HWSW Informatikai Kerekasztal: Bankok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bankok Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 01. 15:03

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 15:47

hitelkiváltás: ha a hagyományos kamat-tőke szemléletet nézzük akkor pont a futamidő elején nem érdemes, hiszen akkor főleg kamatot fizettél vissza és ugyanez kezdődik újra az új hitellel. én azt nézném, hogy változatlan futamidőt, változatlan fennálló tőkét tekintve (tehát ha ez 6 milla volt eredetileg de már csak 5,2 akkor ne a 6 millát nézzék az új hitelnél hanem az 5,2-t) csökken-e a havi törlesztő. ha csökken akkor érdemes belevágni. :) egybéként a hitelkiváltásnál valóban általában megpróbálják rábeszélni az embert arra hogy amit addig már visszafizetet azt vegye fel újra és sokan belemennek és elköltik újra a pénzt.

Hát ez az, most aztán majd "megszalad", ha jól tudom +2 millióval többet fog felvenni....

Talán egyszerűen fogja fel, hogy "jaj most 80-at fizetek és nincs pénzem, nemhogy pluszban de még ezt se tudom fizetni", "most meg ezután 60-at fizetek és fú lesz 2 millám, amit majd elflancolok kosztpénzre".  :think: Mikor tapintatosan érdeklődtem (miért nem ugyanannyi időszak, miért nem csak annyi pénzt vesz fel, amennyi hátravan, miért veri pluszban több milló hitelbe ismét magát ), kábé annyi volt a válasz, hogy "hát figyi muszáj". Mi muszáj?  :confused:

Szerkesztette: Kory 2008. 04. 01. 15:06 -kor

#282 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 15:45

Idézet: Kory - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 16:03

Hát ez az, most aztán majd "megszalad", ha jól tudom +2 millióval többet fog felvenni....

Talán egyszerűen fogja fel, hogy "jaj most 80-at fizetek és nincs pénzem, nemhogy pluszban de még ezt se tudom fizetni", "most meg ezután 60-at fizetek és fú lesz 2 millám, amit majd elflancolok kosztpénzre".  :think: Mikor tapintatosan érdeklődtem (miért nem ugyanannyi időszak, miért nem csak annyi pénzt vesz fel, amennyi hátravan, miért veri pluszban több milló hitelbe ismét magát ), kábé annyi volt a válasz, hogy "hát figyi muszáj". Mi muszáj?  :confused:

A párom közjegyzőnél dolgozik, ne tudd meg mik vannak.
Emberek frankón a napi megélhetésükhöz vesznek fel jelzáloghitelt. Rengeteg a felmondás, minimum 20, de van, hogy 60-70/hó és ez csak egy közjegyző!
Annyiból okos választás lenne, amit az ismerősöd csinál, ha a kevesebb törlesztő miatt felszabaduló pénzt félretenné, és időnként befizetné egyben és csökkentené a a tőkét (vagy ha megszorul, akkor lenne mihez nyúlni). Én ezt csinálnám.
Egyébként látok én is nemegyszer olyan top-up-okat, hogy csak nézek. Nem viccelek, van aki 30ezer forintnál is kevesebb pénzért újraindítja a hitelét.
A samponos hasonlatot én nem tudom így leegyszerűstíteni, hitelt 5-10-20-30évre veszünk fel, fodrászhoz egyszer megyünk egy hónapban.
Nyilván semmi sincs ingyen, a hitel meg mindenképpen deficit, csak nem mindegy mekkora.
Az ismerősöd egyébként tipikus áldozata a kiválóan képzett sales-eseknek.
(Ez nekem persze csak jó, hiszen, ha nem lennének ilyen emberek nem lenne munkám, de azért az objektivitásomat ezzel kapcoslatban igyekszem megőrizni.)
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#283 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 15:47

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 15:47

hitelkiváltás: ha a hagyományos kamat-tőke szemléletet nézzük akkor pont a futamidő elején nem érdemes, hiszen akkor főleg kamatot fizettél vissza

