HWSW Informatikai Kerekasztal: MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten Értékeld a témát: -----

#531 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 19. 10:18

Idézet: MarKinG - Dátum: 2006. máj. 18., csütörtök - 15:30

na kinek mennyi? 53  :(

60 :(

#532 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 19. 12:12

98 (az operaházat nagybetűvel írtam, mint a Magyar Állami Operaház rövid tulajdonnévi formáját, a minőség-ellenőrzést pedig egybe, mert nem tűnt fel, hogy az ellenőrzés összetett szó :omg:). Én nem pontozom a tesztet, de teszek néhány észrevételt.

Volt olyan kérdés, ahol mindkét lehetőség helyes: hosszú távú fejlődés ~ hosszútávú versenyző. A legtöbb helyen azért sejteni lehetett, mire gondol a teszt összeállítója: mindennap akció (határozó a mindennap, nem nap az alany), síkraszáll valamiért (nem repülővel), stb. A 60. kérdés inkább tipográfiai; on-line kommunikációban használhatóak az írógép-idézőjelek is. Az öt- vagy többjegyű számok hármas tagolása nem kötelező érvényű, valamint elfogadható a pontokkal való tagolás is, így itt mindhárom megoldás helyes (illetve inkább egyik sem helytelen). Mindegy. Ahhoz képest, hogy reklám, nem is rossz. :up: ;)

#533 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 19. 12:57

68.

KovacsUrral egyetértek, legalább 6-8 olyan kérdés van, ahol kontextus függvénye, tehát amit elértünk azt inkább 90-ből kellene pontozni, nem 100-ból. :) Természetesen ezeknél következetesen mást választottam, mint amire gondoltak. :omg:

#534 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 19. 13:24

71. Szégyen. Az elválasztás nem megy.  :(
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#535 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 19. 14:47

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 19., péntek - 13:12

A 60. kérdés inkább tipográfiai; on-line kommunikációban használhatóak az írógép-idézőjelek is. Az öt- vagy többjegyű számok hármas tagolása nem kötelező érvényű, valamint elfogadható a pontokkal való tagolás is, így itt mindhárom megoldás helyes (illetve inkább egyik sem helytelen). Mindegy. Ahhoz képest, hogy reklám, nem is rossz. :up: ;)

De, pont ezért rossz.
A számok tagolását is "elrotottam", ill. a magyarban nem pontokkal, hanem felső vesszővel választottuk el.
Gyakorlatilag a hibáim abból eredtek, hogy ~30-35 éve tanítoták a magyar nyelvet számomra, és a rendszerváltáskor behoztak olyan szabályokat, amik régen kifejezetten hibás írásmódnak minősültek.
És ezt ne nevezzük a nyelv fejlődésének, mert hamarosan az "ly" eltűnik a mai ifjúság igényeinek megfelelően.
A lexikon, és a kossuthi szótagolásával meg szimplán nem értek egyet.
Az első idegen szó, szerintük a magyar elválasztás a helyes hozzá. (szerintm mi még lek-szi-kon-nak, -ami szintén rossz- tanultuk) De az, hogy egy személynevet feldarabolunk, mert kapott egy határozóragot, az nonszensz.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#536 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 22:59

Idézet

Hol tanulják az emberek a "hol"-t "hól" nak írni?, hisz még itt parasztiában/tirpákiban sem beszélnek így az emberek.
Vagy ez valami új helyesírási törvény lenne, és én maradtam ki valamiből? Vagy aki magára ismert, írja meg, hol tanulta, hátha az irodalom tanárában van a hiba, legalább szólhatok az OM-nél, hogy okosítsák ki a tanerőt magyar nyelvből   :D   (A "hól"-t már láttam pl. főiskolai dolgozatban a kérdések közt is)

:D
Aztán nem megsértődni! Nekem csak 60 pontom volt, pedig azt hittem, hogy penge vagyok  :eek:

Szerkesztette: Miki2 2006. 05. 21. 23:03 -kor

Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#537 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 23:09

Idézet: Miki2 - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 23:59

:D
Aztán nem megsértődni! Nekem csak 60 pontom volt, pedig azt hittem, hogy penge vagyok  :eek:

Még mindig lenne mit javítani azon a poston. :D

#538 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 22. 00:18

Idézet: csozsi - Dátum: 2006. máj. 19., péntek - 15:47

és a rendszerváltáskor behoztak olyan szabályokat, amik régen kifejezetten hibás írásmódnak minősültek.

