HWSW Informatikai Kerekasztal: The Pompous Marsh-hen - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

The Pompous Marsh-hen Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 11. 03. 06:47

Job(B) ember korszak, hétfő van. Nekem még vasárnap, de az szombatig eltart majd megint vasárnap és ismét.

Éjjeli látásomban prófécikus álmaim voltak...enpera, fogtam egy gyűszűnyi, citromsárga madarat. Csak én tudom mit jelent. A madár az a szabadság jelképe és nekem meglenne, de saját magam fogtam meg.

Az ötödik nap és az ötös szám mindíg a kegyelem napja, a vízözön ítéletét is csak a halak és a madarak élték túl.

Ez a világ tűznek lett fenttartva, mondom álmodtam, biztos nehezet ettem. Mert a víz nem tudná elpusztítani a vonatokat, számítógépeket és a kommunális hulladékokat, ebbe természetesen minden beletartozik, az összes emberi alkotás és tudás. Hulladék, és erre vagyunk büszkék :)

A fiam mikor pici volt és kint játszott az udvaron, ette a földet, a kálciumhiány, de példának is megteszi.

A föld is megesz minket, talán nem kálciumhiány, hiányzunk a földből.

Ferdefault yorge...enpera, lassan kezdem megtanulni, hogy nem mindíg, hanem mindig. De mire megyek vele? Elfogadnak vagy jobban meg tudom értetni magam? Igyekezni kell, nem elég ennyi teher, már kölyökkorom óta küszködöm vele, egyszer fáramásztam és rámpirítottak, hogy helytelenül karcoltam bele "ide mindíg visszajövök" s valóban visszamegyek mindig, de nem az "í" vagy az "I" miatt.
Van ott egy patak, otthonos csobogással és megindul a lelkem rajta, ha hussognak a bokrok és oltalmaznak a fák koronái, miként tették velem gyermekként. Az ember soxor tenné, hogy elmenekül minden elől, mert nincs már semmi ami választ adhatna a feszítő kérdésekre és nem vígasztal se gyerek, se asszony, se szer, se szám. Ilyenkor jól jön egy hely ahová elmész és elkiáltod magad hejjj. A választ is megkapod rögtön, a saját elhaló hangod, elnyeli a szurdok és a bokrok, majd csend. De legalább nem maradt megválaszolatlan, dőlj le az egyik árnyékába és végy fűszálat az ajkaid közé, két tenyereddel támaszd meg a fejed alját és rakd keresztbe egymáson a lábfejed. N/A most pont olyan vagy, mint ahogy az írók megálmodták, az éneklőmesterek eldalnokolták, a festők megábrázolták. Maradj így egy kicsit, most ne mozdulj, tökéletes állapot. Már csak egy katicabogár hiányzik a fűszálad végéről.

Befejezzem itt és elharapjam a történetet, mint amikor köldökzsinórt? Tehetem szabadon, hisz már fogtam egy gyűszűnyi, citromsárga madarat és kuporgatom a tenyerem közt, zsebre rakom, kisdobozba bele, de csak vergődik, egyik sem az Ő helye.

Engedjem szabadon? Persze bólogatnak, mert az a helyes. Nem tudom, nem tudom elengedni, csak kuporgatom a tenyereim között.

#82 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 03. 07:02

Engedd. Engedd hát szabadon. Hisz az Ő, a Szabadság.
Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik

#83 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 06. 07:18

Kép

Asszem nem kéktrabantozna ha a "Siemens" az Ő gyára lenne :) bár amilyen vakker nem szállna ki belőle még akkor sem, tegnap volt szerencsém mellé ülni és végigvisítottam az utat, néha félelmemben, néha a sírás küszöbén a röhögéstől. Szinte alig lehet forgatni a kormányt, mert annyira megvan szorulva, hja szabályosan közlekedni azt nem tud.

Tegnap mindezek ellenére, meglepő és váratlan fordulat: le kellett húzódni félre az útról, hogy megnézzük a térképen hol vagyunk. Megállípítottuk, hogy Székesfehérvár belvárosában, ismét, immáron hatodjára, nyolcadjára, mert már megkóstoltuk az összes városkijáratot és néccer voltunk a meckakármiben hamburgerezni, hogy hátha most kitalálunk. Na nem is ez a lényeg, hanem ahogy félreállt, összepukkant 3 autó, de valami nagyon csúnyán, ami teccett, hogy nem kezdtek el anyázni egymással. De ami ennél is jobban, hogy nem maradtunk a sorban, jött egy piros nemértekazautókhoz és beleszaladt a sorba böcsülettel, N/O ha nem állunk félre akkor fuccs lettvón a mai kéktrabantozásnak...enpera.

Még akkor is ott láttuk őket amikor nyolcadjára eltévedve róttuk újra a belváros köreit, szépen töltögették ki a papírokat abban a qrva hidegben, pisilni is alig volt kedvem kiszállni, mert a trabiban semmi fűtés és legalább az melegen tartott ha a Deni nem is :)

Hja azt nagyon jól megtanultam, hogy Budai út, azt nagyon soxor láttam, meg valami várat a sötétben, sö még a meckakármit, azt például minden irányból megközelítettük. Ezért is mentünk be tanakodni, hogy merre induljunk el. Az emberekből kiveszett a segítőkészség, rájöttem, hogy amit mondanak, ponn az ellenkezőjét kell elhinni, mert mikor már végleg feladtuk, de legalább annyit tudtunk, hogy a Budai úton jöttünk be, akkor megkérdeztünk egy helybelit, hogy merre van a Budai út és onnan a 70-es út? Mondta, hogy a Budai út 100m-re van és a piros lámpánál forduljunk jobbra, az lesz a 70-es út. Nekem gyanus volt, hogy balra tőlünk kisötétedik a horizont, jobbra pedig pompa és fényár, jeleztem is, hogy szerintem elákkeroljuk megint és igazam is lett, mert most abból az irányból érkeztünk a meckakármihez ahonnan legelőször. A Deni csinált egy olyan szép íves kanyart a kereszteződésben a mozdíthatatlan kormányával, amit még ember ott Székesfehérváron nem láthatott és aki esetleg látni vélte biztos, hogy lejegyezte.

Mindegy hazajutottunk...enpera, meg kellett, hogy állapítsam a Deni egyáltalán nincs még kiépítve, valaki abbahagyta és nem is tervezte vagy tervezi befejezni. Ezé teccik az a hülye feje...enpera.

#84 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 06. 13:30

idézet:
Ezt írta guga:
... meg kellett, hogy állapítsam a Deni egyáltalán nincs még kiépítve, valaki abbahagyta és nem is tervezte vagy tervezi befejezni. Ezé teccik az a hülye feje...enpera.[/quote]

Sztem csak rosszul van összerakva. :p
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#85 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 16. 21:30

Valami belement a fogam közé és nem tudom kipiszkálni fáj vagy éppen fordítva jáf talán hagymaszár, na de azt már napok óta nem ettem kutyaláb, asse ettem ember emlékezet óta, nem tudom járt-e valaha kutyaláb a számban. Sok hülye dolog megfordult már a számban és ezek közül az elébb egy beszorult, méretre kicsi és nem utolsó sorban nemtommi. Abban bízok hátha szerves és reggelre lebomlik, lehet büdös lesz a képem, mint döglötthal yóól, de legalább nem irritál. Az is problémát jelent, hogy megosztja a figyelmemet. Nem tudok odaadó lenni semmilyen irányban, mert ez a hagymaszár vagy kutyaláb ami miatt jáf vagy éppen fordítva fáj, 50%-nyi agytevékenységet követel magának, sőt továbbmegyek, amikor átlendül az lcd kijelzőn a led a 60% irányába, akkor az azt jelenti, hogy azon töprengek éppen, hogy a hagymaszáron és a kutyalábon kívül mi okozhatja még. Jelenleg 70-80%-ot szentelek yóól annak kiderítésére, hogy vajon mi is lehet az, mert még írnom is kell róla, valamint a lejegyzetelt információkat meózni is kell, hogy szalonképes-e és, hogy alkalmas-e nagy nyílvánosság előtt elkövetett mijisaznára mondjad már, itt van a nyelvemen, valami izgatás vagy bujtogatás kisebb közösség ellen. Szal ittvan a számban és szeretném ha kigyünne.
Vegyem igénybe a közönség segítségét?

Pillanat...hagy gondolkodjak, ...asszem megvan, miért is a hagymaszárra asszociáltam. Úgy szeretem a mögöttes tartalmakat, amik a fennmaradt 20-30%-nyi agytevékenységemen túl munkálkodnak. Ez is egy ilyen, tudatalatti yóól. Mertugyebár: adott 50% fogfájás és 10% töprengés a kiváltó okon s tényezőn. További 10-20% az információ lejegyzetelésére és meozására. 10% agytekervény folyamatosan figyelmeztet, hogy guga pisilned kell és a jobb szemem sarkától nemrégre ott lapul egy láda piros alma, arra is figyelmeztet, hogy ne egyél fájni fog.
Nem is teszem, nem is eszem. Hja a tudatalattinál tartottunk az elébb, ezt adta ki így elsőre:

Híres tudatalattim van, apám mondta yóól, vagy a tudatalattija sugallotta az enyimének, biztos kedvezni akart, há méne tenné, én vagyok a legidősebb elfajzása.

