HWSW Informatikai Kerekasztal: MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten Értékeld a témát: -----

#571 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:22

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:10

1. Szerintem az a tájékozatlan, aki nincs tisztában vele, hogy az unszimpatikus is létező forma.
2. Javaslom, nézd meg, hány találat van a Gugliban az unszimpatikusra, majd hasonlítsd össze a kapott számot az antipatikusra kapott találatok számával. Innentől kezdve miről is beszélünk? ;)

1. Ilyet senki sem írt le, hanem azt írtuk le, hogy nem helyes. Attól még létezik. Sajnos.
2. Javaslom, hogy ilyennel ne kívánj bizonyítani, például rákereshetsz a muszályra is, ott is jelentős lesz a rosszul használt alak használata. Mit is bizonyít ez? Hogy hány buta/figyelmetlen/rossz helyesírású ember írogat a neten, amit megtatlál a gugli. Semmi egyebet!

De tudom, most majd jössz azzal, hogy a fundamentalisták visszamaradt álságos csökevénye a magyar nyelvben az ly, és mint ilyen, rövidesen közkívánatra eltörlendő...
Gondolkoztál már ma?

#572 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:22

Idézet: enzimke - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 13:06

pedig semmi gáz nem van benne :D

azt lehet mondani, hogy nem szimpatikus?
Mert ha igen akkor ugyan ez az unszimpatikus.

Nem :)
Ha valaki/valami nem szimpatikus, attól még lehet közönbös... ami nem ugyanaz, mint amire utalsz.
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#573 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:28

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:17

Próbálod követni a divatot?  ;)

Bocs, de elég magas labda volt ez a két hozzászólás így egymás után.

Nem, barátom.
Csak zeneművészként nekem ő ugrik be elsőként.
Akiről meg Te nem tudod (google nélkül) hogy kicsoda.
De ez nem is baj, nem róható fel hibának.
Gondolkoztál már ma?

#574 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:28

Idézet: Merlot - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:21

Asszimmetria. ;)

Aszimmetriának írjuk ezt a szót helyesen, de valóban, ez is egy jó példa lett volna. Tehát akkor mindkettő helytelen? (Erre vonatkozott az eredeti célzás.)

#575 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:33

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:22

1. Ilyet senki sem írt le, hanem azt írtuk le, hogy nem helyes.

Vitaindító:

Idézet

Ráadásul olyan szó, hogy unszimpatikus, olyan nincs is,

#576 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:34

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:17

Próbálod követni a divatot?  ;)

Bocs, de elég magas labda volt ez a két hozzászólás így egymás után.

Nem, barátom.
Csak zeneművészként nekem ő ugrik be elsőként.
Akiről meg Te nem tudod (google nélkül) hogy kicsoda.
De ez nem is baj, nem róható fel hibának.
Gondolkoztál már ma?

#577 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:36

2. Javaslom, hogy ilyennel ne kívánj bizonyítani, például rákereshetsz a muszályra is, ott is jelentős lesz a rosszul használt alak használata. Mit is bizonyít ez? Hogy hány buta/figyelmetlen/rossz helyesírású ember írogat a neten, amit megtatlál a gugli. Semmi egyebet!

A muszáj-probléma helyesírási kérdés, ne keverjük a kettőt.

#578 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:36

Hasonló a nyelv átalakulása a tipikus generációs konfliktushoz. Rám is mondják, hogy "ezek a mai fiatalok", szüleimre is mondták, sőt, nagyszüleim elbeszéléséből is ugyanez derül ki. Gondolom, nem csak az én családom volt ilyen... a nyelv változik, ezt el kell fogadni. Csak éppen a különböző társadalmi rétegek / korosztályok a változás másik szakaszában élnek. Ez okozza a konfliktusokat.

Általában: amit a mostani 40-esek, 60-asok használnak, azok a mostani 70-eseknek és 90-eseknek (igaz, már kevesen vannak) a fura, elkorocsult nyelv. ;)

#579 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 13:38

2. Javaslom, hogy ilyennel ne kívánj bizonyítani, például rákereshetsz a muszályra is, ott is jelentős lesz a rosszul használt alak használata.

Előfordul, de nincs többségben (sőt, az előfordulások jelentős hányada viccesen, szándékosan írja ly-nal a szót). Én szeretem az ly-t, nem örülnék, ha eltűnne (egyébként tudtommal betűk száműzése nem is divat a magyar nyelvben, hangoké már inkább).

#580 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:45

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:28

Aszimmetriának írjuk ezt a szót helyesen, de valóban, ez is egy jó példa lett volna. Tehát akkor mindkettő helytelen? (Erre vonatkozott az eredeti célzás.)

