HWSW Informatikai Kerekasztal: MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MuszáJ 2., avagy bosszantó helyesírási hibák + nyelvhasználat az interneten Értékeld a témát: -----

#661 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 01. 15:55

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 16:51

vulgnak jelöli a "ziccer"-t. Akkor ugye ez megerősíti, hogy ez a szó sem létezik, de legalábbis helytelen.

Nem, de ha kicsit tovabb lapozol a jelmagyarazat iranyaba, akkor megtalalhatod hogy az azt jelenti hogy: "vulgaris, a kevesbe muvelt beszedre jellemzo pongyola hasznalat."

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#662 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 01. 17:21

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 16:55

Nem, de ha kicsit tovabb lapozol a jelmagyarazat iranyaba...

Nagyon jól tudom, hogy mit jelent a vulg az Értelmezőben, de ez számomra nem ok arra, hogy  bunkónak tartsam azokat, akik alkalomadtán használják a "suszter", "ziccer", "passzentos" szavakat (az unszimpatikussal együtt).  :) Persze az is egy vélemény, hogy ezeket csak műveletlen emberek használják, és mindenkinek "ellenszenvest" illetve "cipészt" kell mondania, különben megégeti magát.

#663 Felhasználó inaktív   Necros 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 01. 17:31

Szerintem bő szókincsre vall, ha valaki minél színesebben tudja magát kifejezni. Elég unalmas, ha csak néhány szót használ egy dologra. Azok a megjegyzések, hogy ezt vagy azt a változatot műveletlenek használják, badarság. Minél több formáját ismerjük egy kifejezésnek, annál jobb. ;)

szerk.: elgépelés :)

Szerkesztette: Necros 2006. 06. 01. 17:32 -kor

Tabrett Bethell's films - blog az összes információval. @Necros_hun Tumblr oldalam. @AnyoneYouWant @TheClinicMovie

Hajrá Fradi! BAJNOKCSAPAT 2007! A mi kézis lányaink a legjobbak! :)

#664 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 01. 18:53

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 18:21

...de ez számomra nem ok arra, hogy  bunkónak tartsam azokat, akik alkalomadtán használják a "suszter", "ziccer", "passzentos" szavakat (az unszimpatikussal együtt).  :) Persze az is egy vélemény, hogy ezeket csak műveletlen emberek használják, és mindenkinek "ellenszenvest" illetve "cipészt" kell mondania, különben megégeti magát.

Nem mosnam ossze ezeket a szavakat...  "suszter", "ziccer", "passzentos" - ezeket nem feleslegesen, okoskodva szokas hasznalni... ellenben az unszimpatikust bizony ugy szoktak hasznalni... mondvan: igen, tudom hogy az magyarul "ellenszenves", de en olyan okos vagyok, hogy majd jol megmondom "kulfoldiul"... aztan felbufogi az "unszimpatikust" ;) Okosabb maradt volna, ha magyarul mondja... ;)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#665 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 01. 19:08

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 19:53

Nem mosnam ossze ezeket a szavakat...  "suszter", "ziccer", "passzentos" - ezeket nem feleslegesen, okoskodva szokas hasznalni... ellenben az unszimpatikust bizony ugy szoktak hasznalni... mondvan: igen, tudom hogy az magyarul "ellenszenves", de en olyan okos vagyok, hogy majd jol megmondom "kulfoldiul"... aztan felbufogi az "unszimpatikust" ;) Okosabb maradt volna, ha magyarul mondja... ;)

Samott

Már bocs, de ez egy vicc amit leirtál :)

Mi az hogy olyan "okos vagyok", hogy ezt használom.

Egyszerűen annyira beivódott a köztudatba, és mivel nem mindenkinek volt olyan "okos" tanára, hogy beleverjen olyat az ember fejébe, ami ne feltételn igaz, így sokan ugyanugy természetesen használják, mint a "suszter", "ziccer", "passzentos" szavakat. És szerintem ennyi erővel az általam belinket könyvet is lehetne "szent írásnak venni".

Úgyhogy szerintem abba kéne maradni kinek a pap, kinek a papné.

