idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
Tetszik a blokk kialakítása.
Ez már majdnem a boho-féle "csomagoljunk be egy P1 hütöt" konstrukció.
Milyen procit hütött és hány fokot értél el vele?[/quote]
Anno egy cel366/630-at tartott hűssen. (hideg vízzel 660)
A proci a víznél csak 1-2 Fokkal volt melegebb, persze tükrösre volt polírozva, és nem fűtött annyira mint a mai gépek.
Ja, és már több mint 1 éves konstrukció.
(A hőátadó felülete ~120cm*cm, pedig csak 50*50*20-as az egész blokk.)
[Ezt a hozzászólást birdie szerkesztette (2002. Január 06.).]
Vízhűtés és rejtelmei
#621 Guest_birdie_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 11:55
#622 Guest_WiZARD_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 15:17
[url="http://"http://www.procooling.com/reviews/html/waterblock_roundup_part1-1_2_0.shtml"]http://www.procoolin...rt1-1_2_0.shtml[/url]
------------------
WiZARD
wizard@uze.net
[url="http://"http://www.internews.hu"]Internews[/url]
#623 Guest_weblap_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 16:06
Van egy merülö szivatyum is. fordulat 3000/perc Meg felel erre a célra?
------------------
#624 Guest_birdie_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 17:49
idézet:
Eredetileg WiZARD írta:
egyik eléggé komoly hűtőblokk összehasonlító teszt. érdemes elolvasni....
[url="http://"http://www.procooling.com/reviews/html/waterblock_roundup_part1-1_2_0.shtml"]http://www.procoolin...rt1-1_2_0.shtml[/url]
[/quote]
Hát nemtom, a teszt első ránézésre nem tűnik rosszank, de a tesztalanyok, hát...
#625 Guest_HookR_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 17:54
idézet:
Eredetileg birdie írta:
[B]
Hát nemtom, a teszt első ránézésre nem tűnik rosszank, de a tesztalanyok, hát.../B][/quote]
Ugyan nem neztem utana, de gyanitom, hogy mindegyik tervezesenel a jaratelrendezesre es a makulatlan kulsore fektettek a hangsulyt, nem pedig az igazan fontos parameterekre. Peldanak okaert a hoeloszto megfelelo vastagsagara gondolok (blokk alja es a jarat kozti tavolsag).
------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...
#626 Guest_birdie_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 17:56
idézet:
Eredetileg weblap írta:
Hi! Én egy uj forumos vagyok. Én is neki állatam egy vízhütésnek. Milyen hütöblokkot alyánlattok? (Ha lehet itthon is eltudjam készíteni valami olyat mondjatok )![]()
[/quote]
Állványos fúrógéped van?
A szivattyú mekkora (l/h,W,csonkok)?
#627 Guest_HookR_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 17:59
idézet:
Eredetileg HookR írta:
...Ugyan nem neztem utana, de gyanitom, hogy mindegyik tervezesenel a jaratelrendezesre es a makulatlan kulsore fektettek a hangsulyt, nem pedig az igazan fontos parameterekre....[/quote]
No nem mintha a jaratelrendezes nem lenne fontos dolog
------------------
A hit ott kezdodik, ahol a tudomany veget er...
#628 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 18:00
idézet:
Eredetileg weblap írta:
Hi! Én egy uj forumos vagyok...
Milyen hütöblokkot alyánlattok? (Ha lehet itthon is eltudjam készíteni valami olyat mondjatok )![]()
[/quote]
"ajánlotok", "megfelel", de ez részletkérdés.
Elolvastad az elsö 12 oldalt is? Abban szerepel pár otthon is elkészíthetö blokk. A kérdés persze az, hogy milyen géped, tudásod, merszed van nekiállni (gondolok itt a "hányas fúróval fúrjak 3-as lyukat" témára).
A szivattyúd leírása furcsa: eddig csak liter/óra adatokat írt mindenki, fordulatszámról szó se volt. Egyébként nem kell túl nagy szivatyú.
