HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#561 Guest_Tie_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 11. 28. 02:09

Még majd töröm a fejem mindenféle elrendezésen, aztán amire jutottam, hozom. Kép

Most viszont már tényleg jóccakát! Kép

#562 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 11. 28. 06:44

na blokkot meg mindent kitárgyaltunk már valamennyire, de szigetelésről még nem volt szó. Kép
szóval most az jöjjön mer tiszta pára. most a radiátoron nem megy a ventim hogy meleg legyen a víz. ilyen még nemvolt Kép

------------------
WiZARD
wizard@uze.net
[url="http://"http://www.internews.hu"]Internews[/url]
[url="http://"http://www.mobilhirek.hu"]Mobilhirek[/url]

#563 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 11. 28. 06:57

Hi

Az elképzelés a "B.)" variációhoz tartozik azzal a különbséggel, hogy nem függőlegesek a keresztcsatornák ("nincsenek" ilyenek).

Ezzel a probléma a következő:
Kép

A rajzon zöld elválasztó vonallal jeleztem, a kritikus keresztmetszetet. Itt a kis falvastagságnál a hőáram (hő/cm2) egy adott értékű. a fölötte levő vastagodó anyagrész ezen a kis keresztmetszeten keresztül kapja a "fűtést". Azt hiszem belátható - külön magyarázat nélkül -, hogy a felső lyuksor hűtési hatásfoka sokkal roszabb az alsónál.

Mindíg hagyni kell "húst" a hőáramláshoz, és ehhez kell igazítani a további hőátadást.
Ha a felső lyuksor 5 mm-esek lennének akkor sem sokkal lenne jobb a hűtés.

Véleményem szerint ennél a kialakításban alsó 3 db egyenletesen elosztott 10 mm-es lyuksor és 5 db 8 mm-es felső lyuksor praktikusabb lenne.

A felső lyuksor felső felületete a hőátadásban elég rossz hatásfokkal vesz részt, így a hatásos vízfelület kisebb, mint a kisebb furatokkal ellátott "cilinderes" változatoknál.

Már előzőleg tárgyaltuk és kiemlemeztük azt, hogy a vékony sok furat praktikusabb, mint a kevesebb vastagabb furat (egyensebesbességek a vízkörben, egyenletes falvastagságok, stb.)

[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. November 28.).]

#564 Guest_Bari_*

Elküldve: 2001. 11. 28. 12:33

Hali emberek

Bár eddig nem szóltam hozzá a témához, rendszeresen olvasója vagyok, nagyon jó kis forumot hoztatok össze.
A szigetelésre lenne néhány ötletem Wizard barátunknak, és mindenkinek aki páralecsapódás ellen szeretné a blokját és a csőveket szigetelni.

A hétvégén szándékozom visszaszerelni a gépembe a vizhűtest, és ezzel együtt szigetelném a cucost, a szigetelő anygok már megvannak, és a tavalyi telet is hasonló megoldásal húztam ki.
Csőszigetelésre szivacsos csőszigetelőt vettem, itt Miskolcon egy réz csővekkel, csőszerelésel foglakkozo boltban lehet beszerezni, gondolom Pesten is hasonlo helyeken, métere olyan 200-250HUF körül mozog, 2,5M-es szálakban lehet kapni, van többféle méretben, a csőre ugy kell ráhuzni. Én mikor vettem kérdezte az ürge mire kellene mondom hideg csővet szigetelni, és ekkor ajánlott ezt a puha szivacsszerü szigetelőt, a keményebb és oldalán nyitott szigetellőt elsősorban melegvizes csővek szigetellésére hasznaljak. Pontos márkanevet nemtudok de otthon megnézem a csőre szitázott dolgokat.

A blokkot és a gép többi részét, alaplap hátamőgé, a blokot beburkolni egy floormate nevü anyagal szoktam, főleg szigeteléstechnikával foglakozo cégeknél kapni de tüzépen is biztosan van hasonlo de más nevü anyag, amit nekem sikerült venen, az szép világoskék szinü, és van több méretben 10, 20, 40mm vastagságban, egy tábla kb 0,7m×1,8m-es kb, de otthon megtudom nezni a pontos méretet, olyan 6-700HUF körül van, ha joltudom m^2 re adják, szal nemtul drága dolog, egy tábla több gép szigetelésére elegendő.
Darabolni, faragni nagyon jól lehet éles késsel, a kis mélyedéseket, pl az alaplapon található kis alkatrészek helyét kisméretü foruval, vagy triplex kiscsiszoloval lehet kialakitani, bár a takaritas utána elég macerás, a sok kis darab miatt, a szobában szünyegen nemajánlom, hogy nekikezdjetek.
A darabokat összeragasztani 2féleképen lehet, legalabi én többféle megoldas közül ezeket atláltam használható megoldásnak.
Az egyik a sziloplaszt, könnyen ragasztható vele, nekem a viztartályom is igy van összeragasztva. Az alaplapra nemérdemes ilyen modon rögziteni a szigetelést mert a sziloplaszt kötése közben termelödö ecetsav, frankón roncsolja az elektromos csatlakozásokat. Igy csak a darabok egymashoz ragasztasásnnál célszerü ezt a modot használni.
A másik megoldás a ragasztopisztoly, sokkal gyorsabb megszilardul a kötes mint a sziloplaszt esetében, bár én személy szerint teherhordó kötesek nemalkalmaznám ( pl viztartály ragasztásához, de esetleg erdemes kiprobalni ), az alaplaphoz viszont kitünően rögzithető vele a szigetelő anyag,igy a párás levegőek esélye sincs bejutni a blokkhoz a kissebb réseken keresztül, hogy ott lecsapodjon a hideg alkatrészekre és a blokkra.
A hétvégén remélem sikerül az én megoldásomról pár képet késziteni, akkor kiteszem valahova hogy betudjam linkenni a forumba.

Remélem hasznositani tudjátok amit leirtam, nekem ez a megoldás bevált, sajna kissé maceras elkésziteni, de ha elkészül és rogzitve van, akkor örökélető megoldás.

------------------
Üdv Bari

#565 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 12. 01. 17:32

Hi
ÜDV MINDEKINEK!

Néhány hónap is eltelt a topik nyitása óta és szép nagyra nőtt.
A topik elérte legfontosabb céljait:
- sok embernek lett a vízhűtéssel kapcsolatban ismeretete;
- sok embert gondolkodásra késztetett;
- sok nagyon okos és ésszerű gondolat lett közkicsé téve (itt én a csoportmunkának eredményére gondolok);

Remélem nem hagytam ki az elemzésekből semmi lényeges dolgot.

Nem topikzárónak, hanem a rendszeres, vagy visszatérő rendszerelemzést zárnám le magam részéről.

Remélem tudtam segíteni annak akinek szüksége volt rá.

Ha van valakinek problémája, vagy érdekes, jó ötlete, dobja fel, én is itt vagyok a NET-en a többi aktív - és kreatív - topiktársaimmal együtt. Átbeszéljük.

Szeretném valóságos mivoltukban is elkészíteni mindazokat az egyes elmváltozatokat,amelyekre azt mondtam, hogy "házilag" is könnyű elkészíteni.
Elkészítem a léghűtő cooler átalakítását vízhűtésesre (mint a legjobb hatásfokú hőcserélőt).
Ehhez azonban idő és "pénz,pénz,pénz" (ismerős mondás) kell.

#566 Guest_Tie_*

Elküldve: 2001. 12. 01. 19:33

idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi
ÜDV MINDEKINEK!

Néhány hónap is eltelt a topik nyitása óta és szép nagyra nőtt.
A topik elérte legfontosabb céljait:
- sok embernek lett a vízhűtéssel kapcsolatban ismeretete;
- sok embert gondolkodásra késztetett;
- sok nagyon okos és ésszerű gondolat lett közkicsé téve (itt én a csoportmunkának eredményére gondolok);

Remélem nem hagytam ki az elemzésekből semmi lényeges dolgot.

Nem topikzárónak, hanem a rendszeres, vagy visszatérő rendszerelemzést zárnám le magam részéről.

Remélem tudtam segíteni annak akinek szüksége volt rá.

Ha van valakinek problémája, vagy érdekes, jó ötlete, dobja fel, én is itt vagyok a NET-en a többi aktív - és kreatív - topiktársaimmal együtt. Átbeszéljük.

Szeretném valóságos mivoltukban is elkészíteni mindazokat az egyes elmváltozatokat,amelyekre azt mondtam, hogy "házilag" is könnyű elkészíteni.
Elkészítem a léghűtő cooler átalakítását vízhűtésesre (mint a legjobb hatásfokú hőcserélőt).
Ehhez azonban idő és "pénz,pénz,pénz" (ismerős mondás) kell.
[/quote]

Ha gondolod, az elkészítésben talán tudnék segíteni a fentebb ecsetelt iskola-béli műhely alkalmazásával. Kép

#567 Guest_mathias_*

Elküldve: 2001. 12. 02. 16:39

Hello mindenki
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire befolyásolja a víz áramlást a csigás hűtésnél a derékszögű kanyar? Mert ha rontja akkor lehetne a vájat valóban csiga(spirál) szerű, mint macskajani hűtő blokkjában [url="http://"http://www.internews.hu/intercool/index.phtml?page=cikk&id=111."]http://www.internews...ge=cikk&id=111.[/url]

#568 Guest_mathias_*

Elküldve: 2001. 12. 02. 17:03

Egyébként milyen vastag a csillag blokknak az alja? És ezt Bari tervezte illetve gyártja?

#569 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 12. 02. 19:12

idézet:
Eredetileg mathias írta:
Egyébként milyen vastag a csillag blokknak az alja?[/quote]

Amilyen vastagra csinaltatod. 10 mm-es alapanyagbol keszitve 6.5, max 7 mm az alja.
Ertelemszeruen 15 mm vastagbol kenyelmesen kijon a 10+ mm is... (Maximum a 12, de ahhoz nemileg trukkozni kell)

idézet:
És ezt Bari tervezte illetve gyártja?[/quote]

Hogy keszit-e ilyeneket azt talan tole kellene megkerdezned...

Azt viszont biztosan allithatom, hogy az en csillag elrendezesu blokkjaimat en terveztem :]
Ha erdekel valakit, irhatok rola reszletes technikai ismertetot...

------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...

#570 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 12. 03. 12:16

Valamit még kifelejtettünk!

Hova lehet rakni a szivattyút? Valaki visszább említette, hogy neki bezavarta a mágnes tér a vinyóját. Én pont a vinyó alatti üres helyre akarom rakni a szivattyút a házban (ott van hely, egyelőre a gépen kívül leledzik). Ki hol tartja a Novát?

#571 Guest_Bari_*

Elküldve: 2001. 12. 03. 13:31

Hali

Nekem az ablak alatt van az aszal és a gép is, igy a viztartályt a szivatyúval együtt és a radiátort frankón kiraktam az ablakba, most jó hideg van, frankón levan hülve a cucos, igaz fagyáló ilyenkor elengedhetetlen a befagyás lehetősége miatt, a házamban nem is igazán fére el.

------------------
Üdv Bari

#572 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 12. 03. 18:54

Erdekes olvasmany hutoradiatorokkal kapcsolatban:

[url="http://"http://www.overclockers.com/articles481/"]http://www.overclock...om/articles481/[/url]

------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...

#573 Guest_Atilllla_*

Elküldve: 2001. 12. 03. 21:50

Szia Bari!

