HWSW Informatikai Kerekasztal: SimCity 4 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

• (18 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

SimCity 4

#341 Felhasználó inaktív   [Black] 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 20. 22:40

Idézet: LightBringer - Dátum: 2005. febr. 18., péntek - 19:11

TomasQ: Nekem bejött a körforgalmak alkalmazása, több szempontból is, pl. oda lehet tenni egy szobrot magadról, ami mellé szívesen költöznek... ;) Így a négy csücsökhöz érdemes lakóhelyet kijelölni. Amúgy én csak ezzel tudtam megoldani a bepirult kereszteződések problémáját! Persze később sokat segített egy igazán jó metróhálózat kiépítése, de az rengeteg pénzt emészt fel.

ajblack062: Az a lényeg, hogy ne akarj meggazdagodni! :) Igazán sok bevételed csak akkor lesz, ha eleinte csökken a pénzed (ha nem is gyorsan, de csökken)! Tapasztalatom szerint 9.5-10 % fölé egyáltalán nem szabad vinni az adókulcsokat a lakosság és a kereskedelem körében az iparnál meg a 15% a bűvös határ. Persze érdemes úgy beállítani, hogy a szegények kevesebbet fizessenek, de ahogy fejlődnek az emberek a városodban lassan vidd felfelé, hogy kiköltözzenek és csak a gazdagok lakjanak.

Eleinte ne építsél hatalmas erőműveket, mert felesleges, csak akkor éri meg, ha egy nagyobb város mellett kezdesz, akinek szüksége van áramra. Ilyenkor azonnal el tudsz adni 1-2000 MW energiát, ami már nyereségessé teszi az erőművet. Ha nincs szomszéd, akkor mindenképpen szélerőműveket építs. Ezek egyébként is a legtisztábbak.

Vízellátásra is bőven elég a sima víztorony. Mezőgazdaságot nem ajánlom, mert iszonyatosan szennyezi a talajvízet!

A rendőrséget, tűzoltóságot csak 500 és 1000 fő között érdemes lerakni, amikor már reklamálnak. A sulit, kis rendelőt már 100 fő környékén, illetve minél előbb, mert sokat számít, ha hamar egészésges és okos lesz a lakosság! Próbálj meg játszani az iskola és a kórház pénzellátásán minden épületnél szükség szerint külön-külön! (Figyelj oda, hogy a sulinál és a kórháznál két sáv van, az egyik a befogadóképességet, a másik az iskolabusz, illetve a mentők hatótávolságának támogatását változtatja!) Erre folyamatosan oda kell figyelni, ha nem szeretnél sok pénzt veszíteni! Teljesen felesleges egy 80 fős városban az iskolának 300 diákra való pénzt adni, nem is beszélve az iskolabuszról... ;)

Érdemes támogatni az elejétől a játéknak a szerencsejátékot, mert az 100 pénz plusz...

És még írhatnék milliónyi dolgot, de akkor te nem fogsz semmire rájönni magadtól! :D Figyelj oda, gondolkodj logikusan! Mielőtt leraknál egy épületet, gondold át, hogy milyen költségi vonzatai vannak és ne csak az építést vedd figyelembe, hanem a havi díját, a kihatását a környezetre, illetve a többi épületedre! Pl. ha van egy kis kórházad, és már kinőtte a város, közeledsz vele a kapacitásának végéhez, akkor gondold át, hogy mit érdemes választani, még egy kis kórházat, vagy egy teljesen új, de nagy kórházat! Számolgass utána a várható havi költségeknek! Vedd figyelembe, hogy ha lerakod az új nagyot, akkor a régi kicsi már felesleges lesz!

Ja és még valami! Ha feltelepítetted a Rush Hour-t, akkor úgy építkezz, hogy előbb-utóbb hatalmas forgalmi nehézségekre számíthatsz egy-egy nagyvárosnál, amit csak akkor fogsz tudni viszonylag olcsón megoldani, ha már előre (a városod első pár lakosának érkezésekor) eltervezed, hova fog kerülni a gyorsvasút, az autópálya, a buszmegállók, stb.

Jó játékot!

Köszi a tippeket.

Tulajdonképpen én mindig mindenből a legdrágábbat vettem, hogy tessen az embereknek, és jöjjenek a városomba... meg oyan mocsok dolgokat próbáltam ki, hogy a körülöttem lévő városokban van 15%-os adó, nálam csak 12%

Szerinted úgy hány főnél érdemes a népet megadóztatni? És akkor is milyen magas adót kérjek tőlük? Olyan 12-13%-ost?

És még1x köszi
:respect:
Linux felhasználónak lenni egy olyan életet jelent, mintha egy nagy, ácsokból és építészekbõl álló családdal laknál együtt. Minden reggel, amikor felkelsz, a ház egy kicsit megváltozott. Lehet, hogy egy új torony épült, vagy néhány falat elmozdítottak. Vagy esetleg valaki ideiglenesen eltüntette a padlót az ágyad alól.