A korábban említett index cikkből.

Idézet

A magyar helyesírást utoljára 1984-ben újították meg (és azóta, a közkeletű téveszmével ellentétben, jottányit sem változott – az olvszerk.), 1984 óta azonban nagyon sok minden változott a nyelvben, például teljesen új szavak és kifejezések alakultak ki vagy kerültek a szókincsbe.

;)

#539 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 22. 00:47

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 23:09

Még mindig lenne mit javítani azon a poston. :D

Irodalom tanár?  :D
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#540 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 22. 08:29

Idézet: Miki2 - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 1:47

Irodalom tanár?  :D

Nem olvastam végig, az első vesszőhibát megtalálva mondtam ezt. :D

#541 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 23. 18:34

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 23., kedd - 12:39

Eddig még nulla érv hangzott el a "nyilvánvaló hiba" ellen...

Helyesirasi Tanacsado Szotar

antipatikus, antipatikusan; antipatikusabb (43. oldal) - ellenben olyan szo, kifejezes nincs a szotarban hogy "unszimpatikus".

Magyar Ertelmezo Keziszotar

antipatikus* mn Ellenszenves.
unszimpatikus* mn vulg Ellenszenves. [ném]

* - a vele jelolt cimszo, szokapcsolat, ill. jelentes(arnyalat) helytelen, kerulendo, ill. folosleges; etimologiaban: kikovetkeztetett, ki nem mutathato alak.
vulg - vulgaris, a kevesbe muvelt beszedre jellemzo pongyola hasznalat.

Magay - Orszagh: Magyar - Angol keziszotar:

antipatikus - antipathetic , repugnant (46. oldal) - ellenben olyan szo, kifejezes nincs a szotarban hogy "unszimpatikus".

Azt hiszem ennyi eleg is lesz.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#542 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 23. 20:10

Idézet: Samott - Dátum: 2006. máj. 23., kedd - 19:34

Azt hiszem ennyi eleg is lesz.

Egy forrás link nem ártott volna (mármint, hogy honnan indult a vita).

Szerkesztette: Netmaster 2006. 05. 23. 20:11 -kor

#543 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 23. 20:23

Idézet: Netmaster - Dátum: 2006. máj. 23., kedd - 21:10

Egy forrás link nem ártott volna (mármint, hogy honnan indult a vita).

Igazad van, innet hoztam at: Profi Boksz!

Samott

Szerkesztette: Samott 2006. 05. 23. 20:24 -kor

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#544 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 23. 22:26

Helyesirasi Tanacsado Szotar
Magay - Orszagh: Magyar - Angol keziszotar

Az igazság pedig az, hogy a nyelv megy, amerre megy, akár a kiöntött folyó, amikor útját keresi; fittyet hány a Helyesírási tanácsadó szótárra, és ha szimpatikusabb neki a német eredetű unszimpatikus, mint a magyar szókincsben régebben megtalálható antipatikus, akkor azt fogja használni. :)

#545 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 23. 22:58

A Magyar szinonímaszótár (O.Nagy-Ruzsitzky, Akadémiai Kiadó, 1994.) az "ellenszenves" címszónál első helyen hozza az unszimpatikust (a stílusérték megjelölése nélkül), az Értelmező kéziszótárt voltál szíves Te említeni.

(A Magay-Országh-féle Magyar-angol szótárban (Akadémiai Kiadó, 2002.) egyébként a 743. oldalon található az unszimpatikus.)

Én is azt hiszem, hogy ezek fényében vicces lenne ragaszkodni az "a magyar nyelvben az unszimpatikus szó nem létezik" állításhoz. Még a "helytelen"-hez is.

Szerkesztette: Tano Cariddi 2006. 05. 23. 23:01 -kor

#546 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 23. 23:10

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 23., kedd - 23:26

Az igazság pedig az, hogy a nyelv megy, amerre megy, akár a kiöntött folyó, amikor útját keresi; fittyet hány a Helyesírási tanácsadó szótárra, és ha szimpatikusabb neki a német eredetű unszimpatikus, mint a magyar szókincsben régebben megtalálható antipatikus, akkor azt fogja használni. :)

Ez pontosan így van.

#547 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 00:52

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 23., kedd - 23:26

Szerintem akkor azonnal szüntessük be a nyelvtan-tanítást.
Mer'azúgyishüjjeség.
Mi a fsznak rongáljuk egymás idegeit SZABÁLYOK biflázásával. Majd megkeresi az útját az ember, mint a folyó. Mindenki a sajátját.
Ja és töröljük el az ly-t is AZONNAL!
Mindenki írjon úgy, ahogy akar. Mert joga van hozzá.

Legyen már végre EASY a magyar nyelv!!! Mint az amerikai angol.

Yeah!!!
Gondolkoztál már ma?

#548 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 01:31

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 1:52

Szerintem akkor azonnal szüntessük be a nyelvtan-tanítást.
Mer'azúgyishüjjeség.
Mi a fsznak rongáljuk egymás idegeit SZABÁLYOK biflázásával. Majd megkeresi az útját az ember, mint a folyó. Mindenki a sajátját.
Ja és töröljük el az ly-t is AZONNAL!
Mindenki írjon úgy, ahogy akar. Mert joga van hozzá.

Legyen már végre EASY a magyar nyelv!!! Mint az amerikai angol.

Yeah!!!

A nyelvtantanítás senkinek sem árthat, viszont sosem szabad elfelejteni, hogy mi is az elsődleges. A nyelvtani és stiláris szabályok az élő nyelvet írják le, a nyelv aktuális állapotában rendszerezik a szavak elfogadott írásmódját. A nyelv nem szabályok útján jött létre, ellenkezőleg, a nyelv alapján hoztuk létre a szabályokat; a nyelvtan származik a nyelvből, és nem a nyelv a nyelvtanból. A változás folyamatát magadon is észlelheted:

Idézet: *Macika*

Csak ma este volt 4 kerékpáros, akit kivasaltam volna, ha szabályosan a sávomban közlekedek és nem húzódok le, hogy elférjen és túlélje az állatja.

Közlekedem és húzódom helyett gond nélkül alkalmazod a közlekedek és húzódok formákat. Nekem még bántja a fülem, de a nálam kicsit fiatalabbaknak talán már fel sem tűnik, sőt, a főiskolán évfolyamtársaim körében nem kis derültséget keltett, amikor az egyik előadó a hagyománynak megfelelően képezte az ikes igék felszólító módját (közlekedjék, húzódjék). Nekik már a közlekedjen, húzódjon a természetes forma. Könnyen lehet, hogy a leíró nyelvtanban hamarosan már mint régies, majd mint kihalt forma fog szerepelni a hagyományos ragozás.

A nyelv egy élő, lélegző organizmus. Folyamatosan új szavak keletkeznek, mások kihalnak; a szabályok változnak, a nyelvtudomány pedig lassan ugyan, de követi ezeket a változásokat.

#549 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 09:13

Pontosan... a nyelv számunkra eszköz és nem cél. Ettől még persze vigyázni lehet rá, de nem kell kőbe vésni.

#550 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 10:05

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 23., kedd - 23:58

Én is azt hiszem, hogy ezek fényében vicces lenne ragaszkodni az "a magyar nyelvben az unszimpatikus szó nem létezik" állításhoz. Még a "helytelen"-hez is.

Idézet: Samott - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 15:28

Pedig nincs... Antipátia ;) Ugyan videki gimnaziumban tanultam, de meg ott is rank szoltak, ha ilyesmit hibasan hasznaltunk... ha mar valaki okoskodik, es nem eleg jo neki az "ellenszenves" kifejezes, akkor legalabb hasznalja helyesen... ;)

Ezt annyiban modositanam, hogy sajnos van... :( ebben igazad van. De azt hiszem a mondat masik fele kulonosen ennek a fenyeben:

antipatikus* mn Ellenszenves.
unszimpatikus* mn vulg Ellenszenves. [ném]

* - a vele jelolt cimszo, szokapcsolat, ill. jelentes(arnyalat) helytelen, kerulendo, ill. folosleges; etimologiaban: kikovetkeztetett, ki nem mutathato alak.
vulg - vulgaris, a kevesbe muvelt beszedre jellemzo pongyola hasznalat.

...vitathatatlan, es feljogosit mindenkit arra, hogy felhivja a figyelmet a hibas hasznalatra.

Egyebkent a helyesirasi tanacsado szotarban se szerepel, illetve a kezi (ami azert nem egy apro joszag) magyar-angol szotarban se szerepel... "unsz" kezdetu csak az unszol volt benne. ;) Ha kell lefenykepezem. ;)

Samott

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.