#629 Guest_weblap_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 18:25
Szivattyum:
115 Volton: 60 HZ, 3600 RPM, 6 watt, 0.11 A,
40 H/cm, 50 L/h, 13G/h
220 és 240 Volton pedig: 50 Hz, 3000 RPM, 5 watt, 0.04 A, 60 H/cm, 400 L/h G/h 105
Ezt tudja! Meg felel?
[Ezt a hozzászólást weblap szerkesztette (2002. Január 06.).]
#630 Guest_weblap_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 18:28
És arra jutotam hogy egy labirintus lesz. Vagy cilinder.
#631 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 19:14
idézet:
Eredetileg weblap írta:
ja és a gépem: 750Mhz AMD Duron proci.
És arra jutotam hogy egy labirintus lesz. Vagy cilinder.[/quote]
Megfelel, persze.
Elsö körben faragd ki a blokkot, aztán kösd rá a szivattyúra. Egy ideig figyeld, nincs-e szivárgás valahol. Vagy ha tudod, szivattyú nélkül, csak a blokkot nyomasd meg óvatosan vízcsapról.
Ha már biztos vagy benne, hogy jó, akkor polírozd fel az alját, pasztát neki, és mehet a Duronra. Radiátor nélkül is elvan, pl. vödörrel vagy akváriummal. Az enyém (750-es Duron!) egy kétliteres dunsztosüveggel ment 2 napig, igaz, a vizet úgy 4-5 óránként cseréltem.
Azért persze a zárt rendszer jobb, mert abba nem kell 10 liter víz, és megéri ioncseréltet tölteni bele. (A blokkom és a csöveim a két nap csapvíz alatt elég sok vízkövet összeszedtek.)
#632 Guest_birdie_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 19:25
idézet:
Eredetileg HookR írta:
Ugyan nem neztem utana, de gyanitom, hogy mindegyik tervezesenel a jaratelrendezesre es a makulatlan kulsore fektettek a hangsulyt, nem pedig az igazan fontos parameterekre. Peldanak okaert a hoeloszto megfelelo vastagsagara gondolok (blokk alja es a jarat kozti tavolsag).
[/quote]
A számból vetted ki a szót.
Azok a blokkok legfeljebb arra jók, hogy a lammer csávó mondhassa a havergyának, hogy Bazz nekem water cooling van a gépembe.
#633 Guest_birdie_*
Elküldve: 2002. 01. 06. 19:29
idézet:
Eredetileg weblap írta:
ja és a gépem: 750Mhz AMD Duron proci.
És arra jutotam hogy egy labirintus lesz. Vagy cilinder.[/quote]
Marógéped is van a labirintus blokkhoz?
#634 Guest_boho_*
Elküldve: 2002. 01. 07. 00:52
Összeállítottam azt a vízhűtés konfigot, amiről előzőekben említést tettem.
Részei:
Alumínium tömb, cilinderes kivitelben (fényképét néhány oldallal ezelőtt feltettem).
A vastag tömb igazolta az elméletet!
Külső szivattyú (600l/ó, 1,3 m emelési magasság).
Kiegyenlítő és automatikus légtelenítő tartály (üveg).
Alumínium lemezekből kialakított, átömlő furatos radiátor (viszonylag kicsi).
----------------------------------------
A kiegyenlítő tartály pufferként és automatikus légtelenítőként szerepel.
A tartály műanyag csavaros fedelű 1 l-es üvegedény, amelynek tetejére 4 mm- vastag alulemez raktam, hogy a csőcsonk átvezetésésnél legyen tartás.
A rövidebbik cső a beömlő oldali, a hosszabbik a kiömlő oldali(szivattyú szívóoldal).Összeszerelve:
A radiátor alulemzekből áll, amelynek két szélső lemeze 4 mm, a többi 2 mm vastag.
A véglemezek furatai csak az összeszorításhoz szükséges csavarok miatt van kifúrva.
