Idézet: blabla* - Dátum: 2009. dec. 14., hétfő - 22:32
márpedig a szabályozás prociklikus és az is marad. egyszerűen nem tud okosabb lenni a piacnál, mert nem jövőbelátó. szép lenne ha preventív lenne, de nem az. ez van, ebből főzünk.
az emberek okosságáról annyit, hogy aki 2-3 éve 150-160 körüli árfolyamon vett fel CHF alapú hitelt, az még 220-as árfolyam és átárazások mellett is jobban járt mintha ugyanakkor ugyanazt akkori HUF hitelből finanszírozza. az hogy ezt a legtöbben kihúzták a fizetőképességük maximumáig, vagy a különbségből nagyobb lakást/házat vettek, vagy megtolták az egészet még plazmatv vásárlással vagy hitelből nyaralással az más kérdés. ebben benne van nagyon az egyéni mértéktelenség, kapzsiság is.
a bankok: ahhoz képest hogy kb ~1%-nál kisebb valószínűségű eseményt futottunk az elmúlt másfél évben, sztem nem volt komoly para. aki nem dőlt be, tulképp átment a vizsgán. persze voltak csődök, de elsősorban ott ahol az alap banki tevékenységtől (betétgyűjtés - hitelezés) nagyon elmentek a hitelderivatívák felé. nah, ez és a tőzsdei buborékok igazán a kaszinó.
a lényeg az volna h tanultunk-e az egészből vagy sem. sztem nem tanultunk. most mindenki óvatos nagyon, de ez eső után köpönyeg... mire legközelebb baj lesz már rég elfelejti mindenki az egészet, az egyéni kapzsiság fog nyerni újra. rendszerszinten: a lakosságnál, a bankoknál, az állam/szabályozóknál, a részvényeseknél stb.
Az duma, hogy nincs esély megelőző, vagy legalább "valósidejű" szabályozásra. Mindenki tudta, hogy mi lesz. Még én is, pedig én hülye vagyok a sok okoshoz képest...
Az emberek hülyék. Ahogy írod, tök mind1, hogy 160 vagy 180 vagy 200 HUF-nál vette fel, a lényeg az, hogy úgy vette fel, hogy 5Ft gyengülésnél dobhatja a házat... Vagy alapesetben kibírt volna többet is, de azt meg abból szűrte le, hogy 30 évig biztos munkája lesz.
A bankok semmilyen vizsgán nem mentek át. Max a megmentésért sunnyogási, ill. a számviteli vizsgán. Ugyanolyan lufi áll mögötte MA is, mint korábban. Eleve rengeteg eszköz valós értékét kockázatát a mai napig nem látják... de ha van is rész, aminek látják, annak meg virtuálisan tűnt csak el a kockázata. Olyanokkal fedték le, hogy: 1. állambácsi majd kifizeti, 2. anyabank, másik bank, IMF, stb majd kifizeti, 3. Józsi becsszóra megmondta, hogy visszafizeti és valaki az 1-2. pontból majd Józsit segíti ebben, szóval lehet, hogy ő kap majd pénzt, munkát, akármit...
Ez nulla... nincs senki a lánc végén már megint. Max a mikulás. Ugyanolyan lufi, mint a többi. Majd 50 év múlva kiderül, hogy ez a pénz se ér semmit, mert a lakás, amit Józsi vett (de nem vehetett volna meg) relatíve jóval drágább, mint amivel a láncot lefedezték. Pukk.
Abban egyetértek, hogy semmit nem tanultunk. A gond az, hogy az új körben (idei év) szerintem már most túlfeszítettük a húrt. Lehet mondani, hogy ciklikus a valós reálgazdaság és a lufik is, de lassan nincs hova felpattanni (pontosabban miről) a hullámvasút aljáról.
És eközben nulla a félelemérzet. De ez nem csak a hitelekre, hanem a befektetésekre is ugyanúgy igaz, ahogy írod... Ott talán még nagyobb a kontraszt.
Szerkesztette: vipisrac 2009. 12. 15. 00:34 -kor