Ki mondja meg mi a helyes, és mi nem? :think: Mirefel fogadunk el hasonszőrű szavakat, és másokat miért nem? :confused:

#666 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 01. 19:31

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 19:53

Nem mosnam ossze ezeket a szavakat...

Az Értelmező mossa össze ezeket a szavakat, amikor ugyanabba a kategóriába sorolja őket. Az volt az érved, hogy az Értelmező besorolása alátámasztja az álláspontodat, gondoltam keresek még pár szót, amire ugyanezt el lehet mondani. Lapozgattam öt percig, ezt a hármat találtam hirtelen.

Egyébként nekem nem tűnt föl különösebben, hogy az unszimpatikust okoskodva használnák. Az viszont igen, hogy amikor valaki ezt a szót leírja, akkor jó eséllyel megjelenik valaki, általában egy laikus, aki elkezd okoskodni, hogy ilyen szó nincs is a magyarban, helytelen, és az antipatikus a helyes forma. Ezt jól láthattuk, amikor belinkelted azt a google-oldalt.

#667 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 01. 19:37

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 15:40

Mert van olyan szotar is, ami engem ebben megerosit... ideztem mar a magyar ertelmezo keziszotart. Sajnalom, engem meg igy tanitottak... felenk bizony ciki volt az unszimpatikus, nem is egette magat vele senki.

Felenk meg az a bevett hasznalat, nem az antipatikus.
Hiaba, igen eros a svab behatas a Balaton-felvideken.

#668 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 01. 20:01

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 20:31

Egyébként nekem nem tűnt föl különösebben, hogy az unszimpatikust okoskodva használnák. Az viszont igen, hogy amikor valaki ezt a szót leírja, akkor jó eséllyel megjelenik valaki, általában egy laikus, aki elkezd okoskodni, hogy ilyen szó nincs is a magyarban, helytelen, és az antipatikus a helyes forma. Ezt jól láthattuk, amikor belinkelted azt a google-oldalt.

Nagyon helyesen... ;) Kuzdeni kell a helytelen szohasznalt ellen. Nem tudok mast mondani: van erre egy nagyon jo magyar szavunk: ellenszenves... ha valaki okoskodni akar, mondja ugy: antipatikus... az unszimpatikussal csak sajat magat hozza kinos helyzetbe.

Samott

#669 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 06. 01. 21:52

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 21:01

Nagyon helyesen... ;) Kuzdeni kell a helytelen szohasznalt ellen. Nem tudok mast mondani: van erre egy nagyon jo magyar szavunk: ellenszenves... ha valaki okoskodni akar, mondja ugy: antipatikus... az unszimpatikussal csak sajat magat hozza kinos helyzetbe.

Samott

Nem hiszem, hogy bárki "okoskodni" szeretne, amikor az unszimpatikus (vagy unszimpi – mostanában inkább ez a vulg.) változatokat használja. Hol, milyen közegben hallottad így? Ha mindenképp különbséget keresünk, "okoskodó" jelentésárnyalat helyett az én szókincsemben az unszimpatikus az ellenszenveshez képest közvetlenebb, enyhébb, kicsit nőiesebb.

#670 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 01. 22:43

Na ja, mifelenk is unszimpatikus=valamiert nem tetszik, mig ellenszenves=kifejezetten utalni valo

#671 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 09:35

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 22:52

Nem hiszem, hogy bárki "okoskodni" szeretne, amikor az unszimpatikus (vagy unszimpi – mostanában inkább ez a vulg.) változatokat használja. Hol, milyen közegben hallottad így? Ha mindenképp különbséget keresünk, "okoskodó" jelentésárnyalat helyett az én szókincsemben az unszimpatikus az ellenszenveshez képest közvetlenebb, enyhébb, kicsit nőiesebb.

Mint mar irtam en ilyen kozegben nevelkedtem... ahol en felnottem, tanultam ott bizony ciki volt az "unszimpatikus". Mert bizony rank szoltak... meghozza olyan idos, klasszikus muveltsegu tanarok, akiknek adtunk a szavara. Ha ok azt mondtak, hogy "ha hulye vagy fiam legalabb ne hangoztasd" az egy eletre szolo elmeny... ;) Es a mai napig megvan az osszemosolygas elmenye, amikor egy idegen benyogi, hogy: "unszimpatikus"... es mivel a jelek szerint nem csak engem zavar ez a kifejezes, talan masok is vannak akik meg ilyen nevelest kaptak.