#342 Felhasználó inaktív   Piter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 22. 12:12

Mit lehet tenni az Air Pollution jelentős csökkentése érdekében?

Állandóan terjed valami szmog a város nagy részén. Ez önmagában nem zavarna engem, de madártávlatból nézve jól látszik, hogy a füstösebb vidékekre nem nagyon épülnek toronyházak és más "menő" dolgok. Kell Industrial zónákat építeni, hogy az emberek tudjanak dolgozni, de ez automatikusan légszennyezést von maga után, akár sűrűn telepítem őket, akár szétszórva.

Leváltottam az erőműveket Szolárra, de "az ellen nem véd", meg amúgy is gazdaságtalan az üzemeltetésük. A City Ordinances-ben kipipáltam az összes idevonatkozó jóléti szolgáltatatást, ami segített is valamit, de nem sokat. A Traffic mindenütt zöld nálam, sok az út (lehet, hogy ez a baj?), és csak Road. Tulajdonképpen az egész várost 5x5-ös zónákból építettem fel, Road-dal berácsozva. Elég szocreál, de jól áttekinthető és könnyű kezelni :D. Parkosítok is itt-ott, amennyire anyagilag telik (egyre kevésbé). A városomban 84-86000-en laknak, szomszédjaim nincsenek.

#343 Felhasználó inaktív   [Black] 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 23. 15:04

Idézet: peti2mtag - Dátum: 2005. febr. 22., kedd - 12:12

Mit lehet tenni az Air Pollution jelentős csökkentése érdekében?

Állandóan terjed valami szmog a város nagy részén. Ez önmagában nem zavarna engem, de madártávlatból nézve jól látszik, hogy a füstösebb vidékekre nem nagyon épülnek toronyházak és más "menő" dolgok. Kell Industrial zónákat építeni, hogy az emberek tudjanak dolgozni, de ez automatikusan légszennyezést von maga után, akár sűrűn telepítem őket, akár szétszórva.

Leváltottam az erőműveket Szolárra, de "az ellen nem véd", meg amúgy is gazdaságtalan az üzemeltetésük. A City Ordinances-ben kipipáltam az összes idevonatkozó jóléti szolgáltatatást, ami segített is valamit, de nem sokat. A Traffic mindenütt zöld nálam, sok az út (lehet, hogy ez a baj?), és csak Road. Tulajdonképpen az egész várost 5x5-ös zónákból építettem fel, Road-dal berácsozva. Elég szocreál, de jól áttekinthető és könnyű kezelni :D. Parkosítok is itt-ott, amennyire anyagilag telik (egyre kevésbé). A városomban 84-86000-en laknak, szomszédjaim nincsenek.

Szerintem fásítani kell... nagyon sokat

Én mindig tele vagyok fákkal, mert amikor egy terepet megcsinálok, fásítok, mint állat... és még akkor se szennyezett a levegőm, ha tele vagyok gyártelepekkel...

Mondjuk mostanában már pénzt is fordítok a légszennyezés elkerülésére
Linux felhasználónak lenni egy olyan életet jelent, mintha egy nagy, ácsokból és építészekbõl álló családdal laknál együtt. Minden reggel, amikor felkelsz, a ház egy kicsit megváltozott. Lehet, hogy egy új torony épült, vagy néhány falat elmozdítottak. Vagy esetleg valaki ideiglenesen eltüntette a padlót az ágyad alól.

#344 Felhasználó inaktív   Znow 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 24. 11:11

Sziasztok!

Én csak most szeretném felrakni a progit.Valaki össze tudná írni,hogy milyen patch-eket,kiegészítőket kell feltenni hogy minden jó legyen.Esetleg azt ,hogy azokat honnan lehet beszerezni.

Előre is köszi a segítséget!

Üdv

#345 Felhasználó inaktív   Piter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 16:02

Köszi, ezt a faültetést kipróbálom :). Olyankor is van értelme, ha már teljesen be van építve a terület?

Amúgy úgy tűnik túljutottam valamiféle holtponton. A lakosság néhány év alatt felment 150000-re, de innen már nem nagyon akar mozdulni. A problémás vidék nem is a légszennyezés miatt nem fejlődik, hanem inkább a szeméttelep (és az alacsony land value) zavarja a lakosságot. Ez ellen lehet valamit tenni?

Amit az adókról írtok elég elképesztő. Nálam most 7.5/8.5/8.5 +/- egy-két tized az adókulcs (R/C/I sorrendben, valamint nem teszek különbséget a szegények és gazdagok között), de ha már fél százalékkal feljebb veszem, vagy változtatok az arányokon, akkor pánikszerűen elkezdenek kiköltözni.

#346 Felhasználó inaktív   [Black] 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 21:21

Idézet: peti2mtag - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 16:02

Köszi, ezt a faültetést kipróbálom :). Olyankor is van értelme, ha már teljesen be van építve a terület?

Amúgy úgy tűnik túljutottam valamiféle holtponton. A lakosság néhány év alatt felment 150000-re, de innen már nem nagyon akar mozdulni. A problémás vidék nem is a légszennyezés miatt nem fejlődik, hanem inkább a szeméttelep (és az alacsony land value) zavarja a lakosságot. Ez ellen lehet valamit tenni?

Amit az adókról írtok elég elképesztő. Nálam most 7.5/8.5/8.5 +/- egy-két tized az adókulcs (R/C/I sorrendben, valamint nem teszek különbséget a szegények és gazdagok között), de ha már fél százalékkal feljebb veszem, vagy változtatok az arányokon, akkor pánikszerűen elkezdenek kiköltözni.

A szeméttelepek ellen ott vannak az újrafelhasznosító üzemek... mondjuk én nem szoktam élni velük, mert a legutolsó városomban szemétégetőt csináltam, és onnan jött az energia. Szóval sztem ezekkel próbálkozz

#347 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 21:56

Érdemes a szomszédok közül az egyikben egy pár szemétégetőt lerakni és akkor oda tudod cipelni a szemetet. Ha már az elejétől fogva folyamatosan elhordod a szemetet, akkor sosem kell a maximum szinten kiszállítani... Mondjuk a legördülő listában felajánlja legnagyobb összegnek a 225-t, akkor simán le lehet menni 150-160 környékére és akkor is 0 marad a szemét a városodban, ha meg egy újrahasznosítót is leraktok, akkor még jobb lesz ez az arány.

A légszennyezettségbe nagyon sokat számít, hogy az ipar hogyan helyezkedik el és mi alkotja (van-e dirty iparlétesítmény), valamint elég sokat számít a forgalom..! Tulajdonképpen, ha már csak high-tec ipar van a városban, akkor az egyetlen dolog, amire figyelni kell az a forgalom. Minél sűrűbben lakott egy pontja a városodnak, annál nagyobb lesz (szép csíkban az út felett) a légszennyezettség. Ezeken a szakaszokon érdemes megnézni, hogy hova közlekednek a simek és a végpontok között buszmegállókat létesíteni. Ha van rá lehetőség, akkor jobb a vonat vagy a metró, stb. A fásítás nem mindig használ, de ha van rá pénz, akkor érdemes elszórni fákat... :)
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#348 Felhasználó inaktív   Piter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 26. 09:23

A probléma "Deus ex machina" módon megoldódott. Építettem repülőteret a nyomornegyed helyére, amitől csökkent(!) a légszennyezés, és az alacsony land value hatása is lehatárolódott a város többi részétől. Még páran beköltöztök, most már 170000 felett járok. Tényleg nagyjából mennyi lakost bír el egy közepes méretű terület (asszem, a régió háromfajta zónára van felosztva: kicsi / közepes / nagy)?

A szomszédolós megoldás amiatt nem tetszik, hogy - ha jól értem - egyszerre több várossal is foglalkozni kell. Bőven elég nekem ezt az egyet csinosítgatni... erre is ráment 200 évem. :D

Tetszik a körforgalmas megoldásod. Kipróbálom. :)

#349 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 26. 16:12

Ha csak azt akarod, hogy legyen egy szemétlerakó a városodon kívül, akkor elég ha építesz a szomszédos (lehetőleg kicsi) területen egy-két kockányi lakást, meg mondjuk 2-3 szemétégetőt, onnan húzol áramot és utat oda, ahol a te városod van és kész is vagy, többet nem kell foglalkozni vele.
Kép

#350 Felhasználó inaktív   Piter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 27. 11:26

"Növesztettem" szomszédot és most már eladom nekik a szemetet. Bevált. :up:

#351 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 27. 12:05

Ha boldog nagyvárost szeretnél, akkor ajánlom, hogy egy másik - tehát nem a szemétégetős - szomszédba növesszél egy olyan kisvárost, ahol nagyon kevés lakó van (de tényleg! 100 már bőven elég), néhány kereskedelmi területet is lerakhatsz, de csak kis házaknak és kis kereskedelemnek legyen helye, valamint tegyél a többi területre szép naaaagy búzaföldeket! Mondjuk 10x10-ket meg 4x10-ket, ízlés szerint elhelyezve. Ezt kösd össze a nagyvárossal lehetőleg vonattal és higway-el egyaránt!

Láss csodát máris kellemes hangulat fog uralkodni mind a két területen, a nagyváros örülni fog a folyton friss tejnek, almának, narancsnak, gabonának, stb. A kis falu lakói pedig örömmel fognak átfurikázni a nagyvárosba, hogy eladják a portékájukat, megnézzenek egy filmet, vagy megcsodálják a nagy város állatkertjében futkározó érdekes "jószágokat"...

:)

tipp: Az eddigi SimCity sorozatokkal ellentétben itt nem csak egy területet kell figyelned, hanem az egész régiót! Minden hatással van mindenre! Nálam még az egymástól 2-3 négyzetre lévő régiók között is van transitforgalom, mind a highwayen, mind pedig a vasúton!
Kép

#352 Felhasználó inaktív   Csuszka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 31. 23:21

Hali!
Most kezdem el a játékot (eddig a magyarosításra vártam), jól tudom, h a Rush Hour a kiegészítője az SC4-nek, és mennyiben lesz más a játék tőle?

#353 Felhasználó inaktív   [Black] 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 15:52

Idézet: Csuszka - Dátum: 2005. márc. 31., csütörtök - 23:21

Hali!
Most kezdem el a játékot (eddig a magyarosításra vártam), jól tudom, h a Rush Hour a kiegészítője az SC4-nek, és mennyiben lesz más a játék tőle?

Ó, érdemes a rush hourt beszerezni!

Abban már nem csak a városodat építheted, menedzselheted, hanem már különböző foglalkozásokat űzhetsz, pl rendőrködsz, tüzet oltasz, ejtőernyősöket dobálsz ki... nagyon jó! És egy pénzforrás  ;)

#354 Felhasználó inaktív   bj22 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 17:51

Nálam mág csak az alap SC4 van feltéve, de sajnos még ezt sem tudtam kitapasztalni, mert van egy kis gondom vele. A játék a legváratlanabb pillanatban elszáll (szinte alig épitettem még valamit), ilyenkor újraindul a gépem is. Elvileg feltettem a patcheket is, de nem hozott semmi javulást. Szerintem a konfigom sem gyenge hozzá (Amd Sempron 2800+, 512 DDR 400, Club3d Radeon 9600 256 Mb), a videokártyához a legújabb Catalyst van feltéve, directx 9c van telepítve. 1024-ben játszanék, medium beállitások mellett is folyamatosan elszáll. Van valakinek valamilyen ötlete, hogy mi lehet a gond?

#355 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 18:03

Miért van az az érzésem, hogy a tied nem orig? :think: Ha jól tudom az első (netes) kiadások között volt pár rossz werzió. Nézz utána valami újabb változatnak, hátha...
Kép

#356 Felhasználó inaktív   Csuszka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 20:35

Hali!
Nem tud v-ki v-milyen jó kis oktatóoldalt a játékhoz?
Nem tűnik túl egyszerűnek.
Adó, fejlesztések stb...

#357 Felhasználó inaktív   bj22 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 22:55

Idézet: LightBringer - Dátum: 2005. ápr. 7., csütörtök - 19:03

Miért van az az érzésem, hogy a tied nem orig? :think: Ha jól tudom az első (netes) kiadások között volt pár rossz werzió. Nézz utána valami újabb változatnak, hátha...

Ööö, fogalmam sincs miből gondolhatod, hogy nem teljesen origi  :D Na igen, jobban belemélyedve bennem is ez merült fel, ugyanis akármit is csináltam (ameddig nem szállt el az egész) egy darab ember sem volt hajlandó a városba költözni. Igazából csak ki szerettem volna próbálni mielőtt megveszem (jobban mondva a próba eredményétől tettem függővé), szerencsére már szolid áron hozzá lehet jutni, nem vesződök tovább a letöltött cuccokkal.

#358 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 04. 08. 21:58

Javaslom, hogy a Deluxe-ot vedd, abban benne van a Rush Hour kiegészítő is.

Oktatóoldalról nem tudok, de ebben a topikban elég sok info van segítségül!
Kép

#359 Felhasználó inaktív   Csuszka 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 02. 23:40

Nekem csak azt mondja meg v-ki, hogy honnan a fenéből lesz pénzem?!
Mert építkezni azt szépen tudok, meg ha lehet teljesítem a lakók kéréseit, de honnan fog a pénz végre befelé folyni?

#360 Felhasználó inaktív   Dead6nail 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 10:18

Idézet: Csuszka - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 0:40

Nekem csak azt mondja meg v-ki, hogy honnan a fenéből lesz pénzem?!
Mert építkezni azt szépen tudok, meg ha lehet teljesítem a lakók kéréseit, de honnan fog a pénz végre befelé folyni?

Az adókból, kereskedelemből (a szomszéd városokkal), betelepűlő intézményekből (pl. hadsereg) és pár ordinance-ből.
"Ó, Uram, ó, Uram! Mit csináltál már megint?" - Woody Allen

Téma megosztása:

• (18 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó