HWSW Informatikai Kerekasztal: Sic gloria transit mundi...... (?) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (34 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Sic gloria transit mundi...... (?) Értékeld a témát: -----

#141 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 03. 13. 09:29

idézet:
Ezt írta lameXpert:
Tehát a kérdésem: Neked mit jelentenek a következő szavak?

érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, történelem, tudás, beszélgetés, vita....
[/quote]

normális, állatszeretet, az élet szentsége, érdek....
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#142 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 03. 13. 10:02

idézet:
Ezt írta lameXpert:

az élet szentsége
[/quote]

Névadóm és példaképem, én, már kifejtette(m) az egyik róla(m) szóló könyvben (de jó kis mondat :)), hogy ő miért nem öl soha. Nyilvánvaló, persze, nem mond(ok) semmi újat: mindenkinek csak egy élete van, egy esély, egy játszma...és senkinek nincs joga egy ilyen egyedi valamit elvenni. Nem hiszek a reinkarnációban és a túlvilágokban.
Hiszek viszont a bosszúban, mert ha valaki öl, az sárba tiporta ezt a szentséget, valaki másét, és vele együtt véleményem szerint a sajátját is.

Kihagytam egy vesszőt, ezért az alábbi: :)

[ 2003. március 13.: Jim DiGriz szerkesztette a hozzászólást ]

#143 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 13. 10:06

idézet:
Ezt írta lameXpert:

érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, történelem, tudás, beszélgetés, vita, normális, állatszeretet, az élet szentsége, érdek....
[/quote]

mérték...
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#144 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 18. 22:33

idézet:
...A testbeszéd vagyis a metakommunikáció többet árul el minden szónál. Nem bízhatjuk a véletlenre, hogy értjük-e ezt a nyelvet, és mi magunk mennyire folyékonyan beszéljük, mert a szavaknak csupán tömegük van, súlyt attól kapnak, milyen érzelmi-akarati erőtér veszi őket körül. Erre az erőtérre viszont abból következtethetünk, hogy milyen a beszélő hanglejtése, milyenek a mozdulatai, milyen az arckifejezése, milyen a tartása, vagyis azokból az üzenetekbol, amelyeket együtt nem verbális kommunikációnak nevezünk. Nem túlzás tehát azt állítanunk, hogy döntően ez határozza meg, hogy milyen mértékben fogadják el azt, amit mondunk, mennyire tartanak minket hitelesnek, őszintének. A nem verbális kommunikációban legalább olyan fontos jártasságot szereznünk, mint abban, hogy a világos, szabatos beszéd szabályai szerint rakjuk egymás mellé a szavakat.

A testbeszéd ismerete segíthet bennünket annak eldöntésében, hogy felismerjük, hogy
a) igazat mond-e a másik, vagy sem;
B) barátságosan közelít-e hozzánk a másik, vagy sem;
c) a megtévesztés céljával küldött, hamis jeleket és küldőjük igazi üzenetét.

........

Miből ismerhetjük fel a megtévesztés céljával küldött, hamis jeleket és mi ezek igazi üzenete? A legfontosabb jel a küldött jelek koherenciájának, integritásának hiánya. Mindig lesz egy, vagy több olyan jel, amelyik ellentmond a többinek, vagy erőteljesen eltúlzott a többihez képest. Pl.: a verbális állításoknak a nonverbális jelek egy része ellentmond. Ha ilyet tapasztalunk, a "kilógó" jelet, illetve jeleket tettenérve közel kerülhetünk a valódi üzenethez is. [/quote]
¤

#145 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 22. 12:02

idézet:
Ezt írta lameXpert:

érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, történelem, tudás, beszélgetés, vita, normális, állatszeretet, az élet szentsége, érdek, mérték....
[/quote]

társadalmi norma, kultúra....
¤

#146 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 22. 12:48

idézet:
Ezt írta lameXpert:

társadalmi norma, kultúra....
[/quote]