N/A eljutunk még ma a kiadatáshoz vagy belemerülünk a saját tudatalattim bláblábláblá blá yóól.

Tessék itt van:

Érik a szőlő...

Érik a szőlő, hajlik a vessző,
Bodor a levele.
Két szegénylegény szántani menne,
De nincsen kenyere.

Van vereshagyma a tarisznyába',
Keserű magába'.
Szolgalegénynek, hej a szegénynek.
De kevés vacsora.

Szóval ott tartottam, hogy fáj a fogam, ráadásul egyre népszerűbben, mert már te is tudsz róla, s más is elolvassa, esetleg sok év múlva, ha ez még itt áll. Lehet, hogy már nem is lesz meg az a fogam ami most éppen erre fáj és te majd akkor mégis átérzed yóól.
leszögezhetem, hogy érdemes az embernek fájatnia a fogát, lehet, hogy ezt többször is előidézem majd mesterséges úton, mert érdekes dolgok jutnak róla eszembe, kutyaláb. Mert a hagymát már kibogoztam, hogy miért az ugrott be elsőnek. A kutyalábon még gondolkodnom kell, mert nem egyértelmű. A hagymaszár sem volt az, de afelett könnyen elsiklik az ember, mert hagymát szokott tenni az ember a szájába, semmi különös ha beszorul egy incifinci hagymaszár. De ha kutyalábat akar tenni az ember a szájába akkor vagy le kell menni kutyába, vagy el kell menni kínába.

Az egyik lelki cselekmény, a másik testi. Yóó nem arra gondoltam, hogy idd le magad és másnap kutyául érzed magad. Van lelki kutyaság, yóó is az és dícséretes. Nem a barbie szalonban tanítják, hanem yóó kis megvetett helyen, ami nem az ágy. De nem tudom neked most megmutatni, mert nincsen Bibliád.

Yuy hol is tartottam? Kezdjük azzal, hogy mit kezd az ember a szájában egy kutyalábbal? Négykézlábon, nem a fényes padlón, sárban és nem csillogó várban, hideg is van szél is fúj. A szájában egy kutyaláb, van hozzá kutya is és vonszolja az embert a sárban vagy abból kifelé, furcsa ez a tudatalatti, nemtanítják az iskolában, egyszer csak rájössz.

Tudod mit? Nem kertelek, megmondom őszintén, nem kedvelem a kétértelmű dolgokat, sem azt amin vitázni lehet. Szeretem az egyenes beszédet ami után kérdés nem marad és minden száj hallgat és minden szem csak figyel, mint amikor felmosod a koszos padlót és látod, ahogy a huzat felszárítja, tiszta. . Nem okoskodik, mert érzi annak éppen most járt le az ideje, éppen kidobtad az érveidet, mert felismerted, hogy ezen a helyen ezzel nem fizethetsz, sem az érdemeiddel. Itt kutyának kell lenned, hogy utána a lábát a szájába vegyed és Ő gyöngéden kivezet a fényre. Meg tudod tenni, hogy egyszer, csak egyszer úgy gondolj magadra, mint aki nem tud nőni másnál nagyobbra? Persze ehhez nem kell tudás és pénz, meg lexikon, meg fény és pompa, csillogás. Elég hozzá egy inas kutyaláb, szőrös, éppen ki tudja hol járt és mit vagy kit talált. Sok szájban megfordult már, ez a szőrös, inas kutyaláb.

Pisilnem kell, nemhiába jelez a maradék 10%. Egy darabig visszatartom, mert melegen tart, a fogfájásom is enyhült, a kutyaláb is feledésbe merült, ezt a számot még meghallgatom, nő nyávog, elviselhető, de nem hoz tűzbe, még háttérzajnak is rossz.

#86 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 26. 06:04

Az ember tuggyon minden nyelven inni, meg egy-két kocsma-nótát, aztán nem verik meg legalább!

Igen ez így van

Eccer egy yóókötésû haverommal átruccantunk Sturovoba sörözni. A legcentrumabba lévõ kocsmában felhajtottunk pár krigli sört és igen yóókedvünk kerekedett. Eccercsak azon vettük észre magunkat, hogy négy markos legény terelget ki bennünket a kocsma elé jótékonyan és húzva utánunk az összes cuccunkat.
N/A mondom ezt mán csak halva élem meg
Az történt, hogy a legények sorba állítottak a hátizsákjainkkal kettõnket és rámutattak egy versenybicöziklire.
Szép kék színe volt, hasonlatos a Fecskére amit nálunk forgalmaztak, biztos megkérdezték, hogy nem látunk-e valami furcsát a kerékpáron, mert valami hihetetlen bamba képet vágtunk (legalább is remélem, én igyekeztem).
Aztán dühödten mutogatta az egyik, hogy hiányzik a 4db szárnyasanya a két kerékrõl, valaki lelopta a biciklirõl.
Mondta azt is, hogy tisztában vannak vele, hogy magyarországon baromi drága a szárnyasanya és tuti mi voltunk azok. Át fogják kutatni a hátizsákjainkat és ha megtalálják nálunk, akkor felkopncolnak és bedobnak bennünket a dunába, a sorrendre már nem emlékszem, de lehet, hogy nem arra gondolt, hogy bedobnak a dunába és felkoncolnak
Akkor már kicsit enyhült bennem a nyomás, amit a sör kellõképpen és jótékonyan eltompított. De még ott volt az a lehetõség, hogy eme derék sturovói legények, Õk maguk rejtekelték a zsákjainkba a 4db szárnyasanyát a yóó móka kedvéért, meg a dunábadobás és a felkoncolás miatt is, mint amikor a szalmabábút meggyújtják szegeden és beledobják yóól.
Azt is mondták eme sturovói derék legények, hogy ha bebizonyosodik, hogy tévedtek, akkor kárpótlásként annyi beherovkát, mahorkát és berhovinát tömnek belénk, hogy fogunk kinézni.

Minden yóó ha a vége yóó alapon, persze, hogy nem találták meg nálunk az ominózus 4db szárnyasanyát.
Ez rendben is vóna, de jött a következõ kérdés, hogy ha nem mi akkor ki? Elkezdtek másik magyarokra gyanakodni.
Aztán próbáltam megértetni velük kézzel lábbal és magamra borított sörökkel, hogy nálunk ugyan tényleg ellopnak mindent , mert benne van a vérünkben, de ez a szárnyasanyákra nem érvényes, mert az nálunk szociális juttatás valami háló keretében vagy mi.
Arra még emléxem, hogy a sokadik beherovka-mahorka és berhovina elfogyasztása után a jókötésû haverom egybe akart kelni a csaposlánnyal, aki ugyan nem volt lány, de legalább férfi volt és negyven felett járt, meg szép (szép?) hosszú rõtvörös hajjal volt megáldva és a mellei valóban említésre méltóak voltak.
Aztán valakinek a valami lakótelepi lakásában kötöttünk ki és remélem nem csinált velünk semmit, de sörrel traktált még yóól és nem vette zokon, hogy a kabátom belsõzsebébõl kivett rántotthússal együtt valami rizsmaradék az elõszoba padlójára szóródott, mondván majd Õ feltakarítja. Szerintem aludtunk is egy keveset , másnap tényleg másnap volt. Ennyi szart még életemben nem kevertem össze, a berhovina kellõen megfeküdte a gyomrom és elkeseredésemben meztelenre vetkõztem és bementem a dunába úszni, hogy kijózanodjam. A szlovák határõrök figyelmét sem kerülte el eme tevékenységem, de Õk másra vélték. Nem tudták, hogy a hullámok jótékony habjai közé nem a célból menekültem, hogy így vegyem az irányt magyarország felségvizeire útlevél nélkül. Má mindegy volt, de kiszedtek a vízbõl és pokrócba csavartak, hiába mutogattam, hogy ott áll a parton az értetlenkedõ haverom a ruháimmal együtt. Bevittek valami õrszobára kihallgatni, addigra már ott volt a havetrom is a gönceimmel. Az egyik tiszt felelõsségre vont engem, hogy miért a határõrszolgálat épülete mellett támadt kedvem uszikálni, meg jelzõrendszerrõl is makogott valamit, szerencsére nem kínált meg sem beherovkával, sem mahorkával, sem berhovinával.

Hazajutottunk végül, nem kis megpróbáltatások után. Hja azt kifelejtettem, hogy a határõrök fegyvert fogtak rám a dunában,. yóó mi? Mégis mit vártak, hogy vízbefojtom Õket egyenként? Legalább annyira nem voltak a realitások talaján, mint én meg a haverom meg a menyasszonya a csapos, a rõthajú.

[ 2003. november 26.: guga szerkesztette a hozzászólást ]

#87 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 26. 11:35

idézet:
Ezt írta guga:
...Ennyi szart még életemben nem kevertem össze...[/quote]

:D a szovegre ez nem ervenyes gondolom :D :D
"Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!"