A közbülső lemezek között gyűrűk vannak (kétkomponensű fémragasztóval rögzítve és 6 db hosszú csavarral összefogva), melynek két szélső gyűrűibe beleragasztotam a szabványos csőcsonkokokat)
A lemezek a gyűrűkön belüli körben ki vannak 4 mm-es fúróval fúrva úgy, hogy minden második lemezen a furatok nagyrésze alul, a többin felül helyezkednek el. (A víz így cik-cakk-ban áramlik gyűrűről gyűrűre, átmelegítve a köztük levő alulemezt)
Összeszerelés:
A víz az egyik véglemeznél a csőcsonkos gyűrűnél beömlik, majd gyűrűről gyűrűre haladva a másik oldali véglemeznél levő ugyancsak csőcsonkos gyűrűnél lép ki.
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2002. Január 24.).]
#635 Guest_boho_*
Elküldve: 2002. 01. 07. 01:07
A hűtőtömbre digitális hőmérő tapintóját rögzítve, 1000W-os vasalóval, maximális teljesítményre állítva, a tesztidő 30 perc volt.
Az érzékelőt a hősugárzástól alufóliával védtem:
A rendszer:
Szivattyú szívóoldal az üveg hosszabbik csövéből-> kimenő oldal a procihűtő bemenő csonkjára-> kimenő csonja a radiátor bemeneti oldala-> kimeneti oldal az üvegtartály rövidebbik csövéhez.(minden cső 10mm belső átmérőjű szilikoncső).
Ventilátor nincs!
A hőmérséklet 30 perc után:
Az eredmény nem rossz, de a 16 mm széles gyűrűket 12 mm-re fogom csökkenteni és még 5 lemezt berakok.
A radiátor befoglaló mérete: 160x160x250 mm.
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2002. Január 24.).]
#636 Guest_boho_*
Elküldve: 2002. 01. 07. 01:13
Ezt a kis digitális hőmérőt tokkal, vonóval -50 ÷ +70°C mérési tartományban, 1680 bruttó forintésrt vetem a TESCO-ban.
Az érzékelő öntapadós így akár vízhűtéshez, akár léghűtéshez felhasználható.
Saját - egy darab mini - ceruzaelemmel 1 évig elmegy.
#637 Guest_J_Blade_*
Elküldve: 2002. 01. 07. 13:34
idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
...gondolok itt a "hányas fúróval fúrjak 3-as lyukat" témára...
[/quote]
/off
4-es volt nem 3-as, de azért kösz.
#638 Guest_weblap_*
Elküldve: 2002. 01. 07. 18:24
idézet:
Eredetileg birdie írta:
Marógéped is van a labirintus blokkhoz?[/quote]
Nincs marógépem!A labirintushoz kell? vagy nem szükséges?
#639 Guest_weblap_*
Elküldve: 2002. 01. 07. 18:29
kisbetu köszi a válaszod!

[Ezt a hozzászólást weblap szerkesztette (2002. Január 07.).]
#640 Guest_kisbetu_*
Elküldve: 2002. 01. 07. 21:24
(Mire emlékszem az elözö oldalakból?)
A radiatorba kb. hany liter vagy deciliter viz férjen belle?
Nem a térfogat számít, hanem az a felület, ahol a víz a radiátorral érintkezik, meg az, ahol a radiátor a levegövel. Nézd meg itt feljebb boho új radiátorát!
A radiatort is polirozam meg?
A polírozás azért kell, mert így növelhetö a proci és a blokk közötti fémes érintkezési felület. Polírozás nélkül a "völgyek" miatt hézag lenne, amit levegö, jobb esetben hövezetö paszta tölt ki. A fémes érintkezés jobb.
A radiátornál a víz érintkezik a fémmel, a kisebb mélyedésekben is. A felületeknél itt arra kell vigyázni, hogy ne legyenek éles kiemelkedések, mert ott örvények keletkeznek, ezzel csökkentve a hasznos höátadó felületet. (Kedves boho: ugye, valahogy így van?)

Súgó
A téma zárva.
.
.
A labirintushoz kell? vagy nem szükséges?