Később meg azért nem, mert akkor már tőkét törleszted. 22-es csapdája.
www.radioQ.hu

#284 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 16:31

Idézet: Harlequin - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 16:47

Később meg azért nem, mert akkor már tőkét törleszted. 22-es csapdája.

leírtam hogy szerintem hogy érdemes, szal nemtom miért kell kiragadni egy fél mondatot. :)
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#285 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 16:39

Idézet: Harlequin - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 16:45

Nyilván semmi sincs ingyen, a hitel meg mindenképpen deficit, csak nem mindegy mekkora.
---
Az ismerősöd egyébként tipikus áldozata a kiválóan képzett sales-eseknek.

és mire használjuk. a jelzálog szerintem teljesen ok, az autó határeset de a többi... azt max úgy használom hogy 'előre pörgetem a fizumat'. pl. ha meg tudnék venni egy bútort fél év múlva akkor megveszem most (pl. hitelkártyával) és utána fél évig félrerakosgatom az árát... nem pedig elköltöm újra folyamatosan a keretet. :D szal, lehet a banki termékeket okosan használni, ennek csak az emberi mohóság az akadálya.
---
valljuk meg azért nem csak a banki termékeknél dívik ez a dolog. mármint hogy nem tájékoztatják az ügyfeleket rendesen, vagy max félre. nem a bankokat akarom védeni de nekem legalább annyi bajom van az internet és mobilszolgáltatókkal, a közművekkel, a társasházi közös ügyekkel, a jómunkásemberekkel (akik pl. egy felújítást csinálnak) és az autókereskedőket is jóó sokan szidják. ok, egy jelzáloghitel az nagy összeg, de vannak 'kisebb' termékei is egy banknak, másrészt pedig egy autó, lakásfelújítás vagy váráslás is nagy összegekről szól és ott sem látok nagyobb precizitást, pontosabb kiszolgálást. az átlagember pedig kb pont ugyanannyira ért hozzá (főleg ha a jogi vonatkozásait is ideveszem) mint a banki hitelekhez. evvan, ezt kell szeretni.
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#286 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 19:02

Idézet: Harlequin - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 16:45

Annyiból okos választás lenne, amit az ismerősöd csinál, ha a kevesebb törlesztő miatt felszabaduló pénzt félretenné, és időnként befizetné egyben és csökkentené a a tőkét (vagy ha megszorul, akkor lenne mihez nyúlni). Én ezt csinálnám.

Nem csak erről van szó, fizikailag képtelenek a 80e /hó-t fizetni, ezért váltanak, nincs mit "félretenni", "talán a 60-at tudják fizetni" eset van ha jól értem.

#287 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 19:06

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 17:39

és mire használjuk. a jelzálog szerintem teljesen ok, az autó határeset de a többi... azt max úgy használom hogy 'előre pörgetem a fizumat'. pl. ha meg tudnék venni egy bútort fél év múlva akkor megveszem most (pl. hitelkártyával) és utána fél évig félrerakosgatom az árát... nem pedig elköltöm újra folyamatosan a keretet. :D szal, lehet a banki termékeket okosan használni, ennek csak az emberi mohóság az akadálya.
---

Szerintem meg a szabadfelh. jelzálog abszolút nem "ok". :)

A hitelkártya azért gáz, mert igazából ha azzal veszed meg, akkor nagyon nem annyit fizetsz érte, mint az ára....én inkább előre takarékoskodok, mint hogy utólag fizessek - többet.

#288 Felhasználó inaktív   Misi_D 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 19:30

Idézet: Kory - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 19:06

Szerintem meg a szabadfelh. jelzálog abszolút nem "ok". :)

A hitelkártya azért gáz, mert igazából ha azzal veszed meg, akkor nagyon nem annyit fizetsz érte, mint az ára....én inkább előre takarékoskodok, mint hogy utólag fizessek - többet.