Köszönöm a kiigazítást - gondolkodtam is mielőtt a rossz formát választottam. :D 
Amúgy ez egy kicsit más, ugyanis a szimpatikus-nál a pathos önmagában hordozza az alapfogalmat, amivel lehet mellett vagy ellen állást foglalni, míg a metria önmagában elég tág fogalmat takar.

Vagy, hogy másik irányból közelítsem meg, a szimpátia és az antipátia közt van egy semleges fogalmi zóna míg, ami nem szimmetrikus, az biztosan aszimmetrikus. Tehát itt a szimmetrikus tagadása sokkal inkább létjogosult.

Túl van ez már tárgyalva szerintem...
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#581 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:45

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:38

Előfordul, de nincs többségben (sőt, az előfordulások jelentős hányada viccesen, szándékosan írja ly-nal a szót). Én szeretem az ly-t, nem örülnék, ha eltűnne (egyébként tudtommal betűk száműzése nem is divat a magyar nyelvben, hangoké már inkább).

Szerencsére az unszimpatikus sincsen többségben.
Szerencsére, ha igazán művelt a cikk írója, akkor helyesen használja a szót. Nekem ez elég.

Nem hiszem, hogy nem lehet látni, hogy ez az egész kardoskodás a helytelen szóhasználat jogáért ismét a liberalizmussal operál. Erre mennek rá az országok. Elég csak Hollandiát megnézni.
Gondolkoztál már ma?

#582 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:46

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:36

Hasonló a nyelv átalakulása a tipikus generációs konfliktushoz. Rám is mondják, hogy "ezek a mai fiatalok", szüleimre is mondták, sőt, nagyszüleim elbeszéléséből is ugyanez derül ki. Gondolom, nem csak az én családom volt ilyen... a nyelv változik, ezt el kell fogadni. Csak éppen a különböző társadalmi rétegek / korosztályok a változás másik szakaszában élnek. Ez okozza a konfliktusokat.

Igen, csak az a fura, hogy egyreszt en meg nem erzem magam olyan oregnek ;), masreszt pedig engem meg olyanok tanitottak, akik felhivtak a figyelmet az ilyen "igenytelensegekre" - amikor es ahol en tanultam, ott ciki volt az "unszimpatikus", ezert lep meg ez a nagy oromkodes es elfogadas... a szotarak meg nekem adnak igazat (hiszen az ertelmezo szotar is cikinek tartja), de ertelmes emberek is elfogadoan nyilatkoznak errol kifejezesrol... es ez pont egy olyan pelda amire van tokeletes magyar szo: 'ellenszenves' aki maskent probalja megfogalmazni az bizony "okoskodik"... azt meg talan nem a ciki alak hasznalataval kellene tenni.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#583 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:47

Idézet: Samott - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:46

Igen, csak az a fura, hogy egyreszt en meg nem erzem magam olyan oregnek ;), masreszt pedig engem meg olyanok tanitottak, akik felhivtak a figyelmet az ilyen "igenytelensegekre" - amikor es ahol en tanultam, ott ciki volt az "unszimpatikus", ezert lep meg ez a nagy oromkodes es elfogadas... a szotarak meg nekem adnak igazat (hiszen az ertelmezo szotar is cikinek tartja), de ertelmes emberek is elfogadoan nyilatkoznak errol kifejezesrol... es ez pont egy olyan pelda amire van tokeletes magyar szo: 'ellenszenves' aki maskent probalja megfogalmazni az bizony "okoskodik"... azt meg talan nem a ciki alak hasznalataval kellene tenni.

Samott

:respect:
Gondolkoztál már ma?

#584 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 24. 13:48

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:45

Szerencsére az unszimpatikus sincsen többségben.

Idézet

Results 1 - 100 of about 13,600 for unszimpatikus.

Idézet

Results 1 - 100 of about 12,000 for antipatikus.

#585 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:56

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:36

Általában: amit a mostani 40-esek, 60-asok használnak, azok a mostani 70-eseknek és 90-eseknek (igaz, már kevesen vannak) a fura, elkorocsult nyelv. ;)

Erre próbáltam a zenei példát hozni de az is ki lett fordítva.

Na meg egy suttyó vagyok mert nem szeretem mondjuk a komoly zenét.

Meg azért mert valaki a szőkéket szereti :D

#586 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 13:58

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:48

Ha 13,600-an állítanak egy hülyeséget, attól még hülyeség marad.
Mottó: Egyél tehénszart, tízmilliárd légy nem tévedhet.

