HWSW Informatikai Kerekasztal: Bankok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bankok Értékeld a témát: -----

#1061 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 12. 15. 10:09

Idézet: Harlequin - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 9:45

Elég szomorú, hogy ha felnőtt értelmes emberek nem tudják felmérni a teherbíró képessügüket. Észt nem a bankok osztanak, de úgy tűnik lenne rá igény.

vigyázz, beárazzuk.  :]  :]
"A lélek úgy teljes ha testtelen.           
A test akkor egész ha meztelen."   

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#1062 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 10:56

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 9:57

Na mindegy, tegnap úgyis meghozták a döntést nálunk is, hogy hogyan szabályozzák a hitelfelvételeket... mostantól minden szép és jó lesz! :)

jah, az egész csomagnak egyetlen eleme van ami a felelős hitelezés/hitelfelvétel irányába mutat. :) az összes többi porhintés, már megint...

Daily Calvin and Hobbes     Minél pontosabban tervezel, annál keményebben talál el a véletlen.

#1063 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 11:00

Idézet: blabla* - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 10:09

vigyázz, beárazzuk.  :]  :]

Be van árazva... most is. Az fizeti, akinek eddig is volt és marad is munkája, de amellett sem élt jobban soha, mint amennyire megtehette. Ez az igazi kicseszés.

#1064 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 11:05

Idézet: blabla* - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 11:56

jah, az egész csomagnak egyetlen eleme van ami a felelős hitelezés/hitelfelvétel irányába mutat. :) az összes többi porhintés, már megint...

És melyik az az egy elem?

Hogy évente csak egy 65% THM fölötti hitel lehet? Vagy, hogy az előtörlesztési díj max 2-2,5%? Mert nekem előbbi az emberi hülyeség, utóbbi a banki kapzsiság elleninek tűnik, és mind a kettővel egyetértek. Anno néztem, hogy lenne fél misim, betörleszteném a lakáshitelbe, az is pénz alapon. Hát nem, mert 7%, minimum 150k volt akkor a díj. Azóta már finomodott, de nem mindegy, hogy 10k, vagy 150k... Ha ez életbe lép, akkor esélyes, hogy betörlesztek a lakáshitelbe egy kevés zsetont, azzal is csökken a törlesztő...

#1065 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 11:52

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 9:57

Na mindegy, tegnap úgyis meghozták a döntést nálunk is, hogy hogyan szabályozzák a hitelfelvételeket... mostantól minden szép és jó lesz! :)

Jah a provident és társai lehúzhatják magukat, a nagy bankok eddig se hiteleztek magas THM-el.
Van még más szabályozás is?

Szerkesztette: Harlequin 2009. 12. 15. 11:53 -kor

"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#1066 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 12:18

Idézet: Harlequin - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 12:52

Jah a provident és társai lehúzhatják magukat, a nagy bankok eddig se hiteleztek magas THM-el.
Van még más szabályozás is?

Igen, az általam fentebb írt előtörlesztési díj maximalizálás. Ettől sem lesz jobb a pénzügyi kultúra, talán a rugalmasság nőhet (ha egyszer kuporgatni kell a törlesztőre, és utána habzsi-dőzsi, akkor nagyobb eséllyel törleszt elő az adós)...

#1067 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 12:30

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2009. Dec. 14., Monday - 15:06

Tehát az nem hülyeség ha egy rakás olyan embernek hiteleznek akiknek nincs meg a kellő jövedelme a havi törlesztőre? :)
Pl. havi 100 nettót keres, és adnak neki havi 60k törlesztőre, akár 120 hóig?  :D

Hat igy is lehet nezni. De ha en havi 100-at keresek es felveszek 60/ho hitelt akkor en magamat tartanam hulyenek. Attol hogy valamit lehet meg nem csinalom, lasd a kutbaugros mondokat :)
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#1068 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 12:37

Idézet: padawan - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 13:30

Hat igy is lehet nezni. De ha en havi 100-at keresek es felveszek 60/ho hitelt akkor en magamat tartanam hulyenek. Attol hogy valamit lehet meg nem csinalom, lasd a kutbaugros mondokat :)

Csak az egyszerű emberek tudják, hogy ha a kútba ugranak, akkor meghalnak, azt viszont nem, hogy ha most hávájdizsinapfény van, akkor lehet, hogy egy év múlva nem lesz meló és ugrik a kecó... Innentől ez az írástudók felelőssége is. A bankok bizony keményen kihasználják, hogy át lehet vágni az embereket...

Sarkított, de igaz...