Tévedsz. Hitelkártyával pont annyit fizetsz érte, mint amennyi a boltban rá van írva. Már ha időben kifizeted/átutalod a hiteltartozást. A vásárlás kamatmentes így. Ha nem fizeted ki, akkor megy rá a kamat.
A katonai behívó azt jelenti, hogy a fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a vörösbőrűtől lopott el.

A halott Jedi a jó Jedi!  (Sith közmondás)

#289 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 19:33

Idézet: Misi_D - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 20:30

Tévedsz. Hitelkártyával pont annyit fizetsz érte, mint amennyi a boltban rá van írva. Már ha időben kifizeted/átutalod a hiteltartozást. A vásárlás kamatmentes így. Ha nem fizeted ki, akkor megy rá a kamat.

Én is így értettem, az nem volt egyértelmű hogy blabla hogyan fizeti majd vissza a hitelkártyás vásárlást. :) Mert ha fél év alatt, akkor máris buktás.

Ha meg a vásárlástól számított "kamatmentes időszakban", ami általában jó esetben a következő hó 10-e körül van, akkor mit nyert, 100 Ft kamatot, amíg használta a bank pénzét és nem a sajátját? :)

Ráadásul a hitelkártyáknak éves díjuk szokott lenni (2000-3000 Ft /év), amit mindenképpen ki kell fizetni.

Szerkesztette: Kory 2008. 04. 01. 19:34 -kor

#290 Felhasználó inaktív   Misi_D 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 19:42

Idézet: Kory - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 19:33

Én is így értettem, az nem volt egyértelmű hogy blabla hogyan fizeti majd vissza a hitelkártyás vásárlást. :) Mert ha fél év alatt, akkor máris buktás.

Ha meg a vásárlástól számított "kamatmentes időszakban", ami általában jó esetben a következő hó 10-e körül van, akkor mit nyert, 100 Ft kamatot, amíg használta a bank pénzét és nem a sajátját? :)

Ráadásul a hitelkártyáknak éves díjuk szokott lenni (2000-3000 Ft /év), amit mindenképpen ki kell fizetni.

Ja így ok. :)
Az éves díj meg... Khmm, sokkal több is. Első évet el szokták engedni, vagy kedvezményes, de utána zsebbe kell nyúlni keményen. Inkább 5000 körül van.
A katonai behívó azt jelenti, hogy a fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a vörösbőrűtől lopott el.

A halott Jedi a jó Jedi!  (Sith közmondás)

#291 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 20:49

Idézet: blabla* - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 17:39

--
valljuk meg azért nem csak a banki termékeknél dívik ez a dolog. mármint hogy nem tájékoztatják az ügyfeleket rendesen, vagy max félre. nem a bankokat akarom védeni de nekem legalább annyi bajom van az internet és mobilszolgáltatókkal, a közművekkel, a társasházi közös ügyekkel, a jómunkásemberekkel (akik pl. egy felújítást csinálnak) és az autókereskedőket is jóó sokan szidják. ok, egy jelzáloghitel az nagy összeg, de vannak 'kisebb' termékei is egy banknak, másrészt pedig egy autó, lakásfelújítás vagy váráslás is nagy összegekről szól és ott sem látok nagyobb precizitást, pontosabb kiszolgálást. az átlagember pedig kb pont ugyanannyira ért hozzá (főleg ha a jogi vonatkozásait is ideveszem) mint a banki hitelekhez. evvan, ezt kell szeretni.

Nyugodtan használhatjuk a "multik" gyűjtőszót  ;)
www.radioQ.hu

#292 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 20:55

Én rühellem a sok hiteles reklámot amit nyomnak felénk. Megtiltanám a tévében ezeket a reklámokat, és inkább arra ösztönözném az embereket hogy tegyenek félre, és takarékoskodjanak. Manapság már egy szintre hozzák a jelzáloghiteleket a Milka csokival.... szal az is csak egy termék vedd meg és jó lesz neked.... ez nagyon gáz.