Csak nem visszatértél a szakmába? Kép) Képzeld én egy hónapja kivágtam a lehelt. Már untam a fagyállószagot a szobámban. Amúgy már vagy féléve csak hűtőbordákat farigcsálok. Kép A víz már uncsi. Most AndrewBoyal meg Dodoval meg szeretném csinálni a full gázhűtést, bár elég lassan alakul ez a keményforrasztás kemény dio.

#574 Guest_Trevis_*

Elküldve: 2001. 12. 04. 01:11

Sziasztok!

Szerintetek milyen hatásfokú lenne, ha közvetlen a processzor felületét hűtenénk vízzel. Egyszerűen beborítanánk a processzort és ráengednénk a vizet. Tudom ez rengeteg problémát jelent(het), de elméleti síkon lehet hogy jobb lenne, mint egy blokkban keringetett víz.

Vélemény?

#575 Guest_fls_*

Elküldve: 2001. 12. 04. 01:33

idézet:
Eredetileg Trevis írta:
Sziasztok!

Szerintetek milyen hatásfokú lenne, ha közvetlen a processzor felületét hűtenénk vízzel. Egyszerűen beborítanánk a processzort és ráengednénk a vizet. Tudom ez rengeteg problémát jelent(het), de elméleti síkon lehet hogy jobb lenne, mint egy blokkban keringetett víz.

Vélemény?

[/quote]

Nem lenne jobb,mivel a víz nem venne át olyan kis felületen akkora hőt,amit a fém el tud vezetni.Legalábis szerintem... Megaztán hogy keringetnéd? Valahol már volt róla szó,de ott is elvetették az ötletet..

#576 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 12. 04. 12:10

idézet:
Eredetileg Trevis írta:
Sziasztok!

Vélemény?

[/quote]

Ha végigolvastad ezt a topicot, akkor láthattad, hogy direkt hűtés néven ezt is kitárgyaltuk. Nagyon rossz hatásfokú, mert a víz csak kis felületen érintkezik a processzorral.

#577 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 12. 04. 12:13

Hogyan tudom leárnyékolni mágnesesen a szivattyúmat, ha be akarom rakni a házba? Nekem csak ott lenne az ideális, így mobil lenne a buli. Külön fémház tudtommal csak az elekromos zavaroktól szigetelné (Farrady kalita). A mágnesesen árnyékolt hangszórók ferrittel vannak árnyékolva. Itt hogyan oldható meg?

#578 Guest_lameXpert_*

Elküldve: 2001. 12. 04. 12:41

idézet:
Eredetileg PeC írta:
.... Külön fémház tudtommal csak az elekromos zavaroktól szigetelné (Farrady kalita). A mágnesesen árnyékolt hangszórók ferrittel vannak árnyékolva. Itt hogyan oldható meg?[/quote]

Ha a külön fémházad bádogból - vaslemezből - van, mindkét árnyékolásnak megfelel.

------------------
Többszáz telefonszámot tudok fejből,
csak azt felejtettem el,
kihez tartozik.

#579 Guest_birdie_*

Elküldve: 2001. 12. 04. 22:30

idézet:
Eredetileg PeC írta:
Hogyan tudom leárnyékolni mágnesesen a szivattyúmat, ha be akarom rakni a házba? Nekem csak ott lenne az ideális, így mobil lenne a buli. Külön fémház tudtommal csak az elekromos zavaroktól szigetelné (Farrady kalita). A mágnesesen árnyékolt hangszórók ferrittel vannak árnyékolva. Itt hogyan oldható meg?[/quote]

Nagymama kormos bádogtepsije kitűnő lehet erre a célra Kép

#580 Guest_birdie_*

Elküldve: 2001. 12. 04. 22:35

idézet:
Eredetileg Trevis írta:
Sziasztok!

Vélemény?

[/quote]

Köszörülj kis vájatokat egymás mellé a prociba és akkor tutti nagy lesz a felület ,már mehet is rá a víz Kép

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.