Szerkesztette: Merlot 2006. 05. 24. 13:59 -kor

Blog

#587 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:00

Idézet: Samott - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:46

Samott

Én is az "antipatikus" kategóriába tartozom, tökéletesen értem, miről beszélsz, veled vagyok. :)

Egy különbségünk van: ma már teljesen elfogadottként használunk olyan szavakat, amik régen ugyanolyan szerepet töltöttek be, mint az "unszimpatikus". Épp ezért érzem egy kicsit ellentmondásosnak azt az álláspontot, ami a nyelvi igénytelenségre való hivatkozással tiltakozik rengeteg (nem minden) változás ellen. Jövevényszavak, idegen eredetű szavak mindig is voltak, vannak és lesznek is, kár ellenük küzdeni, ha már egyszer mindannyian használjuk őket. Az "unszimpatikus" egyelőre még idegen eredetű, pórias, de pár évtized múlva könnyen lehet egyszerű jövevényszó, mint például a "klub", a "kemping", az "autó" vagy a "kamion" (miért nem a "pótkocsival is rendelkező nyerges vontató"-t használjuk helyette?). Csak akkor meg éppen más bejövetele ellen lesz harc.

Ami ellen mi most küzdünk, amellett fognak 20-30-50 év múlva mások, akik akkor ugyanebben az életszakaszban lesznek. ;)

U.i.: 15-20 év alatt sokat változik a világ. ;) Te már benne vagy abban a korban, akinek az iskolából való kikerülése óta lefolyt már pár liter a Dunán (mindenféle negatív értelem nélkül). :respect:

Szerkesztette: Carmaged 2006. 05. 24. 14:03 -kor

#588 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:02

Idézet: Merlot - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:58

Ha 13,600 állítanak egy hülyeséget, attól még hülyeség marad.
Mottó: Egyél tehénszart, tízmilliárd légy nem tévedhet.

Ezzel csak arra utalt KovácsÚr , hogy így honosodnak a szavak!!!!!!!!!!

Ezeket mind szüntessük be!

török eredetű szavak: kun-besenyő: balta, csősz, kalauz, komondor; oszmán-török: zseb, papucs, bogrács, kávé, pite stb.
szláv eredetű szavak: kapál, kaszál, munka, barát, király, megye, paraszt, ebéd, asztal, vacsora stb.
német eredetű szavak: herceg, mozsár, páncél, zsinór, kastély, sógor, bejgli, cél stb.
latin eredetű szavak: angyal, kápolna, ceruza, iskola, kréta, kollégium, porta, tégla, augusztus, rózsa stb.
francia eredetű szavak: címer, furmint, kilincs, mécs, paraj, butik, garzon stb.
olasz eredetű szavak: lándzsa, pajzs, pálya, piac, egres, füge, mazsola, narancs, remete, banda, szalámi stb.
román eredetű szavak: áfonya, ficsúr, mokány, tokány stb.
angol eredetű szavak: futball, taccs, dzsip, busz, dzsentri, menedzser, klub, hobbi, keksz, notesz, Wikipédia stb.
cigány eredetű szavak: ácsi, csaj, csávó, csór, csóró, dilinós, duma, gádzsó, góré ’főnök’, hóhányó, kajál, lóvé, manusz, séró stb.
jiddis eredetű szavak: handlé, jampec, jatt, kóser, sóher, stika, balhé, haver, srác, szajré stb.

#589 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:04

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 14:45

Nem hiszem, hogy nem lehet látni, hogy ez az egész kardoskodás a helytelen szóhasználat jogáért ismét a liberalizmussal operál. Erre mennek rá az országok. Elég csak Hollandiát megnézni.

Erre van az a mondás, hogy "azért küzdenek most a konzervatívok, amiért 30 éve a liberálisok". :)

#590 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:05

Pusztán arra akartam célozni, hogy úgy tűnik, hogy megfér két prefix a szó elején, ami cáfolná az egyik legfőbb érvet az unszimpátia ellen, hogy miért így alakult, az más kérdés.

Idézet

Vagy, hogy másik irányból közelítsem meg, a szimpátia és az antipátia közt van egy semleges fogalmi zóna míg, ami nem szimmetrikus, az biztosan aszimmetrikus. Tehát itt a szimmetrikus tagadása sokkal inkább létjogosult.

Ez viszont mindenképpen hibás megközelítés, hiszen az antipátiának az antiszimmetria felel meg, ha úgy nézzük. A semleges fogalmi zóna létezik, az az aszimmetrikus.

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.