Társadalmi norma... megfelelni a környezetnek. Hiszen úgy is lehetsz önmagad, hogy közben nem rúgod fel az összes szabályt.
idézet:
Az a szabad, aki önmaga dönti el, hova tartozzon... [/quote]

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#147 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 23. 19:30

idézet:
Kép

Hogyan működik a tudomány?
[/quote]
¤

#148 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 07:26

idézet:
Ezt írta lameXpert:

érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, történelem, tudás, beszélgetés, vita, normális, állatszeretet, az élet szentsége, érdek, mérték, társadalmi norma, kultúra, ........
[/quote]

fontos,
¤

#149 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 12:25

idézet:
Ezt írta lameXpert:

érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, történelem, tudás, beszélgetés, vita, normális, állatszeretet, az élet szentsége, érdek, mérték, társadalmi norma, kultúra, fontos,
[/quote]

egyenesség, tartás...
¤

#150 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 13:38

idézet:
Ezt írta lameXpert:
érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, történelem, tudás, beszélgetés, vita, normális, állatszeretet, az élet szentsége, érdek, mérték, társadalmi norma, kultúra, fontos, egyenesség, tartás...
[/quote]

kritika,
¤

#151 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 14:31

idézet:
Ezt írta lameXpert:
érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, történelem, tudás, beszélgetés, vita, normális, állatszeretet, az élet szentsége, érdek, mérték, társadalmi norma, kultúra, fontos, egyenesség, tartás, kritika, ...
[/quote]

idézet:
.... a srác szerelmetes lett bele, a leányzó pedig beszélgetett vele, mint baráttal.....[/quote]

nézőpont
¤

#152 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 14:40

Irrelevancia.

[ 2003. április 02.: Jim DiGriz szerkesztette a hozzászólást ]

#153 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 14:47

idézet:
Ezt írta lameXpert:
nézőpont[/quote]

Egy szemlélő által a világról alkotott kép függ a saját fizikai illetve "mentális" tulajdonságaitól, röviden nézőpontjától. SZVSZ

#154 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 14:51

idézet:

Relativitás : de jól esett

1. te mondod, a szomszédasszony után
2. a szomszéd mondja a tizedik emeleten, a grabancod elengedése után[/quote]

[ 2003. április 02.: lameXpert szerkesztette a hozzászólást ]
¤

#155 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 14:56

Irrelevancia.

#156 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 15:23

idézet:
Ezt írta Jim DiGriz:

Miben is értettem egyet.... :)
[/quote]

Ki a vadász, és ki a puska.... és mikor?
Ajánlom figyelmedbe Cybernetics.. hozzászólását :)
¤

#157 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 02. 15:31

Irrelevancia. Elnézést.

#158 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 04. 20:18

idézet:
Az etológus kedvenc állata
CSÁNYI VILMOS AZ EMBERI TERMÉSZETRŐL

A biológus-etológus professzort idén Széchenyi-díjjal jutalmazták több évtizedes tudományos munkásságáért. Egyebek közt arról is beszél: a rendszerváltás után felerősödtek a minden emberben meglévő biológiai késztetések.

Tudható: rosszul tűri, ha a hatalom mellőzi az elesetteket. Megtapasztalta a szegénységet?

- Édesapám sokáig villanyszerelő volt. Mindig akadt munkája, de kisgyerekkoromban azért megesett: amikor megéheztem délutánra, anyám azt mondta, a maradék szelet kenyér dolgozó apámnak kell. Az iskolában is éreztem a különbséget a gazdag és a szegényebb gyerekek között. Emlékszem a jobbmódúak irigyelt, színes ceruzákkal bőven telerakott, fedeles tolltartójára. Sok minden formálja az embert.

Egy időben járt egyetemre édesapjával, aki ötvenévesen diplomázott villamosmérnökként. Ő az Országos Távvezeték Vállalat párttitkára lett, majd '56-ban a forradalmi tanács elnöke. Mai fiatal nehezen értené ezt a kettősséget.

- Apám tisztelte az elveket, s szerette az embereket. Vállalata menedéke volt főszolgabíróknak, Horthy arra érdemes főtisztjeinek, a Rajk család tagjainak. Ha ügyeskedő karrierista érkezett az összetartó társaságba, apám gyorsan felfelé buktatta: kiajánlotta káderhiányos minisztériumoknak. A csapat '56-ban nem akart kilógni a sorból: forradalmi tanácsot alakítottak, és apámat kérték elnöknek. Baja nem lett belőle. A forradalom bukása után egészségügyi okokra hivatkozva lemondott a párttitkárságról. Döntését elfogadták.

Ön hogyan élte meg ötvenhatot egyetemistaként?

- Az ehetetlen menzakoszt miatt indult mozgolódás az egyetemen. Ehhez jött később az intézményszerkezet átalakításának terve. Nem rendszerváltást akartunk, hanem "emberarcú" szocializmust. Okozott is némi meglepetést: elmentünk tüntetni a menzanormákért, erre kitört a forradalom. Provokáció is volt a dologban, de az igazságról senki sem beszél. Október 23-án a Kossuth téren megjelent néhány teherautó. Még nem voltam humánetológus, ám feltűnt: a gépkocsiról leugráló, munkásruhás emberek szétszóródnak a tömegben. Ráadásul mindegyik vadonatúj ruhát viselt. Negyedórával az érkezésük után vadult meg a tömeg. Kik lehettek? Érdekes, de történeti munkában még nem olvastam az epizódról.

Csupa dupla fenekű történet a múlt. Ön például díszhalakkal üzletelve fényesen keresett azokban a sötét időkben. Olvastam: évi 60 ezer forintja is összejött. Az államvédelmet ez nem irritálta?

- Sok mindennel lehetett akkoriban üzletelni: orkánkabáttal, nejlonharisnyával, lopott építőanyaggal. Virágzott a feketézés. A hatalom valószínűleg nem ebben látta a rendszer vesztét.

Az egyetemen hidrobiológiát is hallgatott, de vegyészként végzett '58-ban. A halak és más lények iránti - nem üzleti, hanem biológiai - vonzódása miatt azonban a SOTE Orvosi Vegytani Intézetében, Straub F. Brunó műhelyében kezdett dolgozni. Biokémiával, molekurális biológiával foglalkozott. Aztán, már a hatvanas években ösztöndíjat kapott Amerikába. A hidegháború közepén ehhez mennyire kellett "katonának" lenni?

- A Ford-ösztöndíjasokat hoszszas procedúra után választották ki. Ennek a titkosszolgálati megkeresés is része volt. Mondták: "Lopjon majd, amit csak ér." De az amerikaiak is azt hitték, végzünk majd némi ügynöki munkát. Vezércikket írt rólunk a New York Times: "Megjöttek a Ford által delegált vörös kémek." Minden lépésünkről be kellett számolnunk egy helyi szervezetnek, ők intézték városnéző útjainkat is. Például a Cap Kennedy űrközpontba (amely egyébként nyilvánosan látogatható) "adminisztratív okokból" sosem sikerült bejutnunk. Kivéve a szintén Ford-ösztöndíjas Juhász Elődöt, aki egy este az űrhajós unokatestvérének zongorázott valami bárban, így ő kalandosan, de bejutott a központba. Felügyelőink persze tomboltak, amikor megtudták.

A honi titkosszolgálatnak mit hozott ajándékba?

- Az volt a taktikánk, hogy rábólintottunk a megbízatásra, aztán hazatérve széttártuk a kezünket: "Sajnos nem jutottunk lehetőséghez." Csak második amerikai utamon kerültem kínosabb helyzetbe. Megjelent munkahelyemen, a neuro-biokémiai intézetben a magyar tudományos attasé. Követelte: mondjam meg, hol vannak az idegmérgek. Azt feleltem: fogalmam sincs. Forró hangulatú találkozó volt, amelyet követtek bizonyos retorziók.

Mifélék?

