmi, mint a négyhengeres motoroknál a kipufogóhoz vezető "kipufogó-ikercsonk", csak négyes megoldásban. Egy ilyen az "alsó szintre" beömlésre, egy pedig felűlre, a kiömléshez.
[/quote]

Próbáltam elképzelni amit leírtál.
Háromféleképpen tudtam értelmezni.

A.)
1----->-----2
1----->-----2
1----->-----2
1----->-----2
Egymás fölött 4 db 10 mm-es furatcsoport a bemenő oldalon, 4 db 10 mm-es furatcsoport a kimenő oldalon. A keresztcsatornákban a vízirányt a "nyíl" mutatja.
Ez a megoldás a 4x10mm +4x3 mm (furatköz) + 5 mm (alsó tömbcastagság) = 57 mm magasságot eredményez. Ez 60x50x57 mm-es minimális tömbméret.
Meglehetősen nagy darab.Ennek a leszorítással együtt legalább 65 mm-es magassága van.
Nagy a veszélye a "billegésnek" leszorításkor (vagy utána).
Az ilyen kialakítás hűtési hatásfoka nem áll arányban a keresztfuratok számának növelésével. Az alsó furatok viszik el a hő nagyobbik részét, azaz a felső furatoknál a tömb már sokkal kisebb hőmérsékletű, azaz kisebb a fajlagos hőelvonó képesség.
(Ne feletsük el, hogy az időegység alatt elszállított hőmennyiség a két közeg hőmérsékletkülönbségétől is függ.)

B.)
2...2...2...2
^..^..^..^
|....|....|....|
1...1...1...1
Itt a keresztfuratok függőlegesen helyezkednek el. Ez a hőelvonás szempontjából elvileg jobb mint bármelyik más megoldás (az alsó rész egenletesen "meleg" a felső rész egyenletesen "hideg" a teljes térfogatra vonatkozóan.
Szélesség: 5mm + 4x10mm + 4x5 mm(furatköz)+5 mm = 7 mm
Ez 10 mm-rel szélesebb mint a megengedett szélesség. Ez csak 4mm + 4x8mm +4x5mm + 4 mm = 60 mm megoldásban jó. (8mm-es furatok 10 mm-es helyett)
Durván ez olyan, mintha 4-5 mm vastag függőleges bordákat, azt körülvevő csövekkel hűtenénk.
Ez a megoldás érdekes, de sok forgácsolási munkával jár.
(Ha a forgácsolás nem probléma, akkor ezt a kialakítást tovább lehet finomítani)

C.)
4----<----3
1---->----2

Ez már nem"ikercsonkos" megoldás, hanem egyszerűen duplikálva van az eredeti kialakítás ("emeletes").

Itt az emeletre a 2/3 csőcsonk összekötésével lehet "feljutni"
Ennél kétféle megoldás lehetséges:
- párhuzamos keresztcsatornák,
- a felső furatok 90°-al elforgatva vannak az alsóhoz képest.

Az utóbbi kialakítás úgy tűnik jobb (egyenletesebb) hőeloszlást biztosít a tömbben. Ez viszonylag nem nagy tömbméretnövekedés mellett a hőátadó felületet duplikálja.
A 90°al elforgatott,csatornák miatt a ki/beömlő csonkok is egymás melletti lapoldalra kerülnek, ami - még könyökcső alkalmazása esetén is - helyigényes.Nem tudom hogy fér el egyes alaplapoknál.

[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. November 28.).]

#559 Guest_Tie_*

Elküldve: 2001. 11. 28. 01:57

idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi

Próbáltam elképzelni amit leírtál.
Háromféleképpen tudtam értelmezni.

A.)
B.)
C.)
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. November 28.).]
[/quote]

Sajnálom, hogy nem sikerült értelmesen elmagyaráznom, persze lehet, hogy én nem értek semmit ebbőla vonal-rajz technikából. Sorry, életemben először jutott vízhűtés az eszembe.

A rajzodat felhasználva kicsit átfirkantottam, bocsi a hibákért, nem erősségem a Microsoft Paint. Kép

Ez egyelőre csak egy ötlet, semmi méret nincs a fejemben, talán csak annyi, hogy a főfuratok 10mm-esek. Kép

A tömb szemből nézve:
Kép

Az alsó négy furaton megy be a víz (itt van az egyik négyes "iker"csonk, a felső négy furaton pedig egy ugyanolyannal jön kifelé a víz). A víz a tömb hátuljában fordul át, főfuratonként egy-egy, tehát összesen 4 furaton át. Valamint természetesen keresztben is szét van lyuggatva.
Ez látható (nagyjából) ezen a képen:
Kép

Arra már tegnap rájöttem, hogy monstre nagy tömb volna, első tippre összejönne kb. 60*60*35-ös tömbből.

No innentől Ti jöttök, hogy van-e értelme ilyesmibe belefogni.

[Ezt a hozzászólást Tie szerkesztette (2001. November 28.).]

[Ezt a hozzászólást Tie szerkesztette (2001. November 28.).]

#560 Guest_Tie_*

Elküldve: 2001. 11. 28. 02:08

Közben elolvastam, és nagyjából fel is fogtama változatokat, amiket leírtál. Kép

idézet:

B.)
2...2...2...2
^..^..^..^
|....|....|....|
1...1...1...1
Itt a keresztfuratok függőlegesen helyezkednek el. Ez a hőelvonás szempontjából elvileg jobb mint bármelyik más megoldás (az alsó rész egenletesen "meleg" a felső rész egyenletesen "hideg" a teljes térfogatra vonatkozóan.
Szélesség: 5mm + 4x10mm + 4x5 mm(furatköz)+5 mm = 7 mm
Ez 10 mm-rel szélesebb mint a megengedett szélesség. Ez csak 4mm + 4x8mm +4x5mm + 4 mm = 60 mm megoldásban jó. (8mm-es furatok 10 mm-es helyett)
Durván ez olyan, mintha 4-5 mm vastag függőleges bordákat, azt körülvevő csövekkel hűtenénk.
Ez a megoldás érdekes, de sok forgácsolási munkával jár.
(Ha a forgácsolás nem probléma, akkor ezt a kialakítást tovább lehet finomítani) [/quote]

A forgácsolás, és általában véve a fémmegmunkálás nem okoz problémát. A suliban teljes, és mindenre kiterjedő fémműhely van. Fúrók, esztergapadok, marók, szakítószilárdság-mérők, anyaghúzók, nyújtók, lemezvágógépek, hegesztőműhely, stb. Egy láda sörért bármit megcsinálnak. Kép

Ha esetleg valaki ismerné, akkor megsúgom: Magyar Hajózási Szakközépiskola. Amit itt nem tudok megcsináltatni, azt megcsináltatom a hajójavító üzemben. Kép

idézet:

C.)
4----<----3
1---->----2

Ez már nem"ikercsonkos" megoldás, hanem egyszerűen duplikálva van az eredeti kialakítás ("emeletes").

Itt az emeletre a 2/3 csőcsonk összekötésével lehet "feljutni"
Ennél kétféle megoldás lehetséges:
- párhuzamos keresztcsatornák,
- a felső furatok 90°-al elforgatva vannak az alsóhoz képest.

Az utóbbi kialakítás úgy tűnik jobb (egyenletesebb) hőeloszlást biztosít a tömbben. Ez viszonylag nem nagy tömbméretnövekedés mellett a hőátadó felületet duplikálja.
A 90°al elforgatott,csatornák miatt a ki/beömlő csonkok is egymás melletti lapoldalra kerülnek, ami - még könyökcső alkalmazása esetén is - helyigényes.Nem tudom hogy fér el egyes alaplapoknál.[/quote]

Szerintem inkább házfüggő, hogy hogyan lehet elvezetni erre-arra a bejövő-kimenő vezetékeket. Nem feltétlenül kell egy helyen menniük, a lényeg, hogy a szivattyúnál összefussanak, nemde? Kép

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.