Idézet: Netmaster - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 22:56
És ezt te hogyan tudod megítélni így előre? Gyanítom, nem fogsz élni évszázadok múlva, hogy a jelenkor zenéjéről ezt eldönthesd.
Amúgy meg úgyis ízlések és pofonok. Nem vonom kétségbe, hogy Bartók a magyar zenetörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, számomra mégsem képes azt az élményt nyújtani, mint amit mondjuk egy Liszt darab (de van egy unokatestvérem, akinek ő is sok). Akkor most rám fogod, hogy nem vagyok olyan "értelmi és érzelmi szinten"? Akkor viszont mi van a rengeteg elfeledett, vagy ritkán játszott szerzővel, aki bizony letette a magáét az asztalra, ám mégsem került be a fő zenei áramlatba (olyan szerzők, mint például Telemann vagy Boccherini, Franck, esetleg Sibelius - és ők még mindig ismertebbnek számítanak)?
Nézd kisbarátom, zeneművész vagyok, van 2 rohadt diplomám belőle, egy fővárosi nagy szimfonikus zenekarban játszom, 1987 óta ebből élek, nincs nagy szükség, hogy 'előadd magad'. Ebben az egy témában hadd én tudjam jobban, kérlek!
Jó?
Köszönöm.
Bartókról és Lisztről...
Örülök, hogy ismét épp csak egy csipetnyivel fordítottál kevesebb időt, mint az szükséges lett volna ahhoz, hogy megértsd, mit akartam mondani.
Az 'értelmi és érzelmi szintet' (Te is tudod) úgy értettem, hogy a korosztályod és a fiatalabbak 99%-a kevesebb, mint 0 percet fordítanak évente komolyzene hallgatására. Egyrészt mert rohadtul nem érdekli őket, másrészt pedig képtelenek bármit is megérteni belőle, mert nem tudnak mit kezdeni a hangok egymásutániságával, mivel nem tanították meg nekik, mit 'kell' figyelni az értékes zenén.
Az ha Te (és rokonaid) már odáig eljutottatok, hogy végighallgattok valamit, amiben nincsen szintetizátor, elektromos gitár és dobszerkó, az már egy akkora haladás, amiről mi zeneművészek csak álmodni tudunk.
Sajnos azonban a rúd nem nekünk áll, az operaházi események és az elkövetkező gazdasági megszorítások legelőször a kultúrán fognak lecsapódni, onnan fognak elvonni pénzt/lehetőséget. Ezek szerint tud még kulturálatlanabb, igénytelenebb lenni kis országunk.
De hogy a kérdésedre válaszoljak.
Rosszul tudod, mindegyik általad írt szerző a fő áramba került azzal, hogy nem is egy művét játsszuk azóta is (Telemann esetében pl. > 300 éve). Őt egyébként elsősorban kamarazenekarok tűzik műsorukra, mivel barokk összeállítás kevesebb hangszeres művészt igényel. De művei hatalmas számban maradtak fent nem egy dallama 'sláger' ma is, némelyikről nem is tudjuk elsőre, hogy tőle származik. Ráadásul szinte minden hangszerre komponált, mai szemmel talán 'zenebohócnak' tarthatnánk, hiszen szinte minden hangszeren tudott is komoly szinten játszani, amire komponált.
Boccherini sokkal kevesebb művet írt, azokat is elsősorban kamaracsoportokra (4-5 fő, általában vonósnégyesek, amikhez 'hozzáírta' ötödiknek magát is (kiváló csellista volt)). Nagyobb létszámot követelő műve szinte csak pár szimfónia és 2-3 csellóverny képében maradt fent. Ennek ellenére manapság legalább 15-20 műve folyamatosan a koncerttermek vendége.
Cézar Franck szintén rétegzenét írt, mint az megfigyelhető volt Boccherininél is, hiszen ő maga belga-francia orgonista volt, és mint ilyen, az impresszionizmus egyik korai, romantikus előfutára. Ez minden művére rányomta a bélyegét, szimfonikus zenekarra is úgy komponált, hogy fekete-fehérben gondolkozott és az orgona hanghatásait akarta viszonthallani a hangszerekből. Szóló orgonaműveit a mai napig rengeteget játszák (itt is elmúltak 150 évesek a művek!!!), rengeteget is írt belőlük, emellett sok kamara-darabja van. Legismertebb műve szimfóniája, a d-moll ún. orgona-szimfónia, amiben nem is elégedett meg a szimfonikus zenekari hangzással, hanem teljes értékű hangszerként beleírta az orgonát is. Kellemetlen, fárasztó darab, de akárhányszor is játszom, mindig élvezettel teszem, talán amiatt, mert életem egyik legkedvesebb hangszere az orgona. Kár, hogy eddig világszínvonalon itthon nem volt módom hallgatni, de most nyártól ez máshogyan lesz!
Június 28-án a MűPa-ban Olivier Latry-val, a ma élő talán legnagyobb orgonaművésszel fogunk két nagy orgonaversenyt játszani az új orgonán (ami Európában a legnagyobb jelenleg), egy Poulenc és egy Barber művet.
És ez a csodálatos orgona a miénk, magyaroké!!!
Sibelius teljesen más, hideg északi szerző, európai fülnek kicsit szokatlan hagzással. Elsősorban szviteket és szimfonikus költeményeket írt, de írt sok dalt is, és van egy zseniális hegedűversenye, amit szintén sokszor játszunk, az is nagy kedvencem. Természetesen ő sem úszta meg a finnek nemzeti eposzát a Kalevala-t, neki is kellett valamit csinálnia belőle. Nagy siker nem lett...

Emellett viszont írt pár szimfóniát (vagy ötöt-hatot), bár nem sűrűn játszott művek, de nagyon jól hallgatható, világos dallamszövésűek.
Hogy hogyan tudom eldönteni, mi lesz 2-300 év múlva?
Nem tudom elképzelni, hogy Telemann mintájára 2316-ban Madonna, Elton John, Romantic vagy Tankcsapda zenére lehetne 'csápolni'.
Egészen egyszerűen, mert sokkal igénytelenebb, sokkal primitívebb 'zenék' ezek, nem az örökkévalóságnak, hanem heteknek, hónapoknak szólnak.
Nem hordoz magában egyik mai 'zene' sem olyan érzelmeket, olyan 'közléseket', olyan tartalmakat, amelyeket egy >300 éves Bach mű a mai napig is. És mindenkinek képes átadni ezt, aki meghallgatja. >300 év óta.
Valahol itt kezdődne a kultúra, az érték.
Köszönöm, hogy elolvastál.