Date of Birth : 1980.06.05 5:00am
GPG Fingerprint : CB92 F781 84F4 4701 987B  3B82 791E 7F92 A6F6 A67E

#88 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 29. 09:30

Kép

SCI-FI

Barna: Itt ülünk hmm...vajon mi lehet a korláton túl?

Szõke: Olyan korlátozott vagy.

Barna: Téged nem érdekel a korláton túli világ Van-e ott is lépcsõ, milyen színû s milyen anyagból?

Szõke: nincs semmi a korláton túl, mi vagyunk csak és arra vagyunk ítélve, hogy itt beszélgessünk ketten.

Barna: Jó jó, de valaki csak iderajzolt bennünket nem és aki ezt tette, nem elképzelhetõ, hogy rajzolt más lépcsõt is, másik két emberrel

Szõke: Hülyeség, s ha így is lenne akkor már tudnánk róla, mert elég régen kutatjuk és a jelenlegi szakaszban, már elég tudás van a birtokunkban

Barna: Akkor lefixálhatjuk, hogy nincs a korláton túl semmi és csak mi ketten létezünk, semmi rajzoló, semmi alkotó, semmi

Szõke: Hát nem egészen tiszta, de nagyjából így van, mert ha valaki megrajzolt volna bennünket, akkor már tudatta volna velünk és jelentkezett volna. Nagyobb az esélye egy õspacának, valahonnan idefolyt egy csomó festék és a természetes külsõ behatásoknak köszönhetõen korláttá, lépcsõvé és két emberré alakult.

Barna: Igen, elméletileg létezhet, de akkor azt se felejtsük el, hogy ez a természetes külsõ behatás még most is tart és ez nem a végleges állapotunk, lehet, hogy sokezer év múlva már nem korlát és lépcsõ lesz itt, hanem más. S mi sem fogunk ilyen nyugodtan társalogni.

Szõke: Ez elgondolkodtató, de vegyük figyelembe, hogy most már van tudatunk és értelmünk, a jelenlegi ismereteink szerint mi vagyunk a legértelmesebbek. Ha feltételezzük, hogy létezik nálunk fejletteb világ, kettõnél több dimenzióban, akkor is mennyi az esélye, hogy felveszik velünk a kapcsolatot? Lehet ránk sem találnak a végtelenben.

Barna: Ha lenne valami eszközöm akkor rajzolnék magamról egy másolatot, meg rólad is, hogy mindketten halhatatlanok legyünk.

Szõke: Mi miatt tennél bennünket halhatatlanná? Mi az az érték amit mi képviselünk és nem érdemli meg, hogy elpusztuljon? A bölcselkedéseink? Mert a gondolatainkon kívül itt nincs semmi más.

Barna: Egyszer jön majd egy nagy radír és ha tudnám elkerülném, hogy ne kelljen megsemmisülnöm és visszamennem a papírlapba végleg. Nekem tetszik itt és itt akarok maradni örökre, nem tudom mi vár rám a radírozás után ha minden pigmentrészemet beledörzsölik a papír pórusaiba. Félek és....

Szõke: Ne foglalkozz a radírozással, egyszer van képünk, s amíg van képünk addig arra figyeljünk, ráérünk a radírozásról elmélkedni, ha mejd megtörtént. N/O csapos adjon még egy krigli gondolatot a jobbikból

[ 2003. november 29.: guga szerkesztette a hozzászólást ]

#89 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 30. 17:48

Kép

Aki ül:

An tan témusz,
Szóraka témusz
Szóraka tiki-taka,
Ala-bala Bambusz!

Aki áll:

Éni péni jupiténi
Efre gefer guminéni
Ám tám tubica,
Ver hát boszorka,
Igris Tigris, topp.

#90 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 11. 30. 17:49

Kép

Lány: Óóóh Rómeó! Ne legyél már ilyen lusta, csak egy kicsit mentsél már meg, na lécci-lécci.

Fiú: Figyelj Júlia! Bocsáss meg nekem de ma nem érek rá, mert edzés lesz és készülünk a holnapi meccsre.

Lány: Jó rendben, értem, akkor legalább mesélj valamit magadról!Beszélgessünk egy kicsit!

Fiú: A helyezéssel, és a szerepléssel, tulajdonképpen elégedett vagyok, hisz újoncként bennmaradó helyen állunk. Hat ponttal elõztük meg a tizenhatodik Tatabányát. Igaz, a rutintalanságunk miatt 5-6 pontunk elveszett, de ezt még pótolhatjuk. Fiatal csapatunk egyelõre, ennyire képes, de Szegeden egyébként is csak az NB I számít. A bajnokság végeztével ezért megpróbáljuk visszahozni eligazolt értékeinket, s akkor merészebb terveket is szövögethetünk. Persze ehhez az anyagi feltételeinken is javítani kell.
Dunaújváros-FC Szeged 0-2 (0-0)

Lány: Nem erre gondoltam, hogy õszinte legyek. Kettõnkrõl beszéljünk!

Fiú: A labdarúgó NB I/B utolsó õszi fordulójában a dunaújvárosiak hazai pályán kaptak ki a Szegedtõl 2-0-ra, ráadásul a Hévíz 2-1-ra megverte a Pápát, így Lengyel Ferenc fiatal játékosai már hat pontra vannak az utolsó elõtti pozíciótól. A további vasárnapi eredmények: REAC-Bodajk 1-0, BKV Elõre-Dabas 2-0.

Lány: Izé...valami gondod van? Rosszul vagy, mert olyan sápadt vagy és nem is hallod, hogy mirõl beszélek.

Fiú: SÁRGA LAP
Barics (Bozorit sodorta el) a 19., Mile (Csehit rúgta fel) a 35., Nyúl (mûesésért) a 43., Mile (letalpalta Vaskót) a 64., Lajtos (Zachart rúgta meg) a 70., Rompos (nem engedte elvégezni a szabadrúgást) a 72., Szabó G. és Micskó (lökdösõdésért) a 91. percben

KIÁLLÍTVA
Mile a 64. percben

Lány: Bazz te köcsög lemerült az elemed? Tegnap is idejöttél és helyettem az erkélyajtót mentetted meg.
Az eszem megáll ezektõl a hibás klónoktól, mikor készítenek már egy végleges verziót? Amelyik idejön és megment engem kedvesen, minden este ha úgy tartja kedvem?

Fiú: Az elõzõ fordulóban Tatabányán megszerezte elsõ NB I B-s gyõzelmét a Dunaújváros FC, és a fiatalok arra készültek, hogy most az elsõ hazai sikert is elkönyvelik. A középmezõny elejéhez tartozó váciak ellen ez nem ígérkezett kis feladatnak. Egy remek szöglet után nagyszerû fejessel mégis korán vezetést szerzett a DFC, sõt Vaskó József újabb fejesénél a felsõ kapufán csattant a labda. Nem tudta növelni elõnyét a hazai csapat, pedig a második játékrészben létszámfölénybe is került. A váciak emberhátrányban is mezõnyfölényt harcoltak ki, majd az egyenlítést is megszerezték.

Lány: Ok elegem van, elfogyott a türelmem, nem szórakozok veled, te programhibás köcsög, menj vissza a gyártósorra és szereltesd magad szét. Inkább hallgatom a Kossuth rádión a vízállásjelentést, még az is sokkal szórakoztatóbb, mint ez a süketelés a footballról.

#91 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 05. 06:35

Asszem 1980-ban történt meg velem az eset, mikor még nyurgahátú, koszos lábú, tanyasi piperkőcz voltam, olyan akinek ebéd után kilógott a szájából a csirkeláb, legalább is addig, amíg a vadászvizslánk meg nem kergetett és a földre teperve ki nem tépte onnan, majd elvitte a lóistálló mögé és elásta a bodzabokrok tövében yóól. Így telt az én kamaszkorom yóól, amíg fel nem cseperedtem…enpera. Eccer egy szép napon kedvem támadt cseresznyét szemezgetni, de nem ám találomra, hanem volt a hobby kertekben egy fa, ami hatalmas szemű, sárga színű cseresznyét termett. Már kinéztem magamnak régen, de nem volt alkalmam bejutni, mivel forgalmas és látogatott környéken volt. A környék cseresznyefái is kellemesek és kívánatosak voltak, de minden magam korabeli kölyök, azokat a fákat dézsmálta, ehhez a különleges fához, amin sárga (nem piros és nem tévedés) cseresznye termett, nem merték meg sem közelíteni, mert szigorú volt a telek tulajdonosa és magas drótkerítés is védte a kertet. Egy hétköznap délután arra kerékpároztam és elrejtettem az iskolatáskámat egy hatalmas bokorban. Átmásztam a kerítésen és felhágtam a fa tetejébe a lombok közé. Árnyas, hűs helynek ígérkezett, ahol a magamfajta nyurgahátú, s koszos lábú, tanyasi piperkőcz szívesen elidőzgetett a rigófüttyöt hallgatva és degeszre tömve a hasát, majd utána a szatyrát a finom, sárgaszemű cseresznyével. Annyira belefeledkeztem a degeszelésbe, hogy csak későn vettem észre, hogy a kert bejárati kapuja előtt lelassított egy fehér Skoda, majd kikászálódott a volán mögül a telek tulajdonosa és kinyitotta a lakatot. Szélesre tárta a kaput és befarolt a kocsival az udvarba. A két kiskorú gyerek szétspriccelt a telken a lehető legtöbb irányba, a felesége pedig „hova tetted a múltkor a seprűt, ménemtalálom a fűszereket, ki látta a” meg a mit tudom én milyen derékmeghajlós kérdéseivel zaklatta hangtalan és szigorú tekintetű férje urát, aki tüzelőt és nyársalót készített szorgosan a cseresznyefa tövében. Erre mondják azt, hogy höhhhnyeee, bárcsak ne jöttem volna ma ide. Amúgy hétköznap délután ez a környék kellőképpen kihalt ahhoz, hogy a magamfajta nyurgahátú, koszos lábú, tanyasi piperkőcz, szabadon dézsmálhassa a yómunkás emberek cseresznyefáit, de valami csoda folytán ezek itt megjelentek és teljes lelki nyugalommal nekiálltak szalonnát sütni a fa alatt. Én meg a tetejében pisszenés nélkül vártam, hogy bealkonyuljon és szedjék a sátorfájukat. Azt el lehet képzelni, hogy mennyi ideig tart egy össznépi szalonnasütés az elfogyasztásával együtt ill., hogy mennyi cseresznyét fogyasztottam addig, amíg meg nem jelentek. Azt, hogy a húgyhólyagom feszített és szüntelenül durrogtattam, mondanom sem kell. Kihúztam a tűréshatárom végletéig, ám amikor éppen dürrögtem hangtalan vinnyogások közepette és átkarolva egy vastagabb ágat, már majdnem ott tartottam, hogy a nyakukba zúdítom a késő nyári záport, és megszabadulva a kínomtól, alázatosan lekúszok, majd a nyakamba szedem a lábam és futok, ahogy csak tudok. Aztán jobb ötletem támadt, a nyári záport úgy irányítottam, hogy a fára közvetlenül és a folyási iránya is éppen az ellenkező irányon haladjon lefelé, mint ahol Ők a pecsenyéjüket sütögetik. Hosszas és aprólékos munkálkodásomnak köszönhetően sikerült megszabadulni hangtalanul és észrevétlenül a feszítő terhemtől. Mire a fa tövébe ért, elhalványodott és csak egy vékony patakocska jelezte, hogy a fa, hogy is mondjam, nincs egyedül vagy van vele/benne valami rendellenes. Természetesen megvártam, amíg bealkonyodik és a házigazdáék a hasukat simogatva, nagyokat böfögve a szódától felszedik a sátorfájukat és tovapüfögnek a yómunkásembernek kijáró fehér Skodával. Miután elhalkult az autó hangja és felszállt nyomában a füst, erőtlenül lekászálódtam a fáról és elgyötörten átbukdácsoltam a magas drótkerítésen, majd hazafelé vettem az irányt, ahol a magamfajta nyurgahátú, koszos lábú, tanyasi piperkőcz ilyenkor, nyakleveseket szok kapni az apjától, miszerint: TEBÜDÖSKÖLYÖK HOLA PARASZTVALAGBA JÁRTÁL EGÉSZ DÉLUTÁN?

Azóta sem ettem sárgaszemű cseresznyét 

#92 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 13:38

1992 nyarán léptem át az angliai határt Dovernél, abbéli szándékból, hogy kint maradok végleg, vagy ha nem is végleg, de elég hosszú időre ahhoz, hogy megalapozzam a saját jólétemet egy egész életre. Hajóval mentem át egy barátommal Franciaországból, előtte meg már két hete jártuk Európát és szórtuk azt a kevéske pénzünket, amivel nekiindultunk. Voltunk Belgiumban, de az az ország ugyanolyan koszos volt és bűzös a fővárosa, mint a magyaroké, úgyhogy elvágyódtunk onnan Hollandiába. A Hollandok, pedig rengeteget kerékpároztak, minden tele volt sajtokkal meg tulipánnal és baromi hideg volt a tenger és drága a sör, ráadásul egy kukkot nem tudtak magyarul, kézzel-lábbal kellett elmutogatni nekik, hogy mit akarunk, és mit keresünk. A német nyelvet valamiért nem kedvelték, nem, mint ha perfect nyomtuk volna, egyetlen szót ismertem németül, azt, hogy hleba. De az meg oroszul volt. De nem tudtuk nem észrevenni, hogy a német turistákkal, akik tökéletesen beszélték a német nyelvet, minden alkalommal megvetően és foghegyről beszéltek. Talán azért, mert tökéletesen beszélték a német nyelvet. Mi ebből azt a következtetést vontuk le, hogy nem érdemes megtanulni, a német nyelvet jól beszélni, ha mindenhol ezt a bánásmódot kapjuk cserébe. Mint említettem volt a tenger vize elviselhetetlenül hideg volt, több száz ember a homokos parton, nyugágyakban, napernyők alatt vaporettót szopogatva, vagy éppen sör mellett egy pizzát ropogtatva, bár most, hogy belegondolok nem tudom mi az a vaporetto, annyi helyen jártunk és annyi idegen kifejezés, yáy. De mi álltuk a sarat, két tökös magyar legény belegázol az északi tenger jéghideg vizébe és uralja a hullámokat, lefitymálva néztünk végig a sütkérező tömegen, hogy milyen petyhüdten bágyadtak. Ekkor jelent meg két egyenruhás a parton, hevesen gesztikulálva és egy táblára mutogatva, ami ki volt rakva szinte mindenhol. Ugyan észrevettük, de azt hittük baráti üdvözlő szöveg, érthető is, mert kirakják 3-4-féle nyelven, de magyarul nem, s még a „hleba” sem szerepelt benne. Mint kiderült, napokkal ezelőtt egy teherhajó balesetet szenvedett és rengeteg növényvédő vegyszer folyt a tengerbe, ezért az egész partot lezárták, amíg elvonul és felszívódik. A döglött halakat meg szünet nélkül halászták le és takarították el, lévén turista övezet. Ennyit a hollandokról, elvágyódtunk a Franciákhoz. Éjszaka érkeztünk, nagyon tetszett, hogy az autópálya éjjel végig ki van világítva, állítólag az űrből is jól lehet látni, tehát ha egy ufónak kedve szottyanna egy flaska minőségi Francia borra, akkor már elő van neki készítve a leszállópálya, hogy jól lássa éjszaka is, bár nem biztos, hogy ebből a célból készült. Eltévedtünk egy városban, és muszáj volt megállni, kérdezősködni, természetesen magyarul nem tudtak egy kukkot sem, tapasztalatból már tudtuk, hogy a németet kerülni kell, angolul nem voltak hajlandóak beszélni, ezért maradt a francia. Franciául egyetlen szót tudtam csak, azt, hogy hleba, de az meg oroszul volt. Na ebből elég is volt, menjünk az angolokhoz. A határon mindkettőnket külön állítottak és kikérdezgettek, hogy mennyi pénzünk van, és meddig szándékozunk maradni. Mondtam neki magyarul, hogy van még vagy 80 font a zsebünkbe, Londonba lakik a Teri, apámnak a hatod unokatestvére, tudod az amelyik kivándorolt még vagy 35 éve, mert az apja zaklatta szexuálisan, szóval régen láttuk, igaz én még meg sem születtem amikor kivándorolt. Hozzá ugranánk be egy ötórai teára és már jövünk is vissza. Nehezen ment, de sikerült őket meggyőzni. Akkor jött a neheze, ezek az angolok a jobb oldalon jönnek és a bal oldalon, mennek vagy mi. Tudtam, hogy nincsenek ki egészen, természetesen mi a jövő oldalon indultunk el menni Londonba. Nem kis erőfeszítésbe került visszafordulni és átverekedni magunkat az igazi menő oldalra. Londonban éjfél volt mikor megérkeztünk, a díszsortűztől eltekintettünk, mert tekintettel voltunk az alvó londoniakra. Betértünk egy szendvicsbárba és rendeltünk hemendegszet. Azért azt, mert tuskó magyarok voltunk, akik angolul csak annyit tudtak, hogy hleba, de az is oroszul volt. Arra még külön felhívtam a pincérnő figyelmét, hogy sugarfree kérem a teát + tej, majd mosolyogva megnyugtatott, hogy Ő csak a forró vizet szolgálja fel, a többi már rám tartozik, majd valami gyékénykaskában kihozott egy csomó kelléket, akár egy borbély és lerakta az asztal közepére. Eltöltöttünk ott kényelmesen 3-4 órát, s vártuk a reggelt, hogy birtokolhassuk az angolokat minden oldalról. Egyszer csak oda fordultam a pincérnőhöz és fülig érő vigyorral közöltem vele, hogy I' would like give you money vagy mi, jeleztem, hogy fizetném a cehhet. Hangos röhögésbe tört ki Ő is és akik hallották az asztaloknál mind. A pincérnő, pedig alázatosan megköszönte, hogy tervbe vettem és közölte, hogy örömmel elfogadja tőlem azt. Így indult a napunk. S, hogy végül is mi késztetett bennünket arra, hogy még aznap este elhagyjuk az országot, abban nagyon sok minden közrejátszott. Kezdve onnan, hogy nyikorgott a falépcső az albérleti szobában és, hogy nagyobb volt a kádon a vízcsap, mint a fejem és csöpögött, a házak előtt nem kukákban tárolták a szemetet, hanem ízléstelen zacskókban, ez az állandó teamizéria, nincs napsütés, a taxikba beülhet más is, attól függetlenül, hogy éppen engem szállít. Meg a telefonfülkék, veszel valami telefonkártyát, mert sürgősen hívnál valakit, erre kiderül, hogy nem az összes fülke fogadja azt a kártyát, ááá egyszerűen ezek nem tudnak élni. Nem beszélve erről a jövőmenő dologról, fellélegeztem mikor újra a hajón találtam magam és ringva -ringatódzva közelítettünk a franciákhoz. Azt ugyan nem tudom miért, de a határőröknek is kifejezetten imponált, hogy elmegyünk. Magyarországra hazaérve, Hegyeshalomnál masszív tehénszar szag fogadott bennünket és a határ után 2-3 kilométerrel egy vastagnyakú, mercédeszes letolt bennünket az útról és az öklét rázta, hogy köcsög trabantosok. Hát igen Magyarország, jó újra itthon.

[url="http://"http://www.guga.hu/egyebek/belgiumtoanglia.jpg"]képek[/url]

[ 2004. január 12.: guga szerkesztette a hozzászólást ]

#93 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 01. 11. 22:46

Kép

[ 2004. január 11.: lameXpert szerkesztette a hozzászólást ]
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#94 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 17. 06:35

idézet:
Ezt írta greeny:
Csatlakozom, ezzel én is egyetértek és meghajlom a Guga tudása előtt. :)[/quote]

Húúú ezt ne, elég annyi ha fontos dolgokat megjegyzel :D így is elég nagy az arcözom :cool:

sőt :cool: :cool:

Mivel ez a munkám természetes, hogy ragad rám valami. Ha hentes lennék, akkor arról tudnék többet. Én sem hajlongok egy pék előtt, hanem megeszem a finom péksüteményt és ha a sors úgy hozza meghallgatom a ()az Ő esetében beszélhetünk) szakvéleményét.

A számítástechnika nélkülözi a szakembereket. Túlságosan szerteágazó terület ahhoz, hogy valaki kijelenthesse, Ő szakember és ért a számítástechnikához.

Mondok példát: monitor, nyomtató, scanner, digitális eszközök, pda, gprs, pc hi-fi, de lassan már a mobiltelefonok is teljes mértékben kötődnek a számítástechnikáról.
Adott egy tényleges szakember, aki műszertechnikai iskolát végzett és most egy nagyobb üzletláncolat szervizében dolgozik, javítgatja a garanciális termékeket. Ha róla kijelentjük, hogy szakember, akkor nincs benne semmi furcsa vagy meglepő, nem állítunk valótlanságot, mert amit csinál, ahhoz ért és van végzettsége, ami alapján foglalkoztatják. De azt már Ő magáról sem jelentheti ki, hogy ért a számítástechnikához, mert számítógép alkatrészekkel foglalkozik nap mint nap.

Valamint figyelembe kell venni, hogy naponta tűnnek el szabványok és jönnek újdonságok. Az is lehet, hogy rövid időn belül az egész eddigi ismeretrendszer felborul és a számtech fejlődésének köszönhetően totál új infókhoz jutunk és az eddigi technika elértéktelenedik.

Elég megnézni az időbeli fejlődést. Nagyjából 1985-1990-re tehető az, amikor kikerült a számtech a boltokba és az otthonokba. Volt olyan, aki akkor szakembernek számított, mert C64-es programozó volt vagy Spectrum gépekkel dolgozott. Aztán egyre szélesebb területen terjedt el az XT majd az AT szabvány. De azért még nem vagyunk olyan messze ezektől, mégis ki venne most 286-os számítógépet csak azért, mert olcsó. Szinte semmire nem tudná használni. Pedig akkoriban az a plafon volt. S mégis 20 év. A fejlődés hatványozódik, ma már nem kell 20 év ekkora különbségek eléréséhez. Arra sincs garancia, hogy ami előtt az emberek sírva térdre borulnak (vga) azt pár hónap múlva, egy év után nem dobják a kukába. Nagyon meg vannak vezetve az emberek. Olyan ez, mint az agárverseny, a csalit nem lehet utolérni, s mégis hányan futnak utána, hány ember teszi fel arra az életét, hogy megszerezzen magának egy jobb processzort, egy vga kártyát, reggelente hódol a saját gépének és imádja a technikát, amit megvásárolhatott. 20 évvel ezelőtt is voltak ilyen emberek és sokan kiestek a versenyből. Csak óvatosan vele, mert ha valaki nem tudja kezelni, akkor a rabjává válhat és rosszabb, mint a kábítószer. Ugyanis ez nem minősül annak, legális és senki nem néz rád ferde szemmel. Onnan tudhatod, hogy bajban vagy, hogy többet tudsz a vga kártyákról, mint az emberekről. Több időt töltessz a géped előtt, mint az emberekkel (kivéve ha ez a munkád és ebből élsz).

Az az ember aki itt éli az életét a számtech világában és reggeltől estig a lófaszdéhárommárkon jár az esze, az beteg. Ismerek itt a fórumon is nem egy embert, akinek itt qrva nagy a pofája meg hatalmas arcöza van, kivédhetetlenül sokat tud az alkatrészekről és késhegyre menő vitákba képes belemenni holmi pipeline miatt. De emberekkel kommunikálni már képtelen, nincs barátnője és ha minden igaz nem is lesz, mert a pipelinékkel fogja leélni az életét. Társaságba nem jár, mert frusztrálva érzi magát, nem találja a helyét, nem tud kapcsolatot teremteni. BETEG. De mégsem tartják annak. Itt éli az életét köztünk, nap mint nap látjuk Őket a neten. Adunk a véleményükre, rábólintunk vagy vitatkozunk velük. Iskola vagy munka után sietnek haza és máris a gép előtt találod őket. Nem száll fel a buszra, mert kiveri a víz a tömegtől, rosszul érzi magát, ha sorba kell állnia 2 percet vagy valamire várnia kell egyáltalán. Hozzá van szokva, hogy bekapcsolja, begépeli és megtörténik. Automatikusnak veszi, hogy minden úgy van, ahogy Ő akarja, mert a gép az nem mond nemet. Kölcsönösen szolgálják egymást az ember és a gép. Az ember a gép rabjává válik, a gép pedig szolgálja Őt. Furcsa kettősség és észre sem veszed, hogy melyik fázisban vagy. Kéne vagy öt-hat nap pihenő a hegyekben, távol mindentől de mégis emberek között. Egy füstös kiskocsmában, ahol ledurrant martinászok és vájárok fogyasztják és emésztik a saját életüket. Egy ilyen porfészek, ahol a legnagyobb igazságok hangzanak el esténként, hogy a szalonnától vagy a kolbásztól lehet-e büdösebbet fingani, alkalmas arra, hogy felébredj. Zátonyra futottál, mert nem tudsz ezekkel a póriakkal szóba állni, nem tudsz inni a poharaikból és nem ülnél le velük egy asztalhoz, csak fínyálva hessegeted a fejed körül repkedő nem létező legyeket. Tél van, csak hozzá képzeled, szerinted itt legyeknek lennie kell, illik hozzá, mert ez a hely ilyen legyeskedő és neked ügyeskedni kell ahhoz, hogy ezek az emberek ne fertőzzenek meg, mert te hozzájuk képest tiszta vagy.

Rájöttél már? Vagy továbbvigyelek? Te egy király vagy, akinek engedelmeskedik a gép, az autó, a mosógép, a mobiltelefon, a hi-fi, a technika, ami szolgál téged. Mindent és mindenkinél jobban tudsz az alattvalóidról, ez természetes is, hisz egy királynak, hogy király is maradhasson, ismernie kell a népét. Ez a te néped baszod.

Ha kimész az utcára bajban vagy, összevitatkozol, ahol csak lehet, nem ismered az alázatot és nem tudod elviselni a kudarcot, beteggé tesz ha nem úgy történik ahogy te akarod. Tudod az ember hibásnak lett teremtve és tökéletlennek. Nem kell igyekeznünk tökéletesen élni vagy viselkedni. Mivel az ember ezzel nem volt elégedett, teremtett magának olyat, ami szerinte tökéletes. Nekiállt azt szolgálni, ami szerinte helyén való és újabb szabályokat hozott. Szabályok kusza szövevényeiben élünk és még nincs vége, a holnapra is újabb szabályokat hozunk és be kell majd azt is tartani, nem lesz vége a szabályoknak már soha, az embernek nem elég a tíz parancsolat, hozzunk még rá szabályokat. Itt kellene abbahagynom, mert ennek már semmi köze ahhoz, amiről elkezdtem beszélni.