Belegondoltatok milyen bazi nagy válásághoz vezet ez az ész nélküli hitelfelvétel? Ha még 5-6 évig így fog menni mint most akkor kurva szarban lesz az ország gazdaságilag, ugyanis a középréteg lecsúszik és nem lesz fizetőképes kereslet, mert a eladósodnak.... és kurva nagy lesz a szegény réteg. (már most is jócskán érezni ezt)

Jah és hadd ne sajnáljam már a Bankokat. Ott a jó kis Postabankos példa erre. Szarban volt a bank, az állam belenyomott nem kevés pénzt a bankba a mi adónkból és mi lett az eredménye?  3 és fél milla büntetés a bank első emberének az istentudja hány (több 10) milliárd elsikkasztásáért.... gratulálok..... nem akarom ragozni.

#293 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 06:49

Idézet: Misi_D - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 20:42

Ja így ok. :)
Az éves díj meg... Khmm, sokkal több is. Első évet el szokták engedni, vagy kedvezményes, de utána zsebbe kell nyúlni keményen. Inkább 5000 körül van.

Na, akkor rosszabb a helyzet :)

Hiába fizeti vissza 30 vagy 45 napon belül a vásárlástól a teljes összeget maradéktalanul, mégsem "kamatmentes" a vásárlása, hiszen 5000 Ft-os éves díjnál havi 400 Ft csak a kártyadíj... mondjuk passz, nincs hitelkártyám, s nem is tervezem hogy legyen akárhogy is tukmálják, de lehet hogy valakinek megéri. Mondjuk nettó 500 ezres fizetésnél valószínű.

Szerkesztette: Kory 2008. 04. 02. 06:51 -kor

#294 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 08:22

Idézet: Kory - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 6:49

Hiába fizeti vissza 30 vagy 45 napon belül a vásárlástól a teljes összeget maradéktalanul, mégsem "kamatmentes" a vásárlása, hiszen 5000 Ft-os éves díjnál havi 400 Ft csak a kártyadíj... mondjuk passz, nincs hitelkártyám, s nem is tervezem hogy legyen akárhogy is tukmálják, de lehet hogy valakinek megéri. Mondjuk nettó 500 ezres fizetésnél valószínű.

Apósomnak van hitelkártyája, használja is rendesen. Nem tudom melyik banknál van, de neki időnként (talán negyed évente  :think: ) visszautalják a vásárolt összeg valahány %-át, így még jobban jön ki, mint síma bankkártyával. Persze mindig a hitel lejárata előtt befizeti a hitellel fizetett összeget :)

#295 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 08:41

Idézet: Sipi- - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 9:22

Apósomnak van hitelkártyája, használja is rendesen. Nem tudom melyik banknál van, de neki időnként (talán negyed évente  :think: ) visszautalják a vásárolt összeg valahány %-át, így még jobban jön ki, mint síma bankkártyával. Persze mindig a hitel lejárata előtt befizeti a hitellel fizetett összeget :)

Lehet hogy ez a TV2-es vagy RTL Klubos kártya, de ott is van kártya díj. :)

A TV2-es kártyánál 1000 Ft-ba kerül egy egyszerű KP felvét is, és 5500 Ft az éves díja a kártyának és még havonta ezen felül van 350 Ft zárási díj (OTP).

Az RTL-es hasonló, de ott csak 200 Ft a zárási díj, de 6000 Ft évente (K&H).

#296 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 08:44

Idézet: Kory - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 8:41

Lehet hogy ez a TV2-es vagy RTL Klubos kártya, de ott is van kártya díj. :)

A TV2-es kártyánál 1000 Ft-ba kerül egy egyszerű KP felvét is, és 5500 Ft az éves díja a kártyának és még havonta ezen felül van 350 Ft zárási díj (OTP).

Az RTL-es hasonló, de ott csak 200 Ft a zárási díj, de 6000 Ft évente (K&H).

