Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 1:52
Szerintem akkor azonnal szüntessük be a nyelvtan-tanítást.
Mer'azúgyishüjjeség.
Mi a fsznak rongáljuk egymás idegeit SZABÁLYOK biflázásával. Majd megkeresi az útját az ember, mint a folyó. Mindenki a sajátját.
Ja és töröljük el az ly-t is AZONNAL!
Mindenki írjon úgy, ahogy akar. Mert joga van hozzá.
Legyen már végre EASY a magyar nyelv!!! Mint az amerikai angol.
Yeah!!!
A nyelvtantanítás senkinek sem árthat, viszont sosem szabad elfelejteni, hogy mi is az elsődleges. A nyelvtani és stiláris szabályok az élő nyelvet írják le, a nyelv aktuális állapotában rendszerezik a szavak elfogadott írásmódját. A nyelv nem szabályok útján jött létre, ellenkezőleg, a nyelv alapján hoztuk létre a szabályokat; a nyelvtan származik a nyelvből, és nem a nyelv a nyelvtanból. A változás folyamatát magadon is észlelheted:
Idézet: *Macika*
Csak ma este volt 4 kerékpáros, akit kivasaltam volna, ha szabályosan a sávomban közlekedek és nem húzódok le, hogy elférjen és túlélje az állatja.
Közlekedem és
húzódom helyett gond nélkül alkalmazod a
közlekedek és
húzódok formákat. Nekem még bántja a fülem, de a nálam kicsit fiatalabbaknak talán már fel sem tűnik, sőt, a főiskolán évfolyamtársaim körében nem kis
derültséget keltett, amikor az egyik előadó a hagyománynak megfelelően képezte az ikes igék felszólító módját (
közlekedjék,
húzódjék). Nekik már a
közlekedjen,
húzódjon a természetes forma. Könnyen lehet, hogy a leíró nyelvtanban hamarosan már mint régies, majd mint kihalt forma fog szerepelni a hagyományos ragozás.
A nyelv egy élő, lélegző organizmus. Folyamatosan új szavak keletkeznek, mások kihalnak; a szabályok változnak, a nyelvtudomány pedig lassan ugyan, de követi ezeket a változásokat.