Kép Kép

#95 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 18. 07:18

Amikor minimális összeggel indultunk útra egy széteső félben lévő Trabanttal és előre meghatározhatatlan időre, akkor mindig volt egy olyan előérzetem, hogy utólag már csak a fejemet fogom csóválni a történteken. Olyan ember voltam akkoriban, hogy jött Tamás, hogy gyere, menjünk ki Angliába dolgozni. S én csapot-papot, munkát hátrahagyva a délután közepén elindultam vele. Természetesen Angliát még meg sem közelítettük mikorra a pénzünk már rég elfogyott. N/A innen szép nyerni. Most is azzal állt elő, hogy itt a nyár, gyere menjünk le az algyői nudista strandra. A délutánok közepei már csak ilyenek, hideg sör és a maradék párezer forint kp, ami ha minden igaz tankolás után Budapest határáig sem lesz elég. Tűző nap, 37˘C meleg, lehúzott ablak, üvölt a Black Dog a sztereóból, a tank csak alig félig és maradt egy ezresünk meg pár hideg sör, ami ha minden igaz Budapest határáig sem lesz elég. Ugorjunk egy nagyot Bajára, mert Tamás kitalálta, hogy Algyő előtt térjünk ki arra, mert van ott egy volt barátnője, akivel sokat levelezett és egyszer volt is lent nála egy tartalmas éjszakára. Úgy lett, leértünk és a folyóparton sétálva vártam meg, amíg a Trabantban végeznek. A csajnak pénze is volt, amit önzetlenül felajánlott Tamásnak, a régi levelek vagy mittomén minek az emlékezetére, a lényeg, hogy volt megint pár ezresünk. Baja és Szeged között a főúton haladva kezdett el vészesen csökkenni a benzinünk. Kietlen terület és se közel, se távol nagyobb lakott település vagy arra utaló jel, hogy figyelj barom, még 20km és házakat találsz vagy valami ilyesmi. Egy-egy eldugott tanya felbukkant, lovakkal, traktorokkal, szalma és szénaboglyákkal, remek, innen szép nyerni. Éles kanyar után beértünk egy hat-nyolc házból álló településre, a nevére már nem emléxem, de egyszer elő fogom keríteni a térképről. Nevezzük most a történet egészének kedvéért Beregbogdács-nak, az úgyis olyan hat-nyolc ház jellegű név. Tehát mondom beértünk és akkorra már rájöttünk, hogy muszáj segítséget kérnünk, mert a tank kiapadva, és ha legalább egy liter benzint nem veszünk, vagy nem kérünk valakitől, akkor itt tölthetjük az életünket Beregbogdácson. Mellettünk jobbra szürke, düledező léckerítésekkel körülvett tyúkudvarhoz hozzáadott vályog valami. Lakni lakták, ezt a tyúkokból láttuk, mert békésen káráltak és kapirgászták az udvart. Jöttünkre felkapták a fejüket és értetlenkedve kitrákottyoltak, a kakas is kihúzta magát és két lépést előrébb lépett, széttárta a szárnyait, hogy nagyobbnak láccóggyék, oszt berzenkedett hozzá. De mán erre kijött a gazdasszony is. Hajlott hátú, fekete olyan egyen tanyaruhában, aminek elől olyanja van, mint a kengurué és abba lehet tárolni magot, aprópénzt, szöget, parafa dugót, papír fecnit, gombot, mazzagot, legalább is az én nagyanyámnak ezek szoktak előkerülni a zsebéből. Jött, sietett és mi járatban fiatal emberek, kérdezte. Vázoltuk a helyzetet, hogy ippeg kifogyóban a szufla a járgányból. Nem tudni mi tett rá nagyobb hatást, a széteső félben lévő Trabant vagy mi ketten, vagy a Led Zeppelin, ami szelíden zörgette a Trabant ablakait, de nyomban útbaigazított bennünket. Menjenek le ott a düllőn és a második tanya a sánta Simoné, na az itt a kutas, Őt keressék ha benzin kell. Innen szép nyerni, már söndörödöndönöztünk is a második tanya felé a sánta Simonhoz. Hasonló kivitelezésű vályog valami, mint az elébbi, csak a hajlott hát és az egyen tanya köntös maradt el. Negyvenes, gumicsizmás, körszakállas, szemüveges, szájából féloldalasan kiálló munkással füstölög és feji a kecskét, mondom jó napot, benzin kék. Van, dörren hátra otthonos mozdulattal és megnyugtatólag maga mögé bök, parkoljanak le a tanya mögé, rögtön megyek. Az épület mögött egy 4x4-es építésű a történet egészének kedvéért nevezzük benzinkútnak, az úgyis olyan 4x4-es jellegű név. A toalett mögötte, bele lehet pisálni a bokáig érő kukoricásba, és a szél kéri az aprót, ha végeztél. Az egészben az volt a szép, hogy meg volt minden kényelmi funkció, wc, árjegyzék, nyitvatartási idő, udvarias benzinkutas és, mint később kiderült volt shop is, ugyanis miután végeztünk a nem egyszerű műveletet igénylő tankolással, megvendégelt bennünket a tanya gangján szalonna-kolbászra, friss kenyérrel és csípős macskapöcse paprikával. Ahogy szelte a kenyér karimáját és rá a szalonnát, közben hessegette a legyeket és hunyorgott, mi meg bőszen faltuk a nem várt éteket. Segítettünk megitatni a teheneket, kivittük a trágyát az ólból kordéval, az öreg pakolta rá lapáttal, mi meg felváltva toltuk és kerestük a kecskék társaságát. Hajlongó derékkal rohangáltunk az udvarban és üldöztük a tyúkokat, kecskéket, amíg ránk sötétedett. A tankolást meg majdnem elfelejtettem, hordókban állt a benzin és azokra rá lehetett szerelni ilyen karos pumpát és azt nyomogatva lehetett a benzint kinyerni egy vederbe, a vederből meg tölcséren keresztül a Trabantba, teljesen szakszerűen és jól kidolgozott stratégián alapult ez a benzinkút. Útban Algyő felé a sötétben felvettünk két stoppos lányt, elvittük őket vagy 20km-el arrébb egy Berekbogdácshoz hasonszőrű településre, ahol diszkó volt a helyi söntésben, gondoltuk velük tartunk, annak ellenére, hogy nehezményezték a trágyaszagunkat. Innen szép nyerni gondoltam, N/A de ez már egy másik történet lenne, eccer majd arra is sort kerítek.

[url="http://"http://www.guga.hu/egyebek/benzinkut.jpg"]> képek <[/url]

[ 2004. január 18.: guga szerkesztette a hozzászólást ]

#96 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 01. 18. 09:29

idézet:
Ezt írta guga:
........[url="http://"http://www.guga.hu/egyebek/benzinkut.jpg"]> képek <[/url][/quote]

Engedelmeddel kölcsönvettem. :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#97 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 18. 09:38

Csak bátran :D nyilvános.

#98 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 25. 20:22

Mondom felvettünk két stoppost útban Algyő felé és beültek a Trabantba hátra, nehézkesen visszahajtottuk az ülést és útnak eredtünk egy másik Beregbogdács felé, ahol ha minden igaz egy kisközségi diszkónak néztünk elébe. A Trabant kényelmesen duruzsolt és a sztereóból döngött a Led Zeppelin, de ennek ellenére yóól kivehető volt ahogy a lányok duruzsolva egymás közt méltatlankodtak a disznószarszagú ruhánkon. Mi tagadás a délután folyamán az öreg Sánta tanyáján rendesen belemelegedtünk a háztáji állattartás rejtelmeibe, s ennek köszönhetően az az egy váltás ruhánk átvette a disznók, kecskék és tehenek illatanyagát. Nem csoda, hisz volt olyan, amikor egy koczamalac hátán feküdve és a hasát átölelve próbáltam meg vele körbeügetni a tyúkudvart. Köszönhetően az öreg Sánta vendégmarasztaló kiskunsági fehérborának, kolbászokkal és szalonnákkal övezve. Szal a lányok hátul nehezményezték a szarszagot. Taqmás gondolt egyet és hirtelen lefékezett, majd röhögve megjegyezte, hogy ha ez nektek ekkora teher, akkor kiszállhattok. Nem, nem semmi csak......és kényelmetlen kétnyálatnyelő csönd, ahogy próbáltak belesüllyedni a hátsó ülésbe. Azután bátorítólag hátrafordultam...lányok, merre laktok? Hát itt egy közeli tanyán, ahol felvettetek bennünket. Háttal nem kezdünk mondatot, jegyeztem meg magamban, majd óvatosan rákérdeztem, hogy apátok, anyátok nem szokott szarszagú lenni az állatok etetése és gondozása után? Deeeee, hangozták kórusban, viszont ha kimozdulnak, akkor megfürösznek előtte. Elmagyaráztuk nekik a helyzetet és megígértük, ha bárki a diszkóban szót emel a disznószarszag ellen, annak....izé és aztán valami bizonytalan, mert nem tudtuk elképzelni. Nehezen, de a vaksi sötétben betaláltunk beregbogdács kettőre, ami állt nyolcz házból és két kocsmából. Az egyik kocsma volt a nappali ivolda. A másik volt a meghittség és a helyi átszellemültség telephelye. Bemész, bárpult és kiélt negyvenes szőke, aki ha tehetné két cigit szívna egyszerre, de az olyan hülyén venné ki magát. Ehelyett inkább ránk bazsajlyog :))) yóól. Mi az srácok????! Mit adhatok? A lányok veletek vannak? Két sört tündérem, vágtam volna rá közvetlenül, de maradt a sör. Miközben szisszenve nyitotta a kőbányait, még rákérdezett, hogy srácok mitől van ilyen baromi disznószarszagotok, persze ennél azért burkoltabban és árnyaltabban, de láccott a szemén, hogy komolyan kérdezi. A diszkó neve Karcsi Söntése volt és két helységből állt. A bejárattal szemben egy bárpult, oldalában egy magasabb emelvénnyel, ahol egy kövér srác adagolta a Neoton kazettákat a Videoton szettbe és bámult nagy áhitattal a menyezetről alá lógó gömbtükörbe, ami szórta a fényét még a másik helységbe is. Ott a helybéliek vizslatták árgus szemmel a táncparkett szülötteit. A két lány, két kólavízzel helyet foglalt valami ismerősöknél, akik mint később kiderült a helyi tehenészetben dolgoztak. Az egyikkel sikeresen összecimbiztem és a huszadik „félvegyes” után már lassúztunk is. A lányok nem vállalták be a lassúzást az elébb felsorolt indokoknak köszönhetően yóól. A táncparkett ördögei legalább tizenketten voltak a két lányt és minket leszámítva. A másik helységben pedig legalább annyian stírölték a felhozatalt. Gazdasági munkában megfáradt traktoros, yóólszituált negyvenes magtáros, mérlegelő, tsz-ben gépszerelő, imszeminátor, karbantartó és tehenész meg a sarkon a csenevész, aki ül a bódéban és nyitja a sorompót, majd visszaül a Sokol mellé és szívja a Kossuthot amíg meg nem jön a váltás. Szóval ezek ontották a füstöt magukból és itták a butítót, hogy ne ébredjenek fel még legalább egy napig és ne tudjanak róla, hogy valójában kik Ők, így legalább elviselhető, nem kell a való világ huszonkilenc bazzer, azt meghagyják neked. Mindegy, ültek a posztkommunális, csikorgó faszékeken és a társadalmi nomenklatúrát vitatták érdemben. Még egykorty és fel s alá az ádámxcsutka, a dídzsé most éppen a jobbikat húzza, Komárlaci twisztel az abroszon és én az Imre trehenésszel összeborulva sírunk, hogy ember, de yóó, hogy látlak s maradj még, örülj velem egy életen át, hogy ne kezdődjön el a holnap. De akkor a zárajivámosi is rácsendült a Videoton szettből, hogy ének az esőben. Sírtunk , mert annyira méllyen voltunk. Imre, én és az életünk, a tehenek, a szagok, ahogy olvasod, el sem jut igazán hozzád, két tök részeg ember, aki eddig nem is ismerte egymást. Tamás a csajoknál próbálkozott továbbra is. Megígérte, hogy hamarosan megfürdik. Nekem pedig Imre mondta, hogy holnap vagy szerintem már ma lagziba hivatalos és a világ minden pénzéért meg nem engedné, hogy tovább menjünk. Ragaszkodott hozzá, hogy vele tartsunk, mivel rokona a menyasszony és részben Ő a fő szervező. Valahol képkiesés és horkoklás, valahol tapogatom a sötétben a falat, mert feszít a húgyhólyagom. Nem találok semmit és sehol, idegen hely és már nem is számít, folyik a lábszáramon a vizelet. Ilyenkor elnézőbb az ember magával szemben. Mennék valahová vissza, lefeküdni, hol a ruhám és hol a holom? Hideg van és elkezdek kiabálni, hogy francbaaaaaaa valakiiiiii!!!! Megjön Imre és felkapcsolja a villanyt, akkor látom, hogy kint vagyok az utcán és két kézzel támasztom a falat. Részben örülök neki, részben józanodnék, részben megfürdenék. Ő is kótyagos és mondja, hogy Tamást most halászta elő a szomszéd kertjéből, röhögünk és bekísér a fürdőszobába. Hajnalodik, „félvegyes” , Imre kossutja mar, vízállás jelentés, megjönnek lassan a rokonok és rántotthús. Reggel, ülök a konyhában kókadtan és valaki vállonvereget, hogy ismer. Nem Tamás volt az és szerintem összetévesztett valami helybélivel. Mondom „félvegyes”, forró leves és rántott csirkék cözombja yóól. Egy darabig elvagyok, majd affelől tudakolódzom, hogy mi merre? A házigazda, Imre apja körbevezet, megint tyúkudvar és disznóól, mondom neki már ettől én nem szabadulok egy darabig és vigyorkázunk, az öreg elővette a zsebéből a lapos üveget és hunyorgott hozzá, hogy házi. Egészségedre fiam, oszt a kezembe adta, nesze. Messze jártunk már rég a háztól és ki sem látszódtunk a kukoricásból, csak vihogtunk, hogy vissza sem találunk, aztán négykézláb másztunk egy darabig. Mikor visszaértünk az asszonya visított és végigvert a hátán valamit, az öreg meg vihogott és sandán rámhunyorított, hiogy ilyen az élet, aztán gondosan eltárolta magában a kukoricásban átélteket, hogy be yóó volt és kéne ilyen minden reggel. A rokonok egyre gyűltek és várták a menyasszonyt. A menyasszony ruhája meg abban a szobában, ahol elszállásoltak bennünket a tortákkal egyetemben. A menyasszony meg sehol, ezek mindig késnek. Gondoltam megtréfálom a jónépet. Szóltam Tamásnak, hogy segítsen rám adni és kiosontam az ablakon a főútra. Kimentem és lassan, peczkessen közelítettem a főbejárathoz, ami egy megfakult léczkerítésből állott yóól. A rokonság türelmetlenségéből fakadóan és a tájékozatlanságnak köszönhetően, heves-neves vihogásban tört ki, azt hitték meglepetés és játék, szerencsére nem vertek meg, mert Imre komám időben felkapott az ölébe és elrabolt magának yóól, majd a menyasszony szobájában nekiállt rólam lecincálni a ruhát, hogy meg vagy te huzatva öreg, örülj neki, hogy nem vették le a fejedet. A menyasszony megérkezett, mindenki fellélegzett, a templomi is renben ment, mindenki áldomást ivott, a pap is sűrűn nyeldekelte a misebort és nyomban bazsajgott, hogy sok boldogságott, majd bevert mellé egy marék ostyát. Mondhatnám még tovább, de a lényeg elhangzott. Átmulatott éjszaka és még mindig nem értünk le Algyőre.

[url="http://"http://www.guga.hu/egyebek/guga-ara.jpg"]kép[/url]

[url="http://"http://www.guga.hu/egyebek/gugamarja.jpg"]ez is kép[/url]

#99 Felhasználó inaktív   guga 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 03. 07:12