Ha jol emlekszem az egesz vita a Gundel Takacs benyogesebol indult ki, amikor egy argentin (valoban igen ellenszenves) bokszolot cimkezett igy... az, ott, akkor egyertelmuen felmuvelt okoskodas volt a reszerol. Siman mondhatta volna ugy is, hogy "meglehetosen ellenszenves".

Samott

#672 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 09:58

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 10:35

Mint mar irtam en ilyen kozegben nevelkedtem... ahol en felnottem, tanultam ott bizony ciki volt az "unszimpatikus". Mert bizony rank szoltak... meghozza olyan idos, klasszikus muveltsegu tanarok, akiknek adtunk a szavara. Ha ok azt mondtak, hogy "ha hulye vagy fiam legalabb ne hangoztasd" az egy eletre szolo elmeny... ;) Es a mai napig megvan az osszemosolygas elmenye, amikor egy idegen benyogi, hogy: "unszimpatikus"... es mivel a jelek szerint nem csak engem zavar ez a kifejezes, talan masok is vannak akik meg ilyen nevelest kaptak.

Ha jol emlekszem az egesz vita a Gundel Takacs benyogesebol indult ki, amikor egy argentin (valoban igen ellenszenves) bokszolot cimkezett igy... az, ott, akkor egyertelmuen felmuvelt okoskodas volt a reszerol. Siman mondhatta volna ugy is, hogy "meglehetosen ellenszenves".

Samott

És mennyivel egyszerűbb 2 szóval mondani :omg:

#673 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 10:07

Idézet: enzimke - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 10:58

És mennyivel egyszerűbb 2 szóval mondani :omg:

Bah... :omg: akkor legyen csak egyszeruen: "ellenszenves" ...nehogy mar ez is gond legyen. ;)

Samott

#674 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 10:46

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 10:35

Mint mar irtam en ilyen kozegben nevelkedtem... ahol en felnottem, tanultam ott bizony ciki volt az "unszimpatikus". Mert bizony rank szoltak... meghozza olyan idos, klasszikus muveltsegu tanarok, akiknek adtunk a szavara.

Erre szokták mondani, hogy most a konzervatívok annak a megtartásáért küzdenek, aminek a bevezetéséért két generációval korábban a liberálisok küzdöttek.

Megint eljutottunk ahhoz, hogy állandóan változik a nyelv. Küzdeni lehet ellene, de a megállítás nem fog sikerülni, túl kicsik vagyunk.

#675 Felhasználó inaktív   enzimke 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 10:47

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 11:07

Bah... :omg: akkor legyen csak egyszeruen: "ellenszenves" ...nehogy mar ez is gond legyen. ;)

Samott

és mi van ha nem ellenszenves volt neki csak nem tetszett neki? :rolleyes:

#676 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 10:51

Idézet: enzimke - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 11:47

és mi van ha nem ellenszenves volt neki csak nem tetszett neki? :rolleyes:

Nem tetszett neki, tehat ellenszenves volt szamara. Mit lehet ezen nem erteni? ;)

Samott

#677 Felhasználó inaktív   Necros 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 10:59

Az ellenszenves erősebb kifejezés. ;)
Tabrett Bethell's films - blog az összes információval. @Necros_hun Tumblr oldalam. @AnyoneYouWant @TheClinicMovie

#678 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 11:04

Idézet: Necros - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 11:59

Az ellenszenves erősebb kifejezés. ;)

Persze, mert az magyar szó, azt értjük. És tudjuk a jelentését.
A másik az idegen, és nem tudjuk, árnyaltságban mit jelent...
Gondolkoztál már ma?

#679 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 11:06

Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 12:04

Persze, mert az magyar szó, azt értjük. És tudjuk a jelentését.
A másik az idegen, és nem tudjuk, árnyaltságban mit jelent...

Nálunk épp azt jelenti, amit. :) Nem muszáj a jelentését is egy-az-egyben átvenni.

#680 Felhasználó inaktív   Necros 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 02. 11:06

Az "ellenszenves" erősebb a "nem tetszik" kifejezésnél. :)

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.