HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (216 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás Értékeld a témát: -----

#541 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 05. 28. 17:49

Degeczinek abban igaza van, hogy nem a körforgalmat jelző tábla rendelkezik az elsőbbségadásról, hanem a mellett MINDIG elhelyezett ezt szabályozó tábla. Mivel annak MINDIG ott kellene lennie, ezért abban az esetben is azelsőbbségadás érvényesül, ha nincs ott.

#542 Felhasználó inaktív   kokler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 28. 17:51

Mit tollaszkodsz?
Itt tobb potentat van a temaban!
Tobben tobb,mint ket eve vezetnek,es egy van aki most vizsgazott!
Te ven *** paleontologiai lelet!
Tanujja!
Forumlako

#543 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 17:59

Idézet: special - Dátum: 2004. máj. 28, péntek - 18:49

Degeczinek abban igaza van, hogy nem a körforgalmat jelző tábla rendelkezik az elsőbbségadásról, hanem a mellett MINDIG elhelyezett ezt szabályozó tábla. Mivel annak MINDIG ott kellene lennie, ezért abban az esetben is azelsőbbségadás érvényesül, ha nincs ott.

És ezt senki se vitatja!
Ha körforgalom van (azaz el van helyezve az ezt deklaráló tábla) akkor kötelezően ott kell lennie az elsőbbségadásra kötelező táblának is!
Ha nincs ott a körf. tábla akkor az nem körforgalom, így a vita is meddővé válik.

Szerkesztette: Nevl 2004. 05. 28. 18:04 -kor

"Komplexen kell vizsgálni a stratégiai kérdéseket" Unknown corporate droid
Battle tag: Nevl#2658

#544 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 18:03

Idézet: special - Dátum: 2004. máj. 28, péntek - 18:49

Mivel annak MINDIG ott kellene lennie, ezért abban az esetben is azelsőbbségadás érvényesül, ha nincs ott.

igen, ezt el is fogadnám - de most nem találni még ilyen kitételt sem a KRESZ-ben!
jó lenne vhol utánanézni a szöveg módosulásainak

(a másik pedig az, h ide a rozsdás bökőt: a többségnek bőven elég annyi, h körben halad a forgalom egy kereszteződésben, nem várják el a táblát - talán ezért vették volna ki a fenti kitételt?)

#545 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 18:46

http://web.b-m.hu/rendor/bal_meg.nsf/0/311...f1?OpenDocument
A KRESZ nagyon röviden, szűkszavúan határozza meg a körforgalmat, mint fogalmat, és mutatja be a "Körforgalom" jelzőtáblát.

A jobboldali közlekedés irányából és a jobbratartási kötelezettségből adódóan a körforgalomba történő behajtás adott, de esetenként más szabályozás is érvényesülhet (a "főforgalomnak", vagy a tömegközlekedésnek ad elsőbbséget, vagy plusz-sávot...).
Egysávos és kétsávos (lehet többsávos is!) körforgalmú csomópontokat alakítanak ki.
A körforgalomban - a körfogalmú út szélességétől függően (pl: kétsávos) - a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek. Ez azt jelenti, hogy a kör ívén párhuzamosan (egymás mellett) két autó is mehet. A jobb oldali sávban a jobbra hamarabb kilépő, míg a belső sávban a később kilépő haladhat, majd a kilépőponthoz közeledve - jobb oldalra besorolva - irányjelzéssel kihajt.
Aki már a körforgalomban közlekedik, elsőbbséget élvez a körforgalomba belépő járművekkel szemben. Belépéskor nem kell irányjelzést adni, de kilépésnél kötelező! Sávváltásnál szintén jelezni kell a sávváltási szándékot.
A körforgalmat keresztező villamos (bármely irányból is keresztezze azt) elsőbbséget élvez.

#546 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 18:50

Idézet: Degeczi - Dátum: 2004. máj. 28, péntek - 15:26

kivéve, ha nem tudja - hiszen nincs ilyen KRESZ szabály!

Elnezest, en sem a kisujjambol szoptam, nekem is ugy tanitottak. Addendum, anno hibatlan lett a kresz vizsgam, de altalaban 1-2 hibanal tobb sosem volt, amikor keszultem ra.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#547 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 19:06

akkor gondolom nem nehéz a tényleges KRESZ szabályt (nem cikket, mint Melinda linkje) beidézni -  elnézést, de nincs ilyen...