#1069 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 12:40

Idézet: blabla* - Dátum: 2009. Dec. 15., Tuesday - 9:23

...
(bár a napokban hallottam olyan véleményt is, hogy ez nem is volt válság. nem volt igazán nagy zuhanás, a ciklikusság rovására írható és kész. :))

Miert nem az? Az hogy valsag csak egy jol hangzo szo, amit felkapott a media. Persze a cikluselmeleteket is lehet csak "belemagyarazasnak" tekinteni, de nezd meg pl. a Kondratiev-hullamokat (amit tobb evtizede talalt ki), teljesen hiheto belemagyarazas.
Szerintem teljesen normalis dolgok ezek, gondolj vissza 2000-re, 70-es evekre, elotte a Vilaghaborura (na en azt neveznem valsagnak pl., de nem csak gazdasagilag...), elotte 29. 10/20 evente kicsit megszopatjak magukat a piacok aztan annyi, megy minden tovabb.
Az embereket ugyanugy kirugjak, ugyanugy nem lesz penzuk hitelre, ugyanugy kaszalnak a tozsden, stb. Arra hogy ebben az idoszakban tobbekkel tortenik ez en azt mondanam hogy "ez van".

(Persze en konnyen beszelek, engem semmilyen szempontbol nem erintett ez az egesz, sot!)
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#1070 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 12:44

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. Dec. 15., Tuesday - 11:05

... Anno néztem, hogy lenne fél misim, betörleszteném a lakáshitelbe, az is pénz alapon. Hát nem, mert 7%, minimum 150k volt akkor a díj. ...

En ezt sohasem ertettem. Miert jo az hogy kesobb jut a bank penzehez, mert nem engedi kifizetni hamarabb (a dij miatt)? Nem hinnem, hogy ne tudna jobban befektetni egy bank azt a penzt amit igy nyer (inflacio, diszkontalas, stb.-vel korrigalassal egyutt). Mit nem ertek? :)

Szerkesztette: padawan 2009. 12. 15. 12:44 -kor

#1071 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 12:45

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. Dec. 15., Tuesday - 12:37

A bankok bizony keményen kihasználják, hogy át lehet vágni az embereket...

En ebben nem latok kifogasolni valot. En is megtennem. Ilyen az emberiseg, nincs mit filozofalni rajta.

#1072 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 12:47

Idézet: padawan - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 12:44

En ezt sohasem ertettem. Miert jo az hogy kesobb jut a bank penzehez, mert nem engedi kifizetni hamarabb (a dij miatt)? Nem hinnem, hogy ne tudna jobban befektetni egy bank azt a penzt amit igy nyer (inflacio, diszkontalas, stb.-vel korrigalassal egyutt). Mit nem ertek? :)

Pl. azért, mert a túl nagy likviditás is pénzbe kerül, felforgatod a tervezett pénzáramot.

#1073 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 12:57

Idézet: Carmaged - Dátum: 2009. Dec. 15., Tuesday - 12:47

Pl. azért, mert a túl nagy likviditás is pénzbe kerül, felforgatod a tervezett pénzáramot.

De ha pl. 1000 hitelbol 52 ember elotorleszti a hitelenek 10%-at akkor az olyannagyon szetcseszi egy bank cashflowjat? Nemhinnem. Kirugjak szeginy kontrollereket emiatt? Es azt sem hiszem, hogy 1000/52 aranynal sokkal tobben torlesztenek elo, hiszen azert vettek fel a hitel, mert nincs ra penzuk.

#1074 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 13:13

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 12:37

A bankok bizony keményen kihasználják, hogy át lehet vágni az embereket...

pont annyira amennyire a telekommunikációs cégek, internet szolgáltatók, bútorboltok, közös képviselők, építési/műszaki kivitelezők és még sorolhatnám. ezeken szintén nagyon komoly összegeket lehet bukni ha nem figyel oda az ember, nem kérdez és visszakérdez milliószor, nem olvassa el az apróbetűs részt hanem csak gondolkodás nélkül aláír. a szabályozás legalább annyira a helyzet magaslatán van mint a bankszektorban, csak kevesebbet hallani róla.

#1075 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 13:22

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 11:00

Be van árazva... most is.

ez hülyeség, már megbocsáss. :) nézd meg a bankszektor profitját (ne az OTP-ét, a teljes bankszektorét!) vetítsd az eszközállományra és azt hasonlítsd össze mondjuk egy MOL vagy TCOM eszközarányos nyereségével... vagy akár egy szektorok közötti sorrendet is érdemes volna megnézni, idősorosan. a pocskondiázás mellett ilyen kontextusban még soha nem láttam összehasonlítást, pedig érdekes volna. (ahhoz lusta vagyok hogy összerakjam. :)) ha a hülyeség be lenne árazva akkor az a normál piaci megtérülés feletti marzsot jelentene, ami szerintem nincs...

#1076 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 13:36

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 11:05

És melyik az az egy elem?

Hogy évente csak egy 65% THM fölötti hitel lehet? Vagy, hogy az előtörlesztési díj max 2-2,5%? Mert nekem előbbi az emberi hülyeség, utóbbi a banki kapzsiság elleninek tűnik, és mind a kettővel egyetértek. Anno néztem, hogy lenne fél misim, betörleszteném a lakáshitelbe, az is pénz alapon. Hát nem, mert 7%, minimum 150k volt akkor a díj. Azóta már finomodott, de nem mindegy, hogy 10k, vagy 150k... Ha ez életbe lép, akkor esélyes, hogy betörlesztek a lakáshitelbe egy kevés zsetont, azzal is csökken a törlesztő...

a 65%-os THM feletti szabály csak a gyorshiteleseket büntetni (Provident és társai). Az előtörlesztési díjakat eddig is büntették már (bírságokkal) és úgy rémlik ott jellemzően csak az állami kamattámogatásos hiteleken volt 4% vagy magasabb díj, a piaci árazásaknál nekem 0,5-1,5% rémlik (v 10-50k közötti fix díj). (én is néztem ezt egyszer) másrészt pedig egyetlen díjat maximalizálni butaság, ua ktg-t simán rá lehet tenni más, rejtettebb díjtételre. pl. vételi és eladási árfolyam különbsége, ami ha +/- 1,5-2% akkor prímán kifizethetsz egy kiváltással 4%-t a teljes hitelen.

ha devizahiteled van akkor előtörlesztési díj ide v oda nem érdemes előtörleszteni, mert egy átértékelődés simán elviheti az egészet.

arra az elemre gondoltam, hogy kötelezővé teszik a hitelképesség ellenőrzését.

#1077 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 13:37

Idézet: blabla* - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 14:22

ez hülyeség, már megbocsáss. :) nézd meg a bankszektor profitját (ne az OTP-ét, a teljes bankszektorét!) vetítsd az eszközállományra és azt hasonlítsd össze mondjuk egy MOL vagy TCOM eszközarányos nyereségével... vagy akár egy szektorok közötti sorrendet is érdemes volna megnézni, idősorosan. a pocskondiázás mellett ilyen kontextusban még soha nem láttam összehasonlítást, pedig érdekes volna. (ahhoz lusta vagyok hogy összerakjam. :)) ha a hülyeség be lenne árazva akkor az a normál piaci megtérülés feletti marzsot jelentene, ami szerintem nincs...

ROE (áprilisi elemzések):

2007 : OTP: 24,7%% MOL: 18,4% TELEKOM: 11,7%
2008 : OTP: 24,7% MOL: 12,3% TELEKOM: 17,3%
2009 várható: OTP: 11,9% MOL: 6,9% TELEKOM: 15,7%

ROE (szeptemberi elemzések):

2009 várható: OTP: 13,7% MOL: 8,4% TELEKOM: 15,5%

Forrás: budacash.hu

Ezek alapján az OTP megtérülése szerintem szignifikánsan magasabb, mint a MOL-é...

#1078 Felhasználó inaktív   blabla* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 13:43

Idézet: Bujdy - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 13:37

ROE (áprilisi elemzések):

2009 várható: OTP: 11,9% MOL: 6,9% TELEKOM: 15,7%

ROE (szeptemberi elemzések):

2009 várható: OTP: 13,7% MOL: 8,4% TELEKOM: 15,5%

Forrás: budacash.hu

Ezek alapján az OTP megtérülése szerintem szignifikánsan magasabb, mint a MOL-é...

az OTP még mindig meglehetősen monopolisztikus helyzetben van a piacon. ez meglátszódik az árazásán is --> nyilván a ROE-n is. ;) ezért írtam hogy ne pusztán az OTP-t hasonlítsátok össze.

vagy lehet így is nézni, csak akkor nem illik az OTP-t azonosítani a bankszektorral. ;) az volt a kérdés h az OTP beárazza-e az emberek hülyeségét? iiiiiggggeeen! :Đ megteheti, egy csomó versenytársa nem. :)

szerk: vajon miért tudta megtartani az OTP a piaci dominanciáját? mert az emberek pénzügyileg szofisztikáltak, tájékozottak és bankot váltanak ha az számukra kedvezőbb? nyilván...

Szerkesztette: blabla* 2009. 12. 15. 13:48 -kor

#1079 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 14:29

Idézet: blabla* - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 13:43

az OTP még mindig meglehetősen monopolisztikus helyzetben van a piacon. ez meglátszódik az árazásán is --> nyilván a ROE-n is. ;) ezért írtam hogy ne pusztán az OTP-t hasonlítsátok össze.

vagy lehet így is nézni, csak akkor nem illik az OTP-t azonosítani a bankszektorral. ;) az volt a kérdés h az OTP beárazza-e az emberek hülyeségét? iiiiiggggeeen! :Đ megteheti, egy csomó versenytársa nem. :)

szerk: vajon miért tudta megtartani az OTP a piaci dominanciáját? mert az emberek pénzügyileg szofisztikáltak, tájékozottak és bankot váltanak ha az számukra kedvezőbb? nyilván...

Az OTP olyan a bankszektorban mint a TréCom volt régen a mobilpiacon. Volt olyan idő hogy a legdrágább szolgáltató volt mégis neki volt a legtöbb ügyfele, mert hülyék az emberek.....

#1080 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 15. 14:30

Idézet: blabla* - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 14:43

Pl. Erste:

ROE:

2007: 22,23%
2008: 21,05%

Nem sokkal kevesebb... ;)

Téma megosztása:

• (90 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 52
  • 53
  • 54