- Kértem, hosszabbítsák meg egy hónappal az ösztöndíjamat. Hajópostán küldték utánam az engedélyt. Mire megérkezett, el kellett hagynom az országot. Útközben tudtam meg, terjesztik: disszidálni akarok. Ezért Londonban felkerestem a követséget, hogy tisztázzam magam.

Sikerrel?

- Az illetékes hosszan váratott, ezért odaültem a szalonban a hófehér zongorához. Verni kezdtem a billentyűket, mire a fickó két perc alatt előkerült. Az volt életem első zenei produkciója, és nem lettünk barátok a konzullal. Végül itthon írtam levelet illetékes helyekre arról, diplomatáink milyen szörnyen bánnak külhonban az ifjú tudósokkal. Haszna nem volt.

A lexikonok szerint 1973-ban bízták meg az ELTE magatartás-genetikai laboratóriumának megszervezésével, amelyből később "kifejlődött" az etológia tanszék. Ekkor ön már a molekuláris biológia kandidátusa, sőt nagydoktori dolgozata is kész. Nem leltem nyomát: miért pont önt szemelték ki a feladatra.

- Még a tudományszervező intézetek munkatársai is hajlamosak azt hinni, egy tudományos intézmény néhány okos adminisztrátor elhatározásából jön létre, aki eldönti: legyen ilyen, aztán körülnéznek, ki tudná azt megcsinálni. Valójában fordítva történik: van valaki, aki foglalkozni akar egy adott területtel, és ezt vagy engedik neki, vagy nem. A pénzosztóknak szerencsésebb a téves változatot tálalni: inkább bíznak egy szervezet felelősségében, mint abban, hogy a tudós egyedül is képes fontos kérdésekben dönteni.

Ugyanakkor egyszer azt nyilatkozta: az etológia honi fejlődése többek között azért maradt el a "világátlagtól", mert néhány biológus képtelen volt megbocsátani önnek, hogy nem szakvégzettséggel alapította a tanszéket.

- Ez sajnos igaz. Elsősorban a klasszikus biológusok gondolják: én csak egy vegyész vagyok. De hát ők a molekuláris biológiára meg azt mondták: nem létezik. Mindez nem engem minősít.

A Széchenyi-díj elégtétel?

- Fiatalabb korunkban várjuk el, hogy munkánkat elismerjék. Nemigen kényeztettek díjakkal, hát megszoktam a helyzetet. Amikor mégis kitüntetnek, az meglep.

Az MTA-nak 2001-ben lett rendes tagja. Sokak szerint kicsit megkésve. Ön úgy értékelte akkor: a tagság nem pusztán szakmai elismerés, hanem szociális aktus. Az embert bebocsátják egy társaságba. Ezt sokan megérdemelnék - magyarázta -, de aki képtelen illeszkedni, annak késik a tagsága. Szerintem mindez szomorú képet fest a tudós társaságról.

- Csak mert a valóság nem pontosan fedi azt az idealizált képet, amely a különböző szociális rendszerek működéséről él önben? A dologban nincs semmi szomorú. Minden rendszer az odatartozó emberek kapcsolatai szerint működik. Ezekben sok az összeférő és az összeférhetetlen elem.

Nem iskolai tanulmányaim, ízlésem okán háborgok. Nagy tudású emberek kisszerűsége jobban bosszant, mint az átlagé.

- Minden szakma és csoport megoszlik: rosszakra, közepesekre, jókra, kiválókra és zsenikre. Naivitás mást gondolni.

Volt egy csoport, amelyet évtizedekig tanulmányozhatott belülről. Azt mondta egyszer: azért lépett ki 1987-ben a pártból, mert akkor már nem kellett retorziókra számítani. Addig csak a félelem tartotta az MSZMP-ben, vagy a tudós kíváncsiság is?

- Ha karriert akartam, nem rúghattam össze velük a port. Tény az is: melós gyerekként kaptak fel a rendszer hullámai, ami nem volt kellemetlen. Straub F. Brúnónak egyébként inkább polgári műhelye volt, ahová engem - hogy javítsam az átlagot - származásom miatt vettek fel. Ám idővel már azt is mondták: "Munkásszármazású, pedig nem is hülye!" Egyetemi pályafutásom alatt pedig többször jelentett védelmet a párttagság, a származásom. Mindig voltak, akik próbáltak kinyírni.

1987-ben miből lett elege?

- Már előbb elegem lett sok mindenből. Amikor szervezni kezdtem az etológia tanszéket, az ELTE-n vonalas pártfunkcionáriusokkal találkoztam. Akadt velük elég gondom. De furcsa helyzetben voltam: az én hátteremmel bátrabban lehetett pimaszkodni. Már egyetemistaként is a kirúgatás szélére kerültem egy csíny miatt, de az ellenem eljáró főelvtárs azt mondta: amikor személyi dossziémból értesült, hogy munkáskáder vagyok, apám pedig párttitkár, haragja tíz százalékra csökkent. Pedig ha kirúg, nagyobb lett volna előttem a becsülete. Egyébként ez a pasas '56-ban disszidált. Amikor pedig a hatvanas években hazalátogatott, és benézett az egyetemre, azt mondta: "Mi, svédek ezt másként csináljuk." Illúzióim addig sem voltak irányában, de ez már sok volt.

A rendszerváltás kapcsán fejtegette egyszer: "A szabadság a reálisan megvalósítható lehetőségek összessége. Az ember abban különbözik az egyéb állatfajoktól, hogy az idegen fajtársakkal is törődik. Hol volt a rendszerváltás idején ez a törődés? Hol mondták el az embereknek, mi vár reájuk?" Mindez azt jelentené: a szabadság küszöbén elállatiasodtunk?

- Igen, bizonyos szempontból. A változás idején a legszélesebb értelemben vett kultúra rendszere leomlott, és felerősödtek a minden emberben meglévő biológiai késztetések. Amíg létre nem jön egy új szabályrendszer, addig szörnyű dolgok történhetnek. Rémületes például, hogy a szélsőjobbon kívül senki nem törődik a fiatalokkal. De hát a nagy pártok nem ideológiai, hanem kommunikációs versenyt folytatnak.

Ki hozhatná létre az új szabályrendszert?

- A társadalom majd kialakítja. Csak kell hozzá még vagy kétgenerációnyi idő. Amikor majd a mostani, negyvenesektől hatvanasokig terjedő korosztályok utolsó tagjai is emlékké lesznek, akkor fognak csodálkozni a népek. Mert a jövő fiataljaiban elkerülhetetlenül feléled a nosztalgia a hajdani szolidáris rendszerek után. Hiszen nem lesz már, aki hitellel elmondhatná nekik: sok zűrös dolog is volt azokban a régi időkben. De az efféle nosztalgiából könnyen kialakulhat egy eszme. Azokat a majdani apukákat pedig, akik most huszonéves fideszesek, legfeljebb megüti a guta. Addig persze bármi megeshet: egyelőre nincs ideológia, és ad hoc történik minden.

Megvallom, az utóbbi időben felfedeztem magamnak a lovakat. Megülni nem bírom őket, de társaságuk megnyugtat. Ön viszont az abszurd múltat és a jelen káoszát is olyan higgadtan elemzi, hogy azt kell gondolnom: ami eddig volt, ma is az a kedvenc állata.

- Így van: az ember. [/quote]

Sztankay Ádám
¤

#159 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 05. 13:40

idézet:
Az igazságérzet relativitásáról:

Egyetlen hülye sem sértődik meg, ha okosnak titulálják....[/quote]
¤

#160 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 04. 23. 00:04

idézet:
Ezt írta lameXpert:
érték, erkölcs, hit, rossz, politika, tudomány, jog, kötelesség, lehetőség, pénz, jó, történelem, tudás, beszélgetés, vita, normális, állatszeretet, az élet szentsége, érdek, mérték, társadalmi norma, kultúra, fontos, egyenesség, tartás, kritika, nézőpont....
[/quote]

vélemény.....
¤

Téma megosztása:

• (34 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.