#548 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 19:07

Na visszajöttem én is :)
Mint írtam én is meg voltam győződve, hogy elsőbbsége van a körforgalomban haladónak.  Csak miután megnéztem a KRESZ-t ott nem írtak ilyet.
De így, hogy a Forgalomszervezési Műszaki Szabályzat előírja, hogy mindig kell a körforgalmat jelző tábla mellé elsőbbségadásra kötelező táblának is lenni így a körforgalomban haladónak mindig elsőbbsége van (Magyarországon).
Akkor ahol én Debrecenben mentem az nem körforgalom volt, csak hasonlított rá :)
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#549 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 20:11

Idézet: Degeczi - Dátum: 2004. máj. 28, péntek - 20:06

akkor gondolom nem nehéz a tényleges KRESZ szabályt (nem cikket, mint Melinda linkje) beidézni -  elnézést, de nincs ilyen...

Gondolom a "cikkírót" is megnézted.

#550 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 20:22

Egyébként nincs ilyen szabály, ezért van a körforgalom tábla alatt az elsőbbségadás kötelező, mint fentebb is írták.

Idézet

Q: Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Lánchídnál Budán a körforgalomban vannak elsőbbségadás táblák, amin igencsak összevesztem egy illetővel...
Ő azt mondja, hogy ha már bent vagyok a körforgalomban, és ott a tábla, az nekem szól (tényleg felém néz, nem a behajtók felé...) és ezért elsőbbséget kell adnom annak, aki bejön a körforgalomba...
Szerintem ez nem így van, kreszből sem így tanultam anno, illetve ha belegondolok, így nem tudna haladni a sor, ami ugyebár a körforgalom lényege...
Én arra gondolok, hogy mivel ezt itt két sávos dolog, ezért aki a belsőben van, annak elsőbbséget kell adni annak az autónak, aki a külsőben megy (pl. én belsőben vagyok, kihajtanék, de a külsőben megy valaki tovább, akkor annak kell elsőbbséget adni...)
Mi az igazság?

A: Az igazság az, hogy nincs igazság. :-)

Azért nincs igazság, mert bár a Lánchíd budai oldalánál a kialakított kereszteződés nagyon hasonlít a klasszikus körforgalomhoz, mégsem az.
Egyszerűen azért nem körforgalom, mert nem helyezték el a körforgalom jelzőtáblát.

Hogy miért nem, annak forgalomszervezési okai vannak, mivel léteznek olyan szituációk, amelyek prioritást élveznek. Ilyen pld. a hídról, alagútból közlekedők továbbhaladásának minél kevésbé történő akadályoztatása. A Clark Ádám téren is ez a helyzet. Ott az elsőbbségadás táblák szabályozzák a továbbhaladást, mégpedig a körforgalomban megszokottól eltérő módon.
Ha megfigyeled a hídról, alagútból érkezvén ki van téve a főútvonal tábla, alatta pedig a kiegészítő jelzés mutatja a kereszteződés alaprajzát. Ha pedig van főútvonal tábla, akkor kell lenni elsőbbségadás táblának is!

Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy maga a körforgalom tábla nem szabályozza az elsőbbséget. Csak a továbbhaladás irányát jelzi, illetve a körforgalomban érvényes szabályok érvényét. (Pld. tolatási, megfordulási, megállási tilalom) A körforgalomba történő behajtás közben azért adunk elsőbbséget, mert a Forgalomszervezési Műszaki szabályzat előírja, hogy a körforgalom táblával együtt mindig el kell helyezni az elsőbbségadás táblát.
Ezt azért fontos tudni, mert nem egy európai országban, ahol nincs ilyen előírás, a körforgalomban a jobbkéz szabály alapján történik az elsőbbség megállapítása.

#551 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 20:28

Ehem. Ez talán nem bonyolult:
hogyan hívják azt a szabálygyűjteményt, amit a közlekedésben résztvevőknek ismerniük kell?
a) Almássy Alajostól Zuborgó Zebulonig az összes közlekedési szakértő összes cikkei
b) A közútfenntartókra vonatkozó táblakihelyezési rendeletek
c) KRESZ

Ha netán csak a legutóbbi, az kiemeli-e külön a körforgalomban haladókat elsőbbség szempontjából? (Vagy akárcsak megemlíti-e a hatályos, elérhető szövegezés azt, h mindig ott lesz a macisajt?)

#552 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 20:42

Idézet

Lánchídnál Budán a körforgalomban vannak elsőbbségadás táblák, amin igencsak összevesztem egy illetővel... (...) nagyon hasonlít a klasszikus körforgalomhoz, mégsem az

épp egy ilyen példa után marad kérdéses, h miért hiba, ha vki azt hiszi: körben haladva már elsőbbsége is van? vagy az, h pusztán a körben haladás miatt hajlamosak-e azt körforgalomnak tartani a résztvevők?
sokkal célszerűbb egyszerűen a táblákra hagyni a dolgot: ha kell, úgyis ott lesz a macisajt, ha meg nem, akkor vigyázat, elsőbbség sincs...
(egyébként pl franciáknál tényleg nagyon sok olyan körforgalom van, leginkább városokban, ahol a behajtónak van elsőbbsége - részben ez is az oka a gyakori dugóknak. A különbség náluk is abban látható, h vannak-e ugyanilyen háromszög alakú táblák)

#553 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 20:46

a briteknél bár első ránézésre picit bonyolult is lehet a helyzet  :)
Kép
annyi előnyük mégis van, h mindig egyértelmű marad: aki benn van, az jobbról jön (ezért így külön táblák nélkül is elsőbbséget kap)

#554 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 20:54

A Lánchíd budai oldalán (nevezzük egyszerűen Clark Ádám térnek) nincs körforgalom, csak egy kör alakú füves rész (vörös csillag, 0 km-kő hűlt helye, virágoskert), ami körül egy görbe főútvonal megy a Lánchídról az Alagútba. A Fő utca ezért alárendelt útvonal, elsőbbségadás kötelező táblával.
A felfestés a lényeg: Kép

#555 Felhasználó inaktív   Sasfióka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 21:34

"A körforgalomba való behajtáskor nem kell irányjelzést adni, mivel a jelzőtáblák nem adnak lehetőséget más irányú behajtásra." - Olvasható az egyik linkelt rendőrvalakinek a mondandójában.

Ok-okozati hiba van a mondatban, azért nem kell irányjelzést adni, mert tábla kötelező haladási irányt ír elő? Valahogy így hangozna ez a mondat "magyarul", vagyis egy kötelező haladási irányt előíró sávból történő kanyarodáskor sem kell irányjelezni, mert hát úgyis tudják, hogy onnan csak arra lehet menni... Nem feltétlen kell ezt így elhinni :)

Valóban nem kell belépéskor irányjelzés, mert a körforgalom az út folytatólagos, megszakítás nélküli része. (Hasonlatos a kanyarodó főútvonal esetére) Igaz mi magyarok megszakítjuk, mert kapunk egy elsőbbségadás kötelező táblát, forgalomszervezési okokból.

És az új KRESZ értelmében a körforgalom tábla az álló fehér alapú, piros keretű háromszögben elhelyezett három, a körforgalom irányát jelző nyíl. Nem pedig a kék körben három fehér, a körforgalom irányát jelző KÖTELEZŐ HALADÁSI IRÁNY tábla...
Kép
Míg sokan hiszik azt, hogy ez
Kép
a tábla a körforgalmat előjelző tábla. Nem igaz. Ez a tábla azt fejezi ki, hogy a következő kereszteződésben úgy kell haladni, hogy az út által közrezárt terület a vezetőtől balra essék. Vagyis KÖTELEZŐ HALADÁSI IRÁNYT ÍR ELŐ. (13. §, utasítást adó táblák)

Fontos tudni, hogy a hatályos KRESZ szerint a körforgalmat jelző tábla NEM SZABÁLYOZ ELSŐBBSÉGET, csak a továbbhaladás irányát jelzi, illetve a körforgalomra érvényes szabályokat fejezi ki (tolatási, megfordulási, megállási tilalom) Mivel Magyarországon kötelezően el kell helyezni a macisajtot, ezért került a KRESZ-be bele a megállási tilalom is, de ezen irányú része túlszabályozott, Amennyiben behajtáskor NEM KAPSZ MACISAJTOT, neked a balról érkező autó elsőbbséget kell, hogy adjon, vagyis a körforgóban meg kell állnia, ha nem teszi, sok lesz a kötelező felelősségbiztosítása... (Ugyanis a KRESZ előírja, hogy személy- és vagyonvédelem esetén a KRESZ szabályait át lehet hágni, nagyon indokolt esetben, ez a szitu pedig kimeríti az indokot)

Gondolj bele abba a szituba, ha egy olyan európai országból érkező autós jön hazánkba, ahol nem írja elő a forgalomszervezési szabályzat a kötelező macisajtos tábla alábiggyesztését a körforgó tábla alá, és odaér egy olyan körforgóhoz, ahol alumíniumból volt az elsőbbségadás kötelező tábla, és már nincs ott... Mivel neki halvány lila gőze sincs a forgalomszervezési szabályzatunkról, DE TISZTÁBAN VAN A JOBBKÉZSZABÁLLYAL, nyugodtan behajt a körforgóba. Aztán csattan veled, aki azt hitte, hogy elsőbbsége vagyik. Neked is sok lesz a köteleződ...

Amennyiben a körforgó előtt csak körforgalmat jelző tábla van, ismétlem, elsőbbségi viszonyok nincsenek szabályozva. A körforgalmat jelző tábla pedig önmagában is körforgalmat jelző tábla, igaz a forgalomszervezési szabályzatunk előírja az elsőbbségadás kötelező táblát, DE HA NINCS OTT a körforgóba behajtónak elsőbbsége van, és az adott kereszteződést KÖRFORGALOMNAK HÍVJUK.
Villamos pedig balról is elsőbbséget kap.

A körforgalom egy speciális útkereszteződés. Tanítják KRESZ-ből. Útkereszteződésben meggyőződöm arról, hogy a jobbról betorkolló út alárendelt-e arra az útra, amelyiken én közlekedem. Ez lehetséges útburkolati különbséggel, nekem egy védett utat jelző főútvonal táblával és a betorkolló úton elhelyezett elsőbbségadás kötelező vagy állj! elsőbbségadás kötelező táblával. Amennyiben az elsőbbségemről meggyőződtem, mert védett úton haladok, elsőbbségadásra szólítja fel tábla vagy útburkolati jel a betorkolló útról érkezőt, akkor elhaladhatok elsőbbségadás nélkül. Tanítják ezt is KRESZ-ből. Mivel a körforgalom is útkereszteződés, így él ez a szabályozás.

Pl. falukban - ahol nincs lehetőség sok pénzt költeni jelzőtáblákra - gyakori, hogy keresztező utakon nincs tábla... Hiába hívják azt az utat amelyiken én haladok Fő útnak, ha a Petőfi utca tábla nélkül metszi, akkor a Petőfi utcáról a jobbról érkezőnek elsőbbséget adok...

SF
(javítva helyesírás, és mivel későn van egy-két helyen fogalmazási hiba is, valamint elfelejtettem a képeket beletenni.)

Szerkesztette: Sasfióka 2004. 05. 28. 21:55 -kor

"Hiszek a sárkányokban, a jó emberekben és egyéb fantázia szülte lényekben..."

#556 Felhasználó inaktív   kokler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 21:51

Becopiztam a Magyar Tudomanyos Akademianak a site-ot!
Gratula! Csak kocsiba SOHA a budos eletbe NE uljetek!
Forumlako

#557 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 21:56

Idézet: kokler - Dátum: 2004. máj. 28, péntek - 22:51

Becopiztam a Magyar Tudomanyos Akademianak a site-ot!
Gratula!

Mi közük a KRESZhez?

Idézet

Csak kocsiba SOHA a budos eletbe NE uljetek!

Remélhetőleg ezt egy tapasztalt gépkocsivezető javasolta. ;)

#558 Felhasználó inaktív   Sasfióka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 22:02

Idézet: kokler - Dátum: 2004. máj. 28, péntek - 22:51

Csak kocsiba SOHA a budos eletbe NE uljetek!

Félek is sokszor a KRESZ-t nem ismerők miatt! :)

SF
"Hiszek a sárkányokban, a jó emberekben és egyéb fantázia szülte lényekben..."

#559 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 22:05

Idézet: Degeczi - Dátum: 2004. máj. 28, péntek - 21:46

a briteknél bár első ránézésre picit bonyolult is lehet a helyzet  :)
Kép
annyi előnyük mégis van, h mindig egyértelmű marad: aki benn van, az jobbról jön (ezért így külön táblák nélkül is elsőbbséget kap)

Briteknel nem balkezszabaly van veletlenul?

Vagyis a balrol jovonek van elsobbsege...

#560 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 28. 22:09

Idézet: Sasfióka - Dátum: 2004. máj. 28, péntek - 23:02

Félek is sokszor a KRESZ-t nem ismerők miatt! :)

SF

En meg a sok amokfuto miatt. Gondolkodunk a haverokkal, hogy osszedobunk egy bunteto-kocsit. Jol megbukocsovezni kivul-belul, megmereviteni, aztan hajra, adni a balf@szoknak. Utana meg betetlapot is kapunk, hiszen pl. mi szabalyosan jottunk ki ele jobbrol. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

Téma megosztása:

• (216 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.