Fogalmam sincs, valam átlátszó plasztik kártya :)

#297 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 08:54

Idézet: Kory - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 7:49

http://www.pszaf.hu/resource.aspx?Resource...bla_hitelkartya
Ciciman is on borda

#298 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 09:06

Idézet: fram - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 8:54

Jó összefoglalás, ssak éppen az nincs benne, hogy adnak-e valamilyen kedvezményt a kártyához (pl. amit fentebb is írtam, hogy bizonyos %-ot visszatérítenek, esetleg olcsóbb tankolás bizonyos kutakon, stb.)

#299 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 09:16

Idézet: Sipi- - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 10:06

Jó összefoglalás, ssak éppen az nincs benne, hogy adnak-e valamilyen kedvezményt a kártyához (pl. amit fentebb is írtam, hogy bizonyos %-ot visszatérítenek, esetleg olcsóbb tankolás bizonyos kutakon, stb.)

Én a bankkartya.hu -n néztem meg a fentieket.  Ez az Exceles cucc kicsit nyers :D

Átlátszó kártyája nem csak az American Expressnek van?  :think: (OTP)

Szerkesztette: Kory 2008. 04. 02. 09:17 -kor

#300 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 09:35

Idézet: Lufinyul - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 21:55

Én rühellem a sok hiteles reklámot amit nyomnak felénk. Megtiltanám a tévében ezeket a reklámokat, és inkább arra ösztönözném az embereket hogy tegyenek félre, és takarékoskodjanak. Manapság már egy szintre hozzák a jelzáloghiteleket a Milka csokival.... szal az is csak egy termék vedd meg és jó lesz neked.... ez nagyon gáz.

Belegondoltatok milyen bazi nagy válásághoz vezet ez az ész nélküli hitelfelvétel? Ha még 5-6 évig így fog menni mint most akkor kurva szarban lesz az ország gazdaságilag, ugyanis a középréteg lecsúszik és nem lesz fizetőképes kereslet, mert a eladósodnak.... és kurva nagy lesz a szegény réteg. (már most is jócskán érezni ezt)

Jah és hadd ne sajnáljam már a Bankokat. Ott a jó kis Postabankos példa erre. Szarban volt a bank, az állam belenyomott nem kevés pénzt a bankba a mi adónkból és mi lett az eredménye?  3 és fél milla büntetés a bank első emberének az istentudja hány (több 10) milliárd elsikkasztásáért.... gratulálok..... nem akarom ragozni.

Pontosan ez a baj a társadalom és a bankok közt... tökéletes a bizalmatlanság... (ez NEM egy OTP reklám volt :D). A bankok természetesen nem jótékonysági intézmények ugyan úgy mint minden szabad piacon működő vállalatnak a profit szerzés és maximalizálás a célja. Ennek max a mértékét lehet szabályozni (lásd nyugati bankpiacok, melyek évek, évtizedek óta a hazaiak profitjának felével kalkulálnak kb),  a baj az, hogy ez a konszolidáció nem történt meg, mivel az állam nem mer - akar - belepszkálni. Nincs igazi verseny a piacon emiatt, a tipikus fejős tehén esete. Persze a bankok se ma született bárányok ebben a témában, mert volt rá precedens, hogy a konszolidációt maga a szektor kezdeményezte és a szakmai szervezetek (a.k.a. bankszövetség) megoldották a dolgot.

Ettől függetlenül én nem mondanám, hogy a bankok csak hitelt akarnak rádtukmálni, lassan szinte mindegyiknek van valamilyen normális befektetése, ráadásul elfogyott a kihelyezhető pénzállomány, elkezdik felvinni a hitelek árát és inkább a befektetéseket akarják nyomatni, ez kedvezni fog most a lakosságnak is, más kérdés, hogy nem lesz mit befektetni. A társadalom eladósodottsága pedig nem a bankok hibája, ez egy reaktív piac az igényekre reagállnak nem ők teremtik azokat...
"Komplexen kell vizsgálni a stratégiai kérdéseket" Unknown corporate droid
Battle tag: Nevl#2658

Téma megosztása:

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »