Üdv!
Hát az én helyesírásomból sem építenétek várat...

De azért igyekszem! Megteszem, ami tőlem telhető!

Bár bevallom, hogy gyakran itt is megesik, hogy elolvasás nélkül kattintok is a "Hozzászól"-ra, azt végigolvasva a "Szerkesztés"-re.
Szerintem a szórövídítések főleg a kis kamaszok körében vált nagyon elterjedtté, divatossá! (Tokio Hoteles MSN generáció

) Ezzel akarnak egyéniségnek tűnni, de valahogy nem igazán sikerül! Gondolom sokan emlékeztek a privi.hu-ra. Reprezentatív példa volt (erre is). Az egy dolog, hogy meghaltam a röhögéstől

, de még a hányinger is kerülgetett a villódzó pink szívecskéktől és a "cejetlek"-ektől.
Nálam például a stílus nagyban függ a felhasználási körtől. Egy fórumra igyekszem többé-kevésbé a magyar helyesírás szabályainak megfelelően "post"-olni.

De azért MSN-en egy jóbaráttal folytatott csetelés már kevésbé kötött. Ott fontos, hogy minél gyorsabban átadhassam a gondolataimat, ösztönösen verem már az Entert. A kisbetűs mondatkezdés, idióta rövídítések beleférnek, de természetesen az értehetőség határain belül. (vok, pill, majd re, ksz -> x) Meg a régi jóbarátokkal már félszavakból is...
Ellenben sokkal jobban zavar az ékezet nélküli írás! Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy az miért is gyorsabb?!

Nekem teljesen természetes, hogy ékezettel írjak. Szvsz nem tart szinte semeddig "kinyúlni" az ö,ü,ó,ő,ú,é,á,ű betűkhöz. Ellenberger ha gépírok néha az í-t nem találom.

Az ékezet nélküli írás tényleg sokszor félreérthető! (
koszorus) Sokszor másodpercekig "brute force"-ol az agyam, mire megtalálja a szavakhoz illő ékezeteket és sikerül helyesen dekódolni az értelmét.
Érdekes, hogy Litvániában ösztönösen az volt az első amikor leültem egy számítógéphez rögtön felraktam a magyar karakterkészletet és - magyar - ékezetes betűkkel írtam. Mondjuk ahhoz nem árt, ha tudsz gépírni, mert így nem kellett figyelnem a billentyűzetre. Teljesen olyan volt mintha egy magyar billentyűzettel gépelnék, mégha más is volt a gombokra írva.
Rövídítések: általában semmi bajom nincs velük! Bár van pár olyan, amiről gőzöm sincs, hogy mit jelent! Pl.:
ti. (Hamster blogján gyakran megfigyelhető. Tudni illikre gondolok, de az valahogy nem passzol a szövegkörnyezetbe.)
sic! (Passz! Gondolom valamilyen káromkodás-féle)
Üdv: Klown
Szerkesztette: Klown 2007. 05. 05. 14:47 -kor