Imre komám megtankolta a szérűben a Trabantunkat, egy mosógép gégecsövének álcázott valamivel átszítta a Wartburgból a benzint és sokáig, akarom mondani a végén köhögött és krihácsolt egy sort, de már nem tűnt fel neki, köszönhetően a házi pálinkának. Még megpakolta a Trabant hátsó ülését töltött káposztával, tortával és egy demizson erős, vörös borral, amit senki nem kívánt meginni, mert annyira rossz volt. Váltottam volna Imrével egy búcsú csókot, de olyan mol szagú volt a lehelete, hogy ledöntött a lábamról. A következő képen azt láthatjuk, ahogy két másnapos alak, lehúzott ablakú Trabanttal, üvöltő Black Dog-al suhan Algyő felé és sokáig csak csendben utaznak, méláznak, épp elég volt az előző nap, nincs min rágódni. Volt egy kevés pénzünk is, mert pár percig helyettesítettem a menyasszonyt és a menyasszonytánc idején betoltak pár ezrest a zoknikkal kitömött melleim közé. Le kellett Tamásnak lassítania, mert 10-15 kombájn haladt előttünk az úton és az előzési távolság túl nagy lett volna, állandó szembe forgalom, Trabant és másnaposság. Mindezek tetejébe a tegnapi dorbéz következményei, olyanok, mint hányinger (hát néhány), húsz percenkénti hasmenés és olyankor sanda-randa kézifék és iszkolunk mindketten az akácosba. Most is kínkeserves képpel néztünk egymásra, mert sehol a környéken egy 20cm-nél magasabb bokor és már mindketten lilultunk. Félreállt és sanda-randa kézifék, majd uzsgyi ki a Trabantból, szerencsére az út mellett egy mélyebb árok volt és abba belehuppantunk közvetlenül. Most ilyenkor mit mondhatna az ember? Röhögni, vinnyogni már nincs kedvem, fáradtak voltunk és fürdeni szerettünk volna. Ilyet utoljára a seregben éltem át. Volt egy újonc, aki a wc-ben felkötötte magát és meghalt. Még aznap leszedették a wc fülkékről az összes ajtót. Tíz-tíz wc fülke egymással szemben és ébresztő után mindegyikbe ült valaki eltorzult arccal. Egy idő múlva megszoktuk és beszélgettünk is, már senkit nem zavart, hogy mások előtt kell wécéznie. A nagyapám mikor jött haza az Orosz hadifogságból, két hétig úgy utazott egy vagonban, hogy mások előtt kellett wécéznie. Ha csak pössenteni akart, akkor nem volt nehéz dolga, mert kiállt a vagon ajtajába és csak arra kellett ügyelnie, hogy a huzat vissza ne hordja, na de ha a nagy dolgát kellett intéznie, akkor elég kellemetlen volt a helyzet. Mindenki előtt letolni a nadrágját, megkapaszkodni az ajtóban úgy, hogy ki ne essen és elvégeznie miközben a többiek vele szemben ülnek. Két hét és sokan voltak a vagonban, kukorica és búza szemeket ettek vízzel, a szembejövő vagonokról lopdosták ha állt a vagon. Olyankor megpakolták az ingeiket magokkal és futottak vissza. Felálltunk mindketten és vissza a Trabantba. Utolértük a kombájnokat megint és araszolva haladtunk utánuk. Szerencsére hamarosan elfordultak jobb kéz felé egy föld úton, ahol már néhány kombájn aratott egy hatalmas búzatáblát. Ebben a dög melegben szállt a tarlóról a por és zúgtak a kombájnok, a búzafölddel szemben cukorrépaföld, amerre a szem ellát és fölötte vastag csövekből spriccelt a víz széjjel, félautomata öntözőrendszer. Tamás gondolkodás nélkül befordult a föld útra és megpróbált minél távolabb kerülni a kombájnoktól. Leparkolta a Trabantot és dobálta le magáról a ruháit a kocsi motorháztetejére. Beállt zuhanyozni a csövek alá és visongva ugrált, mert hideg volt a víz és erős sugárban jött. Követtem a példáját én is és mindketten meztelenül táncoltunk a cukorrépaföld kellős közepén. Az aratók nagy valószínűséggel láttak bennünket, de mivel látták, hogy hülyék vagyunk így ügyet sem vetettek ránk. Miközben törölköztünk és szárítkoztunk a napon, néhány asszony érkezett kerékpáron, meg egy-két autó is és odasereglettek a parkoló traktorok és kombájnok közelébe. Ebédidő, de még milyen hangulatos. A gépek elhallgattak, csak a meleg szél vitte, hordta a szalmaport, amit a gépek vertek fel a búzatáblában. Elindultunk vissza az útra, hogy Algyő felé vegyük az irányt. De egy Ifa és egy traktor elállta a kijáratot. Meg voltak pakolva búzával és leálltak ebédelni a vezetőik. Megkerülni sem lehetett Őket, mert egy kis kőhíd volt a kijárat. Tamás leparkolt a traktor pótkocsija mögé és látta, hogy a vezetője felállt az árokból és sietett a traktorhoz, hogy félreálljon. Szájában még a falat és már nyílt volna szóra a szája, de leintettük. Nem fontos, maradjon csak nyugodtan, nem sietünk. Sőt, mivel ebédidő volt, mi is úgy gondoltuk, hogy ildomos lenne megtömni a hasunkat. Kipakoltuk a kocsi hátuljából a kajákat és levonultunk az árokba, pár lombos akác és nyárfa biztosította az árnyékot, de így is forró volt minden. Forró a száraz fű és forró a levegő. Tőlem jobbra ínycsiklandozó illatfelhő. Tüzet raktak és öten ülték körbe, szalonnát és kolbászt sütöttek, beszélgettek. Őket vettem célba, mert a többiek csöndben majszoltak, köszöntünk és visszaköszöntek. De a tűz körül nevetés hallatszott. Leültünk közvetlenül melléjük és kibontottuk a kosár tartalmát. Ezeknek a szavuk is elállt, amikor kipakoltuk a szalvétákra az ételeket. Rántott csirkecomb, többféle torta, töltött káposzta befőttes üvegben és többféle sült hús is. No nem azért, mert ilyet Ők még nem láttak, csak furán vette ki magát itt az árokban. Nem tudom mit gondolhattak rólunk elsőre, de megtörtem a csöndet azzal, hogy mondtam esküvőről jövünk. Gratuláltak, de lelohasztottam őket azzal, hogy nem ismerem sem a menyasszonyt, sem a vőlegényt. Innentől már kezdte őket érdekelni a dolog, hogy kik s mik vagyunk s honnan szalajtottak bennünket. Vázoltam az elmúlt két nap történéseit, a főbb eseményeket szélesen gesztikulálva. S mire a mondandóm végére értem, már a tűz mellett ücsörögtem egy nyárssal a kezemben. Körülöttem egyenkopott s egyenkék munkaruhában, koszos nyakú ingekben, gumicsizmában, izzadtságszagú melósok és vihognak, közben kortyolnak a vizeskannákból. Végre otthon éreztem magam köztük. Gyermekkoromban, mikor koszos lábú süvölvény voltam én is hordtam a vizet a kútról az aratóknak, nagyon nagy tisztességgel járt ha valaki megkaphatta a vízhordó munkát. Egy-egy fordulóért 10 forintot adtak és egy nap alatt 5-7 alkalommal kellett friss, hideg vizet vinni az aratóknak. Emlékszem, azok még nem voltak ilyen szép kombájnok, de ugyanúgy az árokparton ebédeltek akkoriban is, vagy a kombájnok árnyékos oldalára húzódva a földön ülve. Megkérdezte az egyikük, hogy minek megyünk Algyőre? Pontos választ nem tudtunk adni, csak annyi, hogy nyár van, voltunk már a nudista strandon és ráérünk. Aki kérdezett, az rögtön rávágta, hogy Ő bizony nem venné le a hacukáját egy ilyen helyen, hogy mindenki lássa a lődörgőjét. Aztán nagyokat vihogott hozzá. Tulajdonképpen nem is értem, hogy miért mennek a népek ilyen helyre, hogy sütkérezzenek a homokban, mint a giliszták, majd megvonta a vállát és dünnyögött még valamit hozzá. Közben beindították az Ifát, lassan szedelőzködött mindenki, mi is és elköszöntünk. Visszapakoltuk a maradék elemózsiát a kocsi hátsó ülésére, szerencsére sikeresen szétosztottuk közöttük a gyorsan romlandó ételeket, s Ők ezt szalonnasütési lehetőséggel honorálták. Öröm volt nézni, ahogy falják a tortát ott az árokban. Tamással közösen megegyeztünk abban, hogy aludnunk kellene egyet, mert most kajáltuk magunkat tele, meleg van, másnaposak vagyunk és az éjjel meglehetősen keveset aludtunk. Sajnos sehol a környéken nem volt alkalmas hely erre a célra, nincsenek fák, nincs árnyékos hely, csak meleg Trabant, lehúzott ablak és Black Dog a sztereóból. Aztán feltűnt a látóhatáron egy gémeskút, az úttól nem messze és a kút közelében facsoportosulás. Befordultunk a föld útra és leparkolta a kocsit a fák közé. Közben megvizslattuk a kutat, volt benne víz és húztunk is fel egy vödörrel, megkóstoltam, ízletes volt, megfelelő sótartalommal, de hosszú távon nem merném fogyasztani. Megmosakodtunk és behúzódtunk a Trabi mögé egy lepedőre és elszuszókáltunk a Led Zeppelinre. Nem tudom mennyit aludhattunk, de arra ébredtem, hogy egy tehén belebőg a fülembe és utána megnyalja azzal a fránya érdes nyelvével az arcomat. Nem mertem felugrani és nem mertem megijedni, gyerekkoromban már megtanultam, hogy ilyenkor csak lassan, mert a tehén megijed és neked ugrik, s a szarvával felöklel. Óvatosan felálltam és akkor megláttam, atya ég, mennyi tehén.

Folytatom.

Nemrég Linuxra váltottam át és kiderült, hogy a scannerem nem működik együtt ezzel az operációs rendszerrel, amíg beszerzek egy kompatibilis eszközt, addig sajnos a fotókat nélkülözni kényszerültök :)

#100 Felhasználó inaktív   Tank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 05. 15:42

Jó az a disznószarszag. Tán a legjobb a tehénszarszag után. :cool: :)
Más: a Linuxban nem tud vki segíteni? - van egy "guru" cimborám

[ 2004. február 05.: Tank szerkesztette a hozzászólást ]
strc prst skrc krk

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7